Koppelträning guide

Koppelträning för valpar och vuxna hundar

Att lära din hund att gå fint i koppel är en av de viktigaste sakerna du kan lära din hund. Därför är koppelträning för valpar såväl som äldre hundar en viktig del av den träning och uppfostran du som hundägare bör ge din fyrbenta vän. För det är främst genom promenader som du kan motionera din hund och samtidigt bygga upp en ömsesidig tillit.

De två viktigaste nycklarna till att lyckas med koppelträningen är tålamod och konsekvens. Träna gärna ofta men ha samtidigt tålamod och förståelse för att det kan ta tid att nå hela vägen fram. Först då kommer du kunna njuta av många trevliga promenader tillsammans med din hund.

Steg 1: Träna din hund att gå fint i koppel

Den första delen av koppelträning för valpar och äldre hundar är att låta hunden bekanta sig med sin sele eller sitt halsband. Om du vill ha tips på lämpliga tillbehör i form av det bästa hundhalsbandet att använda på promenader, rekommenderar jag att du läser min länkade köpguide. Jag har även skrivit en guide där jag rangordnar de bästa hundselarna för samma ändamål.

När du har valt ut en halsband eller sele att använda, är det dags att låta hunden vänja sig vid att bära denna inomhus under kortare stunder. Lek gärna med din hund medan den bär sin sele eller sitt halsband och var givmild med godbitarna. Tanken är att hunden ska förknippa halsbandet eller selen med något positivt och tycka det är roligt att ha det/den på sig.

Koppelträning med klicker eller utan?

Vissa väljer att utföra sin koppelträning med klicker. Det går precis lika bra att använda en klicker som att inte göra detta – klickern är enbart ett redskap. Om du hellre använder din röst och entusiasm för att belöna hunden är det precis lika gångbart. Det viktiga är att du är konsekvent och snabbt belönar din hund när han eller hon gör som du vill.

Lär hunden ett kommando

Börja med att lära din hund ett kommando, till exempel ”kom hit” eller någonting liknande. Du kan också smacka tungan eller liknande om du föredrar det. Det viktiga är att du lär din hund att vända sig om mot dig när du kallar på den. När den gör detta belönar du hunden med en godisbit. När du har gjort detta några gånger, kommer du märka att hunden inte bara tittar på dig utan även aktivt söker upp dig för att få sin belöning.

Viktigt är att du, som vid all hundträning, börjar med denna träning i en lugn och störningsfri miljö. Med tiden, i takt med att kommandot sitter allt bättre, kan du öka nivån på störningarna och träna i en mindre lugn omgivning.

När ni har tränat lite tillsammans inomhus, förslagsvis med ett hundkoppel fäst i selen eller halsbandet, är det dags att bege sig ut. Utomhus kommer du att stöta på ett antal utmaningar i form av lukter, ljud och rörelse som kommer att locka på din hunds uppmärksamhet. Det är därför viktigt att ha en stor portion tålamod och hålla de första promenaderna ganska korta.

Medan ni är ute och går och du märker att din hund är på väg att distraheras, använder du ditt kommando och rör dig några steg bort ifrån störningen. Förhoppningsvis följer hunden nu med dig, släpper vad det nu än är som stör, och låter sig belönas med en bit godis.

Koppelträning vuxen hund
Koppelträning är ofta en förutsättning för trevliga framtida promenader.

Steg 2: Finjustera din koppelträning

Hur bra du än vill tro att det har gått med er koppelträning, kan din valp (eller äldre hund) visa sig ha svårigheter att lära sig gå fint i koppel. Detta är några av de vanligaste problemen som du kan stöta på när du koppeltränar din hund samt lösningar på dessa:

  • Hunden gör utfall. Om din hund gör utfall mot något under promenaden – det kan till exempel röra sig om en bil, en annan hund eller kanske en cyklist – bör du försöka fånga hundens uppmärksamhet med hjälp av godis i förebyggande syfte. När du märker att din hund börjar spänna sig och är på väg att göra ett utfall, försöker du få dess uppmärksamhet och få hunden att komma till dig. Värt att känna till är att ju tidigare du agerar, desto enklare är det att bryta hundens oönskade beteende.
  • Hunden drar i kopplet. Om din hund börjar dra i kopplet kan du förvandla dig själv till en ”staty”. Stå helt enkelt blickstilla och vägra röra dig innan hunden kommer tillbaka till dig. Se till att inte dra eller rycka i kopplet och inte hala in hunden mot dig. Du kan även använda en hundsele med fäste för koppel framtill som hjälpmedel för att lära hunden att inte dra. Se även min länkade artikel för tips på hur du kan få hunden att sluta dra med hjälp av en sele.
  • Hunden skäller. Vissa hundar har för vana att skälla på andra hundar som de möter under promenader. Detta kan ibland ha att göra med understimulans. Se därför till att din hund har fått tillräcklig fysisk och mental stimulans innan ni påbörjar er koppelträning. Om problemet kvarstår bör du skapa ett större avstånd mellan er och störningen, för att sakta men säkert krympa avståndet i takt med att hunden inte längre låter sig störas.

Gradvis kommer du förhoppningsvis kunna minska ner mängden godis som används under er koppelträning. Förhoppningen är även att du kommer tackla de eventuella hinder som kan tänkas uppstå under era promenader.

Om du vill ha lite extra hjälp med hundträningen kan du gärna gå en kurs i koppelträning eller vardagslydnad. Denna typ av kurser arrangeras av en rad olika hundtränar och hundklubbar runtom i vårt avlånga land. Två hundtränare som jag själv har använt mig av för olika ändamål och kan rekommendera är: Annas Hundskola i Gävle och Hundkontakten i Sala.

Vanliga frågor om koppelträning för valp eller vuxen hund

När bör man börja koppelträna sin valp?

Du kan med fördel börja koppelträna din valp vid 8 veckors ålder, d.v.s. så fort du fått hem valpen.

Hur koppeltränar man en valp?

Du bör koppelträna din valp genom frekventa men korta träningspass. Se min guide ovan och glöm inte att låta hunden ”gå på toa”!

Vad bör man tänka på när man ska koppelträna en unghund?

När du ska koppelträna en unghund är det viktigt att ta hänsyn till unghundens ofta höga energinivå och koncentrationssvårigheter. Med alla hormoner som påverkar hunden är det viktigt att ha särskilt stort tålamod. Se också till att trötta ut din hund fysiskt och mentalt före träningen, men samtidigt inte alltför mycket.

Hur kan man koppelträna en vuxen hund?

Du som har tänkt koppelträna en vuxen hund kan med fördel gå tillväga på samma sätt som vid koppelträning för en valp på 8 veckor. Att man inte kan lära en gammal hund att sitta är en myt, men det är viktigt att lägga en bra grund genom att gå tillbaka till grunderna.

Hur går koppelträning med klicker till?

När du utför din koppelträning med klicker, används en så kallad klicker som ett hjälpmedel för att belöna hunden. Börja med att ”klicka in” din hund så att en positiv association till klickerns ljud skapas. När hunden sedan gör rätt när ni koppeltränar, klickar du och belönar samtidigt din hund med godis. Med tiden kan klickerns ljud ofta ersätta godiset som belöning.

Har du själv problem med att få hunden att gå fint i koppel? Eller har du kanske fått bukt med detta genom idog koppelträning? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *