Svedea djurförsäkring

Intervju med Svedea

Svedea är ett populärt försäkringsbolag bland hundägare. Deras hundförsäkring innehåller bland annat en utmärkt veterinärvårdsförsäkring. Jag har intervjuat Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring hos Svedea, som bland annat berättar hur man som hundägare bör resonera när man väljer mellan olika hundförsäkringar.


Du får gärna börja med att berätta lite om dig själv och ditt arbete för Svedea – på vilket sätt arbetar du med djurförsäkringar?

Snart 40 år gammal nordman som bott i Sverige sedan 2006, hemma finns det 4 hundar, 3 rhodesian ridgebacks och en bayersk viltspårhund. Min sambo föder upp RR i liten skala så ibland finns det betydligt mer än bara 4 hundar. Jobbet på Svedea innebär att jag har totalansvaret för djurförsäkring. Det gäller innehåll i försäkringen, pris/kostnad för försäkringen, skadereglering och såklart även all försäljning.


Vilka skulle du hävda är era tre starkaste försäljningsargument?

  • Vi har enligt mig branschens bästa skadereglering. Som kund med en skada som är ersättningsbar kommer du hos oss att få en förstklassig service från start till mål. Vi kommer helt enkelt att göra allt i vår makt för att du som kund ska känna dig nöjd.
  • Vi har generösa villkor, detta innebär att försäkringen gäller för nästan allt som kan hända din hund, bara det händer efter det att försäkringen tecknas.
  • Vi subventionerar inte raser som är sjukdomsdrabbade. Hos oss är det viktigt att varje ras ska bära sin egen premie så att säga. Detta innebär att om du är ägare till en ras som ofta behöver gå till veterinären till följd av olika rasbundna sjukdomar så kommer din premie vara förhållandevis hög, och det omvända gäller om du har en frisk ras – då kommer premie att vara förhållandevis låg.

I Konsumenternas jämförelse av hundförsäkringar får er veterinärvårdsförsäkring (försäkringsbelopp 90 000 kr) full pott. Denna poäng baseras bland annat på att maxbeloppet för veterinärvård inte sänks när hunden blir äldre samt ingen karenstid gäller vid sjukdom förutom i vissa undantagsfall. Kan du förklara varför karenstiden är en viktig faktor att ta hänsyn till i valet av djurförsäkring?

Karensen är viktig, den innebär oftast att försäkringen inte gäller under karensperioden. Har du en karens på 20 dagar så är din hund i princip oförsäkrad och det hinner hända rätt mycket på 20 dagar. Vi vill istället att du som djurägare ska kunna känna dig trygg redan från dag ett så därför har vi valt att ta bort den generella karensen.


Hur viktig anser du veterinärvårdsförsäkringen vara som en del av en komplett hundförsäkring?

Det är den som är viktig skulle jag säga. Är du uppfödare så ska du såklart även ha en avelsförskring, men är du inte det så ska du fokusera på veterinärvårdsförsäkringen. En livförsäkring ersätter förvisso den ekonomiska förlusten, men ger dig aldrig din hund tillbaka.

I dag har vi även fantastiska möjligheter till att ge våra djur rehabilitering efter en skada, och för den som drabbas av en skada som behöver rehabilitering så kommer just den tilläggsförsäkringen vara guld värd. Men helt klart är det att det absolut viktigaste du ska tänka på är att köpa en bra veterinärvådsförsäkring, den är absolut viktigast.


Er hundförsäkring har tre olika nivåer när det kommer till försäkringsbelopp: 30 000, 60 000 och 90 000 kronor. Vilka rekommendationer kan du ge kring försäkringsbelopp?

Min personliga rekommendation är att du som djurägare ska ta ställning till vilken typ av veterinärvård du kan tänka dig att ge ditt djur. Anser du exempelvis att omfattande operationer är rätt nivå så behöver du ett högre belopp. Tänk också på att ersättningsbeloppet från din försäkring bara täcker en del av kostnaden. Du står själv för självrisken och har du då valt 90 000, 2 700 i fast självrisk och 25% i rörlig så ska den totala kostnaden hos veterinären landa på strax över 120 000 kr. Vi har kanske världens bästa djursjukvård, men den kostar. Att ta ett ekonomiskt beslut i samband med att din kompis är sjuk är nästan omöjligt så mitt råd är fundera igenom detta noggrant redan från start.


Vad mer bör man enligt dig tänka på när man jämför djurförsäkringar?

Som med allt annat, du får ofta vad du betalar för. Ägna lite tid åt att prata med de olika leverantörer som finns. Med några samtal så får du snabbt en bra bild av de olika bolagens styrkor, men även en uppfattning om deras svagheter. Fråga efter hur lång handläggningstid bolaget har i genomsnitt. Erbjuder de direktreglering med veterinären? Finns det några speciella undantag för just din ras?


Vilka är de vanligaste frågorna ni får om hundförsäkringar?

”När ska ni börja med hästförsäkring?”… Det är nog den frågan jag får oftast, efter det så kommer frågor om pris, hur kan ni vara så billiga, eller dyra i vissa fall. Sen får vi en hel del frågor om vår rehabiliteringsförsäkring. Vi har den bästa i Sverige, och om några månader hoppas vi på att kunna göra den och våra övriga försäkringar ännu lite bättre.


Vilka ytterligare råd eller tips kan du avslutningsvis ge till hundägare som överväger att teckna en hundförsäkring?

Kolla runt, ta inte ”första bästa” då innehållet skiljer sig en hel del från bolag till bolag. Och sluta överväg – din hund förtjänar en bra hundförsäkring!

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundägandet att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *