Intervju med Svedea đŸŸ


Svedea djurförsÀkring

Svedea Àr ett populÀrt försÀkringsbolag bland hundÀgare. Deras hundförsÀkring innehÄller bland annat en utmÀrkt veterinÀrvÄrdsförsÀkring. Jag har intervjuat Odd Einar Bruem, chef djurförsÀkring hos Svedea, som bland annat berÀttar hur man som hundÀgare bör resonera nÀr man vÀljer mellan olika hundförsÀkringar.


Du fĂ„r gĂ€rna börja med att berĂ€tta lite om dig sjĂ€lv och ditt arbete för Svedea – pĂ„ vilket sĂ€tt arbetar du med djurförsĂ€kringar?

Snart 40 Är gammal nordman som bott i Sverige sedan 2006, hemma finns det 4 hundar, 3 rhodesian ridgebacks och en bayersk viltspÄrhund. Min sambo föder upp RR i liten skala sÄ ibland finns det betydligt mer Àn bara 4 hundar. Jobbet pÄ Svedea innebÀr att jag har totalansvaret för djurförsÀkring. Det gÀller innehÄll i försÀkringen, pris/kostnad för försÀkringen, skadereglering och sÄklart Àven all försÀljning.


Vilka skulle du hÀvda Àr era tre starkaste försÀljningsargument?

  • Vi har enligt mig branschens bĂ€sta skadereglering. Som kund med en skada som Ă€r ersĂ€ttningsbar kommer du hos oss att fĂ„ en förstklassig service frĂ„n start till mĂ„l. Vi kommer helt enkelt att göra allt i vĂ„r makt för att du som kund ska kĂ€nna dig nöjd.
  • Vi har generösa villkor, detta innebĂ€r att försĂ€kringen gĂ€ller för nĂ€stan allt som kan hĂ€nda din hund, bara det hĂ€nder efter det att försĂ€kringen tecknas.
  • Vi subventionerar inte raser som Ă€r sjukdomsdrabbade. Hos oss Ă€r det viktigt att varje ras ska bĂ€ra sin egen premie sĂ„ att sĂ€ga. Detta innebĂ€r att om du Ă€r Ă€gare till en ras som ofta behöver gĂ„ till veterinĂ€ren till följd av olika rasbundna sjukdomar sĂ„ kommer din premie vara förhĂ„llandevis hög, och det omvĂ€nda gĂ€ller om du har en frisk ras – dĂ„ kommer premie att vara förhĂ„llandevis lĂ„g.

I Konsumenternas jÀmförelse av hundförsÀkringar fÄr er veterinÀrvÄrdsförsÀkring (försÀkringsbelopp 90 000 kr) full pott. Denna poÀng baseras bland annat pÄ att maxbeloppet för veterinÀrvÄrd inte sÀnks nÀr hunden blir Àldre samt ingen karenstid gÀller vid sjukdom förutom i vissa undantagsfall. Kan du förklara varför karenstiden Àr en viktig faktor att ta hÀnsyn till i valet av djurförsÀkring?

Karensen Àr viktig, den innebÀr oftast att försÀkringen inte gÀller under karensperioden. Har du en karens pÄ 20 dagar sÄ Àr din hund i princip oförsÀkrad och det hinner hÀnda rÀtt mycket pÄ 20 dagar. Vi vill istÀllet att du som djurÀgare ska kunna kÀnna dig trygg redan frÄn dag ett sÄ dÀrför har vi valt att ta bort den generella karensen.


Hur viktig anser du veterinÀrvÄrdsförsÀkringen vara som en del av en komplett hundförsÀkring?

Det Ă€r den som Ă€r viktig skulle jag sĂ€ga. Är du uppfödare sĂ„ ska du sĂ„klart Ă€ven ha en avelsförskring, men Ă€r du inte det sĂ„ ska du fokusera pĂ„ veterinĂ€rvĂ„rdsförsĂ€kringen. En livförsĂ€kring ersĂ€tter förvisso den ekonomiska förlusten, men ger dig aldrig din hund tillbaka.

I dag har vi Àven fantastiska möjligheter till att ge vÄra djur rehabilitering efter en skada, och för den som drabbas av en skada som behöver rehabilitering sÄ kommer just den tillÀggsförsÀkringen vara guld vÀrd. Men helt klart Àr det att det absolut viktigaste du ska tÀnka pÄ Àr att köpa en bra veterinÀrvÄdsförsÀkring, den Àr absolut viktigast.


Er hundförsÀkring har tre olika nivÄer nÀr det kommer till försÀkringsbelopp: 30 000, 60 000 och 90 000 kronor. Vilka rekommendationer kan du ge kring försÀkringsbelopp?

Min personliga rekommendation Ă€r att du som djurĂ€gare ska ta stĂ€llning till vilken typ av veterinĂ€rvĂ„rd du kan tĂ€nka dig att ge ditt djur. Anser du exempelvis att omfattande operationer Ă€r rĂ€tt nivĂ„ sĂ„ behöver du ett högre belopp. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att ersĂ€ttningsbeloppet frĂ„n din försĂ€kring bara tĂ€cker en del av kostnaden. Du stĂ„r sjĂ€lv för sjĂ€lvrisken och har du dĂ„ valt 90 000, 2 700 i fast sjĂ€lvrisk och 25% i rörlig sĂ„ ska den totala kostnaden hos veterinĂ€ren landa pĂ„ strax över 120 000 kr. Vi har kanske vĂ€rldens bĂ€sta djursjukvĂ„rd, men den kostar. Att ta ett ekonomiskt beslut i samband med att din kompis Ă€r sjuk Ă€r nĂ€stan omöjligt sĂ„ mitt rĂ„d Ă€r fundera igenom detta noggrant redan frĂ„n start.


Vad mer bör man enligt dig tÀnka pÄ nÀr man jÀmför djurförsÀkringar?

Som med allt annat, du fĂ„r ofta vad du betalar för. Ägna lite tid Ă„t att prata med de olika leverantörer som finns. Med nĂ„gra samtal sĂ„ fĂ„r du snabbt en bra bild av de olika bolagens styrkor, men Ă€ven en uppfattning om deras svagheter. FrĂ„ga efter hur lĂ„ng handlĂ€ggningstid bolaget har i genomsnitt. Erbjuder de direktreglering med veterinĂ€ren? Finns det nĂ„gra speciella undantag för just din ras?


Vilka Àr de vanligaste frÄgorna ni fÄr om hundförsÀkringar?

”NĂ€r ska ni börja med hĂ€stförsĂ€kring?”… Det Ă€r nog den frĂ„gan jag fĂ„r oftast, efter det sĂ„ kommer frĂ„gor om pris, hur kan ni vara sĂ„ billiga, eller dyra i vissa fall. Sen fĂ„r vi en hel del frĂ„gor om vĂ„r rehabiliteringsförsĂ€kring. Vi har den bĂ€sta i Sverige, och om nĂ„gra mĂ„nader hoppas vi pĂ„ att kunna göra den och vĂ„ra övriga försĂ€kringar Ă€nnu lite bĂ€ttre.


Vilka ytterligare rÄd eller tips kan du avslutningsvis ge till hundÀgare som övervÀger att teckna en hundförsÀkring?

Kolla runt, ta inte ”första bĂ€sta” dĂ„ innehĂ„llet skiljer sig en hel del frĂ„n bolag till bolag. Och sluta övervĂ€g – din hund förtjĂ€nar en bra hundförsĂ€kring!

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna