Kan hundar uppfatta tid? 🕒


Hundar uppfatta tid

MĂ„nga hundĂ€gare skulle förmodligen stĂ€lla sig bakom pĂ„stĂ„endet att hundar har ett tidsperspektiv. Men hur ligger det egentligen till – kan hundar uppfatta tid?

Det beror lite pÄ hur man definierar begreppet tidsuppfattning. Hundar kan sannolikt inte uppfatta tiden i samma bemÀrkelse som oss mÀnniskor. De kan dock med hjÀlp av sitt luktsinne kÀnna av ungefÀr hur lÄng tid som har passerat sedan deras Àgare har gÄtt hemifrÄn t.ex.

SĂ„ hur ligger det egentligen till – kan hundar uppfatta tid eller inte? I denna artikel kommer vi att gĂ„ pĂ„ djupet nĂ€r det gĂ€ller hundars tidsperspektiv. HĂ€ng med!

Om hundars tidsperspektiv

Dr. Clive Wynne, en psykolog som studerar hundars beteende vid Arizona State University, utallar sig pÄ följande vis om saken:

Jag Àr inte sÀker pÄ att nÄgon har studerat detta i detalj hos hundar, men att ha en generell tidsuppfattning Àr nÄgonting som alla djurarter som har studerats verkar ha.

Det sÀtt pÄ vilket vi mÀnniskor ser pÄ tiden och rÀknar denna med hjÀlp av en klocka skiljer sig dock Ät frÄn hundar och deras tidsperspektiv. Din hund kan med andra ord inte avgöra hur mycket klockan Àr eller exakt hur mÄnga timmar, minuter eller sekunder som gÄr mellan tvÄ hÀndelser.

Likt de flesta andra dÀggdjur har dock hundar en dygnsrytm. Med hjÀlp av den kan de avgöra nÀr det Àr dags att sova och nÀr de ska vara aktiva. SÄ det kanske snarare Àr i resten av kroppen Àn enbart i hjÀrnan som hundars tidsperspektiv sitter? Huruvida man kan se pÄ detta som att de hundar uppfattar tid Àr dock en annan femma.

De kan förmodligen avgöra ungefÀr vilken tid pÄ dagen det Àr vid en viss tidpunkt. SÄ om din hund Àr van att fÄ en mÄltid pÄ eftermiddagen vet han eller hon nog nÀr det börjar bli dags för denna. DÄ hunden utfodras vid ungefÀr samma tidpunkter varje dag kommer den med tiden att utveckla en hunger vid en viss tidpunkt. Hunden kommer dÄ bli full av förvÀntan och vilja att du fyller pÄ med foder i dess matskÄl.

Skapar ett tidsperspektiv med hjÀlp av dofter

Enligt Hundexperten Alexandra Horowitz Àr mÄnga hundÀgare av uppfattningen att deras hundar uppfattar tid. Hundarna vet enkelt nÀr det Àr dags för deras Àgare att komma hem eller nÀr det börjar bli lÀggdags. Men Horowitz tror att det i sjÀlva verket handlar om att hunden anvÀnder sitt luktsinne för att fÄ ett tidsperspektiv.

SÄ hÀr sÀger hon om detta:

Dofterna i ett rum förÀndras under dagens gÄng. Varm luft stiger, och den stiger vanligtvis i strömmar lÀngs vÀggarna och kommer stiga till taket och röra sig typ mot rummets mitt och sjunka. Om vi skulle kunna visualisera luftens rörelse under dagen, visualiserar vi i sjÀlva verket dofters rörelse under dagen.

Detta skulle alltsÄ innebÀra att hunden kan förknippa styrkan pÄ den doft som Àgaren lÀmnar efter sig med en viss hÀndelse, sÄsom att han eller hon kommer eller gÄr. Hunden ska pÄ detta vis kunna följa doftens utveckling och pÄ sÄ sÀtt kunna bilda sig en uppfattning om hur mycket tid som har gÄtt respektive ÄterstÄr.

Hund uppfattning tid klocka
En hund kan bilda sig en uppfattning om tiden med hjÀlp av dofter.

SÄ kÀnner hunden av att du snart kommer hem

Som redan har nÀmnts ovan, har vissa forskare lagt fram teorin att hundar anvÀnder sitt avancerade luktsinne för att skapa sig ett tidsperspektiv. Det innebÀr att de kan uppfatta tiden med hjÀlp av luktsinnet. Din doft stannar nÀmligen kvar i bostaden efter att du har gÄtt och blir sakta men sÀkert svagare ju lÀngre du Àr borta.

Om du kommer och gÄr vid ungefÀr samma tider varje dag, kommer din hund snart lista ut hur mycket din doft ska ha försvagats innan du kommer hem. Detta gör att hunden ofta stÄr redo att möta dig sÄ fort du öppnar dörren, oavsett om den faktiskt har hört dig komma eller inte.

I videoklippet nedan kan du se ett experiment dĂ€r forskare har försökt lura en hund genom att sprida dess Ă€gares doft runtom i bostaden. Detta gör mycket riktigt att hunden blir lite förbluffad trots att Ă€garen kommer hem vid samma tid som vanligt. Även om det bara Ă€r ett enskilt experiment och inte berĂ€ttar sĂ€rskilt mycket om huruvida hundar kan uppfatta tid eller ej, ger det en bild av hur det egentligen ligger till.

Ett experiment kring hundars tidsuppfattning.

Avslutande tankar

Vi kan förvisso inte ge dig ett rakt svar pÄ huruvida hundar kan uppfatta tid eller inte. Detta beror pÄ att man inom den moderna vetenskapen inte kÀnner till sÀrskilt mycket om hundars tidsperspektiv. Vad vi dock kan sÀga Àr att det faktiskt forskas en del pÄ detta omrÄde och dÀrmed bör offentliggöras nya forskningsrön under de kommande Ären.

Men visst verkar det som att hundar pĂ„ sĂ€tt och vis kan avgöra nĂ€r det Ă€r dags för dig att komma hem frĂ„n jobbet eller skolan – om du inte experimenterar med luftströmningarna i bostaden eller liknande förstĂ„s. Detta kan vara bra att kĂ€nna till nĂ€r du lĂ€mnar hunden ensam under lĂ€ngre stunder.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna