Hundraser

Redan under forntiden Ă€gnade sig mĂ€nniskor Ă„t hundavel. VĂ„r önskan att ta fram hundar med varierande egenskaper har lett fram till att det idag finns hundratals hundraser. Allt började med att vargen domesticerades och vi fick tamhundar. DĂ€refter började man medvetet avla fram hundar som gavs specifika uppgifter, till exempel att jaga, valla och vakta. Dessa tros vara de första arbetsuppgifter som har utförts av det djur som vi idag kallar ”mĂ€nniskans bĂ€sta vĂ€n”.

Under de tusentals Är som har gÄtt sedan de första tamhundarnas tid har mycket vatten runnit under broarna. Vi mÀnniskor har avlat fram hundar med de rÀtta fysiska och mentala egenskaperna för att utföra diverse arbetsuppgifter. Till exempel Àr den slanka greyhounden skapt för att kunna jaga snabbfotade bytesdjur sÄsom kaniner. De stora mastifferna har istÀllet anvÀnts som krigare och vÀktare.

I takt med att vi mÀnniskor har blivit allt mer sofistikerade har Àven vÄra hundar utvecklats. DÀrför har det med tiden uppkommit allt fler distinkta hundraser. Till exempel utgjorde greyhound grunden i det avelsarbete som gav oss den irlÀndska varghunden och den italienska vinthunden. Alla dessa raser Àr alltsÄ nÀrbeslÀktade trots att de ser vÀldigt olika ut.

En hundras Àr renrasig sÄ lÀnge som tvÄ hundar av samma ras anvÀnds i avelsarbetet. Till exempel kan endast avkomman till tvÄ renrasiga golden retrievers anses vara en renrasig golden retriever. Skulle en av förÀldrarna inte vara renrasiga, eller om de bÀgge hundarna Àr av olika raser, klassificeras avkomman istÀllet som en blandras.

Alla renrasiga hundraser har en rasstandard. I detta dokument framgÄr vilka fysiska egenskaper hunden ifrÄga ska ha. DÀr stÄr Àven hur hunden ska röra sig och vilket temperament den ska ha. DÀrmed skiljer sig rasstandarden för en cocker spaniel Ät frÄn en springer spaniels.

I skrivande stund finns det 368 hundraser runtom i vÀrlden som Àr erkÀnda av den internationella kennelkubben, Fédération Cynologique Internationale (FCI). Du kan lÀsa mer om de olika raserna i vÄr alfabetiska lista över hundraser.

Vill du hellre veta vilka lÀnder de olika raserna kommer ifrÄn? Se dÄ vÄr lista över hundraser efter ursprungsland!

Polishund som tittar fram ur en polisbil med blÄljus

Polishundar – 12 raser som ofta anvĂ€nds av polisen

MÄnga hundar har fÀrdigheter och förmÄgor som kan vara till nytta för oss mÀnniskor. Ett utmÀrkt exempel pÄ detta Àr de polishundar som Àr ett viktigt verktyg i polisens arbete med brottsbekÀmpning. Med tanke pÄ att patrullhundarnas roll skiljer sig Ät lite grann mellan olika lÀnder finns det ocksÄ flera olika raser som anvÀnds av polisen. HÀr belyser vi 12 raser som lÀmpar sig sÀrskilt vÀl för detta ÀndamÄl!

En av de mindre hundraser som jagar rÄttor genom att grÀva i marken

Hundraser som jagar rĂ„ttor – 11 duktiga rĂ„ttjĂ€gare

De hundraser som jagar rÄttor har avlats fram för att fÄnga rÄttdjur och andra gnagare vilka betraktas som skadedjur. Det var framför allt vanligt att vissa hundar anvÀndes i detta syfte under 1800-talet. Vissa hundÀgare lÄter ocksÄ sina hundar fortsÀtta med detta arbete Àven i modern tid. De allra flesta vÀljer dock att anvÀnda hunden frÀmst som en sÀllskapshund snarare Àn som en renodlad rÄttjÀgare.

American hairless terrier Àr en av de nakenhundar som saknar pÀls

Nakenhundar Àr fascinerande hundar utan pÀls

MĂ„nga ser mĂ€nniskans bĂ€sta vĂ€n som tillgivna pĂ€lsbollar med stora hjĂ€rtan. Men sĂ„ behöver inte nödvĂ€ndigtvis vara fallet – tycker du att sĂ„vĂ€l lĂ„nghĂ„riga som strĂ€vhĂ„riga och korthĂ„riga hundraser Ă€r alldeles för hĂ„riga? DĂ„ kan du istĂ€llet vilja spana in dessa nakenhundar, d.v.s. raser med hundar utan pĂ€ls!

Mops Àr en av vÄra korthÄriga hundraser

KorthĂ„riga hundraser – 20 hundar med kort pĂ€ls

KorthÄriga hundraser föredras av mÄnga hundÀgare som vill ha en hund som inte krÀver sÀrskilt mycket pÀlsvÄrd. Hundar med kort pÀls behöver nÀmligen inte borstas lika mycket som mer lÄnghÄriga hundraser. Med detta sagt behöver sÄklart alla hundar tas om hand och du kommer kanske inte ifrÄn pÀlsvÄrden helt och hÄllet. DÀremot har de mindre pÀls att borsta och fÀlla.