Kvinna som väljer hundförsäkring på datorn

6 saker att tänka på när du tecknar hundförsäkring

Som hundägare vill du förstås välja den allra bästa försäkringen till din hund. Det ger inte bara trygghet för hunden, utan även för dig och din ekonomi. Men om du aldrig tidigare tecknat en hundförsäkring kan det vara svårt att veta vad du faktiskt behöver ha koll på när du väljer försäkringsbolag.

Nedan har vi sammanställt sex goda råd som kan göra det lite enklare att välja en passande försäkring till dig och din hund.

1. Välj en passande omfattning

Det första du ska göra är förstås att fundera över hur stort försäkringsskydd du behöver. Hundförsäkringar finns nämligen oftast i olika omfattningar, så att alla hundägare ska hitta en lösning som passar just deras behov.

Den mest grundläggande hundförsäkringen ersätter i regel enbart veterinärvårdskostnader upp till ett visst belopp och är därför billigast. Det finns även större – och därmed också dyrare – hundförsäkringar som täcker allt ifrån medicin och rehab till röntgen och tandsjukdomar.

Har du en hund som bidrar till hushållets inkomster kan en lite mer omfattande hundförsäkring vara värd pengarna. Detsamma gäller om du bor i tätorten, där risken för olyckor i regel är större. För husdjur på landsbygden kan dock ett billigare alternativ vara tillräckligt.

2. Hur mycket vill du betala om olyckan är framme?

Hur mycket du betalar för hundförsäkringen varierar dels beroende på vilken hund du försäkrar och var du bor. Men även vilken självrisk du väljer kan påverka premien. Många hundförsäkringar idag har nämligen en valbar självrisk som tillåter dig att justera försäkringskostnaden själv.

Väljer du en låg självrisk blir din månadskostnad högre, men du betalar också mindre om hunden skadar sig eller blir sjuk. En hög självrisk ger istället en lägre försäkringskostnad, men kan kännas mer i plånboken när du väl behöver utnyttja försäkringen.

Om du bor på landsbygden där risken för olyckor är ganska låg kan det vara en god idé att välja en lite högre självrisk. Bor du istället i tätorten eller om din hundras är extra benägen för vissa sjukdomar kan en låg självrisk vara ett bättre alternativ.

3. Längden på självriskperioden

Ytterligare en sak att hålla reda på när det gäller självrisken är självriskperioden. Den kan nämligen variera beroende på försäkringsbolag.

Självriskperioden är den period under vilken du bara betalar självrisken en gång, oavsett hur många gånger du uppsöker veterinär. Med andra ord – ju längre självriskperiod, desto bättre.

Normalt sett brukar självriskperioden ligga på 180 dagar eller 365 dagar. Det senare alternativet är alltså det mest fördelaktiga.

Kvinna som illustrerar en hundförsäkring med sina händer och med rekvisita

4. Villkoren för karens

I princip alla hundförsäkringar har en så kallad karenstid. Under karenstiden kan du inte få ersättning för sjukdom om din hund tidigare varit oförsäkrad. Det är dock inte ovanligt att hundförsäkringar är karensfria om:

  • Hunden varit försäkrad hos ett annat försäkringsbolag tidigare och den nya hundförsäkringen har samma omfattning som den gamla.
  • Du försäkrar en valp innan den nått en viss ålder, exempelvis 12 eller 16 veckor. Då krävs det dock även att du har ett veterinärintyg som intygar att valpen är helt frisk.
  • Hunden är med om en olycka på grund av yttre omständigheter.

Villkoren för karens kan skilja sig en hel del beroende på försäkringsbolag. Ta reda på vad som gäller för att slippa tråkiga överraskningar i efterhand.

5. Har hundförsäkringen särskilda villkor?

Hundförsäkringar ersätter långt ifrån allt och därför är det viktigt att du läser försäkringsvillkoren noggrant. I vissa fall ersätter försäkringsbolaget inte kostnader i samband med specifika sjukdomar. Det kan också vara så att försäkringsbeloppet trappas ner i takt med att hunden blir äldre eller att den helt slutar gälla vid en viss ålder.

Om du ska byta försäkringsbolag kan det också vara så att det nya försäkringsbolaget inte ersätter sjukdomar eller skador som hunden drabbats av tidigare. Då kan du istället behöva teckna ett separat tillägg, vilket också gör försäkringen dyrare. Har din hund en sjukdomshistorik är det alltså extra viktigt att du kontrollerar villkoren hos det nya bolaget innan du byter.

6. Läs kundernas omdömen

Slutligen kan det vara bra att läsa vad andra kunder tycker om försäkringsbolagets skadereglering, villkor och service innan du väljer att teckna en hundförsäkring hos dem. På så sätt blir det enklare att hitta den bästa hundförsäkringen och göra ett tryggare val.

Liknande artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *