VGWBälte Kane

Intervju med VGWBälte

Idag har jag förmånen att stolt kunna presentera en intervju med en person som har kommit att bli betydelsefull för många hundägare. Lena Lundby har genom sitt företag Pet Design By Sweden AB och sin skapelse, hundselen VGWBälte®, hjälpt bland andra mig själv genom att ta fram hundselen Extension, ett hjälpmedel för koppelträning och trevligare promenader för människa och hund.

VGWBälte
VGWBälte® Extension

Denna hundsele har jag använt i många år och jag kan verkligen rekommendera andra hundägare att använda den! Läs gärna även min recension av VGWBälte®, hundselen som toppar min personliga lista över de allra bästa hundselarna.


Hej Lena! Skulle du kunna börja med att berätta lite kort om dig själv och hur du hamnade i hundtillbehörsbranschen?

Hej Sebastian. Jag är 55 år och bor i Kalmar men kommer ursprungligen från Dalarna. Har arbetat med försäljning och pedagogik under hela mitt yrkesverksamma liv men 2002 så gick jag hårt in i väggen. Efter lång tids sjukskrivning så utbildade jag mig till hundinstruktör via IMMI organisationen och sedan byggde på det med hundpsykologi. Blev diplomerad hundpsykolog 2006.

Att jag hamnade i hundtillbehörsbranschen har jag helt och hållet mina kursdeltagare att tacka för. Det var dom som gjorde mig uppmärksam på bristen av ”vänliga” hundprodukter.  Idag har jag inga kurser eller rådgivningar eftersom jag arbetar heltid i företaget.


Du har säkert berättat din framgångshistoria många gånger vid det här laget, men vad var det som fick dig att börja skissa på den hundsele som skulle komma att kallas för Extension?

Som diplomerad hundpsykolog så arbetade jag mycket med hundar som visade problembeteende och det största problemet hundägarna hade var att kunna gå ut med stressad hund på promenad. Även på mina kurser så hade 9 av 10 hundägare som önskemål att träna hunden att gå fint.

När jag letade efter produkter som var ”vänliga” så hittade jag inte några. Det fanns alltid något på produkterna som störde hunden och gav stress. Tyvärr så rekommenderades produkter som orsakade smärta och obehag till hundar som redan hade en smärtproblematik. När Ceasar Milan lanserade sitt halsband som orsakar stor smärta genom tryck på det stora nervcentrumet i nacken så fick jag väl helt enkelt nog. Kände då att det måste gå att utforma en sele som var vänlig mot hunden.

Läste på mer om hundens rörelseapparat, pluggade på om forskning om hundens stress samt uppdaterade mina kunskaper inom fysik och så satte jag mig vid symaskinen. Där föddes VGWBälte Extension, den första versionen, idag har vi uppdaterat selen så just nu lanseras version nr fem. Det är nu elva år sedan.


Hur fungerar produkten i praktiken – vad är det som gör VGWBälte® Extension till ett användbart verktyg för hundägare som vill motverka drag i kopplet?

Det är flera funktioner som gör den till bästa verktyget. Den orsakar inget obehag, vilket minskar stressen rejält. Eftersom kopplet sätts fast fram i bogen så utnyttjas den enkla fysiken, stoppa rörelse framför och inte bakom, därför känns Extension som ett quickfix. Som hundägare känner du direkt att du kan hålla hunden trots att den drar framåt. Där får man effekten att hundägaren kan slappna av eftersom känslan av att man har kontroll infinner sig. Lugnare matte/husse ger en lugnare hund.

Jag har också studerat effekten av att ”linda” hundar (och även andra djur) vilket jag försökt använda i selen. De två kuddarna som finns innanför ringen har liknande lugnande effekt. Det har även visat sig att eftersom alla remmarna är rörliga och hunden kan röra sig obehindrat, så har också det en lugnande effekt. Det blir alltså ingen frustration hos hunden att inte kunna röra sig. Att selen också har en Y-form fram, vilket ger hunden fria luftvägar, gör jättemycket.

Så som du förstår så är det många olika saker tillsammans i selen som ger funktion. Jag ska nog också nämna tyget som vi använder på magremmen. Den påminner mycket om skinn och dess egenskaper. Varför jag valde ett så dyrt tyg är för att det är vattenavstötande (bra för att undvika hot spot) och det fastnar inte barr eller smågrus i som kan orsaka irritation.


En fråga som dyker upp ibland är hur en VGW-sele ska sitta. Passformen på en hundsele är onekligen väldigt viktig för såväl hundens komfort som för selens funktion. Hur vet man att man har rätt storlek på sin VGWBälte® Extension och att den inte sitter för löst eller för tajt? Kan du förklara hur man på bästa sätt sätter på sin hund denna formidabla hundsele?

En Extension ska inte sitta hårt. Den ska kunna röra sig för att få bästa funktion. Jag förstår att hundägare tycker det känns konstigt men det är också en helt ny produkt med en helt annan hundsyn i grunden som tagits fram. Man börjar helt enkelt med att ställa in bogremmarna. Ringen ska inte gå upp i halsen på hunden. Därefter så ställer man in magremmen och sist remmen mellan benen. Du ska lätt kunna lyfta låset, en handflata under låset rekommenderas och handflatan ska lätt kunna röra sig under alla remmar.

En riktpunkt som man kan ha är att när man går på promenad och hunden ligger på i selen så ska inte ringen passera bicepsmuskeln på frambenet. Gör den det så får den ställas in lite mer. Det man ska tänka på är att när selen är ny så är remmarna lite stela och blir mjukare efter ett tag. Då behöver den ställas in ytterligare.


Det koppel som man kanske helst bör använda tillsammans med Extension är VGWBälte® Leash. Detta koppel är halvelastiskt och dess längd kan justeras med hjälp av tre ringar, vilket gör att det kan bli antingen 80, 115 eller 150 cm långt. Det är förstås fiffigt att kunna justera längden på kopplet, men du får gärna utveckla resonemanget kring dess halvelastiska egenskap – vilken funktion fyller detta när man promenerar med sin hund och kanske tränar på att få hunden att gå fint i kopplet?

Vi har två versioner av koppel, standard och ställbart. Ställbart koppel togs fram efter önskemål av hundägare i städer som önskade ett ”citykoppel”. Kortare koppel där mycket folk rör sig, tex i tunnelbanan i Stockholm. Att kopplet skulle vara elastiskt hade jag inga tvivel om. Men att sy ihop elastiskt med stumt material är inte att föredra eftersom det oftast brister. Där kom jag på idén med att fläta två linor, en elastisk och en stum och det innebär att du får ett hållbart koppel utan sömmar som brister.

Om man har kopplet tillsammans med Extension så undviker du alla hårda ryck, vilket är bra både för dig som hundägare och för hundarna. Jag har sett en effekt också som påminner om halvhalter i ridning, vilket gör att hunden uppmärksammar sig mer på hundägaren när det blir ett mjukt stopp.


Även om Extension är den produkt som ni är mest kända för, har ni ju faktiskt flera olika produkter på marknaden. Till exempel finns er hundsele även i en annan variant: Beginner. Skulle du säga att denna billigare sele lämpar sig bättre för valpar och unghundar som ju växer i en rasande takt? 

Beginner togs fram just för hundar som växer men även för de hundägare som ville prova på funktionen. I Beginner så har du samma funktion på ett ungefär. Det saknas kuddar framme på bogen och även techmapolartyg under magen, men den blir då mer prisvärd och passar perfekt att växa i.


Ett tillbehör som jag själv använder och som jag vet att många uppskattar är Tracking – en produkt som fästs på ryggen på VGWBälte® Extension och förvandlar selen till en spårsele. Den kan även användas när man till exempel cyklar med sin hund eller låter hunden dra en pulka.

Ni har även tagit fram Pioneer – en hundsele med två rörliga ringar. Kan du berätta lite mer om Tracking och Pioneer, och i vilka situationer som respektive lösning är att föredra?

Jag har fått så många frågor om varför vi inte sätter en ring bak på Extension. Vi håller hårt på policyn, att VGWBälte ska vara det bästa för hunden, och därför så säger vi nej. Om vi skulle sätta en ring direkt bak på Extension så kommer den att helt tappa all funktion eftersom krafterna då fördelas fel och hela selen kommer att dras bakåt uppåt. Det resulterar då i att selen går upp i luftstrupen, magremmen kommer att trycka på frambenen och all kraft kommer att fördelas upp i ringen. Inte alls bra och Extension blir då som vilken sele som helst.

För att krafterna fortfarande ska fördela sig på alla remmar och på rätt sätt så behövs det mer än en ring bak. Tracking är en produkt som du bygger på din Extension med. Under magremmen på alla Extension finns en liten ”ögla”. Den är till för att bygga på Extension med mer tillbehör. Tracking sätts fast i ringarna uppe vid låset och genom öglan under magremmen och då bibehåller Extension sina funktioner samtidigt som du får en ring på ryggen. Den är faktiskt också väldigt bra att använda när hunden ska simma och du vill ha lina på.

Pioneer togs fram eftersom många ansåg att det blev lite krångligt att sätta på Tracking. En allt-i-ett sele efterfrågades. Det tog mig två år innan jag hittade rätt. Pioneer är helt fantastisk att se på hundar som jobbar hårt i sök eller annat nosarbete. Selen sitter helt still eftersom ringarna är rörliga. Om man är en hundägare som jagar eller ofta är ute på sök så rekommenderar jag Pioneer. Har man redan en Extension så går det ypperligt att köpa till en Tracking om ringen bak bara behövs enstaka tillfällen.


Det är inte bara hundar som riskerar att skadas av plötsliga koppelryck eller drag i kopplet – även vi människor drabbas alltför ofta av axelskador och andra skador när promenaderna förvandlas till en dragkamp. Detta har ni tagit fasta på genom att ta fram midjebältet Human Pro.

Tror du att det kan finnas en poäng i att vissa hundägare håller i kopplet på ett sätt som gör hunden spänd och därmed riskerar att framkalla ett oönskat beteende i kopplet? Kan Human Pro i sådana fall potentiellt sett bidra till ett mer naturligt samspel mellan hund och hundförare?

Bra frågeställning du har där. Jag blev kontaktad av en kvinna som blivit rekommenderad VGWBälte av sin husläkare för att få bukt med sin axelvärk. Hon hade en stor hund som drog rejält på promenaderna. Det hjälpte verkligen och det är en av många solskenshistorier som vi får till oss. Human Pro är ett enkelt midjebälte som togs fram i första hand för hundägare som joggar med hund. Den rekommenderas inte om man vill bli dragen av hunden, där är en produkt på gång som passar bättre.

Min erfarenhet är att vissa hundägare som är vana att hålla hårt i kopplet har lite svårt för att slappna av när Extension sätts på. Det har jag full förståelse för, det blir en vana att man måste hålla hårt i kopplet. Absolut att Human Pro bidrar till att få hunden att mer slappna av, men jag känner med de hundägare som är vana med att hålla hårt i kopplet. Att sätta på ett Human Pro i det läget skulle nog kanske bara ge hundägaren mer stress och frustration och det skulle ändå påverka hunden. Funktionerna i Extension räcker ofta gott till att få hundägare att till slut slappna av.


Sist men inte minst kan vi även nämna att VGWBälte® även har designat det vattenavvisande täcket Cover samt olika slags aktiveringsleksaker. Ni skriver på er hemsida att vi hundägare kanske är lite sämre på att ge våra hundar mental stimulans än vad vi är på att förse dem med fysisk motion.

Kan det vara så enkelt att lite mer hjärngympa ibland kan vara lösningen på problemet att man som hundägare bogseras fram på promenaderna, eller är den mentala aktiveringen snarare att betrakta som en pusselbit som, genom att den används på rätt sätt, kan vara en del i en mer omfattande strategi för att ge hunden de bästa möjliga förutsättningarna för att gå avslappnat och fint i kopplet?

Min erfarenhet är att många hundägare är otroligt duktiga på att aktivera sina hundar fysiskt. Att hunden också behöver få använda sin nos och hjärna är fortfarande lite främmande, men har blivit bättre.

En hund som inte stimuleras med psykisk stimuli än just under promenaderna, blir oftast en hund som drar framåt. Stressen går upp när hunden äntligen kommer i en miljö där det händer massor med saker och det finns massor med dofter. Hunden som oftast då varit ensam hemma går upp i stress och frustration och en jobbig promenad är ett faktum. Att bara kasta bollar och pinnar ger ingen hjärngympa till hunden. Alla hundar vill jobba, det är min erfarenhet. Spelar ingen roll vilken ras man väljer, alla hundar som får jobba mår väldigt bra. Med jobb menar jag då att lösa problem, att bära, att hämta, att ”skvallra” listan kan göras hur lång som helst.

Vårt täcke Cover är ett exempel på en uppgift man ger hunden. Cover är designad som en liten väska som man sätter på Extension. Påminner om samma uppgift som en klövjeväska ger. När det börjar regna, vecklar man enkelt ut den och så har man ett regntäcke på hunden. Våra leksaker är sydda i fleece. Alla är aktiveringsleksaker vilket innebär att man gömmer något gott i dom som hunden får leta efter. Jag valde att göra leksakerna i fleece pga att ge hundar mer mjuka leksaker för att bli mjukare i munnen och för att fleece är så hållbart. Det är enkelt att tvätta och hålla rent också. 

Som du förstår så har vi ett sortiment som ska bidra till att hunden får uppgifter och att samspelet mellan hund och hundägare ska bli bättre. Jag får många frågor och ifrågasättanden om varför vi inte gör si eller så eller tar fram en produkt som efterfrågas, tex ringen på ryggen på Extension. När jag då berättar om VGWBältes policy och vilken hundsyn vi står för så förstår många att detta inte bara är hundprodukter som vilka som helst. Utan det finns en djupare tanke bakom varje produkt.

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundar och hundägande att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *