Illustration av spökåldern hos hund

Spökåldern hos hund – Allt du behöver veta

Spökåldern hos hundar är en av de perioder av rädsla som en hund går igenom under sin uppväxt. Denna tid i hundens liv har fått sitt namn av att hunden ser ”spöken” titt som tätt under denna period. Till exempel kan din annars så lugna och självsäkra valp plötsligt bli rädd för allt från fladdrande löv till soptunnor och andra föremål. Dessutom kan andra hundar plötsligt framstå som ett hot för valpen.

Det är fullt normalt för en valp att genomgå olika perioder av rädsla under uppväxten. Spökåldern hos en hund inträffar vanligtvis vid ungefär 5-7 månaders ålder. Hunden kommer därmed in i denna period ungefär samtidigt som den blir könsmogen. Denna fas i valpens uppväxt kommer innan dess att hunden träder in i den så kallade slyngelåldern.

Detta är en tid i din valps liv då hundens beteende kan förändras lite mer drastiskt än tidigare. Din en gång så självsäkra och öppna hund kan nu plötsligt bli mer reserverad och reaktiv. Helt plötsligt kan valpen bli närmast aggressiv på vad som känns som bara ett ögonblick. Läs vidare för att få lära dig att hantera din hund som befinner sig i spökåldern!

Lär dig mer om spökåldern i detta avsnitt av vår podd:

Denna period av rädsla inträffar ofta vid 5-7 månaders ålder

Har du upptäckt hur din hund plötsligt blir rädd för dig eller för andra personer, föremål eller företeelser? Spökåldern hos en valp inträffar vid ungefär 5-7 månaders ålder. Om din hundvalp befinner sig i denna ålder är sannolikheten stor att det är denna period av rädsla som hunden för tillfället genomgår. Detta är en slags testfas i hundens utveckling och uppväxt. Hunden testar hur långt den kan går och testar gränserna gentemot sin omvärld.

Du kanske inte direkt märker att din hund blir särskilt rädd, eller så upptäcker du det omvända. Det är nämligen individuellt hur mycket din hund påverkas av spökåldern. Kanske upplever du att din hund är lite extra räddhågsen under denna tid eller att den utvecklar andra problembeteenden. Till exempel är det vanligt att hunden börjar tugga på skor, kläder, möbler och andra saker.

Illustration av spökåldern hos valp

Vanliga tecken på spökåldern hos hundar

Exakt vilka tecken på att den befinner sig i spökåldern som din valp uppvisar kan varierar. Den gemensamma nämnaren är att ombytet i hundens beteende sker väldigt plötsligt.

De vanligaste tecknen på spökåldern hos hundar är att de:

  • Blir rädda för personer, hundar, andra djur och/eller främmande föremål. Du bör tänka på att inte tvinga din hund in i situationer som den upplever som skrämmande. Forskning har nämligen visat att hundar i spökåldern är mer benägna att bli skrämda av bland annat människor och andra hundar.
  • Lätt blir skrämda av vissa ljud eller plötsliga förändringar. Vissa hundar blir till och med rädda för sin egen spegelbild under denna tid.
  • Skäller och backar undan från nya företeelser. I spökåldern skäller ofta hundar när de ställs inför nya fenomen eller saker som de inte känner igen. Du kan då ofta se ett räddhågset kroppsspråk med bakåtfällda öron, sänkt svans och hunden kan även urinera av rädsla. Detta är dock inget som din hund gör av illvilja så du bör inte bestraffa reaktionen!
  • Uppvisar en påtaglig beteendeförändring efter en negativ upplevelse. Till exempel kan din hund bli skrämd av dammsugaren och hålla sig borta från det rum som dammsugaren befinner sig i även när den är avstängd. Vi har även skrivit en artikel om varför hundar är rädda för dammsugare rent generellt. Det kan dock vara en bra idé att avvakta med att vänja din hund med dammsugaren tills din valp har tagit sig förbi spökåldern.
Hund som tittar mot en dammsugare

Så hanterar du spökåldern hos din hund på bästa sätt

Det finns vissa saker du kan göra för att hantera spökåldern hos din hund på bästa möjliga sätt.

Tänk på att:

  • Låta valpen utforska världen i sin egen takt.
  • Vara ett stöd för din hund när han eller hon behöver det.
  • Skapa positiva associationer till skrämmande situationer, ljud, människor eller föremål med hjälp av godis.
  • Bygga upp hundens självförtroende med hjälp av positiv förstärkning.
  • Undvika att utsätta din hund för traumatiska händelser. Undvik gärna välbesökta hundrastgårdar, hektiska stadsmiljöer och liknande under denna tid.
  • Forskning visar att Adaptil och liknande produkter kan användas för att minska hundens stress under spökåldern.
  • Inte bara vänta på att spökåldern ska gå över. Din hund bör fortfarande träffa nya människor och djur på ett tryggt och säkert sätt under denna tid. Detta även om hunden bara betraktar dem på lite avstånd om den inte vill träffa dem på närmare håll. Det är också viktigt att du fortsätter exponera din hund för nya miljöer.

Undvik att:

  • Göra en alltför stor grej av det hela när hunden beter sig på ett oönskat sätt.
  • Straffa din valp för att den skäller, gör utfall eller morrar.
  • Pressa din hund in i obekväma situationer, såsom att tvinga hunden att låta sig hanteras, rastas eller klappas av främlingar.
  • Använda dig av träningsmetoder som riskerar att skapa rädsla och obehag hos din hund. Till exempel bör du undvika att fysiskt tillrättavisa din hund eller att använda dig av antiskällhalsband under denna tid.
  • Ignorera din hund när den söker ditt stöd.
  • Bli frustrerad över situationen.
  • Exponera din hund för alldeles för mycket skrämmande stimuli. Undvik gärna skrämmande situationer helt och hållet.
  • Låta din hund träffa andra hundar kopplad under spökåldern. Det räcker med ett enda obehagligt möte för att din hund ska bli reaktiv vid hundmöten.

Vanliga frågor om spökåldern hos hundar

Vad är spökåldern hos hundar?

Spökåldern är en tid i hundens liv då den plötsligt och utan förklaring kan bli rädd för sådant som den tidigare inte har reagerat på. Till exempel kan hunden nu reagera på allt från löv som fladdrar till soptunnor och andra saker eller fenomen.

När är hundens spökålder?

Hundens spökålder inträffar vanligtvis när hunden är cirka 5-7 månader gammal. Det är i denna ålder som din hund når sin könsmognad och övergår från att vara en liten valp till att gå in i slyngelåldern, även kallad tonårsåldern.

Hur länge varar spökåldern för en hund?

Spökåldern varar i några månader. Den pågår inte under en lika lång tid som själva könsmognaden även om dessa inträffar ungefär samtidigt. Men du kan räkna med att det tar några månader för hunden att ta sig ur denna period av rädsla.

Hur hanterar man spökåldern?

Du bör tänka på att spökåldern bara är en fas och att den är övergående. Den pågår under några månader och är en tid då du gör bäst i att agera lugnt och sansat gentemot din hund. Visa gärna din valp att rädslan är obefogad, men pusha inte valpen!

Avslutande tankar om spökåldern hos hundar

Spökåldern hos hundar är på många sätt en väldigt speciell tid i hundens liv. Det är också en utmanande period för dig som hundägare. Det kan kännas främmande och skrämmande när valpens beteende plötsligt förändras och du kan känna dig rådvill. Men det är värt att komma ihåg att detta är en övergående period i hundens liv och att din valp kommer att bli sig själv igen efteråt!

Har du själv en valp i spökåldern och kämpar med att ta den igenom denna ålder? Vilka är i sådana fall dina största utmaningar kopplade till denna tid? Kommentera nedan och berätta!

Liknande artiklar