Engelsk bulldogg – en anrik och älskvärd brittisk hundras

Det finns något fängslande engelsk bulldogg. Rasen har ett distinkt, kraftfullt utseende, men ändå ett förvånansvärt milt och älskvärt temperament. Dessa egenskaper gör rasen väldigt speciell. Den har även en kort kroppsbyggnad, stora uttrycksfulla ögon och en obestridlig charm. Faktum är att detta är en av de mest igenkännliga och älskade raserna i världen.

Denna guide syftar till att ge en heltäckande bild av rasen engelsk bulldogg. Genom att läsa den kan du fördjupa dig i dess historia, temperament, hälsa och mycket mer. Vi kommer att utforska hur det är att ha en av dessa charmiga hundar som en del av familjen samt hur deras unika behov och beteenden kan forma din upplevelse som ägare. Oavsett om du är en blivande ägare till en engelsk bulldogg eller bara en beundrare av rasen bjuds du här på värdefulla insikter.

Fakta om engelsk bulldogg

Mankhöjd hanar:31-40 cm
Mankhöjd tikar:31-40 cm
Vikt hanar:23-25 kg
Vikt tikar:18-23 kg
Specialklubb:Svenska Klubben för Engelsk Bulldogg
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Engelsk bulldogg har, som namnet antyder, sitt ursprung på de brittiska öarna och dess rötter kan spåras tillbaka till gamla hundar av mastiff-typ. De tidiga hundarna var kända som alaunt eller bandogar samt avlades fram av romarna och därefter av britterna. Det primära syftet med dem var tjurhetsning, en populär sport som lockade många åskådare i medeltidens England. Hundarna användes för detta ändamål mellan 1200- och 1800-talen samt även för hundslagsmål.

Med tiden avlades dessa hundar selektivt fram för vissa egenskaper, t.ex. ihärdighet, mod och en låg kropp. Dessa var egenskaper som gjorde att de kunde fånga tjurens nos och hålla en låg tyngdpunkt, vilket gjorde det svårt för tjuren att kasta dem åt sidan. Begreppet ”bulldogg” användes först på 1600-talet, för att beskriva dessa hundars unika användningsområde. Idag finns det flera olika bulldoggar i form av separata raser med en gemensam historia.

Två engelska bulldoggar

Den engelska bulldoggens roll i det historiska samhället

Utöver sin roll inom tjurfäktningen hade den engelska bulldoggen också ett rykte som beskyddare och vakthund. Rasens styrka och uthållighet gjorde den ovärderlig när det kom till att skydda människors egendom. När tjurfäktningen förbjöds i England 1835 kunde rasen ha försvunnit i glömska om det inte vore för de entusiaster som uppskattade bulldoggens övriga egenskaper – lojaliteten, uthålligheten och det distinkta utseende. Tack vare dem har rasen fortsatt att vara populär över tid.

Utvecklingen av rasens egenskaper över tid

När den grymma sporten tjurfäktning avskaffades började uppfödarna fokusera på den engelska bulldoggens övriga egenskaper. De ville ha en hund som var mild och vänlig men som ändå behöll sin robusta fysik. Under generationer av selektiv avel tonade man ner de aggressiva egenskaperna och den rasen utvecklades gradvis till den kärleksfulla och lugna sällskapshund som den idag är.

Engelsk bulldogg har ett mörkt och aggressivt förflutet bakåt i tiden, och dagens version av rasen har ärvt många av de fysiska egenskaper som den förr hade nytta av. Det stora huvudet, den muskulösa kroppen och den låga kroppsbyggnaden hos moderna engelska bulldoggar är en hyllning till rasens förflutna. Temperamentet hos dagens hundar är dock en stor kontrast till deras förfäders. De moderna hundarna är nämligen kända för sin milda och vänliga natur, sitt tålamod och sin kärlek till sina ägare.

Fysiska egenskaper

Engelsk bulldogg är en medelstor hundras med korta ben som är känd för sin robusta och kompakta kropp. Ett av rasens mest utmärkande drag är dess stora huvud, som är ganska stort i förhållande till dess övergripande kroppsstorlek. Hundarnas breda skalle och det väldefinierade stopet ger dem ett distinkt utseende. De har breda, runda, mörka ögon som ofta ger dem ett mjukt och vänligt uttryck.

Nospartiet är kort, brett och uppåtvänt – detta är ett drag som bidrar till rasens unika ”hoptryckta” ansiktsuttryck. Nosen är svart och bred med breda näsborrar. Engelsk bulldogg är också känd för sin lösa, rynkiga hud över huvud, nacke och axlar. Den är en av de hundraser med rynkor som många entusiaster älskar.

Rasen har även ett karaktäristiskt underbett där underkäken sträcker längre fram än överkäken. Hundarnas öron är små och tunna samt viks bakåt och uppåt sidorna på huvudet.

Vanliga färger och mönster

En engelsk bulldogg kan ha någon av många olika färger och mönster. Enligt rasstandarden kan dessa hundar vara antingen enfärgade alternativt enfärgade med en svart mask eller ett svart nosparti. Den kan dessutom vara antingen brindle, vit, röd, fawn, blekgul eller vit med fläckar någon av dessa olika färger.

Rasen är känd för sin kompakta storlek. Hanar väger vanligtvis ca 25 kg och tikar väger vanligtvis ca 23 kg. När det gäller höjd har de flesta engelska bulldoggar en mankhöjd på ca 31-40 cm. Trots relativt låga mankhöjd är bulldoggar extremt muskulösa och starka.

Temperament och beteende

Engelsk bulldogg är känd för sitt milda, vänliga och tålmodiga temperament. Trots sin tuffa exteriör är de i allmänhet mycket godmodiga och tillgivna. Detta gör dem till utmärkta sällskapshundar. De är kända för sitt mod och sin utmärkta förmåga att vakta, vilket har att göra med rasens historia som beskyddare.

Engelsk bulldogg som interagerar med sin ägare

Engelsk bulldogg ofta bra ihop med barn och andra djur

Engelska bulldoggar är ofta utmärkta med barn och kan vara otroligt tålmodiga, vilket gör dem lämpliga för barnfamiljer. De tycker vanligtvis om att vara nära människor och är kända för sin lojalitet mot sina familjemedlemmar. Som alla raser bör de dock socialiseras ordentligt från en ung ålder för att säkerställa positiva interaktioner.

Engelska bulldoggar kan komma bra överens med andra djur, särskilt om de socialiseras tidigt. De kan leva i harmoni med hundar och husdjur i hushållet. Varje hund är dock en unik individ och deras tolerans för andra djur kan variera. Tidiga och positiva introduktioner till andra husdjur är därför till hjälp i detta avseende.

Vanliga beteendedrag och egenheter

Engelsk bulldogg är en ras som har gjort sig känd för sin envishet. Detta karaktärsdrag kan ibland göra träningen till en utmaning. Men med konsekvens, tålamod och positiv förstärkning kan dessa hundar vara duktiga på att lära sig och låta sig tränas. De tenderar också att vara mindre aktiva jämfört med andra raser och de njuter ofta av att få koppla av.

Deras distinkta ljud är en annan egenhet hos rasen. Engelska bulldoggar är kända för att snarka och grymta på grund av sin brakycefala (trubbnosiga) natur. Även om vissa tycker att dessa beteenden är älskvärda, bör potentiella ägare vara medvetna om dessa egenskaper. Dessutom finns det vissa hälsorisker som ägare till hundraser med platt nos bör vara medvetna om.

Engelska bulldoggar kan vara ganska känsliga för värme på grund av sina trubbiga nosar. Därför bör du iaktta försiktighet för att undvika överhettning, särskilt i det varmare vädret  under de heta sommarmånaderna.

Hälsa och livslängd

Livslängden för engelsk bulldogg varierar vanligtvis mellan 8 och 10 år, även om vissa kan leva längre med lämplig vård och skötsel. Detta kan kanske verka vara en relativt kort tid jämfört med vissa andra rasers livslängd. Men de år som du får tillsammans med din hund är ofta fyllda med massor av kärlek och sällskap. Undrar du hur länge en hund lever och vilken hundras som lever längst? Då finner du svaret i vår länkade artikel!

Vanliga hälsoproblem och genetiska defekter

Likt många renrasiga hundraser kan engelsk bulldogg vara benägen att drabbas av vissa specifika hälsoproblem. Deras distinkta fysiska egenskaper bidrar till flera av dessa tillstånd. Ett vanligt problem är brakycefalt syndrom, ett andningsproblem som är resultatet av deras förkortade nos och luftvägar. Dessa hundar kan därför drabbas av andningssvårigheter, särskilt i varmt väder eller om hunden blir överviktig.

Engelska bulldoggar är också mer benägna att drabbas av höft- och armbågsdysplasi.  Detta är tillstånd som påverkar lederna och som kan leda till obehag eller problem med rörligheten. Dessutom kan deras hudveck utgöra en grogrund för bakterier och fukt, vilket kan leda till hudinfektioner om inte vecken rengörs regelbundet.

Ögonsjukdomar är också relativt vanliga hos rasen. Engelska bulldoggar är också mer benägna än vissa andra raser att drabbas av vissa typer av hjärtproblem och cancer.

Värt att notera är att inte alla hundar av denna ras kommer att drabbas av dessa problem. Men som eventuell blivande ägare bör du vara medveten om rasens hälsotillstånd.

Engelsk bulldogg som ligger och sover i soffan

Nödvändiga förebyggande hälsoåtgärder

Regelbundna veterinärkontroller är viktiga i arbetet med att övervaka och upprätthålla hälsan hos en engelsk bulldogg. Förebyggande åtgärder som att hålla en hälsosam vikt, erbjuda regelbunden motion och ge en balanserad kost är andra viktiga åtgärder. Dessa kan hjälpa till att hantera vissa potentiella hälsoproblem hos hundar av denna ras. Regelbunden rengöring av hudveck och tandvård är också viktigt för att förebygga infektioner och tandsjukdomar. Det lönar sig att regelbundet borsta tänderna på en hund jämfört med att behöva betala kostnaden för att ta bort tandsten hos veterinären.

Skötsel och vård

Engelska bulldoggar kräver en välbalanserad kost för att bibehålla sin allmänna hälsa. På grund av deras benägenhet att gå upp i vikt är portionskontroll och en näringsrik kost viktigt för att hålla dem på en hälsosam vikt. Fetma kan förvärra många av de hälsoproblem som är vanliga hos rasen, så det är viktigt att undvika överutfodring.

Hundfoder som är utformat för medelstora raser eller specifikt för bulldoggar kan vara ett bra val. Dessa foder är vanligtvis utformade med rätt balans av näringsämnen för hundar av deras storlek och rasegenskaper. Det rekommenderas alltid att du diskuterar ditt husdjurs diet med din veterinär för att säkerställa att dess individuella näringsbehov tillgodoses.

En engelsk bulldogg bör motioneras med måtta

Även om en engelsk bulldogg inte är lika aktiv som vissa andra raser behöver den ändå regelbunden motion för att hålla sig frisk och i form. På grund av deras brakycefala natur bör du dock vara försiktig så att din hund inte tvingas arbeta alltför hårt, särskilt i varmt väder.

Korta promenader eller lekpass varje dag kan vara tillräckligt för de flesta engelska bulldoggar. De  tycker också om att leka med leksaker, och lekar kan vara ett bra sätt att ge både fysisk träning och mental stimulans. Du kan med fördel låta din hund leka med aktiveringsleksaker när du vill trötta ut den och göra den belåten. I den länkade artikeln får du förslag på roliga aktiveringsspel att spela med din hund!

Pälsvård och hudvård

Engelska bulldoggar har en kort, fin päls som är relativt lätt att sköta. De fäller och bör regelbundet borstas för att hjälpa till att hålla fällningen under kontroll. Detta är inte en allergivänlig ras, så den lämpar sig förmodligen mindre väl för personer med pälsdjursallergi.

En unik del av skötseln av en engelsk bulldogg har att göra med hundens hudveck. Dessa måste rengöras regelbundet för att förhindra ansamling av smuts och bakterier. Genom att göra rent kan du förebygga uppkomsten av hudinfektioner.

Klovård och tandvård

Hundens klor bör också klippas regelbundet samt dess öron kontrolleras och rengöras för att förhindra öroninfektioner. Regelbunden tandvård, inklusive tandborstning och professionell rengöring hos veterinär, kan hjälpa till att förebygga tandsjukdomar.

Träning och mental stimulans

Trots sin något envisa natur är engelska bulldoggar kapabla att lära sig låta sig tränas. Tidig socialisering och valpträningskurser kan vara till nytta i detta hänseende. Likt alla raser svarar dessa hundar bäst på positiva, träningsmetoder som bygger på belöning och positiv förstärkning. Hårdare träningsmetoder är ofta ineffektiva och kan skada relationen mellan dig och din hund.

Tålamod och konsekvens är avgörande när du tränar en engelsk bulldogg. Korta, regelbundna träningspass är ofta mer effektiva än långa. Att använda belöningar med högt värde, som godis eller favoritleksaker, kan hjälpa till att motivera hunden Träningen bör börja i unga år och innefatta grundläggande kommandon som sitt, stanna, kom och ligg.

Hund med skateboard

Vikten av mental stimulans och förslag på aktiviteter

Det är viktigt att ge en engelsk bulldogg mental stimulans för att förhindra att den blir uttråkad och eventuellt utvecklar problembeteenden. Aktiveringsleksaker är ett bra hjälpmedel som du kan använda dig av för att stimulera din hund mentalt. Vi har även skrivit en artikel om 25 sätt att aktivera hunden som du kan läsa för att få tips på lämpliga aktiviteter.

Är det lämpligt att ha en engelsk bulldogg som familjehund?

Ja, engelska bulldoggar är generellt sett fantastiska familjehundar. De är kända för att vara milda och lojala, vilket är egenskaper som gör dem till ett utmärkt sällskap för barn. Deras lugna temperament passar bra för familjer som föredrar en mindre aktiv hund. Trots sin tuffa yttre är engelska bulldoggar mycket kärleksfulla och njuter av att spendera tid med sin familj, inklusive att koppla av på soffan.

Dock är det viktigt att komma ihåg att rasen kan ha särskilda hälsoproblem såsom andningsbesvär, vilka kan kräva särskild uppmärksamhet. Dessutom kan de lätt bli ganska envisa, och det är därför viktigt med tidig och konsekvent träning i form av vardagslydnad. Överlag är detta dock en av de hundraser som passar barnfamiljer väl.

Bör man skaffa engelsk bulldogg som första hund?

Det beror på – om du funderar på att skaffa en engelsk bulldogg som din första hund finns det några faktorer du bör ta med i beräkningan. Dessa hundar är lugna och vänliga, vilket gör att de kan vara ett bra val för ovana hundägare. De är också kända för att vara tåliga och tålmodiga, vilket kan vara en fördel om det finns barn i hemmet.

Däremot har engelska bulldoggar särskilda skötsel- och hälsobehov på grund av deras unika fysiska egenskaper. Deras brakycefala (korta nos) kan leda till andningsproblem och de är känsliga för värme. Därför kan de behöva mer veterinärvård än andra raser, vilket kan vara tidskrävande och kostsamt.

Även om de generellt sett är lätta att träna kan de också vara envisa och därmed utmanande för oerfarna ägare. De behöver även regelbunden motion för att förhindra övervikt, dock inte i extrem värme.

Om du är redo att ta itu med dessa specifika behov och ge din engelska bulldogg den tid, uppmärksamhet och kärlek den behöver kan det vara en lyckoträff. Det är alltid bäst att göra egna efterforskningar och eventuellt till och med tillbringa lite tid med rasen innan du bestämmer dig för att skaffa en hund.

Den engelska bulldoggen har en oändlig attraktionskraft

Från sitt ursprung som robusta arbetshundar i England till sin nuvarande status som älskade husdjur har den engelska bulldoggen visat sig vara en verkligt unik ras. Deras distinkta fysiska egenskaper, i kombination med deras milda och tillgivna temperament, gör dem omedelbart igenkännliga och allmänt omhuldade.

Även om det kan finnas utmaningar i form av potentiella hälsoproblem och behov av noggrant underhåll väger dock belöningen upp för detta. Som hundägare belönas du nämligen för din omsorg med sällskapet av en lojal, kärleksfull och älskvärd hund. Engelska bulldoggar är kända för sin hängivenhet till sina familjer, och deras något komiska utseende och manér kan skänka glädje och humor till vilket hushåll som helst.

När du bestämmer dig för att välkomna en engelsk bulldogg in i ditt hem bör du vara säker på din förmåga att tillgodose rasens specifika behov. Du ska även kunna ge hunden en kärleksfull och stöttande levnadsmiljö. I gengäld kommer din hund kunna erbjuda dig ett oöverträffat sällskap och oändligt många stunder av glädje. Detta gör den till en helt oförglömlig del av din familj.

Jämförelser med andra hundraser

Innan du skaffar en hund bör du vara helt säker på att rasen ifråga är den rätta för dig. Jämförelserna nedan hjälper dig att förstå vilka likheter och skillnader det finns mellan engelsk bulldogg och andra hundraser som liknar denna. Kika därför på dessa för att få ytterligare en knuff i rätt riktning!

Närbild på hund

Engelsk bulldogg eller olde english bulldogge?

Valet mellan en engelsk bulldogg och en olde english bulldogge bör till stor del göras utifrån din livsstil, dina preferenser och din förmåga att hantera behoven hos respektive ras. Engelska bulldoggar är mindre, inte fullt lika aktiva och kan vara bättre för en avslappnad livsstil eller en mindre bostadsyta. De är kända för sitt distinkta utseende men lider ofta av hälsoproblem relaterade till sina fysiska egenskaper.

Å andra sidan är olde english bulldogge en mer atletisk och robust hund. Den är framavlad för att ha färre hälsoproblem. De är vanligtvis större och behöver mer motion, vilket gör dem lämpliga för en aktiv livsstil.

Båda raserna är vänliga och lojala, men olde english bulldogge kan vara mer beskyddande. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa faktorer, tillsammans med tillgänglighet och livslängd, för att kunna göra rätt val utifrån din situation. Det kan vara en bra idé att träffa hundar av båda raserna innan du fattar ditt beslut, om du har möjlighet att göra detta.

Engelsk bulldogg eller fransk bulldogg?

Valet mellan en engelsk bulldogg och en fransk bulldogg beror på din livsstil, boendesituation och dina personliga preferenser. “Frallor” är i allmänhet mindre och mer lekfulla, vilket gör dem till ett lämpligt val för mindre hem eller för den som söker en livlig följeslagare. Engelsk bulldogg är å andra sidan större och mindre aktiv, vilket gör att den passar bra för en mer avslappnad livsstil.

Båda raserna är vänliga och sällskapliga, men engelska bulldoggar är ofta mer avslappnade medan franska bulldoggar är mer tillgivna. Hälsan är en annan faktor, där den engelska bulldoggen ofta har fler hälsoproblem och en kortare livslängd. Skötselbehoven är liknande för båda raserna, även om engelska bulldoggar kan kräva mer hudvård.

Slutligen bör du överväga vilket fysiskt utseende som tilltalar dig. Föredrar du en större och mer muskulös hund eller en mindre sådan med stora, fladdermusliknande öron? Om du har möjlighet att träffa hundar av båda raserna kan det vara en god idé att göra detta.

Engelsk bulldogg eller american bulldog?

Valet mellan en engelsk bulldogg och american bulldog bör du främst göra utifrån din livsstil, ditt levnadsutrymme och dina preferenser. Engelska bulldoggar är mindre och inte heller lika aktiva, vilket gör dem till ett lämpligt val för dig som bor lite mindre eller har en mer stillasittande livsstil. De är kända för sitt milda temperament men är benägna att drabbas av ett antal hälsoproblem relaterade till deras unika fysiska egenskaper. Å andra sidan är en american bulldog större och mer energisk samt kräver mer motion och utrymme. Därför passar den bra för aktiva individer eller familjer med en trädgård.

Hundar av rasen american bulldog tenderar att ha färre hälsoproblem och en längre livslängd jämfört med engelska bulldoggar. Båda raserna är lojala och sällskapliga, men den amerikanska varianten kan ha en starkare vaktinstinkt.

När du väljer mellan dessa två raser bör du ta hänsyn till de fysiska egenskaperna, aktivitetsnivån, hälsan och storleken på din bostad. Det kan också vara bra att träffa hundar av båda raserna innan du fattar ett beslut.

Vanliga frågor om engelsk bulldogg

Hur är det att ha en engelsk bulldogg?

Att ha en engelsk bulldogg innebär att man har en lojal, kärleksfull men också lite seg hund som älskar att slappa.

Har engelsk bulldogg någon svans?

Ja, engelska bulldoggar har en svans. Den är dock kortare jämfört med många andra hundrasers svansar.

När är en engelsk bulldogg fullvuxen?

En engelsk bulldogg anses vara fullvuxen på höjden vid omkring 12 månaders ålder. Däremot kommer hunden fortsätta att fylla ut sitt bröst och öka i vikt fram till ungefär två års ålder.

Hur stor blir en engelsk bulldogg?

En vuxen engelsk bulldogg väger vanligtvis mellan 22-25 kg och är 31-40 cm i höjd.

Hur gammal blir en engelsk bulldogg?

En engelsk bulldogg lever i genomsnitt mellan 8 och 10 år.

Kan en engelsk bulldogg simma?

Nej, engelska bulldoggar är inte naturliga simmare och på grund av sin kroppsbyggnad kan de ha svårt att simma. Detta beror dels på de korta benen men även på den platta nosen och den kraftiga kroppsbyggnaden.

Hur mycket kostar en engelsk bulldogg?

Priset för en engelsk bulldogg varierar men ligger oftast kring 20 000 kr.

Hur funkar engelsk bulldogg med andra hundar?

Engelska bulldoggar brukar komma överens med andra hundar men tidig socialisering är viktigt.

Hur mycket mat ska en engelsk bulldogg ha?

En engelsk bulldogg ska äta omkring 2-3% av sin kroppsvikt per dag, fördelat över två måltider. Exakt hur mycket mat hunden ska äta varierar dock beroende på vilket foder du ger. Läs därför informationen på förpackningen för att få reda på hur mycket av fodret din hund ska äta.

Liknande artiklar