Hund veterinärundersökning

5 vanliga missuppfattningar om hundförsäkringar

Allt fler hundägare väljer att teckna en hundförsäkring till följd av den trend vi nu ser med ökande kostnader för veterinärvård. Många väljer försäkring utifrån tips från uppfödare eller andra hundmänniskor, eller så kanske man googlar och hittar ett försäkringsbolag som man känner sig trygg med. Men trots det närmast överflöd av information kring hundförsäkringar som finns tillgängligt på nätet, har en rad olika missförstånd etsat sig fast i hundägarnas undermedvetna.

Jag har tidigare gått igenom 3 goda skäl att teckna hundförsäkring. Här ska jag försöka slå hål på några av dessa myter för att göra det enklare för dig att välja rätt hundförsäkring.

1. Hundförsäkringar täcker inget

En av de vanligaste missuppfattningarna som många hundägare har är att hundförsäkringar generellt sätt inte täcker något. Man tror helt enkelt att försäkringsbolagen på ett skurkaktigt sätt kommer att försöka avslå varje försäkringsanspråk som inkommer. Som tur väl är stämmer detta inte alls!

På respektive försäkringsbolags webbplats finner du all den information du behöver för att göra ett medvetet och väl underbyggt val. Som du snart kommer upptäcka, täcker de facto de allra flesta försäkringar en hel del kostnader för veterinärvård. Vissa försäkringar ger dig till och med täckning för de läkemedelsbehandlingar som din hund kan tänkas behöva framöver.

När det väljer mellan olika försäkringar är det viktigt att du förstår vilka kostnader som de olika alternativen täcker. Om du känner dig osäker kan du alltid kontakta försäkringsbolaget direkt för att få svar på dina frågor.

2. Det är dyrt att teckna en hundförsäkring

Det är naturligtvis inte gratis att teckna en hundförsäkring. Men med tanke på de ökande kostnaderna för rutinmässiga veterinärbesök, akut djursjukvård, läkemedel etc., kan du i det långa loppet faktiskt spara en hel del pengar på att försäkra ditt husdjur. Min bestämda uppfattning är därför att alla hundägare bör försäkra sin hund. Det finns helt enkelt inga goda skäl att inte göra detta.

3. Kostnaden för försäkringen ökar när den nyttjas

En annan vanlig missuppfattning är att försäkringspremien ökar när du nyttjar din försäkring för att täcka kostnader för veterinärvård. Så är dock inte fallet – kostnaden för din hundförsäkring påverkas inte på något sätt av antalet försäkringsanspråk du lämnar in till ditt försäkringsbolag. Premien beräknas istället utifrån den försäkringsplan du väljer, åldern på ditt husdjur och andra faktorer som försäkringsbolaget använder för att göra en riskbedömning.

4. Det går inte att försäkra äldre hundar

En sanning med modifikation är att det inte är möjligt att försäkra hundar som blivit lite till åren. Visst, det allra bästa är om du försäkrar din hund redan från valpåldern. Detta kan du enkelt göra genom att teckna en valpförsäkring.

Faktum är dock att vissa försäkringsbolag även ger dig möjlighet att teckna försäkring för vuxna hundar. Med åren sjunker dock hundens försäkringsvärde gradvis och vid en viss ålder går det vanligtvis inte att försäkra hunden framledes.

5. En hundförsäkring är inte en riktig försäkring

Hundförsäkringar påminner i mångt och mycket om de sjukvårdsförsäkringar som vi människor kan teckna för oss själva. Så de är i allra högsta grad att betrakta som riktiga försäkringar. Precis som oss människor behöver djur emellanåt sjukvård. Då våra husdjur inte omfattas av den subventionerade sjukvård som vi fyrbenta kan nyttja, är det dock desto viktigare att teckna en försäkring för sin hund.

Avslutande tankar

När du tecknar en hundförsäkring kan du säkerställa att din hund (och du själv) har täckning för oväntade olyckor och sjukdomar. Försäkringen hjälper dig att hålla din hund frisk genom förebyggande veterinärvård, samtidigt som du även kan få ersättning för de mediciner som du troligtvis kommer behöva köpa någon gång under hundens livstid.

Inte minst så ger din hundförsäkring dig en trygghet i vetskapen att kostnaden för de framtida veterinärbesöken inte kommer att vara lika skrämmande höga. Du kommer även ges större möjligheter att fatta beslut för din valp eller vuxna hund utifrån dennes behov och inte enbart utifrån storleken på din plånbok. Så gå inte på de vanliga missuppfattningarna om hundförsäkringar utan bilda dig istället en egen, verklighetsförankrad uppfattning!

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundägandet att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *