Kvinna som väljer hundfoder i butiken

Vad ska man tänka på när man väljer hundfoder? ?

Marknaden för hundfoder expanderar alltmer och det kan vara knepigt att veta vilket som passar bäst till din fyrbenta familjemedlem. Hunden behöver liksom människan få i sig alla viktiga näringsämnen för att må och fungera optimalt. Beroende på hundens behov, livsstil och kroppstyp bör hundfodret anpassas.

Därtill är det viktigt att tänka på hur mycket och hur många gånger hunden behöver matas. Behovet varierar baserat på hundens mående, ålder och storlek. Ytterligare dilemman kan uppstå då hunden inte vill äta sin mat eller ökar för mycket i vikt. Då är det viktigt att man tar hjälp och undersöker hundens kostproblematik.

Hundfoder för hundens välmående

Det finns en uppsjö av olika typer av hundfoder för hundens välmående. De olika sorterna delas in efter olika stadier i livet: valpfoder, vuxenfoder samt seniorfoder. Valpar behöver i regel ett foder med mer protein och fett för att främja tillväxten.

Vuxenfoder däremot har ett varierande energiinnehåll beroende på hur mycket hunden behöver. Om hunden är fysiskt aktiv krävs ett foder med högre energiinnehåll, men om hunden är kastrerad och därmed lägger på sig vikt enklare krävs lägre energinivåer. Äldre hundar bör få i sig mer lättsmält mat för att skona njurarna. Därtill behöver de oftast mindre fett och fibrer i sin kost, då de lättare går upp i vikt och löper större risk för förstoppning.

Om din hund lider av en sjukdom kan det vara aktuellt med ett så kallat medicinskt foder. I samband med konsultation och behandling av sjukdom kan en veterinär ordinera ett sådant. Detta foder har olika egenskaper anpassat till sjukdomen och kan hjälpa hundens tillfrisknande.

Hand som sträcker fram en skål med torrfoder till en hund

Olika typer av hundfoder

De vanligaste typerna av hundfoder är:

  • Torrfoder
  • Våtfoder
  • Färskfoder

Det mest välanvända fodret är torrfoder, troligtvis på grund av sin behändighet. Torrfoder är lätt att portionera upp, går att spara rester av samt är bra för hundens tänder. Det är således mer ekonomiskt än de flesta andra alternativ och enkelt att ta med. Våtfoder innehåller mer vätska och är desto dyrare. Däremot upplevs det många gånger godare än den torra varianten och passar utmärkt under varmare dagar då hunden behöver mer vätska.

Slutligen finns även färskfoder. Färskfoder baseras på råvaror som råa grönsaker och kött och kan tillverkas hemma i köket eller köpas fryst i djurbutiker. Det är extra viktigt att man är noga med hygienen då de råa ingredienserna kan innehålla bakterier som är skadliga för både människa och hund. Man måste också känna till att vissa av våra livsmedel är giftiga för hunden.

Hur vet jag att hunden mår bra av sitt hundfoder?

En välmående hund har god aptit, är pigg och har fin päls. Hunden dricker måttligt med vatten och ger avföring ca 2–3 gånger per dag. Om hunden inte vill äta sitt hundfoder måste man först kolla upp så att hunden mår helt bra och inte är sjuk eller skadad. Därefter kan man experimentera med att göra maten mer aptitlig. Till exempel genom att tillsätta vatten till torrfodret eller värma upp maten.

Är hunden överviktig är det inte konstigt att aptiten minskar. Hunden behöver då istället mindre mat eller ett foder med lägre energiinnehåll. Man kan också se över hundens motionsvanor och komma i gång med längre promenader eller hundsim. I slutändan är det viktigaste att din hund mår bra och har ork till alla dagens aktiviteter.

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundägandet att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *