MÀnniska som gör en av de saker som hundar inte gillar (vara nÀrgÄngen)

10 saker som hundar inte gillar 🐕

Du stör dig sÀkert pÄ vissa av din hunds beteenden, men visste du att Àven det motsatta kan gÀlla? De saker som hundar inte gillar Àr ofta helt andra Àn vad som irriterar oss mÀnniskor. Till exempel kan hundar bli obekvÀma eller irriterade pÄ kramar, en avsaknad av rutiner, att inte fÄ nosa pÄ promenaderna m.m.

Även den lugnaste och snĂ€llaste hunden kommer ogilla vissa saker som du har för dig. Visst, hunden kommer tolerera dina beteenden eftersom den Ă€lskar dig och inte vill vara dominant. Dessutom Ă€r vissa av störningsmomenten svĂ„ra att undvika, sĂ„som veterinĂ€rbesök och regelbunden kloklippning. Men det finns ocksĂ„ vissa saker som hundar inte gillar som du kan försöka ha i Ă„tanke att undvika. Genom att göra detta kan du kanske fĂ„ din hund att kĂ€nna sig lite mer bekvĂ€m och tillfreds med sin tillvaro.

Nedan delar vi med oss av de saker som hundar generellt sett har ganska svÄrt för. Med detta sagt varierar förstÄs detta frÄn individ till individ. Inga tvÄ hundar Àr precis likadana och dÀrför gillar de ocksÄ helt olika saker. NÄgot som en hund fullkomligt hatar kan en annan till och med tycka Àr trevligt. Nu kör vi!

1. Kramar

Det kan se trevligt och gulligt ut nÀr mÀnniskor kramar hundar pÄ foton, men i sjÀlva verket gillar hundar sÀllan att kramas. Hundar gillar inte att kramas dÄ de generellt sett inte gillar att hÄllas fast pÄ detta sÀtt. Framför allt ogillar mÄnga jyckar nÀr frÀmmande mÀnniskor kramar dem. Faktum Àr att det kan upplevas som skrÀmmande och hotfullt för hunden nÀr du placerar dina armar runt dess hals eller kropp. De flesta hundar tolererar försiktiga kramar frÄn mÀnniskor som de litar pÄ, men det betyder förstÄs inte att de i sjÀlva verket gillar att bli kramade.

Ett bÀttre alternativ till att krama hunden Àr att klappa den pÄ dess egna villkor lÀngs ryggen och bröstet. Detta gÀller framför allt om du inte kÀnner hunden sedan tidigare. Sedan finns det förstÄs vissa hundar som faktiskt Àlskar att bli kramade. DÀrför Àr det viktigt att du förstÄr vad din egen hund gillar och att du kÀnner till var grÀnserna för hundens bekvÀmlighetszon gÄr. Var uppmÀrksam pÄ hundens kroppssprÄk nÀr du försöker tolka hur den kÀnner inför att kramas. Om hunden lutar sig bort frÄn dig, vÀnder bort blicken, slickar sina lÀppar, gÀspar och ser allmÀnt missnöjd eller orolig ut kÀnner hunden sig troligtvis obekvÀm med kramandet.

Man som kramar om sin hund i soffan

2. NÀrgÄngenhet

PÄ samma sÀtt som hundar inte gillar kramar ogillar de ocksÄ nÀr vi mÀnniskor blir för nÀrgÄngna. För att förstÄ detta kan du försöka sÀtta dig in i hur du sjÀlv skulle kÀnna dig i hundens sits. Undvik gÀrna att vara och fingra alltför mycket i hundens ansikte, luta dig över hunden eller rusa mot den. Detta Àr Äterigen extra viktigt om du inte kÀnner hunden ifrÄga sÀrskilt vÀl sedan tidigare.

NÀr det Àr dags för pÀlsvÄrd, tandborstning, öronrengöring eller liknande bör du ocksÄ vara varsam. Ta det försiktigt och lugnt och se till att belöna din hund ordentligt med beröm och/eller godis. Om din hund visar tydliga tecken pÄ rÀdsla eller aktivitet bör du genast backa tillbaka! Det Àr alltid bÀst att vara pÄ den sÀkra sidan och försöka undvika att bli hundbiten.

Man som Àr nÀrgÄngen mot sin hund

3. BrÄdska

Din hund vill kunna njuta ordentligt av sina promenader – de ger hunden sĂ„ mycket mer Ă€n enbart motion. DĂ€rför Ă€r det viktigt att du inte har för brĂ„ttom nĂ€r ni Ă€r ute och promenerar. LĂ„t gĂ€rna hunden fĂ„ möjlighet att upptĂ€cka den spĂ€nnande vĂ€rlden utanför bostaden. Hundar utforskar framför allt vĂ€rlden med hjĂ€lp av sitt luktsinne. DĂ€rför bör du lĂ„ta din hund nosa pĂ„ promenaden och inte bara skynda dig igenom promenaden för att komma hem igen.

Om du tÀnker lite grann pÄ saken kan det liknas vid att du drar med dig en kompis genom personens favoritbutik utan att denne fÄr chansen att stanna och titta pÄ nÄgot. Om det skulle hÀnda nÄgon gÄng dÄ och dÄ Àr det sÄklart inte hela vÀrlden, och ibland har vi brÄttom av en anledning. Men om det sker jÀmt och stÀndigt kan det vara vÀldigt frustrerande. DÀrför bör du försöka ge din hund gott om tid att utforska nÀrmiljöerna nÀsta gÄng ni Àr ute och gÄr tillsammans.

Hund som Àr ute och promenerar med sin Àgare

4. Bestraffningar

Ingen gillar ju att bli bestraffad eller utskÀlld. Hundar förstÄr förvisso inte innebörden av alla de ord som vi uttrycker, men de kan onekligen avlÀsa vilka kÀnslor som ligger bakom dessa. Om din hund Àr lite extra kÀnslig eller rÀdd av sig kan du mÀrka att den reagerar negativt pÄ utskÀllningar och hÄrda bestraffningar. Dessa kan skrÀmma din hund och göra den obekvÀm. RÀdsla Àr ingen bra kÀnsla att försöka bygga en stark och sund relation pÄ, och dÀrför bör du minimera anvÀndningen av utskÀllningar och bestraffningar.

Och om din hund Àr vÀldigt sjÀlvsÀker och trygg kan dina utskÀllningar och bestraffningar visa sig vara nÀrmast verkningslösa. Efter ett tag blir hunden helt enkelt van vid att du skriker och hÀrjar. DÀrmed gör din hund precis som den vill ÀndÄ och du bara upprepar samma gamla mönster.

Med detta sagt menar vi förstÄs inte att du aldrig ska kunna sÀga Ät din hund pÄ skarpen eller att oönskade beteenden inte ska fÄ nÄgon slags konsekvens. Det gÀller bara att hitta andra, mer effektiva sÀtt att fÄ sin vilja igenom Àn att bestraffa och skÀlla pÄ sin hund.

Hund som blir bestraffad

5. Strukturlöshet

Din hund mÄ inte gilla varje enskild regel, men faktum Àr att hundar mÄr bra av att ha regler att förhÄlla sig till. Om din hund beter sig pÄ ett problematiskt sÀtt Àr sannolikheten stor att detta beror pÄ att du inte har lÀrt hunden vad som gÀller. HundtrÀning Àr nÀmligen en viktig ingrediens som krÀvs för att skapa en struktur i din hunds liv.

Rutiner Àr viktiga eftersom din hund har en inre klocka och kan uppfatta tid. DÀrför bör du försöka ge hunden mat vid ungefÀr samma tider varje dag. Dessutom Àr det viktigt att ocksÄ ha en rutin för rastning och motion. Hundar Àr trots allt vanedjur som gillar regler och rutiner.

Om du tidigare har haft ett lite bohemiskt förhÄllningssÀtt till ditt hundÀgare kommer du nog kunna mÀrka en stor skillnad. Redan efter bara nÄgra dagar med en tydlig struktur av regler och rutiner kan du upptÀcka att din hund verkar lyckligare. Dess vÀrld har plötsligt blivit mer förutsÀgbar och detta kan faktiskt stÀrka hundens sjÀlvförtroende samt öka dess vÀlbefinnande.

Positiv förstÀrkning Àr generellt sett det mest effektiva sÀttet att trÀna en hund. NÀr du vill korrigera ett oönskat beteende med denna trÀningsmetod försöker du helt enkelt styra om din hund till ett mer önskvÀrt beteende. Detta istÀllet för att skrika pÄ din hund eller bestraffa den.

Hund framför en bakgrund av frÄgetecken

6. Starka dofter

Hundens nos Àr vÀldigt kÀnslig och hundar har ett luktsinne som Àr ungefÀr 10 000 till 100 000 gÄnger starkare Àn mÀnniskans. DÀrför Àr det fullt förstÄeligt att din hund kanske inte gillar starkt doftande parfymer eller kemikalier. Dessa kan nÀmligen irritera hundens nos, Àven om hundar gÀrna insuper dofter och lukter av olika slag.

NÀrbild pÄ en hunds nos

7. UtklÀdnader

Din hund kan förvisso ha blivit vand vid att klÀs upp gradvis sedan valpÄldern. I sÄdana fall behöver det inte vara sÄ att detta upplevs som nÄgot större störningsmoment. Men i annat fall hör upp- och utklÀdnader absolut till de saker som hundar inte gillar. MÄnga hundar hatar rentav att behöva iklÀ sig diverse olika klÀder och maskeradkostymer. Din hund kanske tolererar att du utsÀtter den för detta men det innebÀr inte att han eller hon gillar det. Detta kan vara vÀrt att ha i Ätanke innan du tvingar pÄ hunden en rolig halloweendrÀkt.

Vissa hundar Ă€r helt okej med att bĂ€ra hundtröjor och liknande plagg men gillar inte att bĂ€ra hattar eller andra huvudbonader. MĂ„nga jyckar har ocksĂ„ svĂ„rt för hundskor och dylikt. Och hur viktigt Ă€r det egentligen för dig att klĂ€ upp din hund – rĂ€cker det inte bara med en snusnĂ€sduk?

Om hunden behöver skyddas frÄn vÀdrets makter kan det vara vÀrt att börja smÄtt och gradvis öka pÄ med fler plagg. Som alltid bör du hÄlla koll pÄ din hunds kroppssprÄk nÀr du försöker utröna om hunden Àr okej med klÀdseln eller ej.

Hund iklÀdd tomtedrÀkt

8. NedstÀmdhet

Livet gĂ„r i vĂ„gor – ibland Ă€r det positivt och ibland lite mer deppigt. Det gĂ„r inte att vara lycklig och glad jĂ€mt. Din hund kan dock kĂ€nna av dina kĂ€nslor tack vare att ni har ett nĂ€ra band till varandra. SĂ„ om du till exempel Ă€r deprimerad, stressad eller sörjer kommer dina kĂ€nslor Ă€ven att pĂ„verka din hund. Vissa hundar kan till och med spegla dina kĂ€nslor och sjĂ€lva bli deprimerade eller sjuka. Andra blir istĂ€llet frustrerade eller uttrĂ„kade om de inte fĂ„r tillrĂ€ckligt mycket motion, aktivering och uppmĂ€rksamhet.

Det bÀsta du kan göra Àr att helt enkelt hÄlla fast vid dina vardagliga rutiner och spendera mycket tid med din hund. Hundar Àr som bekant duktiga pÄ att stötta och uppmuntra oss mÀnniskor. Det Àr dÀrför de bland annat jobbar som assistanshundar. SÄ istÀllet för att deppa bör du gÄ en promenad med din hund och se om det inte fÄr dig att mÄ lite bÀttre.

UttrÄkad hund med en deprimerad Àgare

9. Ensamhet

Det rÄder faktiskt delade meningar kring huruvida hundar Àr flockdjur eller inte. Men oavsett vilket Àr hunden ett socialt djur som inte gillar att lÀmnas ensam lÀngre stunder. Vissa kan nöja sig med en annan hunds sÀllskap, men mÄnga vill vara tillsammans med sina mÀnskliga familjemedlemmar. I vissa fall kan rÀdslan för att lÀmnas ensam utvecklas till svÄr separationsÄngest.

Problemet Àr nÀmligen att de flesta hundÀgare behöver jobba om dagarna. Dessutom kan du behöva springa Àrenden och lÀmna hemmet av andra anledningar. Detta förstÄr sÄklart inte din hund, men det Àr viktigt att vara medveten om detta som hundÀgare. Du bör Àven fundera pÄ huruvida det Àr en bra idé att skaffa hund nÀr du jobbar heltid.

Lösningen pÄ detta problem Àr att dels ensamhetstrÀna hunden. Du kan Àven försöka hitta en dagmatte eller daghusse alternativet ett hunddagis att lÀmna din hund hos pÄ dagarna. Men om du har en tillvaro dÀr du befinner dig mycket pÄ resande fot och inte kan ta med din hund bör du fundera pÄ om det verkligen Àr rÀtt lÀge att bli hundÀgare.

Hund som Àr lÀmnad ensam

10. SkrÀmmande situationer

Du har sÀkert sjÀlv varit med om att din hund har tvÀrvÀgrat att göra nÄgonting. Kanske Àr det att ta ett bad, eller sÄ vill hunden inte följa med till veterinÀren. Ibland kan det vara nÄgot sÄ specifikt som en viss gata som hunden inte vill besöka. Eller sÄ vill din hund undvika ett visst djur eller en viss mÀnniska. Ofta kokar denna typ av vÀgran ner till att hunden har en rÀdsla eller fobi.

Om du tvingar din hund in i en skrÀmmande situation bidrar du till att göra hunden stressad. Ibland kan mÀnniskor och djur överkomma rÀdslor genom att tvingas ut ur sin bekvÀmlighetszon. Men i mÄnga fall riskerar du snarare att göra mer skada Àn nytta med denna metod. En bÀttre lösning Àr istÀllet att gÄ varsamt fram och sakta men sÀkert vÀnja din hund vid den skrÀmmande situationen. Har hunden utvecklat en mer allvarlig fobi kan du dock behöva ta hjÀlp av en hundcoach för att hjÀlpa din hund.

Hund som undersöks av en veterinÀr

Avslutande tankar om saker som hundar inte gillar

Det finns mÄnga saker som hundar inte gillar att vi gör. Förhoppningsvis har denna lista hjÀlp dig att identifiera nÄgra handlingar som du sjÀlv ibland gör dig skyldig till. Sedan kan sÄklart inte din hund förvÀnta sig att du aldrig kommer agera pÄ ett sÀtt som den inte tycker om. Men som hundÀgare kan det ÀndÄ vara vÀrt att kÀnna till vad som kan göra en hund obekvÀm eller irriterad.

Brukar du sjĂ€lv göra vissa saker som hundar inte gillar – i sĂ„dana fall vissa? Kommentera och berĂ€tta om du brukar göra dig skyldig till nĂ„gon eller nĂ„gra av de handlingar som vi tar upp hĂ€r!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *