Intervju med Nina Ottosson

Intervju med Nina Ottosson

Så fort jag tänker på aktiveringsspel dyker namnet Nina Ottosson upp. Detta har naturligtvis att göra med det faktum att Nina med sina spel och leksaker fullkomligt dominerar detta marknadssegment. Det är därför en ära för mig att kunna presentera en intervju med den person som står bakom dessa användbara hjälpmedel för aktivering av hundar.

Jag använder själv flera av dessa produkter, däribland Dog Twister och Dog Tornado. Den sistnämnda har jag även valt att utse till den bästa aktiveringsleksaken på marknaden just nu, efter att ha testat flertalet spel och leksaker. Nu när jag har fått det sagt hoppar vi raskt vidare till min intervju med Nina Ottosson!

Nina Ottosson Dog Tornado
Dog Tornado, en av Nina Ottossons fantastiska aktiveringsspel.

Hej Nina! Du får gärna börja med att berätta lite om dig själv och hur det kommer sig att du började tillverka aktiveringsleksaker för hundar. Vad fick dig att börja intressera dig för just den mentala aktiveringen?

Hundar har alltid varit mitt stora intresse, jag har haft många hundar ända sedan jag var barn, och jag har haft rasen bouvier des flandres i över 30 år, men just nu har jag bara en hund, en affenpinscher.

Men anledningen till att jag började tillverka aktiveringsleksaker, är att jag fick två barn inom loppet av ett och ett halvt år, ’89 och ’90, vilket innebar att jag inte hann med att aktivera mina hundar lika mycket som både de och jag var vana vid. Då hade jag hade två bouvier som jag brukade träna och tävla med. Mitt dåliga samvete gjorde att jag började fundera på hur jag också skulle kunna aktivera mina hundar på ett enkelt, roligt och varierande sätt inomhus, och sedan 1990 har jag arbetat med utveckling och design av hundaktiveringsleksaker och spel som stimulerar hunden mentalt, d.v.s. ”hjärngympa” på ett roligt och kreativt sätt. Hundspelen är dessutom enkla att ta fram och använda inomhus och är speciellt utvecklade efter hundens naturliga rörelser och instinkter.


Du har som bekant designat och tagit fram aktiveringsspel och leksaker till hundar sedan 1990. Upplever du att intresset för och efterfrågan på denna typ av produkter har ökat på senare år?

Ja, intresset och efterfrågan har absolut ökat stadigt sedan jag skapade både kategorin ”Dog Treat Puzzle Games” och världen första hundspel för snart 30 år sedan, men de första 10 åren var tuffa år, jag åkte runt på hundratals olika hundevent, klubbar, hundutställningar, mässor, hundinstruktörer, hundpsykologer mm, och informerade och demonstrerade med mina hundar och spel, för att visa varför hundar mådde bra av, och behövde mental aktivering dagligen, för att undvika att bli en ”problemhund”, att få alla att förstå kopplingen mellan – mental aktivering – problemlösning – och aktiveringsspel. De senaste 10 åren har efterfrågan ökat markant, en anledning är också intresset från många andra länder, vilket är enormt glädjande, det betyder fler lyckliga aktiverade hundar runt om i världen. ?


Kan det i sådana fall finnas en koppling mellan ett eventuellt ökat behov av mental aktivering och att hundar idag kanske i större utsträckning än tidigare har fått en roll som soffpotatisar?

Jag tror att förr fick hunden vara mer ”hund”, på både gott och ont. Idag har vi våra hundar mer som en familjemedlem, och vill deras bästa, och vi har samtidigt en större medvetenhet om vilken betydelse mental stimulans och aktivering har för hundens välbefinnande. Förr fick oftast endast vissa jakt eller brukshundar arbeta genom, tex jakt, spår, sök, lydnad eller vallning, idag kan alla hundar oavsett ras och storlek, på ett enkelt och roligt sätt få mental stimulans, inte bara med hund aktiveringsspel, utan även med andra roliga aktiviteter som tex, nosework, rallylydnad, agility mm.


Precis som du skriver på din webbplats finns det flera olika mentalt stimulerande aktiviteter man som hundägare kan använda sig av för att aktivera sin hund. Jag håller också med dig om att det kan vara mer utmanande att göra detta under årets mörkare och kallare månader. Tror du att vi hundägare överlag skulle kunna snäppa upp den mentala aktiveringen och då kanske framför allt under hösten och vintern?

Ja absolut, den mörka årstiden när det regnar eller är extremt kallt ute, är det ibland omöjligt med bra utomhus aktivering för många hundar, aktivering spel passar utmärkt då förstås, jag gör ofta ”spelrace”, med många olika spel på rad, och ofta serveras hundarnas mat i spelen. Men jag tycker att regniga kvällar är perfekt tid att ”träna”, eftersom inomhus är tryggaste och bästa stället för inlärning, innan du ska praktisera det utomhus med störning, jag gör ofta tex roliga kontaktövningar, lär in olika trick, och tränar nosework, det behöver inte vara avancerat, man behöver bara på något sätt stimulera hundens nos, ögon och öron på olika sätt.


Är leksaker och spel för mental aktivering i dina ögon en aktivitet man som hundägare kan och bör ägna sig åt tillsammans med sin hund, kanske för att stärka relationen sinsemellan? Eller kan hunden lika väl spela eller leka på egen hand?

Jag rekommenderar alltid att man ska spela tillsammans med hunden, (det är också därför jag kallar dem spel), både för att man ska lära hunden hur man spelar, dvs spelreglerna, att man ska jobba, inte bita sig in till godiset, och att man ibland måste hjälpa dem fuska i början, tills hunden förstår hur den ska jobba, samt för att stärka kontakt och samarbete. Spela spel är positivt, hunden tittar på dig när du fyller den med godis, du ber hunden sitta ner och vänta tills du ger tillåtelse att börja, hunden lär sig vardagskommandon på ett positivt sätt, samt stärker kontakten mellan dig och din hund.


Finns det också vissa spel eller leksaker som hunden kan roa sig med självmant, till exempel när den är ensam hemma?

Jag brukar säga att det finns inget som hunden inte kan bita sönder oavsett vad någon påstår, därför rekommenderar jag att man aktiverar sin hund i god tid innan man lämnar hunden ensam, så att den kan gå ner i varv innan du lämnar den själv. Om du absolut VET att din hund inte biter sönder saker mm, så kan man på eget ansvar lämna hunden ensam med produkter som inte innehåller lösa delar, som tex, Dog Hide N Slide, DogPyramid och Treat Tumble.


Tillvägagångssättet för olika hundar verkar inte helt oväntat skilja sig en del åt vid problemlösning. Skulle du säga att en hunds förmåga att lösa ett aktiveringsspel främst är medfött eller går att träna upp?

Alla hundar har olika förmågor och spelstilar, och en del är smartare än andra, och vissa hundar arbetar endast med nosen, andra bara med tassarna, och en del hundar använder både tass och nos, vilket man tydligt ser när hunden arbetar med ett spel.

En del hundar har en mer medfödd metodisk, ”problemlösnings” förmåga, man kan nästan se hur de hundarna metodiskt och logiskt testar sig fram för att hitta godiset i de svåra spelen, och som oftast kommer ihåg och upprepar samma tillvägagångssätt nästa gång, fast mycket snabbare.

Sedan finns det hundar som har en stor ”matmotor”, och som testar, ofta ologiskt och entusiastiskt tills de hittar det gömda godiset, många av dessa hundar är lätta att motivera, och tränar upp problemlösnings förmågan successivt med vår hjälp och coachning, och kan därmed lära sig lösa svårare och svårare spel.

Och så det finns hundar som inte är så godis eller mat motiverade, och inte vill att det ska vara för svåra spel, utan nöjer sig med lättare okomplicerade spel, för annars ger de gärna upp, godiset är inte värt jobbet.


Dina aktiveringsspel och leksaker har tre svårighetsgrader. Är din rekommendation att man börjar på svårighetsgrad 1 och sedan avancerar i takt med att hunden visar sig vara skicklig på att lösa problem, eller bör man hellre börja på nivå 2 och justera svårighetsgraden därifrån?

Jag rekommenderar alltid att man hellre ska börja med ett enklare spel än ett för svårt spel, risken är om spelet är för svårt, att hunden blir frustrerad och börjar bita och tugga sig in till godiset, detta gäller speciellt för valpar och unghundar. Men har du en hund som gillar både mat och att använda huvudet, så kan man absolut börja med ett svårare spel, det viktigaste då är att man spelar tillsammans med hunden, och är med och visar hur spelet ska spelas om det skulle behövas, för att undvika frustation och ett söndertuggat spel.


Jag har nyligen introducerat mina hundar för Dog Twister, ett av dina aktiveringsspel. Första gången de spelade spelet hade de kanske inte riktigt tålamod nog att arbeta på ett strategiskt sätt utan råkade ibland låsa fast handtagen. Du gav mig tipset att knyta ett snöre i dessa för att göra det enklare att dra ut dem. Tycker du att man ibland ska vara följsam och “curla” lite om man upplever att ens hund har svårigheter att lösa ett pussel?

Jag tycker absolut att man ska vara med och ”curla” lite när det behövs, det stärker också samarbete och kontakt med hunden, om hunden visar frustration eller börjar bita i spelet, så måste man hjälpa till och stegvis visa hunden hur spelet ska lösas, alternativt göra det lite lättare, som att knyta snören i klossar och i handtagen på utdragslådorna mm.


Avslutningsvis, vilket är ditt bästa tips till en hundägare som funderar på att införskaffa ett aktiveringsspel till en hund som aldrig tidigare har använt ett sådant?

  • Börja hellre med ett enklare spel, än för svårt.
  • Använd gärna ett doftande gott godis när hunden ska använda spelet för första gången.
  • Spela tillsammans, och hjälp hunden ”fuska” lite i början.
  • Börja med att låt hunden sitta bredvid dig och känna doften av godiset, och samtidigt se när du lägger det i spelet.
  • Säg ”vänta”/ ”stanna” till hunden medan du lägger i godis, och sedan ”varsågod” när hunden får börja leta godis, på detta sätt lär sig hunden vardagskommandon under positiva former, samtidigt som ögonkontakt och samarbetet mellan hund och hundägare stärks.
  • Ha kul.

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundar och hundägande att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *