Bästa fästingmedlet

Bästa fästingmedlet för hund

Nu när fästingsäsongen alltså är igång är det många som undrar hur man skyddar hunden från fästingangrepp och vilket som är det bästa fästingmedlet för hund.

Fästingar är parasiter som lever på att suga blod, vilket kan orsaka hunden kraftigt obehag eller i värsta fall överföra farliga sjukdomar. Det bästa sättet att förhindra en fästingattack är att undvika områden med tät vegetation. Men för många hundägare är det svårt, eller rent av omöjligt, vilket gör det nödvändigt att använda fästingmedel för att hålla dem borta.

I djungeln av produkter kan det vara svårt att identifiera vilket det bästa fästingmedlet för hund är. Här har du därför rekommendationer och tips kring olika fästingpreparat.

Bästa fästingmedlet för hund

Fästingpreparat är en speciell produktkategori, vilket gör att jag inte kommer ranka produkterna utifrån prisklass utan istället baserat på underkategori. Dessa är de enligt mig bästa fästingmedlen i respektive kategori:

Bravecto (tablett)

Bravecto är en tuggtablett innehållande den aktiva substansen fluralaner. Fluralaner verkar genom att hämma nervsystemet hos fästingar, loppor och vissa löss. Medlet dödar väldigt snabbt fästingen och kan därmed effektivt förhindra spridning av fästingburna sjukdomar till din hund.

Bravecto dödar fästingar omedelbart och effektivt under 8 veckor (vissa fästingar hålls borta i 12 veckor). Det skyddar även mot loppor i 12 veckor. Till skillnad från vissa andra fästingpreparat behöver du inte oroa dig för att låta din hund bada – medlets effekt påverkas inte av detta.

Observera att detta är ett receptbelagt fästingmedel som din hund måste förskrivas av veterinär. Först då du har fått ett recept på produkten kan du köpa den hos apoteket.

Hund hos veterinär
Bravecto är ett receptbelagt fästingmedel som förskrivs av veterinär.

Frontline (spot-on)

Frontline vet. är en lösning som droppas i nacken på hunden. Detta medel innehåller den aktiva substansen fipronil. Fipronil tar död på såväl loppor som fästingar, men det tar tyvärr cirka ett till två dygn innan medlet får effekt. Detta gör att fästingburna sjukdomar riskerar att spridas till din hund innan den skyddande effekten har trätt i kraft.

Lösningen droppas på huden i nacken på hunden och skyddar mot såväl fästingar som loppor och löss. Medlets effekt håller i cirka 4 veckor (dock inte om hunden badas).

Seresto vet. (fästinghalsband)

Seresto vet. är ett fästinghalsband med två aktiva substanser: flumetrin och imidakloprid. Flumetrin påverkar nervsystemet hos loppor och fästingar. Det anses generellt sett vara ett säkert medel för användning på hundar. Vissa individer drabbas av mild hudirritation och i sällsynta fall har även tillfälligt pälsavfall rapporterats.

Detta halsband hjälper till att hålla fästingarna borta genom att stöta bort och döda fästingar i hela 8 månaders tid. Det skyddar även mot loppor och löss.

Nedanstående videoklipp visar hur fästinghalsbandet Seresto vet. skyddar mot fästingar och loppor.

Så går fästingen till angrepp

Fästingar är mest aktiva vid temperaturer över fem plusgrader. Fästingsäsongen i Sverige varar mellan sen vår till tidig höst, ungefär mars till oktober, beroende på var i landet du bor.

Fästingar håller till i tät vegetation med träd, buskar, högt gräs och löv-ansamlingar. De lurar i knähöjd (runt 45-60 cm) i väntan på att din hund nuddar vid det vegetativa området.

Fästingar har värmesensorer som kan upptäcka den kroppsvärme som din hund avger. De använder benen för att klamra sig fast vid din hunds päls, hud eller tyg/koppel när hunden går förbi. Därefter tar sig fästingen igenom pälsen mot huden för att suga blod. Den behöver nämligen blod för att befrukta sina ägg. Du kanske inte märker fästingarna förrän de redan har börjat suga.

Fästingar sprids från hund till människa

Att din hund inte får fästingar handlar inte bara om hundens egen hälsa utan även din och dina närståendes. Dessa kryp kan nämligen enkelt byta värddjur från hund till människa. Att en hund drar in fästingar i hemmet innebär alltså en ökad risk för att sjukdomar som Borelia och TBE för oss människor.

Därför är det viktigt att se till att din hund är fri från fästingar efter varje vistelse i fästingområden. Alla hundar som lever i fästingdrabbade områden bör ha ett effektivt fästingmedel. Använd endast det bästa fästingmedlet för hund, då det finns många produkter på marknaden som har liten eller ingen effekt.

Fästing i människohand
Fästingar kan spridas från djur till människor.

Vad kan man göra för att undvika att hunden får fästingar?

Tänk er för när ni vistas i områden med mycket fästingar. Tät vegetation ökar risken för att din hund drabbas. Låt därför inte hunden springa fritt i tätbevuxna områden. Att ha hunden kopplad samt att hålla er på stigar och vandringsleder när man promenerar eller vandrar med hund, minskar exponeringen för krypen avsevärt.

Om din hund trots det tar sig från stigen, som de ofta gör, bör du kontrollera hen för fästingar så fort ni kommer hem. Från det att fästingen fått tag i pälsen tills att den når fram till huden kan nämligen ta ett tag. Genom att gå igenom pälsen noga, gärna med hjälp av en kam eller borste, kan du förhindra fästingbett.

Ett annan viktig åtgärd är att göra en inspektion av er närmiljö. Om hunden riskerar att drabbas av fästingar i trädgården bör du vidta åtgärder. Håll gräsmattan välklippt så att den inte blir en gästvänlig miljö för fästingar, se till att ta bort ruttna löv och undvik, om möjligt, att ha täta buskar. Att aktivt hålla fästingbärare (gnagare m.fl.) borta är ett annat tips som minskar risken.

Hur man tar bort fästingar bäst

Om din hund trots alla försiktighetsåtgärder ändå fått fästingbett är det viktigt att agera snabbt. Borrelia och anaplasma är två fästingsjukdomar som inte smittar direkt, och du kan därför förhindra dem genom att vara på alerten.

Det lever kvar en myt att man kan smörja in fästingen med fett för att få den att lossna, men det kan istället göra att den kräks ut smittsamma ämnen i såret.

Använd gärna en fästingplockare när du tar bort fästingar, aldrig fingrar eller pincett. Risken är nämligen stor att du inte lyckas avlägsna hela fästingen.

  1. Säkerställ att du tar ett ordentligt grepp om fästingen (få med huvudet om det är möjligt), så nära huden på hunden som möjligt.
  2. Dra försiktigt ut fästingen. Dra rakt ut, skruva inte.
  3. Tvätta rent med sårtvätt och vatten.
Fästing
Fästingar avlägsnas enklast med fästingplockare.

Olika typer av fästingmedel

Den bästa metoden att undvika att din hund får fästingar är att hålla den borta från områden där fästingarna gillar att vistas. I många fall är detta inte en möjlighet. Då är det viktigt att känna till olika typer av fästingpreparat för hundar och vilket som är det bästa fästingmedlet för hund.

Det finns många olika fästingmedel på marknaden och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Här nedan kan du därför läsa en genomgång av de vanligaste och bästa fästingmedlen för hundar.

Var noga med att inte blanda olika fästingpreparat. Om det skulle vara så att din hund drabbas av biverkningar av ett fästingmedel kan du lätt testa något annat och se om det fungerar bättre. Rådfråga gärna din veterinär innan du påbörjar en ny fästingmetod.

Oral medicin – fästingtabletter

Fästingtabletter är receptbelagda tuggtabletter som behandlar och förhindrar angrepp från fästingar. Det är många hundägare som tycker att detta är det bästa fästingmedlet för hund eftersom det är så effektivt och lättanvänt.

Exempel på fästingtabletter för hundar (receptbelagda):

  • Nexgard
  • Simparica
  • Bravecto

Hur fästingtabletter fungerar

Fästingtabletter absorberas och utsöndras i hundens talgkörtlar. De aktiva ingredienserna i de orala fästingpreparaten är neurotoxiska för fästingarna.

Hur fästingtabletter används

De allra flesta fästingtabletter ges som en smaksatt tuggtablett. Det finns varianter som smakar mindre gott och behöver döljas i hundens mat.

Tuggtabletterna ges enligt anvisningarna på förpackningen, allt från en gång om dagen till en gång var tredje månad.

Fördelar med fästingtabletter

Till skillnad från vissa andra fästingpreparat behöver inte hunden isoleras från andra djur eller barn vid/efter användning.

Tuggtabletter är smidiga att ge hundar och de verkar i upp till tolv veckor. Då de går genast in i hundens kropp verkar de snabbare än de preparat som appliceras på huden. Dessutom håller effekten i sig även om hunden badar eller tvättas.

Att tänka på samt biverkningar av fästingtabletter

Fästingtabletter ska inte ges till valpar yngre än åtta veckor och det finns ofta en nedre gräns för hundens vikt.

Den vanligaste biverkningen av fästingtabletter är kräkningar hos vissa hundar. Mindre vanligt förekommande biverkningar är trötthet, klåda och ökad salivutsöndring. Var noga med att ge den dos som är lämplig för din hunds vikt och ras.

Spot-on fästingmedel (droppar)

Spot-on är ett fästingpreparat (fästingdroppar) som appliceras direkt på hundens hud. Det ges vanligtvis mellan axelbladen eller på ryggen, så att hunden inte kan slicka i sig det.

Exempel på receptfria fästingdroppar för hundar:

  • Effipro
  • Ex-spot
  • Frontline

Hur fästingdroppar fungerar

Spot-ons innehåller aktiva ingredienser som är neurotoxiska för fästingar och parasiter. Vissa produkter innehåller även medel för att förhindra att larver utvecklas. Fästingdroppar kan både döda och avvisa parasiter, därför är det ett av de bästa fästingmedlen för hundar.

Den oljiga vätskan, i vilken medicinen löses upp, hjälper till att sprida produkten över huden till talgkörtlarna.

Hur Spot-on används

Dosen av Spot-on baseras på hundens vikt. Var därför noga med att följa anvisningarna på förpackningen, så att du ger din hund rätt mängd.

Håll isär pälsen vid det område där behandlingen ska ges, vanligtvis vid skuldrorna eller ryggen. Applicera fästingdropparna direkt på huden (inte i pälsen).

De flesta Spot-on fästingpreparat ges en gång i månaden. Läs på förpackningen vad som gäller eller fråga din veterinär om du känner dig osäker.

Fördelar med fästingdroppar

Fästingdroppar är lätta att använda på din hunds hud och har få biverkningar. De verkar snabbt och effektivt. Denna typ av fästingpreparat är dessutom receptfria och relativt prisvärda.

Att tänka på samt biverkningar av Spot-on fästingmedel

Bada inte din hund precis före eller direkt efter behandlingen, eftersom det kan minska effekten. Håll barn och andra husdjur borta från husdjuret tills produkten är helt torr.

Se till att du använder rätt dosering utifrån din hunds vikt. Ge bara produkter som är godkända för hundar till din hund, eftersom produkter avsedda för andra djur kan vara skadliga.

Fästinghalsband

Fästinghalsband placeras runt halsen på hunden för långverkande fästingkontroll. Vissa halsband dödar fästingar vid kontakt, andra har ett medel som absorberas i din hunds blodomlopp och dödar dem som redan fäst sig.

Exempel på receptfria fästinghalsband för hundar:

  • Scaribo
  • Seresto

Hur fästinghalsband fungerar

Vissa fästinghalsband ger ut en form av gas som avvisar fästingar i nackregionen, medan andra avger ett medel som absorberas och sprids genom huden, liknande hur spot-ons fungerar.

Hur fästinghalsband används

Halsbandet placeras runt husdjurets hals. Hur länge de verkar varierar från en upp till åtta månader. Kontrollera etiketten på produkten för att vara säker på hur länge just din produkt håller fästingar borta.

Fördelar med fästinghalsband

Fästinghalsband ger en långvarig effekt på flera månader, vilket gör dem väldigt prisvärda. De är dessutom snabba och enkla att använda. Fördelen med fästinghalsband är att du kan ta av hunden halsbandet om hen skulle få några biverkningar, till skillnad från exempelvis fästingtabletter. Det gör halsbanden till ett av de bästa fästingmedlen för hundar.

Att tänka på samt biverkningar av fästinghalsband

Fästinghalsband kan orsaka hud- och ögonirritation både hos hunden och hos människor. Halsbanden kan även ge irritation lokalt på huden runt halsen på hunden.

Tänk på att barn och ägare som vidrör fästinghalsbandet kan påverkas av de aktiva ingredienserna, var noga med att välja en produkt som är skonsam samtidigt som den är effektiv.

Andra produkter mot fästingar hos hundar

Fästingspray

Fästing-avvisande sprayer är vanligtvis designade för engångsbruk och de tenderar att förbrukas snabbare än de andra alternativen. Fästingspray tillverkas ofta av naturliga ingredienser, medan många andra fästmedel är baserade på bekämpningsmedel och insektsmedel.

Fästingpulver

Fästingpulver är ett giftfritt preparat som strös över eller blandas in i hundens mat.

Denna typ av fästingmedel förebygger och minskar fästingangrepp på hundar. Produkten verkar normalt inom en vecka. Detta är det bästa fästingmedlet för hund om du kan göra avkall på effekt i utbyte mot ett säkert alternativ för din hund.

Att tänka på gällande fästingmedel för hund

Det bästa fästingmedlet för hund är det som används. Välj därför ett fästingpreparat som är lätt att använda, effektivt och långverkande. Vilken produkt som är bäst beror på din hund, er budget och vilken typ av metod ni tycker känns bäst.

Fästingmedel varningsskylt
Det bästa fästingmedlet är ett som används.

Vanliga frågor om fästingmedel

Hur fungerar fästingmedel?

Vissa fästingmedel har en repellerande (avvisande) effekt medan andra preparat tar död på fästingen. Fipronil är ett vanligt medel som verkar genom att påverka fästingens centrala nervsystem och på så vis döda den.

När bör man börja med fästingmedel?

En del hundägare börjar med fästingmedel så fort det är plusgrader utomhus medan andra börjar använda fästingpreparat senare, t.ex. så fort de har upptäckt årets första fästing. Vissa medel tar lite tid på sig att börja verka, så börja hellre förr snarare än senare för maximalt skydd.

Kan man använda fästingmedel på en valp?

Det finns fästingmedel för valpar som är säkra att använda. Kontrollera dock vad som gäller för den specifika produkten – somliga preparat kan användas från 7 veckors ålder, andra senare än så. Vissa medel är receptbelagda och kräver därför förskrivning av veterinär.

Min personliga erfarenhet av fästingmedel

Det är viktigt att välja fästingpreparat med omsorg. Personligen har jag testat två fästingmedel på mina hundar: Bravecto och Frontline.

Det medel som jag har längst erfarenhet av är Frontline i form av droppar som placeras i hundens nacke. Ingen av mina hundar har drabbats av biverkningar och skyddet har jag upplevt som bra. Medlet behöver dock appliceras på nytt inom relativt kort tid, och har man fler än en hund är det viktigt att kort efter appliceringen se till så inte hundarna får i sig varandras medel.

Bravecto har jag börjat använda först på senare år. Jag upplever att detta preparat är mer effektivt än Frontline, men detta är än så länge högst anekdotisk evidens och saknar belägg. Effekten håller dock i sig lite längre, och jag föredrar att ge hundarna en tablett istället för att applicera medel i nacken. Till skillnad från Frontline försvinner inte heller effekten vid bad.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *