Hund pengar

Därför bör du som hundägare ha en buffert

I och med att du väljer att skaffa hund tar du på dig ett stort ansvar. Detta hundägaransvar följer sedan med dig under hela din hunds livstid. Ansvaret är delvis ekonomiskt – du behöver bland annat kunna ge din hund den vård som behövs. Därför är det viktigt att ha en buffert.

Men vilka kostnader behöver man egentligen budgetera för? Och hur stor buffert behöver man egentligen? Detta ska vi här försöka förklara på ett lättbegripligt sätt!

Om du är hundägare är du i gott sällskap. I Sverige finns det nämligen omkring 696 000 ägare till hundar enligt statistik ur Jordbruksverkets hundregister. Men hur underbart det än är att äga en hund (eller flera sådana), är utgifterna för dessa inte alltid särskilt snälla mot plånboken. Därför är det viktigt att ha en buffert för de kostnader som är förenade med hundägandet. Det kan också vara värt att upprätta en budget för ändamålet.

Läs också vår artikel om hur du kan spara pengar med hund!

Dessa kostnader bör inkluderas i budgeten

Det finns en rad olika utgifter som bör inkluderas i en hundägares buffert. Dessa innefattar bland annat följande kostnader:

  • foder
  • veterinärvård
  • hundförsäkring
  • leksaker
  • fästingmedel
  • päls-, klo- och tandvård.

Beroende på hur ditt livspussel ser ut kan du även behöva budgetera med utgifter för hunddagis eller hundrastare.

Vissa utgifter uppstår dock plötsligt och är därför svåra att förutse. För även om du har räknat med att lägga en viss slant på veterinärvård, finns det situationer då kostnaderna för denna typ av vård snabbt skenar iväg. Detta gäller till exempel om din hund har haft oturen att drabbas av magomvridning eller är i behov av tandvård.

Så pass stor buffert bör du ha

Hur man gör för att buffertspara är ett kapitel för sig som du kan läsa om här. Vi kommer istället att fokusera på hur stor bufferten egentligen bör vara. På detta ämne finns det förstås nästan lika många åsikter som det finns hundägare.

Det är svårt att på rak arm ge ett svar på hur mycket pengar du behöver ha undanstoppade. Detta då svaret beror på en rad olika faktorer, såsom vilket foder du ger din hund och vilka mängder den äter samt vilken försäkring du väljer att teckna. Det är också svårt att förutse hur pass sjuk eller skadad din hund kommer att vara under årens lopp.

Många kostnader är dessutom att betrakta som engångsavgifter, såsom inköp av hundbur. Andra utgifter är istället löpande eller återkommande, däribland eventuella hundkurser och om du väljer att köpa pälsvården av ett proffs. Även hunddagis är en sådan kostnad, men andra utgifter styr du över själv i större utsträckning. Detta gäller till exempel antalet hundleksaker och mängden hundgodis som du bestämmer dig för att köpa.

Vissa hundägare har knappt någon buffert alls, vilket förstås är lite dumt. Andra budgeterar med betydligt större kostnader för sina hundar. Enligt föreningen Sveriges Hundföretagare går dock kostnaderna för mat och försäkring på omkring 700 till 1 200 kronor i månaden.

Avslutande tankar

Hundar är inte billiga i drift, men allt är förstås relativt. De är utmärkta och lojala följeslagare som ger så mycket mer tillbaka än vad de kostar. Om du har tänkt köpa en valp är det dock viktigt att du planerar för detta genom att ta fram en budget och lägga undan till en buffert. En bra tumregel är att ha åtminstone kostnaderna för sex månader framåt undansparade. På så vis behöver du inte hamna i en situation där bankkontot är dränerat samtidigt som fodersäcken är tom.

Hur mycket pengar lägger du själv på din hund, och har du en buffert för hundens kostnader? Skriv gärna en kommentar och berättar hur du tänker kring det hela!

Liknande artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *