Människa som gör en av de saker som hundar inte gillar (vara närgången)

10 saker som hundar inte gillar

Du stör dig säkert på vissa av din hunds beteenden, men visste du att även det motsatta kan gälla? De saker som hundar inte gillar är ofta helt andra än vad som irriterar oss människor. Till exempel kan hundar bli obekväma eller irriterade på kramar, en avsaknad av rutiner, att inte få nosa på promenaderna m.m.

Även den lugnaste och snällaste hunden kommer ogilla vissa saker som du har för dig. Visst, hunden kommer tolerera dina beteenden eftersom den älskar dig och inte vill vara dominant. Dessutom är vissa av störningsmomenten svåra att undvika, såsom veterinärbesök och regelbunden kloklippning. Men det finns också vissa saker som hundar inte gillar som du kan försöka ha i åtanke att undvika. Genom att göra detta kan du kanske få din hund att känna sig lite mer bekväm och tillfreds med sin tillvaro.

Nedan delar vi med oss av de saker som hundar generellt sett har ganska svårt för. Med detta sagt varierar förstås detta från individ till individ. Inga två hundar är precis likadana och därför gillar de också helt olika saker. Något som en hund fullkomligt hatar kan en annan till och med tycka är trevligt. Nu kör vi!

1. Kramar

Det kan se trevligt och gulligt ut när människor kramar hundar på foton, men i själva verket gillar hundar sällan att kramas. Hundar gillar inte att kramas då de generellt sett inte gillar att hållas fast på detta sätt. Framför allt ogillar många jyckar när främmande människor kramar dem. Faktum är att det kan upplevas som skrämmande och hotfullt för hunden när du placerar dina armar runt dess hals eller kropp. De flesta hundar tolererar försiktiga kramar från människor som de litar på, men det betyder förstås inte att de i själva verket gillar att bli kramade.

Ett bättre alternativ till att krama hunden är att klappa den på dess egna villkor längs ryggen och bröstet. Detta gäller framför allt om du inte känner hunden sedan tidigare. Sedan finns det förstås vissa hundar som faktiskt älskar att bli kramade. Därför är det viktigt att du förstår vad din egen hund gillar och att du känner till var gränserna för hundens bekvämlighetszon går. Var uppmärksam på hundens kroppsspråk när du försöker tolka hur den känner inför att kramas. Om hunden lutar sig bort från dig, vänder bort blicken, slickar sina läppar, gäspar och ser allmänt missnöjd eller orolig ut känner hunden sig troligtvis obekväm med kramandet.

Man som kramar om sin hund i soffan

2. Närgångenhet

På samma sätt som hundar inte gillar kramar ogillar de också när vi människor blir för närgångna. För att förstå detta kan du försöka sätta dig in i hur du själv skulle känna dig i hundens sits. Undvik gärna att vara och fingra alltför mycket i hundens ansikte, luta dig över hunden eller rusa mot den. Detta är återigen extra viktigt om du inte känner hunden ifråga särskilt väl sedan tidigare.

När det är dags för pälsvård, tandborstning, öronrengöring eller liknande bör du också vara varsam. Ta det försiktigt och lugnt och se till att belöna din hund ordentligt med beröm och/eller godis. Om din hund visar tydliga tecken på rädsla eller aktivitet bör du genast backa tillbaka! Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och försöka undvika att bli hundbiten.

Man som är närgången mot sin hund

3. Brådska

Din hund vill kunna njuta ordentligt av sina promenader – de ger hunden så mycket mer än enbart motion. Därför är det viktigt att du inte har för bråttom när ni är ute och promenerar. Låt gärna hunden få möjlighet att upptäcka den spännande världen utanför bostaden. Hundar utforskar framför allt världen med hjälp av sitt luktsinne. Därför bör du låta din hund nosa på promenaden och inte bara skynda dig igenom promenaden för att komma hem igen.

Om du tänker lite grann på saken kan det liknas vid att du drar med dig en kompis genom personens favoritbutik utan att denne får chansen att stanna och titta på något. Om det skulle hända någon gång då och då är det såklart inte hela världen, och ibland har vi bråttom av en anledning. Men om det sker jämt och ständigt kan det vara väldigt frustrerande. Därför bör du försöka ge din hund gott om tid att utforska närmiljöerna nästa gång ni är ute och går tillsammans.

Hund som är ute och promenerar med sin ägare

4. Bestraffningar

Ingen gillar ju att bli bestraffad eller utskälld. Hundar förstår förvisso inte innebörden av alla de ord som vi uttrycker, men de kan onekligen avläsa vilka känslor som ligger bakom dessa. Om din hund är lite extra känslig eller rädd av sig kan du märka att den reagerar negativt på utskällningar och hårda bestraffningar. Dessa kan skrämma din hund och göra den obekväm. Rädsla är ingen bra känsla att försöka bygga en stark och sund relation på, och därför bör du minimera användningen av utskällningar och bestraffningar.

Och om din hund är väldigt självsäker och trygg kan dina utskällningar och bestraffningar visa sig vara närmast verkningslösa. Efter ett tag blir hunden helt enkelt van vid att du skriker och härjar. Därmed gör din hund precis som den vill ändå och du bara upprepar samma gamla mönster.

Med detta sagt menar vi förstås inte att du aldrig ska kunna säga åt din hund på skarpen eller att oönskade beteenden inte ska få någon slags konsekvens. Det gäller bara att hitta andra, mer effektiva sätt att få sin vilja igenom än att bestraffa och skälla på sin hund.

Hund som blir bestraffad

5. Strukturlöshet

Din hund må inte gilla varje enskild regel, men faktum är att hundar mår bra av att ha regler att förhålla sig till. Om din hund beter sig på ett problematiskt sätt är sannolikheten stor att detta beror på att du inte har lärt hunden vad som gäller. Hundträning är nämligen en viktig ingrediens som krävs för att skapa en struktur i din hunds liv.

Rutiner är viktiga eftersom din hund har en inre klocka och kan uppfatta tid. Därför bör du försöka ge hunden mat vid ungefär samma tider varje dag. Dessutom är det viktigt att också ha en rutin för rastning och motion. Hundar är trots allt vanedjur som gillar regler och rutiner.

Om du tidigare har haft ett lite bohemiskt förhållningssätt till ditt hundägare kommer du nog kunna märka en stor skillnad. Redan efter bara några dagar med en tydlig struktur av regler och rutiner kan du upptäcka att din hund verkar lyckligare. Dess värld har plötsligt blivit mer förutsägbar och detta kan faktiskt stärka hundens självförtroende samt öka dess välbefinnande.

Positiv förstärkning är generellt sett det mest effektiva sättet att träna en hund. När du vill korrigera ett oönskat beteende med denna träningsmetod försöker du helt enkelt styra om din hund till ett mer önskvärt beteende. Detta istället för att skrika på din hund eller bestraffa den.

Hund framför en bakgrund av frågetecken

6. Starka dofter

Hundens nos är väldigt känslig och hundar har ett luktsinne som är ungefär 10 000 till 100 000 gånger starkare än människans. Därför är det fullt förståeligt att din hund kanske inte gillar starkt doftande parfymer eller kemikalier. Dessa kan nämligen irritera hundens nos, även om hundar gärna insuper dofter och lukter av olika slag.

Närbild på en hunds nos

7. Utklädnader

Din hund kan förvisso ha blivit vand vid att kläs upp gradvis sedan valpåldern. I sådana fall behöver det inte vara så att detta upplevs som något större störningsmoment. Men i annat fall hör upp- och utklädnader absolut till de saker som hundar inte gillar. Många hundar hatar rentav att behöva iklä sig diverse olika kläder och maskeradkostymer. Din hund kanske tolererar att du utsätter den för detta men det innebär inte att han eller hon gillar det. Detta kan vara värt att ha i åtanke innan du tvingar på hunden en rolig halloweendräkt.

Vissa hundar är helt okej med att bära hundtröjor och liknande plagg men gillar inte att bära hattar eller andra huvudbonader. Många jyckar har också svårt för hundskor och dylikt. Och hur viktigt är det egentligen för dig att klä upp din hund – räcker det inte bara med en snusnäsduk?

Om hunden behöver skyddas från vädrets makter kan det vara värt att börja smått och gradvis öka på med fler plagg. Som alltid bör du hålla koll på din hunds kroppsspråk när du försöker utröna om hunden är okej med klädseln eller ej.

Hund iklädd tomtedräkt

8. Nedstämdhet

Livet går i vågor – ibland är det positivt och ibland lite mer deppigt. Det går inte att vara lycklig och glad jämt. Din hund kan dock känna av dina känslor tack vare att ni har ett nära band till varandra. Så om du till exempel är deprimerad, stressad eller sörjer kommer dina känslor även att påverka din hund. Vissa hundar kan till och med spegla dina känslor och själva bli deprimerade eller sjuka. Andra blir istället frustrerade eller uttråkade om de inte får tillräckligt mycket motion, aktivering och uppmärksamhet.

Det bästa du kan göra är att helt enkelt hålla fast vid dina vardagliga rutiner och spendera mycket tid med din hund. Hundar är som bekant duktiga på att stötta och uppmuntra oss människor. Det är därför de bland annat jobbar som assistanshundar. Så istället för att deppa bör du gå en promenad med din hund och se om det inte får dig att må lite bättre.

Uttråkad hund med en deprimerad ägare

9. Ensamhet

Det råder faktiskt delade meningar kring huruvida hundar är flockdjur eller inte. Men oavsett vilket är hunden ett socialt djur som inte gillar att lämnas ensam längre stunder. Vissa kan nöja sig med en annan hunds sällskap, men många vill vara tillsammans med sina mänskliga familjemedlemmar. I vissa fall kan rädslan för att lämnas ensam utvecklas till svår separationsångest.

Problemet är nämligen att de flesta hundägare behöver jobba om dagarna. Dessutom kan du behöva springa ärenden och lämna hemmet av andra anledningar. Detta förstår såklart inte din hund, men det är viktigt att vara medveten om detta som hundägare. Du bör även fundera på huruvida det är en bra idé att skaffa hund när du jobbar heltid.

Lösningen på detta problem är att dels ensamhetsträna hunden. Du kan även försöka hitta en dagmatte eller daghusse alternativet ett hunddagis att lämna din hund hos på dagarna. Men om du har en tillvaro där du befinner dig mycket på resande fot och inte kan ta med din hund bör du fundera på om det verkligen är rätt läge att bli hundägare.

Hund som är lämnad ensam

10. Skrämmande situationer

Du har säkert själv varit med om att din hund har tvärvägrat att göra någonting. Kanske är det att ta ett bad, eller så vill hunden inte följa med till veterinären. Ibland kan det vara något så specifikt som en viss gata som hunden inte vill besöka. Eller så vill din hund undvika ett visst djur eller en viss människa. Ofta kokar denna typ av vägran ner till att hunden har en rädsla eller fobi.

Om du tvingar din hund in i en skrämmande situation bidrar du till att göra hunden stressad. Ibland kan människor och djur överkomma rädslor genom att tvingas ut ur sin bekvämlighetszon. Men i många fall riskerar du snarare att göra mer skada än nytta med denna metod. En bättre lösning är istället att gå varsamt fram och sakta men säkert vänja din hund vid den skrämmande situationen. Har hunden utvecklat en mer allvarlig fobi kan du dock behöva ta hjälp av en hundcoach för att hjälpa din hund.

Hund som undersöks av en veterinär

Avslutande tankar om saker som hundar inte gillar

Det finns många saker som hundar inte gillar att vi gör. Förhoppningsvis har denna lista hjälp dig att identifiera några handlingar som du själv ibland gör dig skyldig till. Sedan kan såklart inte din hund förvänta sig att du aldrig kommer agera på ett sätt som den inte tycker om. Men som hundägare kan det ändå vara värt att känna till vad som kan göra en hund obekväm eller irriterad.

Brukar du själv göra vissa saker som hundar inte gillar – i sådana fall vissa? Kommentera och berätta om du brukar göra dig skyldig till någon eller några av de handlingar som vi tar upp här!

Se även vår artikel som vad hundar gillar att göra. I den tipsar vi nämligen om aktiviteter som din hund faktiskt kan uppskatta.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *