Bästa antidragselen för hund

Bästa antidragselen för hundar som drar i kopplet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Att ta med hunden ut på promenader är ett av de många ansvarsområden som ingår i hundägandet. Även om du har en stor trädgård där din hund kan springa fritt, behöver du fortfarande förse din hund med regelbundna rastningsrundor. Dessa kan ofta vara väldigt trevliga stunder, men det finns även hundägare som har det mer besvärligt på promenaderna. Då kan en antidragsele göra susen.

För om du äger en hund som gärna bogserar dig efter sig i kopplet kan det kännas väldigt besvärligt att ge sig ut på promenader. Som tur är finns det dock lösningar på detta problem. En är att arbeta mer med koppelträningen, en annan lösning är att använda en bra antidragsele för hundar som drar i kopplet på promenaderna.

Med en sådan sele kan du minska eller till och med helt förebygga detta oönskade beteende hos din hund. Detta funkar ofta väldigt bra för de flesta hundar och är dessutom ett prisvärt alternativ för att få bukt med problemet.

Bästa antidragselen i olika prisklasser

Det finns mycket att tänka på när man ger sig ut på jakt efter en bra hundsele av detta slag. Vi har dock sonderat marknaden i jakten på den allra bästa antidragselen i olika prisklasser. Detta har gjort det möjligt för oss att identifiera gräddan av selar för hundar som drar i kopplet.

Vi har gjort vårt urval av produkter inom denna kategori utifrån egenskaper såsom hållbarhet, funktion och bekvämlighet för hunden. De främsta produkterna har vi sedan delat in i olika nivåer utifrån prisklass. På så vis hoppas vi kunna hjälpa dig att hitta en bra sele oavsett storleken på din plånbok.

När du köper produkter via länkarna på vår webbplats får vi en liten provision som tack för att vi förmedlar köpet. Så stöd gärna arbetet med denna sajt genom att köpa en antidragsele via någon av knapparna nedan.

Premiumklassen: VGW Extension

VGW Extension
Den bästa antidragselen enligt Hund24 är VGW Extension.

Se pris i butik!

VGW Extension kallas ibland i folkmun för ”VGW-selen”. Detta är enligt oss den bästa selen för hundar som drar. Denna antidragsele har fäste för koppel framtill och motverkar drag i kopplet genom att vända hunden mot dig när den drar.

Det är en ergonomisk hundsele som är väldigt bekväm för hunden att bära. Likt med andra selar är passformen väldigt viktig – den ska varken vara för stor eller för liten.

Vi har själva använt VGW Extension i flera års tid och har inga planer på att byta. Mer information om våra personliga erfarenheter kan du få genom att läsa vår recension av VGW-selen.

Fördelar:

  • finns i storlekar för alla hundar
  • svensktillverkad
  • fäste för koppel framtill

Nackdelar:

  • saknar koppelfäste i nacken (tillbehöret VGW Bälte Tracking löser detta)
Hund i rosa antidragsele VGW Extension
Eurasiern Kane i en rosa antidragsele av modellen VGW Extension.

Budgetklassen: Halti Träningssele

Halti Multisele hundsele för hundar som drar
En billig hundsele för hundar som drar är Halti Multisele.

Se pris i butik!

Halti Träningssele är en hundsele för hundar som drar att använda som ett hjälpmedel vid koppelträning. Med hjälp av denna sele kan du öka dina möjligheter att genom träning avvänja din hund från att dra i kopplet. Detta på ett effektivt men samtidigt skonsamt sätt.

Fördelar:

  • fäste för koppel framtill
  • låg prislapp

Nackdelar:

  • få tillgängliga storlekar
  • saknar koppelfäste i nacken

I videoklippet nedan kan du se hur denna antidragsele ska sitta på hunden.

Bubblare: Metizo Future Walking

Metizo Future Walking antidragsele
Future Walking är en utmärkt antidragsele från Metizo.

Se pris i butik!

Metizo Future Walking är en bra antidragsele som dessutom är svensktillverkad. Den ligger i samma prisklass som vår favorit i premiumklassen, VGW Extension, och vi har därför valt att utse den till bubblare.

Denna sele är ergonomisk och kan hjälpa hundar som drar att förändra sitt beteende. Detta kräver dock som alltid att du i egenskap av hundägare tränar din hund att gå fint i kopplet. Den är dessutom försedd med reflexmaterial som gör din hund synlig i mörkret, och har även fäste för koppel såväl framtill som baktill.

Fördelar:

  • svensktillverkad
  • fäste för koppel både framtill och baktill
  • försedd med reflexer
  • finns i flera storlekar

Nackdelar:

  • fler än ett spänne

Antidragsele för valpar: VGW Beginner

VGW Beginner antidragsele för valpar
En utmärkt antidragsele för valpar är VGW Beginner.

Se pris i butik!

VGW Beginner från VGWBälte är en variant av VGW Extension som tagits fram för valpar och unghundar. Det är en ergonomisk antidragsele med frontkoppling som kan sänka din hunds stressnivå när ni promenerar, genom att förebygga drag i kopplet. Selen är dessutom bekväm för hunden och stör inte genom att förhindra inte dess rörelser.

Fördelar:

  • fäste för koppel framtill
  • framtagen för valpar och unghundar
  • svensktillverkad

Nackdelar:

  • saknar fäste för koppel i nacken

Då bör du köpa en antidragsele

Om du överväger att införskaffa en antidragsele har du förmodligen i dagsläget dragkamp med din hund på promenaderna. Detta är nämligen en typ av hundsele för hundar som drar i kopplet när de promenerar med sina ägare. Denna fysiska kamp som uppstår på rastningsrundorna är såväl frustrerande som ibland utmattande för dig som hundägare (och även för din hund).

Även din hund kan alltså uppleva dragandet som något negativt, även om den själv bidrar till det. Med det sagt finns det även ytterligare faktorer att ta hänsyn till när det kommer till detta fenomen. Om du för ett ögonblick stannar upp och funderar över vad som egentligen händer när din hund drar i kopplet, inser du snart att det kan ge vissa följdproblem.

Om din hund har andningsbesvär eller hjärtproblem, kan dessa problem förvärras av halsbandets tryck mot halsen vid drag. Då kan det vara bättre att införskaffa en hundsele, och då gärna en antidragsele som förebygger roten till problemet. För även om din hund är i prima fysisk skick, kan det vara mer bekvämt för honom eller henne att bära en hundsele på promenaderna.

Att hunden drar i kopplet blir vanligtvis endast skadligt om ett halsband används istället för en sele. Vi på Hund24 har författat en artikel där vi listar de allra bästa hundselarna på marknaden. Där kan du få tips på bra ”vanliga” selar.

Men för allra best effekt bör du titta på en antidragsele, d.v.s. en hundsele för hundar som drar i kopplet. Detta då både du och din hund kan njuta mer av promenaderna om ni kommer bättre överens och inte använder kopplet för att dra varandra i olika riktningar.

Hund som drar i kopplet
En hund som drar i kopplet och bär halsband riskerar att skadas av det tryck som uppstår.

Antidragsele vid löpning med hund

Om du gillar att vara ute och springa med din hund kan en sele som motverkar drag komma utmärkt till pass. Kombinera gärna den med ett stretchigt koppel och ett midjebälte så har du en perfekt kombination för trevliga löpturer!

För även om din hund vanligtvis går väldigt fint i kopplet kommer löpningen att addera ett svårighetsmoment. Hunden är nämligen betydligt snabbare än du och kommer därför tendera att bogsera dig emellanåt. Om du är intresserad av att veta hur snabbt en hund springer, har vi för övrigt tagit fram en artikel där vi går igenom just detta.

Det är inte heller nödvändigtvis när ni springer som själva problemet uppstår. En vanlig situation vid löpning då det uppstår drag i kopplet är då hunden stannar. För om hunden plötsligt och oförutsett bestämmer sig för att tvärnita, eller om den hittar något spännande att undersöka i diket, riskerar du att snubbla och skada dig.

Det kan också vara så att det är du som plötsligt får för dig att stanna, kanske för att du har fått kramp. Om din hund inte är med på detta och är dragstark, kan du flyga som en vante om du inte står stadigt på marken. För situationer som dessa är en antidragsele absolut ett bra val av sele.

Vill du veta vilka hundar som passar bra att springa med? Se då vår lista över lämpliga hundraser för löpning!

Att tänka på vid köp av hundsele för hundar som drar

När man ska införskaffa en antidragsele finns det vissa funktioner som man bör hålla utkik efter. Dessa är mer eller mindre standard i en hundsele för hundar som drar, men kan ibland saknas hos vissa produkter i butikerna. Nedan går vi igenom några egenskaper hos en bra sele mot drag att titta efter.

Typ av sele

Det finns olika typer av selar och när det kommer till antidragselar är inte dessa undantagna. Du har att välja mellan selar som din hund behöver kliva i innan du knäpper fast dem i nacken. Ett utmärkt exempel på en sådan är ”VGW-selen”. Du kan för övrigt klicka på länken för att läsa vår recension av just VGWBälte Extension.

Den andra typen av sele kan du sätta på din hund medan hunden sitter still. Här tvingas du själv göra allt jobb och hunden har inget behov av att samarbete överhuvudtaget.

Vissa hundägare tycker det är svårare att sätta på sin hund en antidragsele där hunden behöver kliva i selen med sina framben. Detta är dock inget som jag personligen har upplevt som något problem. Denna typ av hundsele är dessutom vanligtvis mer hållbar, vilket är ett stort plus när det kommer till en hundsele för hundar som drar.

För om du och din hund är ungefär lika starka och med kopplets hjälp kämpar om vem som ska styra färden, utsätts selen för mycket slitage. Detta gör att en antidragsele kan slitas ut över tid och dess spännen bli svagare. Och ju fler spännen en sele har, desto större risk för att någon av dem ger med sig. Så använd hellre en sele som din hund kliver i, en som enbart har ett spänne i nacken.

Storlek

När det kommer till den typ av hundsele för hundar som drar i kopplet, är det viktigt att ta mått på såväl hunden som selen innan du gör ditt köp. Måtten på en antidragsele finns alltid tillgängliga på produktsidan för respektive sele, och om inte annat kan dessa fås via leverantörens webbplats. Din egen hund behöver du dock mäta själv.

För om storleken inte är den rätta kan obehag lätt uppstå. Det finns dessutom en risk för att din hund lyckas krångla sig ur selen eller att den känner obehag under promenaderna.

Se därför till att alltid kontrollera måttet på selen och din hund för att få fram rätt storlek. Det spelar nämligen ingen roll om det står att stelen är justerbar – det går aldrig att få en antidragsele till en schäfer att passa på en tax.

För mer information om hur du bör mäta och vad du ska tänka på, har vi skrivit en artikel på ämnet. I den berättar vi vilken storlek på hundsele som passar just din hund.

Handtag

En antidragsele fungerar bara så länge som du och din hund aktivt jobbar för att motverka ryck och drag. Men en sele med handtag kan hjälpa dig att få kontroll över din hund när ni koppeltränar. Du kan till exempel hålla fast hunden vid din sida och på så vis underlätta träningen.

Handtaget fyller även en funktion sett ur ett rent säkerhetsmässigt perspektiv. Med hjälp av detta kan du nämligen enkelt stoppa din hund från att springa ut i trafiken eller liknande.

Stoppning

När din hund drar i kopplet och detta är fäst i en sele ser det bara smärsamt ut. Det må se ut som att hunden klämmer sin päls och hy samt får svårigheter att andas. I själva verket göra den dock inte sig själv någon som helst skada.

Med det sagt vill man som hundägare göra vad man kan för att öka hundens komfort. Därför kan en antidragsele med stoppning vara att föredra. En hundsele för hundar som drar i kopplet ämnar att förebygga jyckens drag. Därför bör inte stoppningen störa koppelträningen ett dugg. Men man vill ju ändå att ens pälskling är bekväm i sin hundsele och att selen inte skaver mot pälsen.

Fäste för koppel

De flesta hundselar har ett fäste för koppel baktill, men det finns även de som har fästet framtill. Så är det att rekommendera att man använder en hundsele med fäste för koppel fram eller bak? Detta har vi skrivit en hel artikel för att diskutera och du kan läsa den genom att klicka på länken.

Vad vi dock kan avslöja är att en sele med koppelfäste baktill inte är lika effektiv när det kommer till att förhindra drag. Det är snarare så att hundens instinkt att dra kommer förstärkas när den känner att det tar emot i kopplet.

Hundsele med fäste bak
En hundsele med fäste baktill riskerar att uppmuntra din hund att dra i kopplet.

Därför är det att föredra att fästet sitter framtill på selen. En sådan antidragsele ger dig mer kontroll över hur din hund rör sig och underlättar vid koppelträning.

Med det sagt finns det situationer då det ändå är att föredra att fästet sitter baktill. Detta gäller till exempel om du har en mindre, trubbnosig hund – då är det oftast säkrare med en sele där fästet för koppel sitter bak. Om kopplet placeras framtill på hunden och din hund drar iväg, kan alltför mycket tryck sättas på halsen och även förhindra din hund från att röra skuldrorna på ett korrekt sätt.

En annan sak att ta hänsyn till är om du har en hund som gillar att bita i kopplet. För om kopplet löper framtill från hundens bog och utåt, kan förstås sannolikheten att han eller hon får för sig att tugga på det öka.

Sele med fäste baktill
En antidragsele med fäste för koppel framtill på bogen är att föredra framför en sådan här, där fästet sitter baktill.

Passande koppeltyp

När du använder en antidragsele kanske du tänker att det inte spelar någon direkt roll vilket hundkoppel som används? Tänk om! Faktum är att det är viktigt att den sele som används passar bra ihop med kopplet.

Om du lyckas hitta ett komplett set med en hundsele för hundar som drar och ett passande koppel, är detta fördelaktigt på flera sätt. Inte minst för att dessa är framtagna för att användas tillsammans istället för att det ena hundtillbehöret är mer effektivt mot drag än det andra.

Du kan naturligtvis köpa ett separat koppel eller använda ditt befintliga. Men det är viktigt att du försöker hitta en passande koppeltyp till selen.

Vanliga frågor om antidragselar

Hur fungerar en antidragsele?

En antidragsele är en hundsele för hundar som drar i kopplet. Den används för att förhindra och förebygga drag och ryck på promenader. Ett exempel på detta är VGWBälte Extension, en antidragsele som fungerar genom att vända hunden mot dig när den drar. Denna typ av hundselar kan dessutom tämja hundens instinkt att dra, vilken lätt förstärks när den bär en sele med fäste för koppel baktill.

Vilken antidragsele är bäst?

Vilken antidragsele som är bäst enligt vår uppfattning kan du få reda på genom att ta en titt i vår lista ovan. Där belyser vi den hundsele för hundar som drar som vi gillar mest. Vi ger även förslag på ytterligare selar i olika prisklasser för att alla hundägare ska kunna hitta ett bra träningsverktyg.

Varför drar hundar i kopplet?

Många tror att hundar drar i kopplet för att de vill leda flocken och dominera övriga flockmedlemmar (inklusive dig). Så är dock inte fallet utan det har istället ofta att göra med att de vill och kan. En hund som drar i kopplet vill ofta gå snabbare på promenaden och ta sig till en viss plats raskare än vad du tillåter. Hunden gör vad den kan för att snabbast möjligt komma fram och du låter omedvetet hunden få sin vilja igenom.

Är en hundsele bra för hunden?

I de allra flesta fall är en hundsele bättre för hunden än ett hundhalsband. Exakt hur pass bra en antidragsele är beror dock på en rad olika faktorer. Till exempel avskyr vissa hundar hundselar, men om din hund tenderar att dra i kopplet kan det vara bra att vänja den vid att bära sele. För mer information om fördelarna kan jag rekommendera dig att läsa vår artikel där vi berättar varför hundselar är bättre än hundhalsband.

Hur lång tid tar det att koppelträna en hund?

Hur pass lång tid det vanligtvis tar att koppelträna en hund beror på många olika faktorer. En av dessa är hur pass envis din hund är och huruvida den har lätt för att lära sig nya saker. Vissa jyckar lär sig att gå fint i kopplet efter bara ett kort träningstillfälle medan andra behöver mängder av träning. För mer tips om effektiv koppelträning, se den länkade artikeln.

Avslutande tankar

Vi hoppas att denna köpguide har hjälpt dig att hitta en riktigt bra antidragsele till din hund. Oavsett om du har en valp eller vuxen hund kan koppeldraget vara frustrerande för såväl dig som för din hund. Med tålamod och träning samt en bra hundsele för hundar som drar kan du dock åstadkomma smärre underverk.

Har din hund lärt sig att gå fint i kopplet med hjälp av en antidragsele? Eller tycks kanske ingenting göra susen? Kommentera gärna nedan hur det går med koppelträningen och berätta om era framsteg eller missöden.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *