Intervju med Bia Bed

Intervju med Bia Bed

Om du blundar och föreställer dig en hundbädd är sannolikheten stor att det är en rektangulär bädd med höga kanter, klädd i ett läckert konstläder du ser framför dig. Bia Bed har tillverkat dessa bäddar i 50 års tid och har därför hamnat på näthinnan hos de flesta hundägare.

Med tanke på Bia Beds popularitet och smått unika ställning på marknaden var det ingen slump att deras klassiska hundbädd fick toppositionen i min sammanställning över de bästa hundbäddarna. Nu har jag dessutom fått den äran att intervjua bäddtillverkarens ägare, Sofia Asklöf.

Bia Bed
Schäfer i en Bia Original

Hej Fia! Skulle du kunna börja med att berätta lite kort om dig själv och hur du hamnade i hundtillbehörsbranschen?

Jag heter Sofia Asklöf och är familjeföretagets tredje ägare, har drivit bolaget i 11 år nu. Är uppvuxen med hund (och Bia Bädden) och har i dagsläget en jack russel terrier som heter Milo. Som liten hade jag en dröm att ta över bolaget och med detta i bakhuvudet under hela min uppväxt fick jag möjligheten många år senare, efter att jag utbildat mig, att köpa bolaget av dess dåvarande ägare Mia Asklöf, min faster.


I år är det 50 år sedan Bia Bädden började tillverkas på industriell skala. Vad skulle du säga är nyckeln till bäddens framgång och folklighet?

Min farfar Bengt tillverkade den första hundbädden till sin dobermann Bia, år 1969, och det var den första mjuka hundbädden på marknaden. På den tiden låg hundarna i korgar och stålrörskonstruktioner vilket inte alltid vad bekvämt för hundarna, speciellt inte då de gärna lägger upp huvudet när de vill ha span på sin omgivning/familj. Detta noterade Bengt och på sitt jobb som möbeltillverkade skapade han en bädd som ser nästintill exakt likadan ut som Bia Bädden gör än idag. Så bra är grundidén.

Bia älskade sin bädd och när en veterinär av en händelse fick sedan syn på bädden uppmanade han Bengt att starta en tillverkning. Varumärket byggdes under många år upp till den styrka vi har idag. Vi är stolta över att vara kända för vår tillverkning i Sverige, våra ergonomiska bäddar som ger stöd åt såväl chihuahua som grand danois och vår höga kvalitet. En Bia Bädd ska hålla en hunds livslängd. Tack vare mycket nöjda kunder har vi ett starkt varumärke som ligger oss varmt om hjärtat.


Har Bia Bädden kommit att förändras under årens lopp, förutom rent designmässigt? Har ni experimenterat mycket med olika material o.s.v.?

Grundstommen har knappt förändrats, en stabil polyetergrund med fasade kanter ger hunden det sköna stödet för både rumpa, höfter, rygg, nacke och huvud. Kanten är också en inbyggd huvudkudde för hunden. Klädseln har förändrats från de första åren då bädden var i tyg till ett konstlädersöverdrag för att ge bädden högsta hållbarhet samt av hygieniska skäl.

De flesta kanske känner igen hur en tygbädd kan lukta efter ett par månader. Vi har istället valt att erbjuda tillbehör till Bia Bäddarna i form av olika textila överdrag. Dessa träs då över bädden, konstlädret är kvar under för att skydda polyetern från ev ”blöt hund-doft” och överdragen kan sedan tvättas i maskin vid behov. På så sätt kan kunderna fortfarande använda en Bia i årtionden men ändå leka med färger och material för att matcha sin stil och inredning.


För att fira 50 års-jubiléet har ni tagit fram Sverigebädden, en variant av Bia Bädden vars design har inspirerats av den svenska flaggan. Jag antar att suget efter denna läckra och limiterade bädd har varit stort?

Vi tog egentligen fram den tidigare för att visa att vi tillverkar våra bäddar i Sverige men då vi använde den i reklamsyfte fick vi ofta förfrågningar om det gick att köpa den. Vi valde då att lägga den i vår webbshop som en limited edition och vi säljer bra av den. Det väcker också idéer hos kunderna så vi har sedan dess också tillverkat finska flaggan, skånes flagga och fått förfrågan på engelska flaggan. Lite kul med något annorlunda.


Bia Bäddens rektangulära form och höga kant är en igenkänningsfaktor, men ni har även tagit fram runda och ovala hundbäddar. Bör man som hundägare välja bäddens form främst utifrån egna preferenser, eller har du något bra tips kring vilken typ av hund som vanligtvis föredrar en rektangulär respektive rund eller oval hundbädd?

Nej det spelar nog ingen roll alls, jag har inte ännu stött på den hund som bara har en sovstil utan de varierar ju mellan att ligga på sida, mage och rygg. Vill de ha span så lägger de huvudet på kanten som kudde och vill de sova djupt så brukar de rulla ihop sig mer. Det är främst en smaksak för husse och matte men kan även bli en vanesak för hunden.


En annan av Bia Bäddens unika egenskaper är att den är lätt att rengöra och har utbytbara, tvättbara överdrag som tillval. Detta bör väl innebära att Bia Bädden är ett bra val av hundbädd för hundar med till exempel kvalsterallergi?

Helt rätt, det fastnar inte damm och kvalster på konstlädret på det sättet som det gör i tygbäddar och de är väldigt enkla att bara dammsuga/torka ur. Något som även kunderna i Europa gärna vill se då de har större problem med loppor på sina djur. Där värderas en anti-loppyta utan att behöva behandla det med kemikalier högt. Samtliga våra textila överdrag kan tvättas i maskin.


En stor fördel som jag personligen ser med Bia Bädden är det faktum att den kan tyckas vara något otymplig men enkelt kan rullas ihop och tas med på resor och dylikt. Ni har även tagit fram en produkt vid namn Bia Outdoor, en hundbädd som är framtagna för utomhusanvändning. Är det enligt din mening särskilt viktigt att ge hundar som sover utomhus stöd åt rygg och leder, eller är hårda inomhusgolv mer skoningslösa mot hundens kropp?

Hunden kommer ju ifrån vargen som sover utomhus i naturlig miljö året runt. De bäddar dock sin sovplats och gör den mjukare. Med det sagt så är det klart att hundens leder skonas av en hundbädd med bra stöd. De lever allt längre och behöver få ha det bekvämt då sovtiden av en hunds liv är stor. En vuxen hund sover generellt sett 12-18 timmar per dygn.

Vi människor sover ju i sköna sängar trots att vi en gång i tiden sov på marken kring eventuellt en eld. Med Bia Outdoor så får hundarna samma möjlighet att sova lika gott ute som de kunnat göra inne med en Bia Original. En Outdoor klarar dock vädrets makter bättre och kan ligga ute året runt oavsett regn, snö och sol.


Er ortopediska hundbädd, Bia Ortho, är skapt främst för äldre hundar samt individer som har problem kopplade till rörelseapparaten. Artrit och höftledsdysplasi (HD) är två exempel på tillstånd då en ortopedisk hundsäng kan ge hunden mer stöd och ökad bekvämlighet. Kan du berätta mer hur den tryckavlastande madrassen i Bia Ortho kan vara till hjälp för hundar med en högre ålder och/eller dessa besvär?

Bia Ortho har en tryckavlastande botten där 3cm består av tryckavlastande skum och 2 cm är polyeter av vår original kvalité. Tillsammans låter de hunden sjunka ner för att dra fördelar av en utjämning av kroppsvikten men fångar också upp tyngden så att de inte ligger igenom till golvet. Detta låter muskler och leder slappna av ytterligare och främjar blodtillförseln.

Det här materialet tog vi fram till äldre och sjuka/nyopererade hundar men vi ser ju hur trenden är att även unghundar/friska hundar får en Bia Ortho av sin matte eller husse.


Det finns förmodligen ingen bekväm hundbädd som hundars sylvassa tänder inte potentiellt sett kan bita sönder. Med det sagt har jag så länge jag kan minnas hört av andra hundägare att Bia Bädden är en av de absolut mest hållbara hundbäddarna. Skulle du slutligen hävda att det är ett närmast omöjligt uppdrag att hitta ett material till klädsel som är bekvämt för hunden att ligga på och som på samma gång är 100% motståndskraftigt även mot de allra värsta “hundbäddsmarodörerna”?

En valps sylvassa tänder eller en understimulerad hund kan i praktiken bita sönder precis vad som helst. Med det sagt så lever ju vi på vårt goda rykte om hållbara hundbäddar och kvalité och detta är tack vare att vi, genom alla år, valt att satsa på slitstarka och giftfria material. Det har gjort det svårt för andra att konkurrera med vår kvalité då så gott som alla andra sängar på marknaden är importerade från asiatiska länder där det väldigt ofta bara handlar om pris och där det råder helt andra krav på kemikalier som kan användas. Kemikalier som tyvärr inte bara ”binds” upp i materialet utan som utsöndras i luften även när bädden färdats till våra hem.

Vi kommer dock under hösten att släppa en extra tuff hundbädd i presenningsväv för de där extra vassa valptänderna. Håll utkik!

Liknande artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *