Viktigt att välja hundförsäkring för att kunna betala veterinärkostnader

Så kan du välja den hundförsäkring som passar dig bäst

Har du svårt att välja hundförsäkring? Detta är ett dilemma som många hundägare står inför. Det finns många försäkringsbolag som erbjuder sig att försäkra din hund. Här delar vi med oss av handfasta tips som kan hjälpa dig att göra ett bättre val!

En försäkring är någonting som du helst aldrig vill behöva använda. Men grundregeln är att du alltid bör försäkra din hund. Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut kan försäkringen visa sig vara helt nödvändig i händelse av en akut skada eller sjukdom. Den kan nämligen hjälpa dig att betala för de ofta astronomiska kostnader som är förenade med omfattande veterinärvård.

Det finns dock inte en enskild djurförsäkring som är den bästa för alla djurägare. Därför bör du försöka välja den hundförsäkring som passar just dig bäst. Den bästa försäkringen är den som ger din hund ett bra skydd till en rimlig penning. Vilken detta är kan variera beroende på din hunds ålder, och ras samt utifrån andra faktorer.

5 tips som hjälper dig att välja hundförsäkring

När du ska hitta och teckna en bra hundförsäkring finns det såklart vissa saker som du bör tänka på. Nedan finner du fem handfasta tips som hjälper dig att sålla agnarna från vetet!

1. Var medveten om att du behöver en djurförsäkring

Till att börja med bör du vara medveten om att du faktiskt behöver en djurförsäkring. Detta är det första steget till att välja en hundförsäkring som är bra och täcker det mesta. Denna insikt är väldigt värdefull och avsaknaden av den kan ofta visa sig bli en dyrköpt läxa. Så lita på mig som har erfarenhet av hundägande och kostsamma veterinärbesök – försäkringen är ofta väl värd sitt pris i längden!

2. Jämför hundförsäkringar från flera olika försäkringsbolag

När du ska försäkra din hund vill du få så mycket värde för pengarna som möjligt. Därför är det viktigt att du jämför hundförsäkring och sätter dig in i skillnaderna mellan olika försäkringar. Du bör därför jämföra djurförsäkringar från flera försäkringsbolag så att du får ett brett beslutsunderlag. Det enklaste sättet att göra detta är att använda en jämförelsesajt som den vi har länkat till här.

3. Sätt dig in i vad som ingår i försäkringen

Till skillnad från sjukvårdsförsäkringar för människor täcker djurförsäkringar generellt sett inte förebyggande vårdinsatser. Därmed ingår vanligtvis inte rutinundersökningar, tandvårdsarbete eller vaccinationer i en hundförsäkring. Försäkringen täcker istället händelser som du inte kan förutse, såsom benbrott, kroniska sjukdomar och öroninfektioner.

En hund som får behandling av en veterinär
Inte alla former av veterinärvård ingår i en vanlig hundförsäkring.

4. Se till att välja hundförsäkring så tidigt som möjligt

Som vi redan har nämnt täcks långt ifrån alla sorters veterinärbesök av en djurförsäkring. Dessutom brukar inte redan existerande tillstånd täckas av försäkringen. Därför bör du välja en hundförsäkring så fort du väljer att skaffa hund och teckna försäkringen så tidigt som möjligt. Genom att göra detta kan du i många fall slippa stå med skägget i brevlådan längre fram.

Det är dyrare att försäkra en äldre hund än en yngre sådan. Faktum är att det ofta lönar sig att teckna en försäkring redan när hunden är valp. Den totala kostnaden för försäkringen under hundens livslängd kan då bli lite lägre. Eftersom den löper över en längre tid brukar även den genomsnittliga årskostnaden bli lägre om du tecknar försäkringen tidigt i hundens liv.

5. Undersök om du kan få ett rabatterat pris

Vissa försäkringsbolag erbjuder rabatterade pris om du samlar alla dina försäkringar hos dem. I vissa fall kan du få så mycket som 15-20 % rabatt när du är lojal mot försäkringsbolaget. Detta är ett bra och effektivt sätt att spara pengar med hund.

Dessutom finns det även andra rabatter att få kopplade till hundförsäkringar. Till exempel erbjuder många försäkringsbolag en rabatt om du försäkrar flera hundar hos dem. Dessutom erbjuder Svenska Kennelklubben medlemsrabatter, bland annat på djurförsäkringar.

Ha detta i åtanke när du ska välja hundförsäkring

Ovan har vi gett dig våra bästa tips för att välja hundförsäkring. Tipsen kommer förhoppningsvis att hjälpa dig göra ett bättre val. Men det finns även vissa andra saker som du bör ha i åtanke när du väljer försäkring.

Till exempel gör du bäst i att välja djurförsäkring utifrån dessa faktorer:

  • Försäkringsbolagets historik och rykte. När du ska teckna en djurförsäkring bör du naturligtvis väga in de olika försäkringsbolagens respektive historik och rykte. Ett väletablerat bolag har vissa fördelar gentemot de lite mindre uppstickarna. Bland annat brukar deras prissättning vara lite mer stabil och avgiften för din hundförsäkring kommer sannolikt inte fluktuera särskilt mycket över tid. Detta beror på att de har en lång erfarenhet av att försäkra hundar och är bra på att prissätta sina försäkringar. Dessutom kan du kallt räkna med att de inte går i konkurs eller blir uppköpta under din hunds livstid.
  • En lägre självrisk är ofta att föredra. Det är såklart upp till dig att välja huruvida du vill ha en lägre eller högre självrisk. Bägge dessa alternativ har sina respektive fördelar och nackdelar. Men om självrisken är alltför hög riskerar du att få lite mindre nytta av din djurförsäkring. För självrisken dras alltid av från det belopp som du får i ersättning av försäkringsbolaget när du utnyttjar försäkringen.
  • Direktreglering kan göra stor skillnad. Det sätt på vilket försäkringsbolag ersätter dig för kostnader för veterinärvård varierar ganska mycket. Ofta funkar det så att du betalar hela kostnaden hos veterinären och sedan skickar in fakturan och andra underlag till försäkringsbolaget. De gör sedan en bedömning och betalar därefter ut den ersättning som du har rätt till enligt försäkringen. Men det kan ibland ta ganska lång tid och om ditt försäkringsbolag erbjuder direktreglering är detta fördelaktigt. Då kan nämligen veterinären reglera ersättningen direkt och dra av den från den kostnad som du ska betala för veterinärbesöket.
Ett betalkort som dras i en kortterminal
Med direktreglering slipper du ligga ute med hela kostnaden för veterinärbesöket.

Avslutande tankar

Vår förhoppning är att vi har varit till hjälp i din strävan att välja hundförsäkring. Detta är trots allt ett viktigt val som alla hundägare behöver göra. Vi rekommenderar nämligen ingen att göra valet att inte försäkra sin hund. Vår personliga erfarenhet är att försäkringen är en värdefull trygghet som ofta är väl värd sitt pris!

Liknande artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *