Shiba – en anrik och självständig hundras med stark egen vilja

Shiba är en gammal hundras med en mer än 2 000 år lång historia. Detta är den allra mest populära rasen i hemlandet Japan. Den är även väldigt populär bland hundägare runtom i världen. Här hemma i Sverige fanns det 1 646 shibor registrerade år 2021. Läs mer om japanska hundraser här!

Trots sin popularitet är det dock inte säkert att denna ras är den rätta för alla hundägare. Shiban är förvisso renlig, tyst och intelligent, men den är även oberoende och har en stark egen vilja. Den fungerar heller inte alltid så bra tillsammans med andra hundar. Detta är viktigt att ha i åtanke när du överväger att skaffa en hund av denna ras.

Detta är faktiskt Japans officiella ras. På japanska betyder shiba ”snår”. Rasen tros ha fått sitt namn från det faktum att de drev ut vilt från undervegetationen. En annan teori är att namnet kommer från dessa hundars röda päls, som till färgen påminner om ett höstigt snår.

Fakta om shiba

Mankhöjd hanar:38,5-41,5 cm
Mankhöjd tikar:35,5-38,5 cm
Vikt hanar:8-11 kg
Vikt tikar:7-9 kg
Rasklubb:Shiba-No-Kai
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Shiban är en urhund vars historia sträcker sig betydligt längre än de flesta andra rasers. Under Yamatoperioden i Japans historia bestämde man sig för att shiban och andra japanska hundraser skulle bevaras. Detta då de ansågs vara en viktig del av den japanska kulturen. Därför inledde man redan under 600-talet ett medvetet arbete för att främja dessa raser.

Under andra världskriget var rasen nära att utrotad på grund av krig och sjukdom. Efter kriget fanns det dock shibor kvar på den japanska landsbygden. Dessa hundar fördes till städerna för att blåsa nytt liv i landets avelsprogram. Den shiba som vi ser idag härstammar från just denna avel.

Shiba som sällskapshund

Shiban är en unik hund som ser ut som en räv. I den länkade artikeln kan du se vilka andra hundraser som också har ett rävliknande utseende. En shiba är också ganska kattlik på så sätt att den är tyst och självständig. Dessa egenskaper gör att många tilltalas av denna hundras.

Detta är dock inte ett uppenbart val av ras för dig som är ny inom hundvärlden. För om du vill ha en hund som svassar efter dig från rum till rum och gärna gosar i soffan så fort chansen ges kommer du bli besviken. Shibor är nämligen väldigt självständiga och nästan avståndstagande. De kan fortfarande utveckla ett starkt band till sina ägare, men de är verkligen inga knähundar!

När du går promenader med din hund bör du inte bli överraskad om hunden inte visar något intresse för andra hundar. De håller sig nämligen gärna på sin kant och trivs inte alltid tillsammans med andra jyckar. De kan ibland funka bra med andra hundar och katter som bor under samma tak. Men det är viktigt att de olika husdjuren introduceras för varandra varsamt och att det hela sker med omsorg.

Shiban har från början använts som jakthund, men de kräver inte enorma mängder motion. Precis som alla andra hundraser behöver de dock regelbundna promenader. De behöver även aktiveras mycket hemma, till exempel med hjälp av aktiveringsleksaker. Genom att tillgodose din hunds grundläggande behov kan du förebygga uttråkning och problembeteenden.

En shiba är självständig och har en stark egen vilja

När du vill släppa din hund lös kan det vara värt att försöka hitta en hundrastgård eller liknande där du kan göra detta. Alternativt kan du använda en långlina när du vill ge hunden lite extra utrymme att röra sig på. Shiban har nämligen en utpräglad jaktinstinkt. Om du känner att detta kan vara ett problem finns det ett antal hundraser utan jaktinstinkt (eller med låg sådan) som kan vara bättre val.

Dessutom är de alltså självständiga vilket gör att det kan vara svårt att ha dem löskopplade. Det är dock möjligt att göra detta om du lägger ner mycket tid och energi på att träna inkallning. Men även då kan det visa sig vara en alltför stor utmaning, och det är viktigt att du är medveten om detta.

Vad gäller hundträning kommer du behöva vara mer tålmodig med din shiba än med vissa andra raser. Det finns med andra ord mer lättränade hundraser än denna. Shibor är väldigt intelligenta men har också en ganska stark egen vilja. Därför brukar det inte vara en bra strategi att försöka tvinga en shiba till något som den inte vill. Så se till att ha mycket tålamod och gott om godis när du har bestämt dig för att träna. För dessa hundar brukar åtminstone vara väldigt drivna av goda belöningar.

Närbild på en shiba mot en ljus bakgrund

Rasen är tystlåten men kan skrika av missnöje eller glädje

En shiba är generellt sett ganska tystlåten och skäller inte särskilt mycket. När de väl skäller gör de det oftast för att varna för något. Det kan till exempel handla om att din hund vill göra dig uppmärksam på att någon okänd person närmar sig. De har dock även ett lite speciellt ljud som de gärna ger ifrån sig. Detta ljud kan vara ganska skrämmande att höra när du hör det för första gången. En shiba kan nämligen skrika högt och detta ljud signalerar ofta missnöje eller glädje.

Rasen är också känd för att vara väldigt renlig. De fäller dock mycket päls, framför allt i samband med den fällning som äger rum två gånger om året. Därför är det viktigt att du ägnar dig åt pälsvård och kanske även införskaffar en bra dammsugare mot hundhår.

Dessa hundar är också något av soldyrkare och tar gärna en tupplur i solskenet. Dessutom är de kända för sin nyfikenhet och rörlighet.

Shiba som första hund

Det finns många hundägare som har valt att skaffa en shiba som första hund. Generellt sett rekommenderas dock inte denna ras för dig som skaffar en hund för första gången. Det finns då andra hundraser för nybörjare som lämpar sig bättre för förstagångshundägare. Med detta sagt finns det såklart goda möjligheter för dig att lyckas väl med shiban som första hund. Men det är viktigt att du på förhand gör ordentliga efterforskningar så att du är införstådd med vilka problem som ibland kan uppstå.

Shiban är av naturen självständig och gör gärna saker och ting på sitt eget sätt. Så om du är på jakt efter en tillgiven hund som älskar att kela och ständigt pockar på din uppmärksamhet kanske inte detta är rätt ras för dig. Med det sagt brukar shibor knyta an starkt till sina ägare – däremot bryr de sig inte så mycket om andra människor. Därför skyddar de gärna sin familj och kan vara ganska vaktiga.

Men om du är medveten om detta och även förstår att shiban behöver mycket aktivering och träning kan du få det att fungera. Då är det dock viktigt att du är beredd att lägga ner den tid som krävs och accepterar hundens karaktäristiska mentalitet.

Shiba som familjehund

Det finns egentligen inga större hinder för att skaffa en shiba som familjehund. Men det är viktigt att vara medveten om att denna hundras är självständig och inte särskilt lättränad. Trots detta är det dock en bra familjehund – den är lojal och hängiven. Den funkar också bra tillsammans med respektfulla barn så länge som hunden socialiseras mycket i tidig ålder. Men detta är dock inte en särskilt kelig hund och absolut ingen knähund!

En mörk shiba som står på en gräsmatta i en park

Shiba som jakthund

Ursprungligen används shiban som jakthund. Den har historiskt sett använts för att jaga såväl mindre som större vilt såsom vildsvin och björn. Tack vare sin lite mindre storlek är dock dessa hundar särskilt bra på att driva fram fåglar och småvilt från buskage. Detta är någonting som dessa hundar har gjort under tusentals år i de japanska bergen. Tack vare sin dubbla päls tål de kyla väl och de är dessutom tåliga överlag.

Shiba som vakthund

Om du vill använda din shiba som vakthund bör du tänka på att hunden är mer av en varnande sådan. Den är vaken och kan gärna skälla när främmande människor närmar sig. Men detta är ingen hundras som lämpar sig särskilt väl för att attackera inkräktare. Det finns andra hundraser som är utmärkta vakthundar och lämpar sig bättre för det ändamålet.

Jämförelser med andra hundraser

Är du sugen på att skaffa en shiba men vill veta mer om den? Läs då våra jämförelser nedan där vi jämför rasen med liknande hundraser!

Shiba eller akita?

Den främsta skillnaden mellan en shiba och en akita är storleken. Shiban är betydligt mindre än akitan. Därför är storleken en av de viktigaste egenskaperna att ta hänsyn till när du väljer mellan dessa bägge raser. På grund av sin lite mer ringa storlek kräver shiban också mindre utrymme att röra sig på. Det gör att den är lite mer lämpad för att bo i lägenhet.

En akita och en shiba som poserar tillsammans vid en landsväg

Shiba eller shikoku?

En shiba och en shikoku ser relativt lika ut men skiljer sig åt i storlek. Shiban är mindre och betydligt lättare än vad shikokun är. En shikoku är dock lite mer vargliknande och slank i kroppen medan shiban är mer rävliknande. Shiban är också mer lättanpasslig när det kommer till att bo och leva med människor. Då är rasen ändå känd för att vara ganska självständig och smått avståndstagande.

Vanliga frågor om shiba

Hur är det att ha en shiba?

En shiba är vaken, självständig och har en stark egen vilja. Dessa hundar är intelligenta och har ofta egna idéer om saker och ting. De är lojala och tillgivna sin familj men reserverade mot främlingar. Shibor föredrar ofta att inte umgås med andra hundar.

Är shiba allergivänlig?

Nej, shiban är inte allergivänlig. Ingen hund tolereras av alla pälsdjursallergiker, men särskilt inte de hundraser som fäller. Dessa hundar fäller mycket två gånger om året och även en hel del under resterande tid.

Vad kräver en shiba?

En shiba kräver mycket socialisering som valp. Framför allt för att bli mer öppen mot andra hundar och främmande människor. Dessutom kräver hunden regelbunden motion och mental aktivering. Den är inte jättekrävande men är självständig och kan upplevas som lite svår att ha och göra med.

Är shiba skällig?

Nej, en shiba är ganska tystlåten och skäller inte överdrivet mycket. De gånger då denna hund skäller finns det ofta en anledning. Antingen vill den varna för något eller någon, eller så är hunden missnöjd med något. Däremot kan dessa hundar skrika ganska ljudligt av glädje eller missnöje.

Vad äter en shiba?

En shiba äter vanlig hundmat precis som alla andra hundraser. Du bör välja ett hundfoder av hög kvalitet. Huruvida du väljer att ge din hund ett torrfoder, våtfoder eller något annat foder väljer du dock helt själv.

Hur mycket kostar en shiba?

En shiba kostar cirka 8 000 till 14 000 kronor som valp. Priset varierar beroende på flera olika faktorer. Den enskilt viktigaste faktorn är vilken uppfödare du väljer att köpa valpen av.

Kan man ha en shiba lös?

Ja, teoretiskt sett kan du ha en shiba löskopplad. Men det är viktigt att du gradvis övergår från att ha hunden kopplad till att ha den lös. Shiban är självständig och har en stark jaktinstinkt. Därför är det viktigt att du lägger ner mycket tid på inkallning om du vill kunna ha den löskopplad.

Är shiba en bra första hund?

Nej, en shiba är inte en bra första hund om man jämför med andra hundraser som lämpar sig bättre för nya hundägare. Detta beror på hundens lite speciella mentalitet som inkluderar en stor självständighet. Men det finns också många förstagångshundägare som lyckas bra med sina shibor.

Hur många valpar får en shiba?

En shiba får i genomsnitt tre valpar per kull. Valpkullarna varierar vanligtvis från två till fem valpar. Med detta sagt skiljer sig förstås det exakta antalet valpar i en kull åt från fall till fall.

Hur länge lever en shiba?

Den förväntade livslängden för denna hundras är 12 till 15 år.

Hur mycket väger en shiba?

En shiba veller cirka 7-11 kg. Tikar väger ungefär 7-9 kg och hanar väger cirka 8-11 kg.

Liknande artiklar