Bullterrier – en kraftigt byggd men rörlig hund från Storbritannien

Bullterrier kommer från Storbritannien och är en utpräglad sällskapshund. Det är en kraftigt byggd hund men är ändå rörlig och välbalanserad. Hundarna ska ha ett intelligent uttryck och kännetecknas av den konvexa nosryggen och det äggformade huvudet.

Rasen har egenskaper som inte passar för alla. De kan bland annat vara envisa och ha en framfusig karaktär vilket kan göra dem svåruppfostrade. Rasen beskrivs ibland som att det är en del hund, en del katt och resterande del som ett treårigt barn. Hunden behöver därför exempelvis tydliga regler och konsekvent träning från tidig ålder. En bullterrier är kärleksfull, tillgiven och är lite av en clown. Det är viktigt att bli älskad och få älska, allt från ägare till barn, djur och främmande personer.

Fakta om bullterrier

Mankhöjd:ca 45 cm
Vikt:ca 33 kg
Rasklubb:Svenska Bullterrierklubben
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Bullterrier är en hundras från Storbritannien där den heter bull terrier. Den har sitt ursprung i “bull and terrier dog” där man korsade engelsk bulldogg med olika slags terriers. Bulldoggen hade då använts tills dess att tjurhetsningar förbjöds 1835. Man tror därför inte att bullterriern skapades för att slåss mot tjurar som det ibland påstås.

I slutet av 1800-talet ville den ökande medelklassen i England ha sällskaps- och utställningshundar. Detta då hundar inte längre enbart ansågs vara brukshundar utan blev både en hobby och en statussymbol hos medelklassen.

Bullterrier som ligger och sover utanför ett hus

Flera olika raser användes för att skapa bullterriern

Rasens skapare, James Hinks, introducerade rasen redan 1862 på en hundutställning i Birmingham. Hinks använde flera olika raser för att kunna skapa en “gentleman´s companion” vilket var hans mål. Han använde därför engelsk bulldogg, dalmatiner och engelsk vit terrier, som numera är utdöd, i sitt avelsarbete. Han ville få fram en helvit hund som dessutom var smidig, stark och elegant. 1880 omtalades rasen just för sin elegans.

En bullterrier ska helst vara helvit utan tecken men är oftast vit med fläckar. Det finns också hundar som har brunspräcklig päls och svarta med vita inslag. Därmed är detta en av de hundraser som kan ha tigrerad päls. Den vita varianten erkändes som ras av den engelska kennelklubben redan 1887 men det tog ända till 1933 innan den färgade varianten erkändes. 1887 bildades även den brittiska rasklubben.

1937 startade en man vid namn Raymond Oppenheimer sin kennel i England. Tillsammans med Eva Weatherhill startade han en uppfödning under namnet Ormandy som sedan kom att bli världsberömd. Det sägs att Oppenheimer genom sin uppfödning styrde aveln och utvecklingen inom rasen över hela världen ända fram till sin död 1984. Utvecklingen har också påverkats av andra uppfödare och olika avelsdjur. Man tror att den vita färgen har styrt urvalet men det som idag styr är det signifikanta äggformade huvudet. Det är främst hemlandet som fortfarande dominerar avelslinjerna. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Bullterriern i Sverige

I Sverige visades bullterrier för första gången på en utställning redan 1891 men det dröjde ända till 1976 innan den svenska rasklubben grundades.

På 1950-talet påbörjade man en mer seriös uppfödning inom landet men det dröja tio år innan rasen blev mer etablerad. Även under 1970-talet var rasen en ovanlig syn. Andelen importer har varit hög. Mellan åren 1970 och 2000 har totalt 137 hundar importerats till Sverige och många av dem har använts i aveln. Importerna har sedan fortsatt under 2000-talet.

Från 2010 och framåt har färre hundar registrerats i Sverige och 2018 var registreringssiffrorna lägst någonsin. I slutet av 2021 fanns det 981 hundar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket.

Närbild på en bullterrier

Användningsområde och mentalitet

Bullterriern är en utpräglad sällskapshund. Hundarna är också allsidiga och trevliga familjehundar. Det är en aktiv hundras som kräver både fysisk motion och mental aktivering, såsom alla hundar gör. Hundarnar är intelligenta och lättlärda men på sina egna villkor och när de väl passar dem. Vissa individer är dock mer följsamma och kan bli en trevlig träningskompis om de också får rätt motivation. De kan passa för olika slags sporter och aktiviteter som till exempel viltspår och agility.

Rasen har en hög retningströskel och beskrivs som lugn, stabil, godmodig och tålmodig. Uppfödarnas mål är att föda upp hundar som är just stabila men också vänliga och orädda som passar väl in i det moderna samhället. Även om hundarna kan vara trevliga sällskapshundar passar de inte för alla. De är envisa, modiga, starka och en något framfusig karaktär vilket gör att de kan upplevas vara svåruppfostrade. Mixen mellan deras självständighet, nyfikenhet, sävlighet och hetsighet kräver en konsekvent uppfostran och träning från tidig ålder. Hundarna behöver givna regler och en tydlig men vänlig hand. En mix av kärlek och disciplin brukar vara det bästa för hunden. Som ägare behöver man vara mer envis än hunden. Har de en gång fått göra en viss sak så glömmer de inte heller bort det.

En bullterrier är en sann livsnjutare

Hundarna beskrivs vara sanna livsnjutare. De är tillgivna, kärleksfulla, lekfulla och vänliga även mot främlingar. En viktig uppgift är att älska och bli älskad och tycker om barn. De vill helst inte lämnas ensamma under längre perioder. De har starka käkar och kan förstöra mycket om de blir uttråkade. Om man inte sysselsätter dem så gör de själva det. De har också en tendens till att upprepa saker och kan utveckla beteenden som blir till manier i det långa loppet. Därför måste man vara uppmärksam på alla former av oönskade beteenden såsom jaga sin egen svans, slicka och bita.

Hundarna har humor och tycker ofta om att busa med ägaren genom olika upptåg. De kan få så kallade bullefnatt som kan beskrivas som livsglädje som yttrar sig i skott, snurrar och hopp. Rasen vaktar generellt inte. De är också oftast vänliga mot andra djur och skulle någon vara argsint så skulle antagligen bullterriern ignorera det eller hoppa och skutta för att visa sin förträfflighet. Om det däremot skulle bli ett ordentligt bråk så är det inte bullterriern som lägger sig först. Man bör därför inte släppa ihop hunden med en annan hund eller hundar som den inte känner. Detta ska man dock alltid vara försiktig med oavsett hundras. 

En bullterrier är ingen idealisk förstagångshund. Vissa menar dock att det inte är några större problem så länge man vet vad man ger sig in på. Rasen är speciell och ställer stora krav på ägaren. Om man är intresserad måste man, som med alla hundraser, läsa på om rasen och dess egenskaper. Uppfödare behöver också vara medvetna om att välja valpköpare med omsorg. Detta eftersom rasen inte passar för alla.

Vit bullterrier

Bullterrier som första hund

Vissa menar att bullterrier inte är någon lämplig förstagångshund medan andra menar att den kan vara det. Det man behöver vara medveten om är att rasen har sin lite egna personlighet och karaktär. De kan utifrån detta vara svåruppfostrade och kräver tydliga ramar och konsekvent träning och uppfostran från tidig ålder. Detta kräver ofta lite erfarenhet och kunskap som hundägare.

Hälsa och pälsvård

Det förekommer vissa hälsoproblem inom rasen. Det finns framförallt problem med immunologiska sjukdomar som olika slags hudproblem. Det finns också dövhet samt hjärt- och njursjukdomar i rasen. Rasklubben har utarbetat ett inofficiellt hälsoprogram där de uppmanar hundägare att kontrollera hjärta, hud och njurar varje år. Rasen är också med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) för att uppmärksamma eventuella problem med för trång underkäke, tunn päls, irriterad hud och för små ögonöppningar. Livslängden är cirka 10-15 år men det beror givetvis på individuella faktorer. 

Pälsen på en bullterrier är kort, jämn och hård. Den ska ligga tätt mot kroppen och ha en vacker glans. Underull får finnas under vintern. Det är en lättskött päls och hunden badas vid behov.

Hund med tigrerad päls som sitter bland gula maskrosor

Jämförelser med andra hundraser

Innan du väljer att skaffa en viss hundras kan det vara värt att jämföra den med andra hundraser som är liknande. Kika gärna på våra jämförelser här nedan för att ta reda på vilken ras som är den rätta för dig!

Bullterrier eller miniatyrbullterrier?

Vill du veta om bullterrier eller miniatyrbullterrier är rätt ras för dig? Detta är två skilda raser och har lite olika historia men de har också ett nära släktskap. Trots detta har de ändå en del olikheter. Den kanske mest uppenbara är att miniatyrbullterriern är mindre. Den användes också som råtthund på landsbygden medan bullterriern var en sällskapshund i städerna. Många uppfödare menar också att miniatyrbullterriern är lite mer av en terrier och också en aning mer lättlärd. Bullterriern är mer egensinnig och sävlig.

Bullterrier eller amstaff?

Funderar du på att skaffa en bullterrier eller amstaff? American staffordshire terrier, och bullterrier delar släktskap med varandra genom att de båda är korsningar mellan bulldoggar och terriers. Amstaffen, till skillnad från bullterriern, användes dock som kamphund lång tillbaka men är precis som bullterriern numera en trevlig familjehund. De är båda sociala och vill vara nära människor. De passar till familjer som har tid och engagemang för hunden och dess behov. För bägge raserna bör man vara erfaren och hundvan för att hunden ska få den konsekventa uppfostran som de behöver.

Bullterrier eller rottweiler?

Undrar du vilka skillnaderna är mellan bullterrier och rottweiler? Medan bullterriern är en mer utpräglad sällskaps- och familjehund används rottweilern också som till exempel tjänste- och brukshund. Bägge raserna kräver tydliga regler och konsekvent träning från tidig ålder. Båda är också kraftfulla men rottweilern har en del kamp- och jaktlust vilket inte bullterriern har i samma omfattning.

Hund som sitter i gräset

Vanliga frågor om bullterrier

Vad är en bullterrier?

En bullterrier är en hundras från Storbritannien. Det är en terrier av bulldoggstyp som har sitt ursprung i “bull and terrier dog” där man korsade bulldog med olika slags terriers. Det är en sällskapshund.

Hur är en bullterrier?

En bullterrier är lugn, stabil, tålmodig, vänlig och kärleksfull mot allt och alla. Det är också en egensinnig, intelligent, stark och något framfusig hund som inte passar för alla människor.

Är bullterrier en kamphund?

Nej, bullterrier är inte en kamphund och har antagligen aldrig varit. Bland annat så hade kamper mellan hundar och andra djur varit förbjudna under en längre tid när bullterriern kom till. Dessutom använde han raser som till exempel dämpade kampegenskaperna i rasen vilket hade varit märkligt om den skulle varit en kamphund.

Är bullterrier farliga?

Alla hundar kan vara farliga om de inte uppfostras och tränas korrekt och lär sig socialisering från tidig ålder. Men nej, bullterrier kan inte beskrivas som farliga.

Är bullterrier en bra familjehund?

Bullterrier beskrivs som en bra familjehundar då de är vänliga, tillgivna och älskar sällskap. Man behöver dock vara medveten om rasens egenskaper och karaktär vilket gör att de bland annat kräver tydliga regler och gränser.

Vad väger en bullterrier?

I rasstandarden finns varken storleks- eller viktgränser angivna. Hunden ska istället ge intryck av att ha en tillräcklig substans för sin storlek.

Hur många bullterrier finns det i Sverige?

I slutet av 2021 fanns det 981 hundar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket.

Vad kostar en bullterrier?

En bullterrier kostar omkring 25 000-30 000 kronor.

Liknande artiklar