Hundraser

Redan under forntiden ägnade sig människor åt hundavel. Vår önskan att ta fram hundar med varierande egenskaper har lett fram till att det idag finns hundratals hundraser. Allt började med att vargen domesticerades och vi fick tamhundar. Därefter började man medvetet avla fram hundar som gavs specifika uppgifter, till exempel att jaga, valla och vakta. Dessa tros vara de första arbetsuppgifter som har utförts av det djur som vi idag kallar ”människans bästa vän”.

Under de tusentals år som har gått sedan de första tamhundarnas tid har mycket vatten runnit under broarna. Vi människor har avlat fram hundar med de rätta fysiska och mentala egenskaperna för att utföra diverse arbetsuppgifter. Till exempel är den slanka greyhounden skapt för att kunna jaga snabbfotade bytesdjur såsom kaniner. De stora mastifferna har istället använts som krigare och väktare.

I takt med att vi människor har blivit allt mer sofistikerade har även våra hundar utvecklats. Därför har det med tiden uppkommit allt fler distinkta hundraser. Till exempel utgjorde greyhound grunden i det avelsarbete som gav oss den irländska varghunden och den italienska vinthunden. Alla dessa raser är alltså närbesläktade trots att de ser väldigt olika ut.

En hundras är renrasig så länge som två hundar av samma ras används i avelsarbetet. Till exempel kan endast avkomman till två renrasiga golden retrievers anses vara en renrasig golden retriever. Skulle en av föräldrarna inte vara renrasiga, eller om de bägge hundarna är av olika raser, klassificeras avkomman istället som en blandras.

Alla renrasiga hundraser har en rasstandard. I detta dokument framgår vilka fysiska egenskaper hunden ifråga ska ha. Där står även hur hunden ska röra sig och vilket temperament den ska ha. Därmed skiljer sig rasstandarden för en cocker spaniel åt från en springer spaniels.

I skrivande stund finns det 368 hundraser runtom i världen som är erkända av den internationella kennelkubben, Fédération Cynologique Internationale (FCI). Du kan läsa mer om de olika raserna i vår alfabetiska lista över hundraser.

Vill du hellre veta vilka länder de olika raserna kommer ifrån? Se då vår lista över hundraser efter ursprungsland!

Tarotkort

Hund och tarot: Dessa hundraser kan kopplas till olika tarotkort

Har du någonsin undrat om det finns ett djupare sätt att förstå din hund på? Eller har du kanske kommit i kontakt med tarotkort och funderat över de universella symboler och arketyper som dessa kort representerar? Om svaret är ja på någon av dessa frågor är den här artikeln för dig – här tittar vi […]

Hund och tarot: Dessa hundraser kan kopplas till olika tarotkort Läs mer »

Cavapoo som ligger på golvet

Cavapoo – en blandras som många har kommit att älska

Cavapoo är inte en renrasig hund utan snarare en blandras. Den kallas ibland även för cavapoodle eller cavoodle och har blivit populär världen över. Dessa söda och kelvänliga hundar är en korsning mellan cavalier king charles spaniel och pudel. Denna korsning har visat sig ger charmiga och tillgivna hundar som lämpar sig väl för barnfamiljer och pensionärer.

Cavapoo – en blandras som många har kommit att älska Läs mer »