Orolig hund som undersöks av en veterinär

3 smarta sätt att betala veterinärkostnaden

Innan du har skaffat din första hund förstår du nog inte hur mycket man faktiskt kan älska ett husdjur. Hunden blir genast en del av din familj och du kan knappast föreställa dig ett liv utan den. Men tyvärr blir hundar sjuka och skadade samt har en väldigt begränsad livslängd. Därför är det viktigt att du som hundägare kan betala veterinärkostnader – det är nämligen oundvikligt att sådana kostnader uppstår.

Kostnaden för ett besök hos veterinären varierar beroende på ett antal olika faktorer. För att lindra det tuffa mot slaget kan du som valpägare välja att teckna en valpförsäkring. Även vuxna hundar kan försäkras med en hundförsäkring, men kostnaden för en sådan ökar i takt med hundens stigande ålder. Genom att försäkra din hund kan du ofta få tillbaka en del av kostnaden för veterinärbesöket (minus självrisken).

Vissa behandlingar omfattas dock inte av försäkringar och du kan då behöva betala allt från några hundralappar till flera tusenlappar ur egen ficka. Detsamma gäller för övrigt även om du har försäkrat din hund – du får nämligen inte tillbaka hela beloppet från försäkringsbolaget. Däremot kan försäkringen ge dig en viss ekonomisk kudde som kan lindra en aning.

Men för att du långsiktigt ska kunna betala veterinärkostnaderna för din hund räcker det inte med en försäkring. Du behöver kunna ta till andra medel för att kunna finansiera ägandet av din hund över tid. Nedan tipsar vi om några smarta sätt som kan hjälpa dig att hantera de plötsliga utgifter som är förknippade med hundägandet!

1. Betala veterinärkostnaden med ett kreditlån

Ett kreditlån är ett lån som snabbt ger dig tillgång till pengar men där återbetalningen av lånet görs lite längre fram i tiden. Detta är alltså inget traditionellt banklån utan du får istället tillgång till ett kreditutrymme som du kan använda när nöden faller på. Ett användningsområde kan ju vara att du behöver betala en veterinärkostnad som du annars inte riktigt har råd med. Tro mig när jag skriver att du sannolikt kommer behöva en kreditlina eller ett stort sparande som buffert för att kunna finansiera oförutsedda utgifter i form av veterinärbesök!

Kvinna som betalar veterinärkostnaden med kort
Ett kreditlån ger dig en buffert att betala veterinärkostnader med.

2. Skjut upp eller dela upp betalningen

Vissa försäkringsbolag ger dig inte bara ersättning för dina veterinärbesök (förutsatt att dessa omfattas av försäkringen) – de kan även hjälpa dig på andra sätt. Till exempel kan du ibland få skjuta upp betalningen räntefritt i några månader. Du kan även ha möjlighet att dela upp betalningen över lite längre tid. Detta kan vara ett smidigt sätt att kunna bryta upp en större utgift i lite mindre beståndsdelar så att du kan betala veterinärkostnaden.

Vissa större företag inom djursjukvård erbjuder även betalning via exempelvis Klarna. Om så är fallet kan du även på detta sätt skjuta upp eller dela upp betalningen.

3. Be om direktreglering

Ett väldigt smidigt sätt att betala veterinärkostnaden är att be om direktreglering. Vissa veterinärer och djursjukhus kan nämligen direktreglera kostnaden med ditt försäkringsbolag. I en del fall kan detta göras även under kvällstid, men generellt sett görs det endast under kontorstid.

En direktreglering innebär att du slipper skicka in kvittot i efterhand till försäkringsbolaget och vänta på att de reglerar kostnaden, d.v.s. ger dig ersättning. Du betalar då bara självrisken och eventuellt en mindre serviceavgift. Det kan även hända att du behöver betala mellanskillnaden mellan den fulla veterinärkostnaden och den ersättning som ditt försäkringsbolag erbjuder. Fråga i receptionen hos din veterinär om du vill veta mer!

Avslutande tankar om att betala veterinärkostnader

Att betala veterinärkostnader är inte roligt men det är ett nödvändigt ont. Beroende på vilken slags behandling som har utförts kan dock kostnaden bli väldigt hög. Därför är det viktigt att du är förberedd på detta så fort du skaffar en hund. Förhoppningsvis hjälper tipsen ovan dig att hantera plötsliga utgifter på ett lite bättre sätt!

Liknande artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *