Intervju med Nina Ottosson đŸŸ


Intervju med Nina Ottosson

SÄ fort jag tÀnker pÄ aktiveringsspel dyker namnet Nina Ottosson upp. Detta har naturligtvis att göra med det faktum att Nina med sina spel och leksaker fullkomligt dominerar detta marknadssegment. Det Àr dÀrför en Àra för mig att kunna presentera en intervju med den person som stÄr bakom dessa anvÀndbara hjÀlpmedel för aktivering av hundar.

Jag anvÀnder sjÀlv flera av dessa produkter, dÀribland Dog Twister och Dog Tornado. Den sistnÀmnda har jag Àven valt att utse till den bÀsta aktiveringsleksaken pÄ marknaden just nu, efter att ha testat flertalet spel och leksaker. Nu nÀr jag har fÄtt det sagt hoppar vi raskt vidare till min intervju med Nina Ottosson!

Nina Ottosson Dog Tornado
Dog Tornado, en av Nina Ottossons fantastiska aktiveringsspel.

Hej Nina! Du fÄr gÀrna börja med att berÀtta lite om dig sjÀlv och hur det kommer sig att du började tillverka aktiveringsleksaker för hundar. Vad fick dig att börja intressera dig för just den mentala aktiveringen?

Hundar har alltid varit mitt stora intresse, jag har haft mÄnga hundar Ànda sedan jag var barn, och jag har haft rasen bouvier des flandres i över 30 Är, men just nu har jag bara en hund, en affenpinscher.

Men anledningen till att jag började tillverka aktiveringsleksaker, Ă€r att jag fick tvĂ„ barn inom loppet av ett och ett halvt Ă„r, ’89 och ’90, vilket innebar att jag inte hann med att aktivera mina hundar lika mycket som bĂ„de de och jag var vana vid. DĂ„ hade jag hade tvĂ„ bouvier som jag brukade trĂ€na och tĂ€vla med. Mitt dĂ„liga samvete gjorde att jag började fundera pĂ„ hur jag ocksĂ„ skulle kunna aktivera mina hundar pĂ„ ett enkelt, roligt och varierande sĂ€tt inomhus, och sedan 1990 har jag arbetat med utveckling och design av hundaktiveringsleksaker och spel som stimulerar hunden mentalt, d.v.s. ”hjĂ€rngympa” pĂ„ ett roligt och kreativt sĂ€tt. Hundspelen Ă€r dessutom enkla att ta fram och anvĂ€nda inomhus och Ă€r speciellt utvecklade efter hundens naturliga rörelser och instinkter.


Du har som bekant designat och tagit fram aktiveringsspel och leksaker till hundar sedan 1990. Upplever du att intresset för och efterfrÄgan pÄ denna typ av produkter har ökat pÄ senare Är?

Ja, intresset och efterfrĂ„gan har absolut ökat stadigt sedan jag skapade bĂ„de kategorin ”Dog Treat Puzzle Games” och vĂ€rlden första hundspel för snart 30 Ă„r sedan, men de första 10 Ă„ren var tuffa Ă„r, jag Ă„kte runt pĂ„ hundratals olika hundevent, klubbar, hundutstĂ€llningar, mĂ€ssor, hundinstruktörer, hundpsykologer mm, och informerade och demonstrerade med mina hundar och spel, för att visa varför hundar mĂ„dde bra av, och behövde mental aktivering dagligen, för att undvika att bli en ”problemhund”, att fĂ„ alla att förstĂ„ kopplingen mellan – mental aktivering – problemlösning – och aktiveringsspel. De senaste 10 Ă„ren har efterfrĂ„gan ökat markant, en anledning Ă€r ocksĂ„ intresset frĂ„n mĂ„nga andra lĂ€nder, vilket Ă€r enormt glĂ€djande, det betyder fler lyckliga aktiverade hundar runt om i vĂ€rlden. ?


Kan det i sÄdana fall finnas en koppling mellan ett eventuellt ökat behov av mental aktivering och att hundar idag kanske i större utstrÀckning Àn tidigare har fÄtt en roll som soffpotatisar?

Jag tror att förr fick hunden vara mer ”hund”, pĂ„ bĂ„de gott och ont. Idag har vi vĂ„ra hundar mer som en familjemedlem, och vill deras bĂ€sta, och vi har samtidigt en större medvetenhet om vilken betydelse mental stimulans och aktivering har för hundens vĂ€lbefinnande. Förr fick oftast endast vissa jakt eller brukshundar arbeta genom, tex jakt, spĂ„r, sök, lydnad eller vallning, idag kan alla hundar oavsett ras och storlek, pĂ„ ett enkelt och roligt sĂ€tt fĂ„ mental stimulans, inte bara med hund aktiveringsspel, utan Ă€ven med andra roliga aktiviteter som tex, nosework, rallylydnad, agility mm.


Precis som du skriver pÄ din webbplats finns det flera olika mentalt stimulerande aktiviteter man som hundÀgare kan anvÀnda sig av för att aktivera sin hund. Jag hÄller ocksÄ med dig om att det kan vara mer utmanande att göra detta under Ärets mörkare och kallare mÄnader. Tror du att vi hundÀgare överlag skulle kunna snÀppa upp den mentala aktiveringen och dÄ kanske framför allt under hösten och vintern?

Ja absolut, den mörka Ă„rstiden nĂ€r det regnar eller Ă€r extremt kallt ute, Ă€r det ibland omöjligt med bra utomhus aktivering för mĂ„nga hundar, aktivering spel passar utmĂ€rkt dĂ„ förstĂ„s, jag gör ofta ”spelrace”, med mĂ„nga olika spel pĂ„ rad, och ofta serveras hundarnas mat i spelen. Men jag tycker att regniga kvĂ€llar Ă€r perfekt tid att ”trĂ€na”, eftersom inomhus Ă€r tryggaste och bĂ€sta stĂ€llet för inlĂ€rning, innan du ska praktisera det utomhus med störning, jag gör ofta tex roliga kontaktövningar, lĂ€r in olika trick, och trĂ€nar nosework, det behöver inte vara avancerat, man behöver bara pĂ„ nĂ„got sĂ€tt stimulera hundens nos, ögon och öron pĂ„ olika sĂ€tt.


Är leksaker och spel för mental aktivering i dina ögon en aktivitet man som hundĂ€gare kan och bör Ă€gna sig Ă„t tillsammans med sin hund, kanske för att stĂ€rka relationen sinsemellan? Eller kan hunden lika vĂ€l spela eller leka pĂ„ egen hand?

Jag rekommenderar alltid att man ska spela tillsammans med hunden, (det Àr ocksÄ dÀrför jag kallar dem spel), bÄde för att man ska lÀra hunden hur man spelar, dvs spelreglerna, att man ska jobba, inte bita sig in till godiset, och att man ibland mÄste hjÀlpa dem fuska i början, tills hunden förstÄr hur den ska jobba, samt för att stÀrka kontakt och samarbete. Spela spel Àr positivt, hunden tittar pÄ dig nÀr du fyller den med godis, du ber hunden sitta ner och vÀnta tills du ger tillÄtelse att börja, hunden lÀr sig vardagskommandon pÄ ett positivt sÀtt, samt stÀrker kontakten mellan dig och din hund.


Finns det ocksÄ vissa spel eller leksaker som hunden kan roa sig med sjÀlvmant, till exempel nÀr den Àr ensam hemma?

Jag brukar sÀga att det finns inget som hunden inte kan bita sönder oavsett vad nÄgon pÄstÄr, dÀrför rekommenderar jag att man aktiverar sin hund i god tid innan man lÀmnar hunden ensam, sÄ att den kan gÄ ner i varv innan du lÀmnar den sjÀlv. Om du absolut VET att din hund inte biter sönder saker mm, sÄ kan man pÄ eget ansvar lÀmna hunden ensam med produkter som inte innehÄller lösa delar, som tex, Dog Hide N Slide, DogPyramid och Treat Tumble.


TillvÀgagÄngssÀttet för olika hundar verkar inte helt ovÀntat skilja sig en del Ät vid problemlösning. Skulle du sÀga att en hunds förmÄga att lösa ett aktiveringsspel frÀmst Àr medfött eller gÄr att trÀna upp?

Alla hundar har olika förmÄgor och spelstilar, och en del Àr smartare Àn andra, och vissa hundar arbetar endast med nosen, andra bara med tassarna, och en del hundar anvÀnder bÄde tass och nos, vilket man tydligt ser nÀr hunden arbetar med ett spel.

En del hundar har en mer medfödd metodisk, ”problemlösnings” förmĂ„ga, man kan nĂ€stan se hur de hundarna metodiskt och logiskt testar sig fram för att hitta godiset i de svĂ„ra spelen, och som oftast kommer ihĂ„g och upprepar samma tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt nĂ€sta gĂ„ng, fast mycket snabbare.

Sedan finns det hundar som har en stor ”matmotor”, och som testar, ofta ologiskt och entusiastiskt tills de hittar det gömda godiset, mĂ„nga av dessa hundar Ă€r lĂ€tta att motivera, och trĂ€nar upp problemlösnings förmĂ„gan successivt med vĂ„r hjĂ€lp och coachning, och kan dĂ€rmed lĂ€ra sig lösa svĂ„rare och svĂ„rare spel.

Och sÄ det finns hundar som inte Àr sÄ godis eller mat motiverade, och inte vill att det ska vara för svÄra spel, utan nöjer sig med lÀttare okomplicerade spel, för annars ger de gÀrna upp, godiset Àr inte vÀrt jobbet.


Dina aktiveringsspel och leksaker har tre svĂ„righetsgrader. Är din rekommendation att man börjar pĂ„ svĂ„righetsgrad 1 och sedan avancerar i takt med att hunden visar sig vara skicklig pĂ„ att lösa problem, eller bör man hellre börja pĂ„ nivĂ„ 2 och justera svĂ„righetsgraden dĂ€rifrĂ„n?

Jag rekommenderar alltid att man hellre ska börja med ett enklare spel Àn ett för svÄrt spel, risken Àr om spelet Àr för svÄrt, att hunden blir frustrerad och börjar bita och tugga sig in till godiset, detta gÀller speciellt för valpar och unghundar. Men har du en hund som gillar bÄde mat och att anvÀnda huvudet, sÄ kan man absolut börja med ett svÄrare spel, det viktigaste dÄ Àr att man spelar tillsammans med hunden, och Àr med och visar hur spelet ska spelas om det skulle behövas, för att undvika frustation och ett söndertuggat spel.


Jag har nyligen introducerat mina hundar för Dog Twister, ett av dina aktiveringsspel. Första gĂ„ngen de spelade spelet hade de kanske inte riktigt tĂ„lamod nog att arbeta pĂ„ ett strategiskt sĂ€tt utan rĂ„kade ibland lĂ„sa fast handtagen. Du gav mig tipset att knyta ett snöre i dessa för att göra det enklare att dra ut dem. Tycker du att man ibland ska vara följsam och “curla” lite om man upplever att ens hund har svĂ„righeter att lösa ett pussel?

Jag tycker absolut att man ska vara med och ”curla” lite nĂ€r det behövs, det stĂ€rker ocksĂ„ samarbete och kontakt med hunden, om hunden visar frustration eller börjar bita i spelet, sĂ„ mĂ„ste man hjĂ€lpa till och stegvis visa hunden hur spelet ska lösas, alternativt göra det lite lĂ€ttare, som att knyta snören i klossar och i handtagen pĂ„ utdragslĂ„dorna mm.


Avslutningsvis, vilket Àr ditt bÀsta tips till en hundÀgare som funderar pÄ att införskaffa ett aktiveringsspel till en hund som aldrig tidigare har anvÀnt ett sÄdant?

  • Börja hellre med ett enklare spel, Ă€n för svĂ„rt.
  • AnvĂ€nd gĂ€rna ett doftande gott godis nĂ€r hunden ska anvĂ€nda spelet för första gĂ„ngen.
  • Spela tillsammans, och hjĂ€lp hunden ”fuska” lite i början.
  • Börja med att lĂ„t hunden sitta bredvid dig och kĂ€nna doften av godiset, och samtidigt se nĂ€r du lĂ€gger det i spelet.
  • SĂ€g ”vĂ€nta”/ ”stanna” till hunden medan du lĂ€gger i godis, och sedan ”varsĂ„god” nĂ€r hunden fĂ„r börja leta godis, pĂ„ detta sĂ€tt lĂ€r sig hunden vardagskommandon under positiva former, samtidigt som ögonkontakt och samarbetet mellan hund och hundĂ€gare stĂ€rks.
  • Ha kul.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna