Nybliven hundägare med sin valp

5 tips till nyblivna hundägare

Att välkomna en ny hund till ditt liv är alltid en fantastisk händelse. Om det är ditt första husdjur kan det kännas aningen överväldigande. När du och din nya valp har kommit in i huset tillsammans kommer ni att knyta band genom vardagliga stunder, från promenader till gnuggningar bakom örat till att dela soffan. Det finns flera steg du kan ta för att hjälpa ditt husdjur att anpassa sig till sin nya miljö. Med lite tålamod och förberedelser kommer din nya hund snart att känna sig som hemma.

Aktivera din valp

Din nya familjemedlem kommer att behöva aktivitet i form av bus och lek. Leken fyller flera funktioner. Dels ska hunden lära sig gränser, alltså vad den får och inte får göra. Till exempel vill de flesta hundägare att hunden i första hand ska bita på sina leksaker, och inte på möbler eller händer. Leken är ett utmärkt tillfälle att lära hunden gränser av den här typen.

Dessutom blir leken ett ypperligt tillfälle för dig och din lilla valp att skapa ett band mellan er. Med tiden kommer valpen förstå att det är du som är den som bestämmer, i och med att du initierar leken och du bestämmer när den är över.

Valpens vila

Vilan är minst lika viktig som leken, och en liten valp sover upp till tjugo timmar per dygn. Under vilan får valpens kropp återhämta sig precis som hjärnan. Alla intryck som valpen fått och allt som den lärt sig blir befäst under sömnen, och det är därför viktigt att låta valpen få den vila den behöver.

Med så många timmars vila per dygn får du onekligen tid över till annat. Använd tiden till att läsa på om din hunds ras eller spela casino med BankID för att fördriva tiden. Eventuella vinster kommer komma väl till pass under valpens första tid hos dig, vilket vi går in på nedan.

Valp som sover

Perfekta leksaker för valpen

Ett ovärderligt tips är att skaffa leksaker. Gärna i överflöd. En anledning har vi redan varit inne på. Nämligen att lek och leksaker fungerar som ett substitut för andra saker som hunden är sugen att bita på. Du får också komma ihåg att den unga valpen helt enkelt inte förstått skillnaden på soffans ben och sina leksaker. Det betyder att du minimerar risken att valpen ger sig på möbler om det finns gott om leksaker.

Det kan låta kostsamt att behöva fylla på med leksaker hela tiden för att rädda övrig inredning. Men tänk istället på att du kan utnyttja valpens vila till att exempelvis jobba eller återhämta dig från den långa dagen. Var inte rädd att spendera lite pengar på nya familjemedlemmen, leksaker till hunden kostar betydligt mindre än nya möbler.

Valpens egen plats

När det gäller valpens egna plats i hemmet så finns det olika skolor. En del hävdar med bestämdhet att en valp mår allra bäst i en bur den första tiden. I buren känner sig valpen trygg och vet att ingen kommer in. Andra hävdar, lika envist, att det går lika bra med antingen en hundbädd eller en filt på golvet.

Oavsett vilket du väljer så är det viktigt att tänka på att valpens plats ska vara något avskilt från övriga familjemedlemmar. Självklart ska du som ägare kunna ha uppsikt över hunden ändå. Det är också viktigt att låta hunden vara ifred när den vilar.

Hundvalp i sin hundbädd

Så ordnar du matplatsen

En hund behöver tack och lov inte så mycket utrustning när det kommer till maten. Du behöver inte lägga ut pengar på vare sig dukar eller bestick. Däremot är det en god idé att investera i rejäla skålar – en för mat och en för vatten. Satsa på hög kvalitet så håller de länge.

Precis som med valpens egna viloplats så är det bra att använda en och samma plats, självklart helst i köket, varje gång din valp ska äta. Din hund kommer att förknippa den platsen med mat och vet också med tiden att den får vara ifred där.

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundar och hundägande att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *