BÀsta fÀstingmedlet

BÀsta fÀstingmedlet för hund

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Apohem och GranngÄrden.

Nu nÀr fÀstingsÀsongen alltsÄ Àr igÄng Àr det mÄnga som undrar hur man skyddar hunden frÄn fÀstingangrepp och vilket som Àr det bÀsta fÀstingmedlet för hund.

FÀstingar Àr parasiter som lever pÄ att suga blod, vilket kan orsaka hunden kraftigt obehag eller i vÀrsta fall överföra farliga sjukdomar. Det bÀsta sÀttet att förhindra en fÀstingattack Àr att undvika omrÄden med tÀt vegetation. Men för mÄnga hundÀgare Àr det svÄrt, eller rent av omöjligt, vilket gör det nödvÀndigt att anvÀnda fÀstingmedel för att hÄlla dem borta.

I djungeln av produkter kan det vara svÄrt att identifiera vilket det bÀsta fÀstingmedlet för hund Àr. HÀr har du dÀrför rekommendationer och tips kring olika fÀstingpreparat.

BÀsta fÀstingmedlet för hund

FÀstingpreparat Àr en speciell produktkategori, vilket gör att jag inte kommer ranka produkterna utifrÄn prisklass utan istÀllet baserat pÄ underkategori. Dessa Àr de enligt mig bÀsta fÀstingmedlen i respektive kategori:

Bravecto (tablett)

Bravecto Àr en tuggtablett innehÄllande den aktiva substansen fluralaner. Fluralaner verkar genom att hÀmma nervsystemet hos fÀstingar, loppor och vissa löss. Medlet dödar vÀldigt snabbt fÀstingen och kan dÀrmed effektivt förhindra spridning av fÀstingburna sjukdomar till din hund.

Bravecto dödar fĂ€stingar omedelbart och effektivt under 8 veckor (vissa fĂ€stingar hĂ„lls borta i 12 veckor). Det skyddar Ă€ven mot loppor i 12 veckor. Till skillnad frĂ„n vissa andra fĂ€stingpreparat behöver du inte oroa dig för att lĂ„ta din hund bada – medlets effekt pĂ„verkas inte av detta.

Observera att detta Àr ett receptbelagt fÀstingmedel som din hund mÄste förskrivas av veterinÀr. Först dÄ du har fÄtt ett recept pÄ produkten kan du köpa den hos apoteket. Du kan till exempel klicka hem Bravecto frÄn Apohem.

Hund hos veterinÀr
Bravecto Àr ett receptbelagt fÀstingmedel som förskrivs av veterinÀr.

Frontline (spot-on)

Frontline vet. Àr en lösning som droppas i nacken pÄ hunden. Detta medel innehÄller den aktiva substansen fipronil. Fipronil tar död pÄ sÄvÀl loppor som fÀstingar, men det tar tyvÀrr cirka ett till tvÄ dygn innan medlet fÄr effekt. Detta gör att fÀstingburna sjukdomar riskerar att spridas till din hund innan den skyddande effekten har trÀtt i kraft.

Lösningen droppas pÄ huden i nacken pÄ hunden och skyddar mot sÄvÀl fÀstingar som loppor och löss. Medlets effekt hÄller i cirka 4 veckor (dock inte om hunden badas).

Frontline Àr ett receptfritt fÀstingmedel som du kan köpa hos Apohem.

Seresto vet. (fÀstinghalsband)

Seresto vet. Àr ett fÀstinghalsband med tvÄ aktiva substanser: flumetrin och imidakloprid. Flumetrin pÄverkar nervsystemet hos loppor och fÀstingar. Det anses generellt sett vara ett sÀkert medel för anvÀndning pÄ hundar. Vissa individer drabbas av mild hudirritation och i sÀllsynta fall har Àven tillfÀlligt pÀlsavfall rapporterats.

Detta halsband hjÀlper till att hÄlla fÀstingarna borta genom att stöta bort och döda fÀstingar i hela 8 mÄnaders tid. Det skyddar Àven mot loppor och löss. Du kan köpa Seresto vet hos Apohem.

NedanstÄende videoklipp visar hur fÀstinghalsbandet Seresto vet. skyddar mot fÀstingar och loppor.

SÄ gÄr fÀstingen till angrepp

FÀstingar Àr mest aktiva vid temperaturer över fem plusgrader. FÀstingsÀsongen i Sverige varar mellan sen vÄr till tidig höst, ungefÀr mars till oktober, beroende pÄ var i landet du bor.

FÀstingar hÄller till i tÀt vegetation med trÀd, buskar, högt grÀs och löv-ansamlingar. De lurar i knÀhöjd (runt 45-60 cm) i vÀntan pÄ att din hund nuddar vid det vegetativa omrÄdet.

FÀstingar har vÀrmesensorer som kan upptÀcka den kroppsvÀrme som din hund avger. De anvÀnder benen för att klamra sig fast vid din hunds pÀls, hud eller tyg/koppel nÀr hunden gÄr förbi. DÀrefter tar sig fÀstingen igenom pÀlsen mot huden för att suga blod. Den behöver nÀmligen blod för att befrukta sina Àgg. Du kanske inte mÀrker fÀstingarna förrÀn de redan har börjat suga.

FÀstingar sprids frÄn hund till mÀnniska

Att din hund inte fÄr fÀstingar handlar inte bara om hundens egen hÀlsa utan Àven din och dina nÀrstÄendes. Dessa kryp kan nÀmligen enkelt byta vÀrddjur frÄn hund till mÀnniska. Att en hund drar in fÀstingar i hemmet innebÀr alltsÄ en ökad risk för att sjukdomar som Borelia och TBE för oss mÀnniskor.

DÀrför Àr det viktigt att se till att din hund Àr fri frÄn fÀstingar efter varje vistelse i fÀstingomrÄden. Alla hundar som lever i fÀstingdrabbade omrÄden bör ha ett effektivt fÀstingmedel. AnvÀnd endast det bÀsta fÀstingmedlet för hund, dÄ det finns mÄnga produkter pÄ marknaden som har liten eller ingen effekt.

FÀsting i mÀnniskohand
FÀstingar kan spridas frÄn djur till mÀnniskor.

Vad kan man göra för att undvika att hunden fÄr fÀstingar?

TÀnk er för nÀr ni vistas i omrÄden med mycket fÀstingar. TÀt vegetation ökar risken för att din hund drabbas. LÄt dÀrför inte hunden springa fritt i tÀtbevuxna omrÄden. Att ha hunden kopplad samt att hÄlla er pÄ stigar och vandringsleder nÀr man promenerar eller vandrar med hund, minskar exponeringen för krypen avsevÀrt.

Om din hund trots det tar sig frÄn stigen, som de ofta gör, bör du kontrollera hen för fÀstingar sÄ fort ni kommer hem. FrÄn det att fÀstingen fÄtt tag i pÀlsen tills att den nÄr fram till huden kan nÀmligen ta ett tag. Genom att gÄ igenom pÀlsen noga, gÀrna med hjÀlp av en kam eller borste, kan du förhindra fÀstingbett.

Ett annan viktig ÄtgÀrd Àr att göra en inspektion av er nÀrmiljö. Om hunden riskerar att drabbas av fÀstingar i trÀdgÄrden bör du vidta ÄtgÀrder. HÄll grÀsmattan vÀlklippt sÄ att den inte blir en gÀstvÀnlig miljö för fÀstingar, se till att ta bort ruttna löv och undvik, om möjligt, att ha tÀta buskar. Att aktivt hÄlla fÀstingbÀrare (gnagare m.fl.) borta Àr ett annat tips som minskar risken.

Hur man tar bort fÀstingar bÀst

Om din hund trots alla försiktighetsÄtgÀrder ÀndÄ fÄtt fÀstingbett Àr det viktigt att agera snabbt. Borrelia och anaplasma Àr tvÄ fÀstingsjukdomar som inte smittar direkt, och du kan dÀrför förhindra dem genom att vara pÄ alerten.

Det lever kvar en myt att man kan smörja in fÀstingen med fett för att fÄ den att lossna, men det kan istÀllet göra att den krÀks ut smittsamma Àmnen i sÄret.

AnvÀnd gÀrna en fÀstingplockare nÀr du tar bort fÀstingar, aldrig fingrar eller pincett. Risken Àr nÀmligen stor att du inte lyckas avlÀgsna hela fÀstingen.

 1. SÀkerstÀll att du tar ett ordentligt grepp om fÀstingen (fÄ med huvudet om det Àr möjligt), sÄ nÀra huden pÄ hunden som möjligt.
 2. Dra försiktigt ut fÀstingen. Dra rakt ut, skruva inte.
 3. TvÀtta rent med sÄrtvÀtt och vatten.

Om din hund tar ett effektivt fĂ€stingpreparat slipper du förhoppningsvis att plocka bort fĂ€stingar för hand, men det kan Ă€ndĂ„ vara bra att ha en fĂ€stingborttagare hemma för sĂ€kerhets skull. En fĂ€stingplockare Ă€r mycket enklare att anvĂ€nda Ă€n en pincett – jag har under Ă„ren plockat bort flertalet fĂ€stingar med hjĂ€lp av denna plockare.

FĂ€sting
FÀstingar avlÀgsnas enklast med fÀstingplockare.

Olika typer av fÀstingmedel

Den bÀsta metoden att undvika att din hund fÄr fÀstingar Àr att hÄlla den borta frÄn omrÄden dÀr fÀstingarna gillar att vistas. I mÄnga fall Àr detta inte en möjlighet. DÄ Àr det viktigt att kÀnna till olika typer av fÀstingpreparat för hundar och vilket som Àr det bÀsta fÀstingmedlet för hund.

Det finns mÄnga olika fÀstingmedel pÄ marknaden och det kan vara svÄrt att veta vilket man ska vÀlja. HÀr nedan kan du dÀrför lÀsa en genomgÄng av de vanligaste och bÀsta fÀstingmedlen för hundar.

Var noga med att inte blanda olika fÀstingpreparat. Om det skulle vara sÄ att din hund drabbas av biverkningar av ett fÀstingmedel kan du lÀtt testa nÄgot annat och se om det fungerar bÀttre. RÄdfrÄga gÀrna din veterinÀr innan du pÄbörjar en ny fÀstingmetod.

Oral medicin – fĂ€stingtabletter

FÀstingtabletter Àr receptbelagda tuggtabletter som behandlar och förhindrar angrepp frÄn fÀstingar. Det Àr mÄnga hundÀgare som tycker att detta Àr det bÀsta fÀstingmedlet för hund eftersom det Àr sÄ effektivt och lÀttanvÀnt.

Exempel pÄ fÀstingtabletter för hundar (receptbelagda):

 • Nexgard
 • Simparica
 • Bravecto

Hur fÀstingtabletter fungerar

FÀstingtabletter absorberas och utsöndras i hundens talgkörtlar. De aktiva ingredienserna i de orala fÀstingpreparaten Àr neurotoxiska för fÀstingarna.

Hur fÀstingtabletter anvÀnds

De allra flesta fÀstingtabletter ges som en smaksatt tuggtablett. Det finns varianter som smakar mindre gott och behöver döljas i hundens mat.

Tuggtabletterna ges enligt anvisningarna pÄ förpackningen, allt frÄn en gÄng om dagen till en gÄng var tredje mÄnad.

Fördelar med fÀstingtabletter

Till skillnad frÄn vissa andra fÀstingpreparat behöver inte hunden isoleras frÄn andra djur eller barn vid/efter anvÀndning.

Tuggtabletter Àr smidiga att ge hundar och de verkar i upp till tolv veckor. DÄ de gÄr genast in i hundens kropp verkar de snabbare Àn de preparat som appliceras pÄ huden. Dessutom hÄller effekten i sig Àven om hunden badar eller tvÀttas.

Att tÀnka pÄ samt biverkningar av fÀstingtabletter

FÀstingtabletter ska inte ges till valpar yngre Àn Ätta veckor och det finns ofta en nedre grÀns för hundens vikt.

Den vanligaste biverkningen av fÀstingtabletter Àr krÀkningar hos vissa hundar. Mindre vanligt förekommande biverkningar Àr trötthet, klÄda och ökad salivutsöndring. Var noga med att ge den dos som Àr lÀmplig för din hunds vikt och ras.

Spot-on fÀstingmedel (droppar)

Spot-on Àr ett fÀstingpreparat (fÀstingdroppar) som appliceras direkt pÄ hundens hud. Det ges vanligtvis mellan axelbladen eller pÄ ryggen, sÄ att hunden inte kan slicka i sig det.

Exempel pÄ receptfria fÀstingdroppar för hundar:

 • Effipro
 • Ex-spot
 • Frontline

Hur fÀstingdroppar fungerar

Spot-ons innehÄller aktiva ingredienser som Àr neurotoxiska för fÀstingar och parasiter. Vissa produkter innehÄller Àven medel för att förhindra att larver utvecklas. FÀstingdroppar kan bÄde döda och avvisa parasiter, dÀrför Àr det ett av de bÀsta fÀstingmedlen för hundar.

Den oljiga vÀtskan, i vilken medicinen löses upp, hjÀlper till att sprida produkten över huden till talgkörtlarna.

Hur Spot-on anvÀnds

Dosen av Spot-on baseras pÄ hundens vikt. Var dÀrför noga med att följa anvisningarna pÄ förpackningen, sÄ att du ger din hund rÀtt mÀngd.

HÄll isÀr pÀlsen vid det omrÄde dÀr behandlingen ska ges, vanligtvis vid skuldrorna eller ryggen. Applicera fÀstingdropparna direkt pÄ huden (inte i pÀlsen).

De flesta Spot-on fÀstingpreparat ges en gÄng i mÄnaden. LÀs pÄ förpackningen vad som gÀller eller frÄga din veterinÀr om du kÀnner dig osÀker.

Fördelar med fÀstingdroppar

FÀstingdroppar Àr lÀtta att anvÀnda pÄ din hunds hud och har fÄ biverkningar. De verkar snabbt och effektivt. Denna typ av fÀstingpreparat Àr dessutom receptfria och relativt prisvÀrda.

Att tÀnka pÄ samt biverkningar av Spot-on fÀstingmedel

Bada inte din hund precis före eller direkt efter behandlingen, eftersom det kan minska effekten. HÄll barn och andra husdjur borta frÄn husdjuret tills produkten Àr helt torr.

Se till att du anvÀnder rÀtt dosering utifrÄn din hunds vikt. Ge bara produkter som Àr godkÀnda för hundar till din hund, eftersom produkter avsedda för andra djur kan vara skadliga.

FĂ€stinghalsband

FÀstinghalsband placeras runt halsen pÄ hunden för lÄngverkande fÀstingkontroll. Vissa halsband dödar fÀstingar vid kontakt, andra har ett medel som absorberas i din hunds blodomlopp och dödar dem som redan fÀst sig.

Exempel pÄ receptfria fÀstinghalsband för hundar:

 • Scaribo
 • Seresto

Hur fÀstinghalsband fungerar

Vissa fÀstinghalsband ger ut en form av gas som avvisar fÀstingar i nackregionen, medan andra avger ett medel som absorberas och sprids genom huden, liknande hur spot-ons fungerar.

Hur fÀstinghalsband anvÀnds

Halsbandet placeras runt husdjurets hals. Hur lÀnge de verkar varierar frÄn en upp till Ätta mÄnader. Kontrollera etiketten pÄ produkten för att vara sÀker pÄ hur lÀnge just din produkt hÄller fÀstingar borta.

Fördelar med fÀstinghalsband

FÀstinghalsband ger en lÄngvarig effekt pÄ flera mÄnader, vilket gör dem vÀldigt prisvÀrda. De Àr dessutom snabba och enkla att anvÀnda. Fördelen med fÀstinghalsband Àr att du kan ta av hunden halsbandet om hen skulle fÄ nÄgra biverkningar, till skillnad frÄn exempelvis fÀstingtabletter. Det gör halsbanden till ett av de bÀsta fÀstingmedlen för hundar.

Att tÀnka pÄ samt biverkningar av fÀstinghalsband

FÀstinghalsband kan orsaka hud- och ögonirritation bÄde hos hunden och hos mÀnniskor. Halsbanden kan Àven ge irritation lokalt pÄ huden runt halsen pÄ hunden.

TÀnk pÄ att barn och Àgare som vidrör fÀstinghalsbandet kan pÄverkas av de aktiva ingredienserna, var noga med att vÀlja en produkt som Àr skonsam samtidigt som den Àr effektiv.

Andra produkter mot fÀstingar hos hundar

FĂ€stingspray

FÀsting-avvisande sprayer Àr vanligtvis designade för engÄngsbruk och de tenderar att förbrukas snabbare Àn de andra alternativen. FÀstingspray tillverkas ofta av naturliga ingredienser, medan mÄnga andra fÀstmedel Àr baserade pÄ bekÀmpningsmedel och insektsmedel.

FĂ€stingpulver

FÀstingpulver Àr ett giftfritt preparat som strös över eller blandas in i hundens mat.

Denna typ av fÀstingmedel förebygger och minskar fÀstingangrepp pÄ hundar. Produkten verkar normalt inom en vecka. Detta Àr det bÀsta fÀstingmedlet för hund om du kan göra avkall pÄ effekt i utbyte mot ett sÀkert alternativ för din hund.

Att tÀnka pÄ gÀllande fÀstingmedel för hund

Det bÀsta fÀstingmedlet för hund Àr det som anvÀnds. VÀlj dÀrför ett fÀstingpreparat som Àr lÀtt att anvÀnda, effektivt och lÄngverkande. Vilken produkt som Àr bÀst beror pÄ din hund, er budget och vilken typ av metod ni tycker kÀnns bÀst.

FĂ€stingmedel varningsskylt
Det bÀsta fÀstingmedlet Àr ett som anvÀnds.

Vanliga frÄgor om fÀstingmedel

Hur fungerar fÀstingmedel?

Vissa fÀstingmedel har en repellerande (avvisande) effekt medan andra preparat tar död pÄ fÀstingen. Fipronil Àr ett vanligt medel som verkar genom att pÄverka fÀstingens centrala nervsystem och pÄ sÄ vis döda den.

NÀr bör man börja med fÀstingmedel?

En del hundÀgare börjar med fÀstingmedel sÄ fort det Àr plusgrader utomhus medan andra börjar anvÀnda fÀstingpreparat senare, t.ex. sÄ fort de har upptÀckt Ärets första fÀsting. Vissa medel tar lite tid pÄ sig att börja verka, sÄ börja hellre förr snarare Àn senare för maximalt skydd.

Kan man anvÀnda fÀstingmedel pÄ en valp?

Det finns fĂ€stingmedel för valpar som Ă€r sĂ€kra att anvĂ€nda. Kontrollera dock vad som gĂ€ller för den specifika produkten – somliga preparat kan anvĂ€ndas frĂ„n 7 veckors Ă„lder, andra senare Ă€n sĂ„. Vissa medel Ă€r receptbelagda och krĂ€ver dĂ€rför förskrivning av veterinĂ€r.

Min personliga erfarenhet av fÀstingmedel

Det Àr viktigt att vÀlja fÀstingpreparat med omsorg. Personligen har jag testat tvÄ fÀstingmedel pÄ mina hundar: Bravecto och Frontline.

Det medel som jag har lÀngst erfarenhet av Àr Frontline i form av droppar som placeras i hundens nacke. Ingen av mina hundar har drabbats av biverkningar och skyddet har jag upplevt som bra. Medlet behöver dock appliceras pÄ nytt inom relativt kort tid, och har man fler Àn en hund Àr det viktigt att kort efter appliceringen se till sÄ inte hundarna fÄr i sig varandras medel.

Bravecto har jag börjat anvÀnda först pÄ senare Är. Jag upplever att detta preparat Àr mer effektivt Àn Frontline, men detta Àr Àn sÄ lÀnge högst anekdotisk evidens och saknar belÀgg. Effekten hÄller dock i sig lite lÀngre, och jag föredrar att ge hundarna en tablett istÀllet för att applicera medel i nacken. Till skillnad frÄn Frontline försvinner inte heller effekten vid bad.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *