Idag har jag glädjen att kunna dela med mig av en intervju med Eva Marie Wergård, tävlingsledare i RUN with your DOG (RWYD). RWYD är ett proffsigt arrangerat lopp för hundar och hundägare som min fru deltog i för ett par år sedan.
Eva Marie har dock fler strängar på sin lyra och arbetar även som mental tränare. Hon har även erfarenhet av tävling på hög nivå i bland annat canicross och agility. I denna intervju berättar hon om canicross i allmänhet och RUN with your DOG i synnerhet.
Fotot ovan är en arkivbild som illustrerar canicross – det föreställer inte intervjuobjektet.
Hej Eva Marie! Det vore kanske passande att inleda med en beskrivning av vem du är och vad du gör till vardags. Vad jag har förstått är du en mångsysslare som bland annat håller föreläsningar och leder kurser, samt är mental tränare inom hundsportens alla grenar och inom ytterligare idrotter utöver dessa?
Mitt namn är Eva Marie Wergård och jag jobbar som mental tränare och tävlingsledare i RUN with your DOG. När det gäller den mentala träningen coachar jag inom alla grenar i hundsport – världen över. Efter att jag startade podden Mentala mästare har jag även fått uppdrag inom multisport, ishockey, simning, ridsport och golf. Superspännande att få jobba med flera olika former av idrott!
Är själv en person som älskar att tävla och har ett knippe medaljer från olika mästerskap i agility, canicross (linlöpning med hund) och swimrun (utan hund). Min största passion är just att inspirera andra till att röra på sig och att uppleva den enorma glädje som prestation innebär!
RUN with your DOG är ett koncept som går ut på att springa med sin hund. Det lanserades 2014 och är alltså inne på sitt sjätte år. Hur föddes idén till denna aktivitet?
I och med att jag själv tävlar canicross så är mitt intresse för linlöpning med hund väl grundat. Dock upplevde jag 2014 att det var få utövare, nästan inga jag kände visste att sporten ens fanns! Jag ville därför helt enkelt att fler skulle hitta till sporten. För att tävla officiellt krävs grönt kort, så jag ville skapa en nivå under som är lättillgängligt och gör att fler kommer in i sporten!
I år (2020) går loppet av stapeln den 19 april i Gislaved, 24 maj i Stockholm och 6 september i Borås. Kommer du själv att delta i dessa eller är det svårt att kombinera rollen som tävlingsledare med deltagande i loppen?
Ja, RWYD sprider sig och jag siktar även på en tävling till på västkusten i oktober. Just under mina egna tävlingar finns det ingen tid att delta, bara vara tävlingsledare. Fast det är inte så bara – det är en svårslagen känsla att se all glädje från start i mål på alla ekipagen så jag är mer än gärna vid sidan av och njuter av deras glädje!
I fjol körde ni även en RUN with your DOG Winter edition i Viskafors. Skiljer sig detta lopp från de övriga på något sätt förutom att det äger rum under vinterhalvåret – ställer det kyligare klimatet högre krav på deltagarna och deras hundar?
RWYD Winter edition skiljer sig inte mer än att det är max 50 startande. Vädret i väst Sverige är så pass milt att det inte är någon kyla att prata med. Just skyla är egentligen mer av goda när det gäller denna form av hundsport. Det är pga värmen det inte finns ngt starter under sommarhalvåret. Därför är Winter edition perfekt – så länge deltagarna har bra skor för underlaget!
Den aktivitet som man utför tillsammans med sin hund när man deltar i RUN with your DOG (RWYD) är en av Riksidrottsförbundet erkänd sport som kallas linlöpning med hund, även kallad canicross. Skulle du säga att RWYD riktar sig främst till erfarna linlöpare, eller är loppet även öppet för glada amatörer och nybörjare inom sporten?
Precis som du skriver är Canicross en gren som är bunden till RF. Jag ser RWYD som ett steg till att ta grönt kort och gå med i en klubb för att sedan tävla officiellt. Därför är ambitionen att göra RWYD öppet för den som vill men kanske inte riktigt vågar, den som vill prova på och den som vill MER! Roligt är att flera erfarna löpare också hittat till loppet så det är bokstavligen ALLA nivåer på startlinjen! Har även en barnklass, och de barn som ställt upp har verkligen blivit inspirerade till att fortsätta!
Du nämner på loppets webbplats att en dragsele och ett midjebälte med benremmar är att rekommendera, samt en elastisk lina? Är detta dina rekommendationer i materialväg för den som vill ställa upp i RUN with your DOG? Finns det ytterligare tillbehör som kan underlätta, eller är reglerna kring vilken utrustning som tillåts stränga?
Midjebälte med benremmar, sele och expander är grunden till ett lätt genomfört lopp. På RWYD är enbart sele obligatoriskt. Därför kan du ställa upp med vanligt koppel i handen. Jag vill göra det lätt för alla att ställa upp första gången! Däremot är det en rekommendation att ha det andra och i stort sett alla som sprungit en gång införskaffar sig utrustningen för nästa gång! och nästan ALLA (95%) startar igen!
Hur förbereder man sig på bästa sätt inför RUN with your DOG och andra lopp?
Ut och rör på er i skog och mark! Just canicross kräver endast det som naturen erbjuder. Enkelheten i sporten är fantastisk! Här vill jag också tillägga att vi har distanser mellan 2,5km till 7km. Många TROR att löplopp med hund är långa sträckor. Tvärtom, SM och andra officiella tävlingar går på 3-5km – så ALLA kan verkligen vara med! DET vill jag verkligen lyfta fram!
Inom sporten linlöpning arrangeras även SM – hur är nivån på SM-tävlingarna i jämförelse med Run with your DOG? Är steget från att delta i RWYD till att göra debut i SM stort?
Steget från RWYD till SM är inte särskilt stort. RWYD är ett perfekt steg in i draghundsporten. Du behöver grönt kort samt ha startat på en officiell tävling arrangerad av en klubb sluten till RF för att starta SM. SM går över två dagar och består av en sträcka på 3-5km. Därför anser jag att RWYD är en perfekt tävling att prova på för att sedan ta steget fullt ut och köra officiellt! Det är SUPERROLIGT att vara med på SM!
Tänker vi nivåmässigt är spannet på RWYD större – eftersom det finns de som väljer att gå runt, och det ä reellt OK! På SM springer alla.
Skulle du säga att vissa hundraser är bättre lämpade för canicross och löpning i allmänhet, och vilka raser rör det sig i sådana fall om, eller är linlöpning med hund en lämplig aktivitet för de allra flesta hundar?
Canicross är en sport som passar de allra flesta hundar. Visst finns det fördelar för föraren att hunden är stor och har lätt att löpa eftersom det ger mer kraft att springa fortare. Samtidigt, de flesta hundar vill och behöver röra på sig. Att springa med sin förare blir en större upplevelse av motion och det är verkligen helt magiskt att ta sig an ett löpspår i skogen TILLSAMMANS med sin älskade hund! Hunden ÄR vår bästa träningscoach.
Vilka tips och kan du avslutningsvis ge till den hundägare som vill börja springa med sin hund och kanske prova på canicross?
Våga börja. Att börja jogga 30 sek eller mellan två lyktstolpar ÄR en början. Använd glädjen i din hunds ögon för mer motivation. Det är häftigt att få röra på sig tillsammans med sin ägare!
Anmäl till ett lopp. Det kan hjälpa motivationen att fortsätta motionera. Dessutom är upplevelsen av att springa lopp riktigt häftig!
Slutligen – det är roligt att springa med hund. Hitta platser ni tycker om. Spring på samma ställe eller gör löpningen till ett äventyr där ni tillsammans åker till olika motionsspår eller upptäcker stigar i skogen. Tillsammans med en hund är vi aldrig ensamma!
Massor av lycka till så hoppas jag innerligt att vi ses i spåret!