Hund som simmar i en sjö

Lär din hund att simma: så gör du (guide)

Många hundägare skulle vilja att deras hundar gillar vatten och gärna badar. I allra minst fall skulle de önskar att hunden inte vore rädd för stranden. Som tur är kan du lära din hund att simma med hjälp av positiv förstärkning. De allra flesta badkrukor kan lära sig att med tiden bli bekväma kring vatten.

Men långt ifrån alla hundar älskar vatten. Inte ens alla labradorer gillar att vistas kring vatten. Detta trots att rasen som helhet förknippas med en god simförmåga. Och när du lär din hund att simma är det viktigt att du inte försöker tvinga din hund.

Så lär du din hund att simma

Oavsett om din hund är valp eller vuxen lär du den att simma på samma sätt. Men om din hund är lite äldre eller har dåliga erfarenheter av vatten kan det ta lite längre tid. Därför är det viktigt att du är tålmodig och gör ditt bästa för att ge din hund en positiv upplevelse!

Tänk på att hundar inte gillar att kasta sig in i saker. Det är viktigt att du låter simträningen fortskrida i din hunds individuella takt. Tanken är att din hund ska få en positiv upplevelse så bestraffningar eller skrämseltaktiker är inte att tänka på.

Alternativ 1: klassisk betingning

Du kanske känner till den sovjetiske vetenskapsmannen Ivan Pavlov? Han är mannen bakom begreppet Pavlovs hundar och upphovsmannen till den klassiska betingningen. Tanken med denna metod är att skapa en associering mellan två saker med hjälp av en brygga. I detta fall kommer bryggan utgöras av klicket från en klicker. Och den association som du försöker skapa är att vatten leder till belöning (godis).

Har du aldrig ägnat dig med klickerträning tidigare? Då bör du börja med att ”klicka in” din hund. När hunden är van med klickern och associerar den med belöning kan du gå vidare.

Tid som behövs: 30 minuter

  1. Koppla din hund och för den till vattnet.

    Kopplet bör vara tillräckligt långt för att din hund ska kunna röra sig närmare vattnet eller längre bort från det. En långlina eller ett långt hundkoppel är att föredra.Hund vid vatten

  2. Börja träna så nära vattnet som din hund är bekväm med.

    Om din hund redan är rädd för vatten kan du behöva träna ganska långt ifrån. Med tiden och tålmodig träning kommer ni dock kunna närma er vattnet.Hund vid vattenbryn

  3. Klicka och belöna din hund när han eller hon tittar på vattnet.

    När hunden tittar på vattnet klickar du med klickern. Direkt efter klicket ger du din hund en bit godis. Det är viktigt att detta sker ganska snabbt för att betingningen ska fungera.Hund som tittar på en klicker

  4. Klicka och belöna hunden när den närmar sig vattnet.

    När din hund självmant närmar sig vattnet klickar du och belönar med en godisbit. Fortsätt att göra detta tills hunden når vattenbrynet.Hund som klickas med en klicker

  5. Klicka och belöna din hund när den interagerar med vattnet.

    När hunden väljer att interagera med vattnet klickar du och belönar. Några exempel på interaktioner är att hunden dricker eller vidrör vattnet.Hund som interagerar med vatten

Detta kan låta ganska enkelt. Det är dock viktigt att understryka vikten av ett stort mått tålamod! Knuffa aldrig i din hund i vattnet. Låt hunden bekanta sig med vattnet på sina egna villkor. Och om hunden ryggar tillbaka eller slutar göra framsteg bör du avsluta träningspasset. En lagom längd på ett träningspass är fyra till sex gånger á 5 minuter åt gången. Längre tid än så har hundar ofta svårt att bibehålla sin koncentration.

Målet med träningen är att få din hund att gilla vatten. Därför bör du inte stressa eller skrämma din hund för att försöka göra framsteg. Träna istället i 20-30 minuter och ta sedan upp träningen på nytt en annan dag.

Alternativ 2: operant betingning

Utöver klassisk betingning har du även ytterligare en metod att använda dig av. Operant betingning är en metod som kräver lite mer av dig som hundtränare. Här ger du din hund ett kommando, hunden lyder och du belönar lydnaden. På länken berättar vi mer om hundkommandon och vilka kommandon som är viktiga att kunna.

Så här lär du din hund att simma med operant betingning:

  1. Börja med att lära din hund ett ”target”-kommando. Ett target (mål) är en yta som din hund ska nudda med till exempel sin nos. Du kan börja med att lära hunden att öppna din hand genom att dutta med nosen.
  2. Besök det område där ni ska simträna. Även för denna metod är en långlina ofta det bästa valet av koppel. Du ska inte använda den för att dra din hund ner i vattnet utan bara som en säkerhetsfunktion.
  3. Använd din hand som ett ”target”. Be din hund att nudda din hand samtidigt som du leder hunden mot vattnet. Klicka och belöna när hunden lyder.
  4. Rör dig allt närmare vattnet. Börja träningen varsamt och rör dig successivt närmare vattnet. Se till att dela ut rikligt med beröm och belöning (godis). En bra målsättning är att lyckas med 10 st targets per minut. Om träningen är för svår för din hund bör du göra den lite enklare.

Fördelen med operant betingning är att du snabbt kan visa för hunden vad du vill att den gör. Du kan pusha din hund lite mer genom att uttryckligen be den att interagera med vattnet. Vid klassisk betingning väntar du istället på att hunden börjar interagera med det.

Motiveras din hund mycket av hundleksaker? Då kan du börja kasta ut leksaker mot vattenbrynet. Kasta dem successivt längre ut i vattnet men fortskrid varsamt.

Genom att vara tålmodig och följa någon av dessa metoder bör du snart kunna lära din hund att simma. Din hund kanske aldrig kommer att älska vattnet. Men med metoderna ovan kan du slippa att utveckla fobier och rädslor för grunt vatten. Kom ihåg att ta en paus om träningen stagnerar. Gå sedan tillbaka ett steg och fortsätt igen, men långsammare och med mer godis.

Hund som simmar i sjö med en hundleksak i munnen
Använd gärna leksaker för att motivera din hund.

Börja vänja hunden vid vatten som valp

Har du inte skaffat din hund en eller har du kanske en ung valp? Då har du fördelen att kunna dra nytta av den tidiga socialiseringen i simträningen. Din hund har nämligen ett begränsat tidsfönster för socialisering mellan ungefär 5 och 12 veckors ålder. Det går inte att nog understryka vikten av denna tid för valpens utveckling.

En ung valp är nästan som en svamp – den suger åt sig alla lärdomar och erfarenheter, inklusive vatten. Så om du inte låter valpen bekanta sig med vatten i denna ålder kommer tröskeln till simträningen vara högre.

Dett går att förklara genom att modern håller valpen säker tidigt i dess liv. Om hon har hållit valpen borta från en viss sak fram till denna ålder är den sannolikt farlig. Därför accepterar valpar i betydligt högre utsträckning nya saker mellan 5 och 12 veckors ålder. Senare i livet kommer han eller hon att vara betydligt mer skeptiskt lagd. Så en valp som aldrig har skrämts av något riskerar att hamna i problem med alla möjliga farliga saker senare i livet.

Därför är det viktiga tidsfönstret med mycket socialisering även viktigt för att vänja hunden vid vatten. Med det sagt bör du absolut inte låta valpen vistas i djupt vatten vid denna ålder! Men att befinna sig omkring vatten och kanske plaska lite grann i det kan vara nyttigt.

Om du väljer att vänja din valp vid vatten är det viktigt att du tänker på följande:

  • Välj plats med omsorg. Under det tidsfönster där du socialiserar din valp är den inte färdigvaccinerad. Därför bör du inte låta hunden härja i vilket vatten som helst. Vattnet kan nämligen innehålla bakterier och dylikt. Du bör istället simträna hunden vid en sjö med rent och fräscht vatten. Alternativt kan du göra detsamma i ditt badkar eller i en hundpool. Länken leder till en artikel där vi listar de bästa poolerna för hundar.
  • Tänk på säkerheten. Håll dig nära din valp och låt inte valpen simma för långt bort. Detta även om han eller hon verkar njuta av att vistas i vattnet. För även om hunden är väldigt entusiastisk kan den snabbt bli trött. Därför kan det vara bra att använda en flytväst för hundar för valpens säkerhet. Kanske kan valpen till och med ligga och flyta på en badmadrass i närheten av dig och bekanta sig med vattnet?
  • Var positiv och uppmuntrande. Din hund är känslig för nya upplevelser i denna speciella tid i livet. Därför är det viktigt att valpen får en positiv upplevelse av vattnet. Ta med mycket hundgodis och några roliga vattenleksaker. Var aldrig tvingande utan låt din valp upptäcka vattnet i sin egen takt. Annars kan denna skrämmande upplevelse ha den motsatta effekten och göra din hund permanent rädd för vatten!
Golden retriever i vatten
Valpar som tidigt vänjs vid vatten är troligare att gilla vatten som vuxna.

Vanliga frågor om hundar och simning

Hur simmar hundar?

Hundar simmar på ett liknande sätt som de travar. Men en hund som simmar rör sina ben snabbare och med ett större rörelseomfång.

När kan hundar simma?

När din hund är cirka två till fem månader gammal kan du börja lära den att simma. Det är dock viktigt att simningen fortskrider i en varsam takt.

Hur länge kan en hund simma?

En hund som är ovan vid att simma bör börja med att simma i 10 minuter åt gången. Med tiden kan hunden simma allt längre stunder.

Hur långt kan en hund simma?

Enligt uppgift ska två hundar ha simmat 9,5 engelska mil (15,29 kilometer). Exakt hur långt din hund kan simma beror på dess simvana och uthållighet.

Hur ofta kan jag simma med min hund?

Till en början kan du låta din hund simma en gång i veckan. När hunden är mer van och uthållig kan du låta den simma flera dagar i veckan.

Avslutande tankar

Vi hoppas att du har nytta av denna artikel om hur man lär sin hund att simma! Skriv gärna en kommentar om du har frågor som rör hundars simning!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *