Att gå till hundfrisören är en stor kostnad för dig som hundägare. Förutom att vara dyrt är det även krångligt att boka och passa tider. Tänk om du kunde klippa eller trimma hunden själv hemma? Beroende på vilken typ av ras du har kan det vara betydligt lättare än vad du kanske tror. I den här artikeln får du lära dig steg för steg hur du friserar din hund.
Varför klippa/trimma hunden själv?
Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att hålla efter din hunds päls. För det första är det skönt för hunden att ha en välvårdad päls. Du behöver bara tänka på dig själv, och hur skönt det är att vara nyklippt. Tänk dig då en hund med tjock päls.
För det andra kan hunden få hudutslag och klåda om du inte vårdar dess päls. Förutom att trimma och klippa, är det även viktigt att borsta ur pälsen för att undvika tovor. Det förbättrar också hundens blodcirkulation, vilket stimulerar pälsens tillväxt.
Ytterligare en anledning är att lång och tovig päls är en utmärkt grogrund för kvalster, fästingar, löss och loppor. Det kan i sin tur leda till livsfarliga utslag på din hund.
Att klippa och trimma pälsen under vinterhalvåret är extra viktigt eftersom blöt päls är en perfekt miljö för exempelvis svamp.
Klippa eller trimma?
Att trimma innebär egentligen att ta bort hår för hand, man plockar bort de täckhår som är lösa och det är inget som gör ont på hunden. Många blandar ihop trimning med att klippa hunden och det beror på att verktyget som används kallas hundtrimmer.
Klippa hunden med hundsax
En hundsax är bra för att klippa mindre områden exempelvis mellan trampdynorna och vid öron. Att använda sax istället för att klippa hela hunden med hundtrimmer är onödigt jobbigt och allt för tidskrävande. Resultatet blir inte heller lika jämnt och bra.
Se gärna min artikel om den bästa hundtrimmern för tips på bra klippmaskiner!
Trimma din hund med maskin
Det bästa alternativet att klippa din hund är att använda en hundtrimmer. Det är mindre risk att det blir fel med en elektrisk rakapparat och det blir mycket jämnare. Självklart behöver du vara försiktig vid hundtrimning så att du inte klipper för nära och skadar hunden.
Att klippa eller trimma hunden själv kan vara lite knepigt i början, men med lite träning kan både du och hunden vänja er vid processen. Normalt sett tar en klippning mellan 15 till 20 minuter när ni blivit varma i kläderna, men det beror så klart på vilken pälstyp hunden har.
Det är viktigt att du aldrig rakar hunden även om det är väldigt varmt ute. Skinnet under pälsen är ömtåligt och hunden behöver det extra skyddslagret. Lämna alltid minst 5 cm lång päls kvar över hela hunden.
Olika pälstyper
Det finns många olika hundraser och därmed även flera olika pälstyper. Generellt sett delas hundars pälsar upp i tre kategorier: strävhårig, korthårig och långhårig. Det är de långhåriga hundarna som kräver mest pälsvård, ofta daglig borstning och regelbunden hundtrimning. Korthåriga och strävhåriga hundar behöver som regel endast badas en gång i månaden (och skrapas med underullsskrapa efter badet) samt trimmas några gånger om året.
Förutom pälstyper finns det något som kallas hårlag, som delas in i enkelt och dubbelt hårlag. Enkelt hårlag betyder att hunden endast ha täckhår och ingen underull. Tre exempel på raser med enkelt hårlag är bichon frisé, pudel och shih tzu. Dubbelt hårlag betyder att hunden förutom att ha täckhår även har underull. Täckhåren är långa, sträva och glansiga medan underullen är mjuk och tjock. Exempel på hundar som har dubbelt hårlag är golden retriever, pomeranian, japansk spets och shetland sheepdog. Det finns raser som varken har täckhår eller underull och dessa kallas för nakenhundar.
Förutom att trimma din hund med maskin behöver hundar med dubbelt hårlag även ullurkamning. Det gäller speciellt under fällningsperioderna. Ullurkamning hjälper till att förebygga att tovor bildas.
Vad du bör tänka på innan du börjar klippa hunden
Innan ni sätter igång och leker hundsalong hemma är det viktigt med förberedelser. Ju bättre förberedd du och hunden är, desto mer lyckad klippning blir det. Att bli bra på att klippa eller trimma hunden själv kräver träning för dig och invänjning för hunden som ska klippas.
Skaffa rätt verktyg
Innan du börjar klippa eller trimma hunden själv behöver du införskaffa en hundtrimmer, en hundsax, en kam och/eller en borste. Det finns många olika trimmers att välja på utifrån din budget och vilken typ av hundras du har. Det bästa är om du har en hundtrimmer vars blad (skär) går att byta.
Gör din research
Läs på ordentligt innan du sätter igång med att klippa eller trimma hunden själv. Det kan vara bra att gå till en hundfrisör en gång för att se hur de gör och passa på att ställa specifika frågor om just din hunds ras.
Via bild-sök, din hundklubb och forum på nätet kan du ta reda på mer om hur just din ras ska se ut när den blivit klippt. Ett annat tips är Youtube-klipp. Det är självklart upp till din kreativitet, men det kan vara bra att få konkreta tips om rasspecifika hårtekniker och eventuellt känsliga områden.
Försök att ha en uppfattning om hur du vill att resultatet ska ut innan du sätter igång. Då är det större sannolikhet att det blir som du vill ha det.
Vänj hunden vid trimmern
Innan du börjar klippa eller trimma hunden själv bör du vänja den vid rakapparaten. Många hundar är rädda och behöver tid på sig att acceptera en hundtrimmer. Tre saker som hunden kan reagera på är dess ljud, vibrationer och värme.
Låt trimmern ligga nära hunden och låta medan du underhåller hunden med lek och övningar. Nästa steg är att lägga rakmaskinen nära hunden när du gosar och smeker den. Tala lugnt och se till att hunden ligger kvar. Detta kommer att hjälpa hunden att associera trimmerns ljud med något trevligt. Belöna hunden med uppmärksamhet och eventuellt godis när den har varit duktig. Tredje steget är att försiktigt testa att klippa och se hur hunden reagerar.
Tänk på att yngre hundar oftast har mindre tålamod än äldre hundar. Ju tidigare du börjar med att trimma och klippa hunden själv desto snabbare vänjer hunden sig.
Steg för steg hur du klipper/trimmar du din hund själv
Med lite tålamod från hundens sida och övning från din sida går det utmärkt att klippa eller trimma hunden själv. Det finns några snabba och enkla tips som hjälper dig att komma igång och klippa. Här är en steg för steg guide med några grundläggande saker du bör känna till om hundtrimning.
Förberedelser och hundtrimning
Förberedelserna inför hundtrimning sker i tre steg: bada, torka och borsta. När du ska klippa hunden måste pälsen vara torr, ren och utredd. Själva klipp-processen kan nu starta men det är viktigt att tänka på din ergonomi, att du lägger ribban lagom högt och att du har rätt klippteknik.
Tid som behövs: 1 timme
Följ nedanstående steg för att trimma din hund.
- Bada hunden
Börja med att bada hunden, tvätta pälsen noggrant. Smuts sliter på trimmerns blad och en blöt päls är svår att klippa. Ju mer smuts du kan få bort innan klippning desto bättre kommer resultatet att bli. Dessutom klumpar inte en ren och borstad päls ihop sig, något som kan orsaka att hundtrimmern fastnar och skapar obehag.
- Torka
När hunden tvättats behöver pälsen torka och det troliga är att du behöver använda en fön för det, särskilt om du har en långhårig ras. Detta är något som hunden även kan behöva vänja sig vid.
Var noga med att inte använda för varmt utblås på fönen. När hunden är torr är det dags att borsta den, det hjälper klippmaskinen att komma nära huden och därmed ge ett bättre resultat. - Borsta
Det bästa är om du regelbundet borstar hundens päls för att undvika att behöva göra stora insatser precis innan klippning. Långhåriga hundar tenderar alltid att bli lite toviga. Ta som vana att alltid utöva pälsvård (borsta och red ut) när du exempelvis sitter framför tv:n på kvällarna.
Det kan vara svårt att bara trimma på ytan om hunden är jättetovig, då är det bättre att göra en riktigt får-klippning. - Arbeta ergonomiskt
Tänk på att du kommer att klippa ett tag så se till att du har en bra ergonomisk position när du håller på. Ställ upp hunden på exempelvis ett bord, så att du har en bra arbetshöjd, inte för högt och inte för lågt.
- Börja enkelt
Att klippa eller trimma hunden själv kan bli hur lätt eller hur svårt som helst. Det viktiga är att börja enkelt och sedan avancera allt eftersom du och hunden vänjer sig vid hundtrimning. Med tillräcklig övning kan du till slut klippa hunden utan oro och svårigheter.
- Klippteknik
Håll ett stadigt grepp om hunden när du klipper för att motverka hastiga rörelser som gör att du klipper fel. Har du en hund som har svårt att vara stilla kan det vara en fördel att vara två personer.
Var noga med att klippa i samma riktning som håren växer. Du klipper alltså medhårs. Klipper du mothårs kan du lugga hunden och få ett fult resultat. För trimmern långsamt, med säker hand, framåt utan att lägga på för mycket tryck eftersom det kan skapa ojämna ränder i pälsen.
Börja med att klippa nacken, kinden, halsen och fortsätt längs ryggen och sidorna mot bakbenen. Börja med ena sidan och därefter andra. Avsluta med att klippa vid benen och känsliga områden som öron och nos.
Ge din hund mycket beröm och belöningar, framförallt de första gångerna du klipper. Låt hunden ta en paus om den blir orolig eller för rastlös. Det gör att hunden håller sig lugnare, vilket gör klippningen mycket lättare för dig. - Håll koll på trimmern
Var noga med att alltid använda ett skarpt blad så att trimmern inte fastnar och hunden luggas. Olja in bladet regelbundet för att undvika att det slits ut i förtid.
Håll koll på trimmern så att den inte blir för varm. Stäng gärna av den under tiden du flyttar runt hunden eller gör mindre justeringar.