Hundraser

Redan under forntiden Ă€gnade sig mĂ€nniskor Ă„t hundavel. VĂ„r önskan att ta fram hundar med varierande egenskaper har lett fram till att det idag finns hundratals hundraser. Allt började med att vargen domesticerades och vi fick tamhundar. DĂ€refter började man medvetet avla fram hundar som gavs specifika uppgifter, till exempel att jaga, valla och vakta. Dessa tros vara de första arbetsuppgifter som har utförts av det djur som vi idag kallar ”mĂ€nniskans bĂ€sta vĂ€n”.

Under de tusentals Är som har gÄtt sedan de första tamhundarnas tid har mycket vatten runnit under broarna. Vi mÀnniskor har avlat fram hundar med de rÀtta fysiska och mentala egenskaperna för att utföra diverse arbetsuppgifter. Till exempel Àr den slanka greyhounden skapt för att kunna jaga snabbfotade bytesdjur sÄsom kaniner. De stora mastifferna har istÀllet anvÀnts som krigare och vÀktare.

I takt med att vi mÀnniskor har blivit allt mer sofistikerade har Àven vÄra hundar utvecklats. DÀrför har det med tiden uppkommit allt fler distinkta hundraser. Till exempel utgjorde greyhound grunden i det avelsarbete som gav oss den irlÀndska varghunden och den italienska vinthunden. Alla dessa raser Àr alltsÄ nÀrbeslÀktade trots att de ser vÀldigt olika ut.

En hundras Àr renrasig sÄ lÀnge som tvÄ hundar av samma ras anvÀnds i avelsarbetet. Till exempel kan endast avkomman till tvÄ renrasiga golden retrievers anses vara en renrasig golden retriever. Skulle en av förÀldrarna inte vara renrasiga, eller om de bÀgge hundarna Àr av olika raser, klassificeras avkomman istÀllet som en blandras.

Alla renrasiga hundraser har en rasstandard. I detta dokument framgÄr vilka fysiska egenskaper hunden ifrÄga ska ha. DÀr stÄr Àven hur hunden ska röra sig och vilket temperament den ska ha. DÀrmed skiljer sig rasstandarden för en cocker spaniel Ät frÄn en springer spaniels.

I skrivande stund finns det 368 hundraser runtom i vÀrlden som Àr erkÀnda av den internationella kennelkubben, Fédération Cynologique Internationale (FCI). Du kan lÀsa mer om de olika raserna i vÄr alfabetiska lista över hundraser.

Vill du hellre veta vilka lÀnder de olika raserna kommer ifrÄn? Se dÄ vÄr lista över hundraser efter ursprungsland!

Silhuett tillhörande en mellanstor hundras

44 mellanstora hundraser – medelstora hundar som Ă€r lagom

Vissa personer föredrar stora hundraser medan andra tycker att smÄ hundar Àr de bÀsta. Ibland Àr dock lagom bÀst och dÀrför tipsar vi hÀr om mellanstora hundraser som passar de allra flesta hundÀlskare. Dessa medelstora hundar kombinerar ofta de bÀsta egenskaperna hos sÄvÀl större som mindre jyckar. De bjuder dessutom pÄ en mÄngfald vad gÀller aktivitetsnivÄ, trÀningsvilja, temperament och pÀlstyp.

En av alla jÀttestora hundraser som möter en mindre hund

19 jÀttestora hundraser för dig som vill ha en jÀtte till hund

Vissa personer föredrar att skaffa mindre hundar medan andra föredrar riktiga jÀttar till jyckar. De jÀttestora hundraser som vi lyfter fram i denna lista Àr i regel vÀnliga jÀttar. De Àr snÀlla och lojala beskyddare som har mÄnga fördelar gentemot mindre vovvar.

Border collien - en av flera bra hundraser för agility - springer slalom mellan pinnar

13 hundraser för agility – spĂ€nstiga hundar för agilitybanan

NÀstan alla hundar kan utöva hundsporter av olika slag i nÄgon utstrÀckning. Det finns dock vissa hundraser för agility som Àr lite bÀttre pÄ att hoppa över hinder, springa genom tunnlar etc. SÄ om detta Àr den sport som du har fastnat för vill du ha rÀtt hund för uppgiften.

Cocker spaniel Àr en av flera bra hundraser för barnfamiljer, hÀr liggandes i en soffa med tvÄ barn

Hundraser för barnfamiljer – 25 barnvĂ€nliga hundar

Letar du efter en hund som passar bra i en familj med barn? Det finns mÄnga bra hundraser för barnfamiljer som stÀmmer bra in pÄ denna beskrivning. I princip kan vilken hund som helst funka bra tillsammans med barn. I slutÀndan handlar det mycket om hundens nivÄ av vardagslydnad samt dess Älder och storlek. Med detta sagt finns det sÄklart vissa lite mer barnvÀnliga hundraser.

Australian Shepherd – en av de vallande hundraserna

Vallande hundraser – 25 vallhundar som gĂ€rna vallar boskap

MÄnga hundar ingÄr i den rasgrupp som heter vall-, boskaps- och herdehundar. I skrivande stund tillhör inte mindre Àn 53 hundraser denna grupp. KÀrt barn har som bekant mÄnga namn och dessa hundar kallas för vallhundar, boskapshundar, boskapsvallare eller herdehundar. I denna artikel kikar vi nÀrmare pÄ 25 vallande hundraser som gÀrna Àgnar sig Ät att valla boskap!

Äldre kvinna som poserar med en av de bra hundraser för pensionĂ€rer pĂ„ vĂ„r lista

Hundraser för pensionĂ€rer – 20 bra raser för Ă€ldre personer

De raser hundar som lĂ€mpar sig bĂ€st för seniorer Ă€r i regel lĂ€ttsamma sĂ„dana med ett lĂ€gre behov av motion. Även om du Ă€r lite Ă€ldre bör du dock vĂ€lja den ras som passar just din livsstil och förmĂ„ga bĂ€st. Med detta sagt finns det vissa hundraser för pensionĂ€rer som generellt sett Ă€r lite mer lĂ€mpliga.