köpa hund valp

Varför ska man köpa hund?

Hunden är känd för att vara lojal, beskyddande, alltid glad att se dig och har i tusentals år gjort oss människor sällskap. Faktum är att just hunden var det första djuret i världshistorien att bli ett tamdjur. Forskningen visar också att hundar får oss att skratta mer än katter, håller oss mer aktiva än den genomsnittliga mänskliga partnern, och till och med kan minska risken för att vi drabbas av depression.

Så är det då värt att köpa hund? Vilka är fördelarna med att bli hundägare? Dessa frågor och fler därtill kommer jag här att försöka besvara. Min förhoppning är att du efter att ha läst denna text har fått mer kött på benen inför ditt beslut att eventuellt skaffa hund.

Ja, min åsikt är att det absolut är värt att köpa hund! Hundägandet är dock inte för alla, då det är ett åtagande som kräver en hel del tid, kärlek och omsorg. Ditt val att köpa hund kan medföra att ditt liv kan komma att förändras (förhoppningsvis till det bättre) under de kommande 10-15 åren.

10 anledningar att skaffa hund

Låt oss nu titta närmare på anledningarna till att hela 671 012 svenskar har valt att skaffa hund.

1. Hundar får oss att skratta

Hundägare tenderar enligt forskning att skratta mer än andra människor. I en studie bad forskarna personer som ägde hundar, katter (eller både och samt ingetdera) att anteckna hur ofta de skrattade under loppet av en dag. De som antingen ägde bara hundar eller både hundar och katter antecknade att de skrattade oftare än de personer som antingen bara var kattägare eller varken hade hund eller katt.

2. Hundar är lojala

Dagens tamhundar har sitt härstammar från vargen men utvecklades till att bli hundar för många tusen år sedan. Vargar är kända för att leva i flock och utveckla starka band mellan flockens medlemmar. Det är detta flockbeteende som gör hundar så lojala. Forskare menar att hundar ser sin(a) ägare som medlemmar i flocken och därför knyter an till denne/dem på samma sätt som hunden skulle göra till sina kullsyskon.

På tal om kullsyskon, vi har skrivit en artikel där vi diskuterar huruvida hundar kan känna igen sina syskon eller ej. Svaret på denna fråga är kanske lite oväntat, så spana in den om du är intresserad!

3. Hundar gör oss mer sociala

Brittiska forskare har kommit fram till att hundägare i högre utsträckning än andra människor möter andra hundar och hundägare. Detta är väldigt logiskt då man som hundägare sannolikt är ute och rör sig mer än gemene man.

4. Hundägandet håller oss friska

Faktum är att hundar kan skydda oss inte bara från inbrottstjuvar och andra inkräktare utan även från dålig hälsa. Det har nämligen visat sig att barn som växer upp i hushåll med hund(ar) löper lägre risk att utveckla astma och allergier. Anledningen till detta tros vara damm.

En amerikansk studie visade att när möss exponeras för damm i hushåll där hundar har tillåtits vistas såväl inomhus som utomhus, utvecklar de en förändrad flora av mikrober i magtarmkanalen som skyddar mot allergener. Man fann att dessa mikrober kunde vara det som skyddar unga barn i hushåll med hund(ar) att utveckla dessa allergener.

Forskare har även kunnat påvisa andra positiva hälsoeffekter som gör det rättvist att hävda att hundar förlänger våra liv.

5. Vi är mer aktiva med hund(ar)

Övervikt och fetma är idag ett stort hälsoproblem i landet, vilket gör det särskilt viktigt att vi motionerar regelbundet. Forskare i USA har funnit att 60% av de hundägare som tog regelbundna promenader med sina hundar uppfyllde myndigheternas råd för vardagsmotion.

Det har även visat sig att äldre personer som rastar sina hundar faktiskt får mer regelbunden motion och är i bättre fysisk form än äldre människor som promenerar tillsammans med andra människor.

6. Hundar räddar liv

Hunden kanske inte är kattens allra bästa vän, åtminstone inte de hundar som inte har vuxit upp med katter. Men människans bästa vän kan hjälpa oss genom att utgöra ett tidigt varningssystem för patienter som drabbas av anfall. Hundar som har tränats för ändamålet kan känna att ett anfall kommer ske upp till 15 minuter innan det inträffar och ger då ifrån sig skall.

Detta får patienten att sätta sig ner och därmed undvika att skada sig genom att till exempel trilla och slå sig. Hur hundar egentligen känner att ett anfall är nära förestående är dock inte känt.

7. Hundar ger oss mening med livet

Hundar är utmärkta följeslagare åt vem som helst, men särskilt åt äldre människor. En studier visar att äldre personer med hund uppgav att de kände sig mer nöjda med sitt sociala, fysiska och känslomässiga tillstånd än de personer som inte hade hund.

8. Hundar stärker vårt självförtroende

I en annan studie fick deltagarna en hund och bedömdes sedan efter att ha levt 10 månader med sina fyrbenta vänner. I regel uppgav deltagarna i studien att hundägandet hade stärkt deras självförtroende, förbättrat deras motionsvanor och gjort dem mindre oroliga för att drabbas av brottslighet.

9. Hundar gör oss glada

Bara en sådan simpel sak som att ta ögonkontakt med sin pälsbeklädde vän kan leda till att ämnet oxytocin utsöndras och får oss att må bra. I en studie där man mätte nivåerna av oxytocin hos två grupper med hundägare, där den ena gruppen instruerades att inte titta direkt på sin hund, såg man att den sistnämnda gruppen hade lägre nivåer av oxytocin än den grupp som regelbundet tog ögonkontakt.

I en annan studie fann man att hundägare som var beroende av sina hundar för social tillfredsställelse uppgav att de var mindre deprimerade, mindre ensamma, hade ett högre självförtroende, var lyckligare och tenderade att känna av mindre upplevd stress.

10. Hunden kommer att hålla igång dig på flera sätt

Utöver den fysiska motion som hundägandet innebär, är det även viktigt att hunden får mental stimulans. En hund kan också lära dig många saker och hela tiden fortsätta att utmana dig varje dag.

Du kommer till exempel snart upptäcka att hunden inte gör någon skillnad på dina gamla foppatofflor och dina nya designerskor. Bägge dessa skopar går lika bra att tugga på och leka med. Hundar har inte heller något emot att smutsa ner dina kläder med sina leriga tassar, oavsett om du är vardagsklädd eller uppklädd.

Att träna din hund till att respektera dina kläder och skor samt föra sig i hemmet kan kräva mycket tid och ansträngning. Detta kan få dig att tänka mindre på dina bekymmer och saker som triggar dåliga vanor hos dig, och hålla dig sysselsatt medan du tränar din hunds viljestyrka.

Ska man köpa hund behöver man också ta ansvar

För att din hund ska vara lycklig och hälsosam, är det viktigt att du tillfredsställer hundens behov. De är för det mesta inte särskilt svåra att tillfredsställa men du kommer behöva två slags resurser: tid och pengar. Du behöver bland annat kunna teckna en hundförsäkring, betala för veterinärvård och köpa diverse tillbehör till din fyrbenta vän.

Dessa är några av de frågor som du bör kunna svara ja på innan du väljer att köpa hund:

  • Är du fri från större åtaganden under de kommande månaderna?
  • Är du redo att lära dig allt om din valps behov?
  • Kommer din lön täcka de kostnader som det medför att uppfostra en valp och ta hand om en hund?
  • Är du redo för viss oreda och att föremål i din bostad kan komma till skada?
  • Har du ett tryggt område utomhus där din valp kan utföra sina behov?
  • Har du gott om tid att spendera med din valp, särskilt under de första sex månaderna?
  • Känns det okej att behöva gå upp mitt i natten för att rasta hunden, och har du någon ansvarsfull vuxen i din närhet som kan vara med valpen i stort sett varje dag under de kommande tre månaderna?

Det är en hel del man bör tänka på, eller hur?! Och om du inte kan svara ja på alla ovanstående frågor, är du förmodligen inte redo att köpa en hund.

Bli hundägare på prov genom att låna en hund

Även om det kan vara en alldeles fantastisk upplevelse att vara hundägare, bör du säkerställa att du är redo för det ansvar som medföljer hundägandet. Innan du faktiskt köper en hund kan du med fördel låna en familjemedlems, väns eller grannes hund under några veckor för att få en känsla för vad det innebär. Du kommer då få en bra bild av hur det skulle påverka ditt vardagliga schema och livspussel att ha hund.

Om du sedan fortfarande känner dig redo att välkomna en fyrbent varelse med viftande svans i ditt liv, är nästa steg att omsorgsfullt välja rätt hundras för just dig och dina förutsättningar.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *