En av de hundraser som tål kyla

Hundraser som tål kyla

Gillar du att vistas ute i den kyliga och snöiga vintern? Då bör du skaffa en hund som också gillar detta klimat. Generellt sett har de hundraser som tål kyla bättre än andra en tjock och isolerande päls. Det rör sig ofta om raser som härstammar från nordligare breddgrader och är vana vid vintervädret.

23 hundraser som tål kyla bättre än andra

Nedan presenterar vi några av de hundraser som tål kyla allra bäst!

Akita

Akita

Akita är en hundras från Japan som traditionellt sett har använts vid vinterjakt i landets norra delar. Dessa hundar har en dubbel päls som är kort men tjock. De kan därmed hålla sig varma även i kyliga temperaturer. Detta gör att rasen kvalar in på denna lista över hundraser som tål kyla bättre än andra raser.

Alaskan malamute

Alaskan malamute

Alaskan malamute är en hundras som påminner mycket om siberian husky. Detta gäller såväl sett till utseendet som till dess egenskaper. Malamuten är också den största av de arktiska hundraserna, och även en av de äldsta. De har en rejäl päls som skyddar dem väl mot den tuffa kylan i Alaska.

Likt huskyn är malamuten framavlad för att användas som slädhund. De är dock såväl kraftigare som starkare – med rätt träning kan de dra upp emot 1,5 ton efter sig!

Alaskan malamute har för övrigt ett väldigt varglikt utseende. Detta beror på att denna hundras är en av de raser som är allra närmast besläktad med vargen.

American eskimo dog

American eskimo dog

American eskimo dog härstammar faktiskt inte ursprungligen från USA utan istället från Tyskland. Rasen är nämligen sprungen ur flera spetshundar med europeiskt påbrå. Med det sagt utvecklades rasen dock i den amerikanska delstaten New York. Den har alltså dock inget med eskimåer att göra utan har istället fått sitt namn enbart utifrån sitt utseende. Man skulle nämligen kunna se dem leva sida vid sida med Grönlands eskimåer. Men denna koppling är alltså helt och hållet fiktiv.

Berner sennenhund

Berner sennenhund

Berner sennenhund är en hundras som har avlats fram för det tuffa livet i de schweiziska bergen. De har en stor och stark kropp som gör att de är utmärkta på att vandra även i kyligare väder. Trots sin storlek anses dessa hundar vara något av vänliga jättar, tack vare sitt milda och vänliga temperament.

Chow chow

Chow chow

Chow chow är en hundras med ett ganska speciellt utseende. Det är också en av väldigt få hundraser som har en blå tunga. Utöver den karaktäristiska tungan har de även en tjock päls som gör dem lätta att känna igen. Pälsen gör också att de tolererar kylan väldigt väl.

Eurasier

Eurasier som springer i djup snö

Eurasier är en hundras som har en dubbel päls med en tät underull och täckhår ovanpå den. Detta är generellt sett ganska lugna hundar som inte skäller överdrivet mycket. Eurasiern är också en ras som ofta trivs när det är lite kyligare utomhus. Jag har själv två sådana där framför allt den ena är helt obrydd av kylan.

Finsk lapphund

Finsk lapphund

Finsk lapphund är en nordisk hundras som historiskt sett har vallat renar i Lappland. Därmed är det också fullt logiskt att detta är en av de hundraser som tål kyla väldigt bra. De finska lapphundarna har en tjock päls i dubbla lager som håller dem varma. Dessutom har dessa spetshundar en distinkt böjd svans som bärs ovanpå ryggen. Svansen kan användas för att borsta bort snö och hålla hunden varm.

Grönlandshund

Grönlandshund

Grönlandshund är en ras som såklart härstammar från Grönland. Där har den under hela sin historia använts för att dra bytesdjur vid jakt samt för att dra fisk som har fiskats upp ur isvakar. Detta är framför allt en hundras för aktiva hundägare som är utpräglade friluftsmänniskor. Hundarna trivs nämligen allra bäst i skogen eller i fjället.

På sommaren kan du gärna vandra med din hund och låta den bära en klövjeväska. Vintertid gör den sig istället väldigt bra som slädhund eller sällskap vid skidåkning.

Isländsk fårhund

Isländsk fårhund

Isländsk fårhund är en unik hundras som faktiskt är den enda ras som kommer från Island. De var ursprungligen framavlade för att valla och skydda får. Idag är de dock mer av en utpräglad sällskapshund. Deras dubbla och vattentäta päls håller dessa jyckar varma på vintern. De är därmed ett utvalt val för aktiva hundägare som bor på nordligare breddgrader.

Kangal çoban köpegi

Kangal çoban köpegi

Kangal çoban köpegi är en tuff bergshund från Turkiet. Rasen har många år på nacken och har faktiskt vaktat turkiska boskap i drygt 6 000 års tid. Dessa hundar har en ganska låg energinivå men är väldigt vaksamma och skyddande. De tros ha följt med emigranter från Centralasien en gång i tiden. Även om rasen kanske inte ser ut att tåla kyla bättre än andra raser gör den detta. Detta är nämligen en hundras som är van vid att utstå såväl väldigt varma och torra somrar som väldigt kyliga vintrar.

Keeshond

Keeshond

Keeshond är en nederländsk hundras. Där har den historiskt sett använts som sällskapshund och vakthund på båtarna i de holländska kanalerna. Dessa hundar var därför tvungna att kunna vistas på en båt i kallt väder under långa stunder åt gången. Därför har de försetts med en tjock päls i dubbla lager som håller dem varma i kylan.

Komondor

Komondor

Komondor är en ungersk hundras som är väldigt självständig och skyddande. Deras tjocka päls hjälper dem att utstå även de kyligaste vintrarna. Därför är även denna ras given på en lista över de hundraser som tål kyla bra.

Kuvasz

Kuvasz

Kuvasz är en hundras med en distinkt vit päls. Rasen är ungersk och är en lojal boskapsväktare. Den vita pälsen gör dem svåra för vargar att urskilja från den skock får som de kan vakta. Pälsen har också dubbla lager och håller dessa hundar skyddade från den bistra vinterkylan.

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Newfoundlandshunden är en stor kanadensisk hundras som kan väga upp till 70 kg. Dessa hundar är lätta ett känna igen på sin stora kropp och fluffiga päls. Pälsen gör det möjligt för dem att hantera klimat med minusgrader med bravur. Därför har de länge använts för att rädda människor ur iskalla vatten samt från snöiga bergsområden.

Norsk älghund

Norsk älghund

Norsk älghund är en hundras från Norge som har haft många olika uppgifter under årens lopp. Dessa hundar har funnits med oss i hundratals år och vakat över sina ägares områden. De är skickliga jakthundar med en dubbel päls som isolerar från kyla. Pälsen är dessutom motståndstålig mot vatten och smuts. Därmed håller dessa hundar värmen väldigt väl även under de kyligaste skandinaviska vintrarna.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund är en ras med en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Som namnet antyder härstammar rasen från bergskedjan Pyrenéerna i gränslandet mellan Spanien och Frankrike. Där har dessa hundar vaktat boskap – en uppgift som de än idag utför med bravur. I den sydeuropeiska bergskedjan kan det ibland bli väldigt kallt. Rasen är dock utrustad med en tjock päls som håller hundarna varma och bekväma under de kyliga nattskiften.

Siberian husky

Siberian husky

När du föreställer dig urtypen av en snöälskande snöhund är det förmodligen en siberian husky som du tänker på. Detta är utan tvekan en av de mest populära hundraserna i världen. Det är också en av de hundraser som tål kyla bättre än de flesta andra raser. Huskyn härstammar nämligen från det kyliga Sibirien, där den har använts som slädhund i den bistra kylan.

Dessa hundar tolererar kylan väldigt väl tack vare sin dubbla, isolerande päls. De har också en stark men slank och rörlig kropp för att kunna dra slädar genom vinterlandskapet.

Samojedhund

Samojedhund

Samojedhund är en ras som härstammar från Sibirien och har en väldigt lång historia. De är intelligenta och hårt arbetande hundar som dessutom är väldigt tillgivna sina människor. Precis som utseendet antyder är detta en utpräglad vinterhund. Rasen avlades ursprungligen fram för att valla rena, dra slädar och jaga i kalla klimat. Den vita pälsen gör dem svåra att upptäcka i snön.

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshunden är en av de största hundraserna i världen. Denna schweiziska hundras har också en tjock päls som gör den till en av de hundraser som tål kyla väldigt bra. Därför har den i årtionden använts som sök- och räddningshund i de schweiziska alperna. Där har dessa hundar räddat skidåkare och människor som har fallit offer för snöskred.

Svensk lapphund

Närbild på en svensk lapphund

Svensk lapphund är en av våra svenska hundraser. Detta är en aktiv ras som kräver sitt dagliga behov av motion och träning. De gillar inte stark värme men trivs desto bättre i kyla. Därför håller de sig gärna inomhus när det är varmt och kvavt utomhus.

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff är en mytomspunnen hundras som härstammar från Himalaya. Denna tibetanska hundras har en dubbel päls som är lång och isolerande. Därför är dessa hundar väl anpassade för såväl kyligt som varmt väder.

Tibetansk terrier

Tibetansk terrier

Tibetansk terrier är ännu en ras som härstammar från Tibet. Dessa jyckar har haft till uppgift att hålla de tibetanska munkarna sällskap i de snöiga bergen. Detta är en medelstor hundras med en lång och mjuk päls i dubbla lager. Pälsen gör att dessa hundar känner sig bekväma att vistas ute även i kyla.

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är mest känd för sin förmåga att arbeta och utföra hundjobb av olika slag. Schäfrar är starka, rörliga och skapta för att kunna jobba hårt. De är dessutom smarta och har mycket energi. Till råga på allt har de en dubbel päls med ett yttre pälslager som skyddar dem mot kyla. Pälsen isolerar för övrigt även mot värme.

Avslutande tankar om hundraser som tål kyla

Bor du på nordliga bredder och vill ha en hund som kan hålla dig sällskap i kylan? Då kan det vara värt att välja någon av de hundraser som tål kyla lite bättre än andra raser. Alla de raser som vi har nämnt ovan har denna egenskap som ytterligare ett antal egenskaper som särskiljer dem från andra hundraser.

Gillar din hund kyla eller är den mer av en sommarhund? Skriv en kommentar och berätta!

Liknande artiklar

6 reaktioner på ”Hundraser som tål kyla”

  1. ulla-britt hellström

    HEJ
    Hundar som tål kyla jag saknade våran svenska ras Svensk Lapphund den är visserligen lik finsk lapphund men jag tycker att den skall också nämnas har själv en lappis och vet att den skiljer sig ifrån finsk och eurasier

      1. Evy Karlsson

        Jag har en Eurasier på 8 månader. Gruvar mig redan för sommaren. Som skall bli extra varm. Kylan går ju att undvika. Men värmen är ju svår. Hur korkat är det att skaffa en vinterhund?
        De skall inte klippas heller. Vissa säger att en välskött päls både värmer och kyler…….
        Hur gör du med dina vovvar?

        1. Hej Evy och tack för din kommentar!

          Jag skulle inte hävda att en eurasier har större problem med sommarvärmen än vad de flesta andra hundar har. Visst, de allra varmaste dagarna kan vara lite tuffare men så är det ju för merparten av alla hundraser (och även för oss människor).

          Som du skriver ska de inte klippas utan pälsen isolerar hyfsat mot både värme och kyla. Utomhus är det viktigt att erbjuda skugga och vatten. Inomhus försöker jag släppa in luft i bostaden under de svalare timmarna på dygnet och stänga ute värmen när solen står på. Har du AC är det optimalt, men annars kan fläktar och luftkylare göra viss skillnad.

          De allra varmaste dagarna kan vara ganska tuffa för såväl människor som djur. Det är bara att försöka skapa så goda förutsättningar som möjligt och härda ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *