Hund och julgran

Hund och julgran: så skyddar du dem från varandra

Att pynta granen är en av de traditioner som är starkt förknippade med julen. Tyvärr är det inte alltid hund och julgran är en väldigt bra eller säker kombination. Såväl trädet i sig som det julpynt som pryder den kan vara farliga för husdjur. Men oroa dig inte – i denna artikel berättar vi hur du kan skydda hunden och granen fån varandra!

För du vill ju trots allt kunna fira en traditionell jul tillsammans med din fyrbenta vän. Och det finns faktiskt flera olika knep som du kan få till för att få hunden och granen att leva i samklang. Några exempel på sådana är att använda hundvänligt pynt samt att spärra av granen med fysiska barriärer och lära hunden att respektera den.

Överväg att använda en konstgjord gran

Vissa experter hävdar att det inte finns någon sorts julgran som är säkrare än andra. Man skulle dock kunna hävda att en konstgjord gran är säkrare då den varken barrar eller kräver potentiellt giftigt vatten vid julgransfoten.

Om din hund skulle äta barr riskerar dessa att orsaka skador i mag-tarmkanalen. Dessutom kan de kemikalier som tillsätts i granens vatten vara dödligt giftiga för hundar. Så om du har tänkt använda en äkta gran bör du vattna den väl. Då minskar nämligen risken för att den börjar barra. Men undvik gärna att tillsätta kemikalier i vattnet. Och gör gärna vattnet i julgransfoten otillgängligt för din hund.

Säkerställ att granen står stadigt

Oavsett om du använder en äkta gran eller en plastgran är det viktigt att den står stadigt. För en farhåga med hund och julgran är att hunden lyckas välta granen.

För att förhindra detta bör du säkerställa att julgransfoten står väldigt stadigt och att granen inte lutar. Om du vill säkra upp julgranen ytterligare kan du binda fast den i väggen eller taket. En annan möjlig lösning är att använda möblerna i rummet för att ge granen lite extra stadga. Och om du har en stor och lite bufflig hund bör du kanske fundera på att placera granen bakom en soffa i ett litet hörn.

Se till så att hund och julgran hålls åtskilda

Du kanske inte vill stoppa undan granen bakom soffan? Då är den enklaste och mest effektiva lösningen att spärra av ett litet område kring granen. Detta kan du göra med hjälp av en hundgrind som håller hund och julgran åtskilda från varandra. På länken finner du våra tips på de bästa hundgrindarna på marknaden just nu.

Faktum är att det finns goda skäl att hålla hunden borta från julgranen. För beroende på hundens storlek och vikt riskerar den att få granen över sig. Detta kan leda till olika slags skador på din hund, och ju mindre din hund är desto större är risken för mer allvarliga skador.

Hund bredvid mindre julgran
Hunden bör gärna hållas åtskild från julgranen.

Lär hunden att hålla sig borta från julgranen

Ett annat alternativ är att lära din hund att hålla sig borta från granen. Detta är ytterligare ett sätt att få hund och julgran att fungera bra tillsammans. Du kan med fördel använda denna lösning tillsammans med de övriga varianter som vi presenterar i denna artikel.

En strategi som du kan använda är att lära din hund att stanna kvar på ett begränsat område. Du kan då sätta upp en osynlig barriär som hunden inte får gå över. Om din hund skulle komma alltför nära granen är det viktigt att du agerar innan hunden kastar sig över granen eller går loss på julklapparna.

Använd hundvänligt julpynt

Idag finns det ett stort urval av julpynt att välja mellan. Vissa sorters pynt är mer hundvänliga än andra. Vad som är lämpligt att använda eller inte i din hunds specifika fall kan förmodligen bara du själv svara på. Det är nämligen du som hundägare som känner till vad din hund triggas av och inte. Och när du pyntar granen bör du ha i åtanke att din bostad trots allt även är din hunds hem.

Men generellt sett är förståst plastkulor säkrare att pynta granen med än julgranskulor i glas. Och kulor med plastkrokar är ett bättre alternativ än de med metallkrokar.

Dessa är några sorters julpynt som eventuellt bör undvikas:

  • glittergirlanger
  • julgranskulor och annat pynt i glas
  • julgransklockor
  • ätbart pynt såsom polkagrisstänger och choklad.

När det kommer till pynt och godis kan det vara värt att läsa vår artikel om varför hundar inte kan äta choklad. Men även polkagrisstänger och annat ätbart som innehåller xylitol är väldigt farliga för hundar.

Även julgransbelysningen kan orsaka en rad olika problem, däribland strypning. Använd gärna en bitterspray på strömkabeln eller använd en sladdlös julgransbelysning för att undvika denna fara.

Avvakta med att lägga klapparna under granen

En enkel åtgärd som du kan vidta är att avvakta till sista minuten med att placera julklapparna under granen. För en farhåga med att ha hund och julgran är att hunden lockas av att försöka öppna presenterna under granen. Presentpapper och presentsnören är två föremål som kan orsaka stor skada om hunden råkar svälja dessa.

Genom att placera klapparna utom räckhåll från din hund kan du rädda så väl julklapparna som hundens liv. Så var noga med att snabbt samla ihop alla omslagspapper och liknande så fort julklapparna öppnas.

Avslutande tankar

Ingen vill ta det roliga ur en så festlig högtid som julen. Men genom att vidta några enklare åtgärder kan du förebygga många av de faror som julen för med sig. Och du kan på många vis rädda julen genom att få hund och julgran att leva i harmoni istället för att ställa till med oreda.

Hur gör du för att få hund och julgran att gå ihop? Brukar du använda plastgran eller en äkta gran, eller skippar du granen helt och hållet? Kommentera artikeln och berätta hur du brukar gå tillväga!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *