Hund skäller

Hur kan jag få hunden att sluta skälla?

Det är normalt för hundar att skälla. Genom att göra detta kan de uttrycka olika känslor och skallet kan ha olika betydelser beroende på situation. Det är därför inte rimligt att förvänta sig att ens hund aldrig ska skälla, men överdrivet skällande kan anses vara ett beteenderelaterat problem. Så hur kan man få hunden att sluta skälla?

Hundar kan skälla på grund av en rad olika orsaker. Det bästa sättet att få en hund att sluta skälla är att försöka hitta orsaken till beteendet. Du bör också undvika att omedvetet uppmuntra skällandet och istället avleda hundens fokus till något mer lämpligt.

Få hunden att sluta skälla med hjälp av ett antiskällhalsband

Många hundägare använder sig av ett antiskällhalsband i syfte att få sin hund att sluta skälla. Dessa kan få önskad effekt och kan vara ett användbart träningsredskap. Vissa hundar lär sig dock att de kan skälla så att sprayen tar slut och sedan skälla obehindrat.

Det finns även andra slags halsband på marknaden för att motverka skall. Jag har skrivit en köpguide i vilken jag har utsett det bästa antiskällhalsbandet. Läs gärna igenom den om du funderar på att införskaffa ett sådant!

Därför skäller hundar ibland överdrivet mycket

För att en hund ska passa in i vårt moderna samhälle är det viktigt att hunden lär sig när det är okej att skälla och när man bör vara tyst. En del av din uppgift som hundägare är att lära din hund just detta. Du bör också påbörja denna process så tidigt som möjligt, för ju längre du väntar desto högre kommer tröskeln att vara.

Det kan vara en bra idé att lära din hund kommandon såsom skall och tyst. Detta kan dock vara enklare sagt än gjort. Målen med dessa bägge hundkommandon är att förstås lära din hund att skälla respektive vara tyst på kommando. Denna inlärningsprocess kan vara några veckor lång för vissa hundar. Om din hund fortsätter att skälla trots kontinuerlig och ihärdig träning bör du försöka ta reda på orsaken till skällandet.

Det finns flera olika anledningar till att hundar skäller. Nedan kommer jag att gå igenom några av de vanligaste.

Ensamhet och separationsångest

Hundar är inte av naturen flockdjur men föredrar ändå att vistas tillsammans med andra (hundar eller människor). Om en hund lämnas ensam under en för hunden lång tid kan den börja skälla till följd av att den känner sig ensam och olycklig.

Då hundar inte gillar att lämnas ensamma drabbas de lätt av separationsångest. Detta gör att de kan skälla upprepande gånger då de lämnas ensamma. Risken är också stor att en hund med separationsångest utvecklar ytterligare problembeteenden.

Om din hund lider av separationsångest bör du försöka undvika att lämna den ensam under längre stunder. Du kan även ta hjälp av en hundtränare för att försöka hitta ett sätt att träna bort denna ångest. Du bör dock vara beredd på att detta vanligtvis är en väldigt tidsödande process.

Understimulans

En uttråkad hund eller en jycke som inte har fått tillräckligt mycket fysisk och mental stimulans kan också börja skälla överdrivet mycket.

Vaktande

Hundar kan bli vaktande om en ny person eller hund kommer in i det område som hunden anser vara sitt territorium. Den kan då vilja skydda det, och det kan röra sig om allt från själva hemmet till trädgården eller hundens bädd. Om detta stämmer in på den aktuella situationen är det troligt att detta är orsaken till hundens skällande.

Rädsla

Om din hund känner sig otrygg kan han eller hon meddela detta genom att skälla. Detta kan ske antingen hemma eller på en annan plats som skrämmer hunden. Det kan även vara en viss person, en ny och (för hunden) märklig situation eller höga ljud såsom fyrverkerier som ligger bakom skällandet.

Medicinska besvär

Somliga hundar skäller på grund av att de har ont eller har drabbats av ett medicinskt besvär. Det kan därför vara en god idé att kontrollera huruvida din hund har ont någonstans. Sannolikheten är stor att hunden skäller till när du vidrör det aktuella området om så är fallet.

Åldrande

I takt med att hundar åldras kan de börja skälla mer frekvent. Vissa hundar börjar med stigande ålder att skälla överdrivet mycket. Detta kan dels bero på en kognitiv dysfunktion som påminner om Alzheimers sjukdom, men det kan även bero på nedsatt syn eller hörsel, alternativt smärta eller värk i kroppen.

Hund skall
Hundar kan skälla på grund av en rad olika orsaker.

Säkerställ att hunden inte har ont

Eftersom överdrivet skällande som inte kan förklaras av uppenbara orsaker ofta beror på smärta eller värk, bör du säkerställa att hunden inte faktiskt har ont innan du tar itu med problemet. Förutom att själv känna igenom hunden kan det vara en bra idé att låta en veterinär undersöka den. Om hunden är lite äldre kan det även vara relevant att låta undersöka dess syn och hörsel.

Din veterinär kan utesluta att hunden lider av något medicinskt besvär eller en skada som kan orsaka skällandet. Detta gör att du sedan kan gå vidare genom att ta fram en åtgärdsplan utifrån din hunds behov.

Så kan du få din hund att sluta skälla

Det finns flera olika tekniker som du kan använda dig av för att få hunden att sluta skälla. Alla dessa kan förvisso ge framgångsrika resultat, men du bör inte förvänta dig någon snabb och mirakulös effekt på bara en dag. Ju längre din hund har skällt onödigt mycket, desto längre tid kommer det ta att träna bort beteendet.

Metod #1: Vänj hunden vid dess trigger

Denna första metod går ut på att gradvis vänja din hund vid dess trigger, d.v.s. den utlösande faktor som får hunden att skälla. Du börjar därför med att vänja hunden vid triggern på ett större avstånd. Avståndet måste vara tillräckligt långt för att hunden inte ska skälla på grund av den.

Stegvis flyttar du sedan triggern (eller hunden) närmare, bara en liten bit åt gången. Ge hunden godis så länge den inte skäller. Sluta dock att belöna din hund om det skulle vara så att triggern försvinner utom synhåll. Tanken är att lära din hund att det faktiskt är något positivt att den utlösande faktorn dyker upp – hunden får då godis.

Metod #2: Ta bort orsaken till att hunden skäller

Din hund skäller troligtvis för att han eller hon får någon belöning av skällandet. Försök att ta reda på vad hunden får ut av att skälla och ta bort denna motivation.

Om det till exempel är så att din hund skäller på förbipasserande människor eller djur, kan du dra för gardinerna eller placera hunden i ett annat rum. Om detsamma sker i trädgården kan du ta in hunden för att avlägsna hundens anledning att skälla.

Metod #3: Ignorera skällandet

OBS! Denna metod är inte till för dig som bor tätt inpå dina grannar.

Ignorera det faktum att din hund skäller tills dess att den slutar. Du bör inte ge hunden någon uppmärksamhet alls medan den skäller. Genom att uppmärksamma beteendet kastar du bara bensin på elden. Titta inte på hunden, rör inte den och prata in med den. När hunden väl tystnar, om så för att hämta andan, kan du belöna den med en bit godis.

För att denna metod ska vara framgångsrik behöver du vänta så länge som krävs för att hunden ska tystna. Om hunden skäller i en halvtimme och du till slut blir så frustrerad att du skriker åt honom eller henne att sluta, kommer hunden bara att skälla än längre nästa gång. Ge inte hunden uppmärksamhet så länge den skäller!

Metod #4: Lär hunden kommandot ”tyst”

Detta kan verka något ologiskt, men det första steget i denna metod är faktiskt att lära din hund att skälla på kommando. Du ger därför hunden kommandot skall och väntar på att hunden skäller två eller tre gånger. När detta sker ger du hunden en bit gott godis. Fortsätt tills kommandot sitter ordentligt.

När din hund har lärt sig detta kommando går du vidare och lär ut kommandot tyst. Detta bör naturligtvis ske i en lugn miljö utan störningar. Be din hund att skälla genom att använda kommandot skall. När hunden börjar skälla växlar du till kommandot tyst och belönar med godis.

Metod #5: Trötta ut din hund

Denna metod går ut på att på daglig basis göra din hund ordentligt trött genom såväl fysisk som mental aktivering. En trött hund tenderar att inte ägna sig åt problembeteenden i lika hög utsträckning som en utvilad och alert jycke. Beroende på hundens ras, ålder och hälsa-/fitnessnivå kan såväl långa promenader som mental stimulering med hjälp av aktiveringsleksaker eller annan hjärngympa krävas.

Metod #6: Bryt beteendet med en annan aktivitet

Så fort din hund börjar skälla ber du honom eller henne att göra något som går stick i stäv med skällandet. Du tvingar helt enkelt din hund att utföra en annan aktivitet som inte går hand i hand med skällandet.

Ett exempel på detta är att din hund skäller när dörrklockan ringer. När hunden skäller på grund av att någon ringer på dörren kastar du ut lite godis i hundens bädd och säger åt hunden att gå och lägga sig. Hunden kommer då troligtvis att gå till bädden för att äta godiset.

Du kan då öka svårighetsgraden genom att öppna dörren. Om hunden reser sig upp ur sin bädd stänger du genast dörren. Upprepa tills hunden stannar kvar på sin plats medan dörren öppnas.

Vad du inte bör göra när hunden skäller mycket

Det finns vissa saker som du bör undvika att göra om din hund skäller i tid och otid:

  • Trösta, klappa, krama eller mata inte din hund när den skäller på grund av ångest eller för att få uppmärksamhet – detta belönar bara hunden och uppmuntrar beteendet.
  • Skrik inte på din hund. Detta kan dels förvärra beteendet och samtidigt skada din relation till hunden.
  • Låt inte hunden skälla konstant när den befinner sig utomhus, oavsett av vilken anledning den skäller. Du kan som sagt inte träna din hund att sluta skälla genom att skrika åt den på håll, utan du bör försöka hitta andra sätt att få bukt med problemet.

Har du lyckats få din hund att sluta skälla genom träning? Eller har du en hund som bara skäller och känner att du vet varken in eller ut? Dela gärna med dig av dina erfarenheter genom att lämna en kommentar nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *