Har du aldrig hört talas om hundrasen continental bulldog? Det är inte så konstigt – rasen godkändes nämligen av FCI så sent som förra året (2022) . Därför är detta en ganska ny bekantskap för de allra flesta hundälskare i vårt avlånga land.
”Contin” som den ibland kallas för är en medelstor hund. Rasen är kompakt, nästan fyrkantig, men både aktiv, uthållig och kraftfull. Det är en trevlig sällskaps- och familjehund.
Fakta om continental bulldog
Mankhöjd hanar: | 42-46 cm |
Mankhöjd tikar: | 40-44 cm |
Vikt hanar: | 25-30 kg |
Vikt tikar: | 22-27 kg |
Rasklubb: | Svenska Continental Bulldog klubben |
Rasgrupp: | Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar) |
Historia
Continental bulldog är en hundras från Schweiz. Rasen är ung och har sitt ursprung i korsningar mellan olde english bulldogge och engelsk bulldogg. Detta efter att en uppfödare av engelsk bulldogg, Imelda Angehrn, inte tyckte att utvecklingen inom rasen var tillräckligt bra. Vid denna tid hade även diskussioner börjat föras i Schweiz om hårdare djurskyddslagar och avelsbestämmelser som bland annat efterfrågade högre hälsokrav på avelsdjuren.
Efter diskussioner med olika experter inom området så bestämde sig Angehrn för att försöka få ett godkännande för korsavel med engelsk bulldogg och en annan ras. De främsta anledningarna till att börja med avelsarbetet för denna nya ras var den europeiska konventionen för uppfödning och förvaring av djur samt de nya schweiziska lagarna för djurskydd (10 §). Syftet var att skapa en medelstor bulldogg som skulle uppfylla kraven för en sund hund men också ha det trevliga temperamentet från den engelska bulldoggen.
2000 fick Angehrn godkännandet av den schweiziska klubben för engelsk bulldogg för att korsa de två raserna. Året efter föddes den första kullen. Då kallades rasen för pickwick bulldogs old type. Avelsarbetet följdes också noga av landets kennelklubb. Resultatet var dock mycket lovande och satsningen såg man skulle leda till en ny ras. En projektgrupp av olika representanter tillsattes och utvärderingar gjordes av hundarna. Rasen började då också kallas för continental bulldog. Landets kennelklubb beslutade 2004 att ge grönt ljus för skapandet av rasen och samma år startade också rasklubben.
Rasen erkändes av den internationella organisationen FCI 2022. I Sverige är den en ovanlig syn. I slutet av 2022 fanns endast 51 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.
Användningsområde och mentalitet
Continental bulldog är en utpräglad sällskaps- och familjehund. Den är dock mångsidig och vaksam vilket innebär att hunden också kan vara en god vakthund. Den skäller inte särskilt ofta men kan göra om till exempel någon skulle bryta sig in i bostaden.
Det är en uppmärksam, självsäker och energisk hundras. Hundarna beskrivs också som både charmiga, lekfulla, vänliga och kärleksfulla. Rasen ska vara lojal och hängiven mot alla i familjen och har även ett jämnt temperament. De vill helst inte vara ensamma under längre stunder utan vill vara en del av familjen. De är också i behov av uppmärksamhet från människor runt om dem.
Även om de är sociala så kan de vara lite försiktiga gentemot främmande människor innan de lärt känna dem vilket i sig kan ta tid. Om hunden är uppfostrad på ett korrekt sätt så ska den inte vara varken aggressiv eller för blyg. Som med alla hundar kräver rasen ett tydligt och pedagogiskt ledarskap med en trygg förare.
Hälsa och pälsvård
Eftersom antalet hundar är så få i Sverige kan man därför inte göra en korrekt bedömning av hälsoläget inom rasen.
Pälsen är kort, tät, platt och skinande. Hundarna har även underull som är kort, tät och har en fin struktur. Det är dock tillåtet om hunden saknar underull. Pälsen anses vara lättskött.
Vanliga frågor om continental bulldog
En continental bulldog är en medelstor hund som är kraftfull och kompakt men ändå aktiv. Den är 40-50 cm hög i mankhöjd och väger 20 till 30 kilo. Hanar av denna hundras är i regel lite större och tyngre än vad tikarna är.