Hur Stella lärde sig prata närbild

Intervju med C. Hunger om ”Hur Stella lärde sig prata”

Christina Hunger är en legitimerad logoped som blev hundägare när en storögd och korhårig valp vid namn Stella kom hem till henne. I samband med detta började Christina fundera på om inte hundar borde kunna uttrycka ord till oss människor, för de förstår ju trots allt de ord vi säger. Hon började experimentera med stora knappar som var programmerade med ord som hade lästs in. Med hjälp av dessa knappar kunde hunden Stella prata med sin ägare på ett helt nytt sätt.

Mer om detta kan du läsa i den spännande boken Hur Stella lärde sig prata. Den finns att köpa hos alla de stora bokhandlarna, och på den länkade sidan hos förlaget kan du även läsa mer om boken.

Vi har haft förmånen att kunna intervjua författaren till denna bok om den fascinerande kommunikationsmetoden. Läs intervjun med Christina Hunger nedan och låt dig trollbindas av hennes upptäckt!

Intervju med Christina Hunger om boken Hur Stella lärde sig prata

Vad fick dig att inse att Stella kunde vara kapabel till komplexa resonemang och kommunikation?

När jag tog hem Stella som valp såg jag hur hon använde gester och vokaliseringar för att kommunicera likt hur bebisar och småbarn kommunicerar precis innan de börjar säga ord. Jag undrade om Stella skulle kunna fortsätta utveckla sin kommunikationsförmåga på samma sätt som jag lärde barn om jag lärde henne.

Hur förändrades din relation med Stella efter att hon lärde sig tala?

Jag kom så mycket närmare Stella och fick lära mig hennes unika personlighet på ett så mycket djupare plan. Istället för att göra antaganden om vad hon tänkte eller ville, kunde jag höra direkt vad hon tänkte på. Jag hade också så mycket mer respekt för den komplexa tänkare som hon var. Jag såg henne som en intelligent varelse med sin egen röst, inte bara som ett husdjur att träna.

Vilken enhet använder Stella för att kommunicera? Hur fungerar det och hur anpassade du det till Stellas behov?

Stella använder en tavla med cirka 50 knappar som var och en säger olika ord. Jag anpassade konceptet med kommunikationsenheter som jag använde med barnen jag arbetade med och gjorde en förenklad version för Stella. De enheter jag använde på jobbet var mycket mindre och innehöll tusentals ord. Till Stella behövde jag knappar som hon kunde trycka på med tassen och ett tillräckligt stort utrymme för henne att gå igenom.

Berätta om dagen då Stella sa sitt första ”ord”. Vad sa hon och hur kände du?

Stella sa först ”ute” ungefär en månad efter att jag började lära henne det. Det var sent på kvällen och hon behövde gå på toaletten innan hon gick och la sig. Efter att ha stått nära sin knapp ett tag tryckte hon på den och gick genast till badrummet ute! Jag blev glad över att se att hon gjorde kopplingen och hade ett sätt att låta oss veta att hon verkligen behövde gå ut. Detta motiverade mig att fortsätta lära henne nya ord och lära mig vad mer hon skulle kunna säga!

Hur har Stellas kommunikation utvecklats sedan du först lärde henne att tala? Hur många ord kan hon nu och kan hon tala i hela meningar?

Jag började först lära Stella enkla ord som ”ute, leka, vatten, gå.” Jag trodde att hon bara skulle ha några olika knappar för att uttrycka hennes olika behov. Jag insåg snart att Stella kunde använda ord för fler funktioner utöver att begära. Första gången jag märkte detta var när hon sa ”vatten” medan hon såg mig vattna mina växter, inte för att begära mer vatten i sin skål. Jag fortsatte att lägga till nytt ordförråd och olika kategorier med ord. Detta fick henne att kombinera ord och använda sina egna fraser och korta meningar varje dag. Nu använder Stella cirka 50 olika ord och kombinerar upp till 5 ord tillsammans för att skapa fraser och korta enkla meningar som ”Vill leka ute”, ”Kom och ät nu.”

Vilket är Stellas favoritord och vilket är ett av dina favoritutbyten du har haft med henne?

Stellas favoritord är definitivt ”ute”. Hon älskar att vara ute och prata om vad som händer utanför! Ett av mina favoritögonblick med Stella var när en annan favoritknapp ”strand” gick sönder. Jag tog bort knappen från hennes tavla eftersom den inte fungerade. Stella sa ”galen” och sniffade sedan där hennes strandknapp skulle ha varit och sa ”hjälp vatten ute.” Jag var så förundrad över att Stella hade de kognitiva förmågorna att komma på ett nytt sätt att prata om stranden när hon inte hade sin knapp för den!

Vilka råd har du till hundägare som vill lära sin hund att prata? Vad är det första steg de borde ta?

Det allra första steget är att börja prata med din hund! Beskriv dina handlingar med enstaka ord eller korta enkla fraser. Ju mer din hund hör ord under sina aktiviteter, desto mer kommer den att kunna associera betydelser med dem. Du kan börja med att programmera några enkla ord till inspelningsbara knappar och trycka på dem själv under rätt aktiviteter. Varje gång du gör detta visar du din hund hur de kan säga ordet om de vill!

Vad har du upptäckt är den största utmaningen med att lära Stella hur man pratar?

Den största utmaningen med att lära Stella var att hänga med i allt hon kanske visste. Eftersom jag var den första att prova detta var varje ord och koncept ett experiment. Jag ville ge henne hela det ordförråd hon kanske kunde försöka kommunicera, men också ta det långsamt för att verkligen se hur hon använde varje ord.

Har olika hundraser olika inlärningsförmåga?

Jag tror att vi kommer att få det här svaret mer under de kommande åren när fler och fler människor fortsätter att lära ut sina egna hundar! Jag förutspår att det, precis som för människor, kommer att finnas en rad normala språkkunskaper hos hundar. Vissa raser kan ha starkare förmågor än andra, men de kommer alla att hamna någonstans inom ett visst område.

Kan du förklara varför du inte använder godsaker för att förstärka ord?

Jag ville lära Stella ord på samma sätt som jag lärde barn ord. Om ett litet barn säger ”boll” för första gången skulle jag inte ge den en kaka som belöning. Jag skulle säga ”ja boll!” och ta en boll för att börja leka med dem. Detta lär dem ordets kraft och vad det betyder. Genom att svara Stella med det naturliga svaret på ordet kunde hon lära sig varje ords unika och speciella betydelse.

Omslaget till boken Hur Stella lärde sig prata
Christina Hunger är författare till boken ”Hur Stella lärde sig prata”.

Se Stella kommunicera med Christina

Efter att ha läst vår intervju med Christina Hunger är du förstås nyfiken på hur det hela går till. I videoklippen nedan kan du se och höra Stella kommunicera med Christina!

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundägandet att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *