Tre vakthundar

13 bästa vakthundarna – bra vaktande hundraser

I denna lista belyser vi några av de allra bästa vakthundarna som du kan använda för att vakta din familj eller dina ägor. Det finns många vaktande hundraser som gärna har till uppgift att varna för inkränktare. Dessa är villiga att göra precis vad som helst för att hålla sin familj och sitt hem tryggt.

13 bästa vakthundarna

Det kommer nog inte som en överraskning att vi har valt att placera tysk schäferhund, rottweiler och dobermann i toppen av vår lista. Dessa tre vaktande hundraser står nämligen ensamma för majoriteten av alla vakthundar i landet. Det är också några av de mest populära hundraserna bland svenska hundägare.

Därmed är det inte säkert att en hund av någon av dessa raser per automatik är en bra vakthund. Det kan nämligen krävas professionell träning för att locka fram denna egenskap. Med det sagt hoppar vi nu vidare till vår lista över de bästa vakthundarna!

1. Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler är en hundras som från början avlades fram till att valla boskap och bistå soldater i strid. Det är den bästa vakthunden på så sätt att den kryssar i alla rutor på kravspecen: Detta är en intelligent hundras som är väldigt lojal mot sin familj men samtidigt robust och modig. Rottweilern är beredd att möta alla hot – oavsett om det rör sig om en björn eller en illvillig människa.

Du bör dock överväga att skaffa en annan hundras om du inte är en van hundägare. För en rottweiler mår bäst av en lugn och trygg mänsklig flockledare. ”Rottisar” kräver dessutom mycket motion och aktivering, så du bör kunna ägna mycket tid tillsammans med din hund.

När det kommer till sina vaktande egenskaper är rottweilerns fysiska kraftfullhet inte bara imponerande utan även omedelbart uppenbar för inkräktare.

2. Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tyska schäferhundar har länge använts av såväl polis som militär runtom i världen. Dessa tyska hundar har de flesta egenskaper som en vakthund bör ha. De är intelligenta och lojala men samtidigt modiga. Schäfern är dessutom en lättränad hundras.

En schäfer har ofta en avskräckande effekt på inkräktare. Detta trots att det i sammanhanget rör sig om en relativt lätt hund viktmässigt. Men de flesta människor är medvetna om att detta är en vaktande hundras och väljer hellre ett annat mål för sina kriminella aktiviteter.

Även den tyska schäferhunden är en hundras som är skarp och kräver mycket uppmärksamhet från sin ägare. I annat fall riskerar den att utveckla diverse beteenderelaterade problem.

3. Dobermann

Dobermann

Dobermann är en vanlig vakthund tack vare att dessa hundar är väldigt uppmärksamma och modiga. Det är en fysiskt stor hundras som trots detta är väldigt snabbfotad. Detta gör också att en dobermann kräver en hel del motion och utrymme.

Likt schäfrar och rottisar behöver ”dobbar” en van hundägare som styr skutan. Du bör även ha en hyfsat stor plånbok då dobermann är en av de dyraste hundraserna i Sverige.

4. Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiffen avlades ursprungligen fram för att hålla tjuvskyttar borta. Dessa jyckar har dock haft många olika jobb under historiens gång.

Bullmastiffer har flera av de egenskaper som de tre pallkandidaterna på vår lista över de bästa vakthundarna har: De är lojala och skyddande men lite mer självständiga än de övriga tre hundraserna. Dessutom kräver de lite mindre motion.

En bullmastiff är en väldigt stor och kraftfull hund som inte skäller i onödan. Tack vare sin storlek och sin självständighet kräver även dessa hundar en van ledare.

5. Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer är en vaktande hundras som dock inte är fullt like intensiv som de övriga vakthundarna på denna lista. Likt övriga jyckar kräver de dock en hel del uppmärksamhet från sina ägare för att må riktigt bra.

Faktum är att en riesenschnauzer är en stolt, stor och ganska kraftfulla hundras. De är även vaktande och försvarar effektivt sin familj. Schnauzrar är väldigt intelligenta men kan dock vara lite busiga och är därför inte någon bra hundras för nybörjare.

6. Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund kanske inte är den första hundras som du tänker på när du föreställer dig en vakthund. Dessa hundar placerar sig dock relativt högt på vår lista över de bästa vakthundarna, och detta grundar sig i deras DNA. Pyrenéerhundar är nämligen framavlade för att skydda boskap mot vargar. Därför lämpar sig denna vaktande hundras utmärkt även för att skydda dig och din familj.

En pyrenéerhund är lojal, modig och oberoende. Dess storlek avskräcker de flesta människor och djur från att försöka sig på något. Pyrenéerhundar är varsamma mot sina flockmedlemmar, oavsett om det rör sig om mänskliga sådana eller får.

7. Grand danois

Grand danois

Grand danois är en av de största hundraserna i världen. Dessa enorma jättar är dock väldigt vänliga gentemot sina ägare och familjemedlemmar.

Även om detta kanske inte är en vare sig vaktande hundras eller en skyddande sådan, kan de ändå ha en tryggande effekt för din familj. Detta tack vare deras massiva storlek.

8. Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är en väldigt populär hundras bland instruktörer som tränar vakthundar av olika slag. Det är även en väldigt vanligt förekommande ras inom det militära samt inom polisväsendet.

I grund och botten påminner belgisk vallhund mycket om tysk schäferhund. Men den belgiska vallhunden är dock mer energisk och intensiv än schäfern. Detta gör också att de lämpar sig väldigt väl för att vakta och jobba, dock gör den sig mindre bra som en soffliggande familjehund.

9. Hollandse herdershond

Hollandse herdershond

Hollandse herdershond är en holländsk herdehund som påminner mycket om tysk schäferhund och belgisk vallhund. Denna holländska variant anses dock lite enklare att träna. Det är en relativt ovanlig hundras som har en bättre hälsa än sina kusiner.

En hollandse herdershond är något mindre än de flesta schäfrar. Men även om detta är en lite mindre vakthund har den alla verktyg som krävs när det kommer till styrka, mod och intelligens. Därför kan dessa hundar göra ett bra jobb som vakthundar eller som personskyddshundar.

10. Cane corso

Cane corso

Cane corso är likt grand danois en väldigt stor hundras. Få främlingar möter gärna dessa jättar i trädgården eller innanför dörren. Men även om dessa enorma hundar har en skräckinjagande storlek är de i själva verket vanligtvis lugna av sig.

11. Boxer

Boxer

En boxer är inte bara ett glatt energiknippe utan även en effektiv vakthund. Faktum är till och med att det är just detta syfte som denna hundras har avlats fram för. Det är också en av de hundraser utan jaktinstinkt som vi belyser i en annan artikel.

Boxern må vara aningen liten jämfört med vissa andra vakthundar på denna lista. De har dock en imponerande fysik och en hög energinivå. Därför kan de vara minst lika avskräckande för skurkar som många andra hundraser kan vara. De är också smarta, lättlärda och lojala – egenskaper som gör dem till att vakta.

12. Bouvier des flandres

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres är en hundras med ett speciellt utseende. Denna fårliknande hundras är även en riktigt bra vakthund. Dessa hundar är nämligen kraftigt byggda och kan lätt skrämma bort inkräktare.

13. Beauceron

Beauceron

Beauceron är en fransk vallhund och vakthund som liknar en korsning mellan rottweiler, dobermann och labrador. Dessa envisa jyckar kan vara ganska svårtränade och lämpar sig därför inte särskilt bra för nya hundägare. De har även en utpräglad jaktinstinkt och kan få för sig att jaga mindre husdjur i hushållet.

Utan träning får du dock en väldigt bra vakthund i en beauceron.

Behöver du verkligen en vakthund?

Människans bästa vän kan utföra flera olika arbetsuppgifter. Vissa är väldigt bra på hundsporter som agility medan andra är utmärkta ledarhundar. Ytterligare andra kan hjälpa människor som lider av ångest eller depression, medan andra jyckar använder sitt luktsinne för att hitta föremål eller hålla koll på blodsockernivåerna.

När det kommer till vakthundar finns det olika nivåer av vaktande och beskydd som dessa kan erbjuda. Till exempel kan de allra flesta hundar tränas till att skälla när någon knackar på dörren. Detta gäller oavsett om hunden ifråga är en liten chihuahua eller en stor mastiff. Och skällandet kan avskräcka vissa tjuvar och andra busar, men chihuahuan kommer kanske inte vara särskilt skrämmande för riktigt illvilliga kriminella individer.

Dessa egenskaper bör en bra vakthund ha

I listan ovan kan du se vilka hundraser vi generellt sett anser vara de bästa vakthundarna. Några av de egenskaper som en bra vakthund bör ha är:

 • Intelligens – En bra vakthund behöver vara lydig och svara väl på grundläggande hundkommandon. Hunden behöver även kunna skilja mellan situationer som är hotfulla eller bara ovanliga.
 • Mod – Din hund behöver vara tillräcklig modig för att kunna stirra faran i vitögat. Den genomsnittlige inbrottstjuven är sannolikt dubbelt så stor som din schäfer eller dobermann. Därför behöver hunden vara modig nog att ändå kunna stå upp mot tjuven.
 • Lojalitet – En vakthund bör vara lojal mot sin familj men skeptisk mot främlingar. Du vill trots allt inte ha hund som likt en golden retriever eller labrador glatt välkomnar oinbjudna gäster.
 • Vaktinstinkt – Vakthundar bör såklart ha en tydlig känsla för vad som är dess hem och kunna vakta hemmet mot inkräktare.

Olika sorters vakthundar

Det finns flera olika sorters vakthundar och det kan för många vara svårt att skilja på dessa. Viktigt att poängtera är att det inte är hundrasen som avgör vilken etikett en viss hund bör ha – det är istället träningen som avgör.

 • En varnande vakthund håller ett öga på familjen eller fastigheten och skäller om en främling närmar sig eller om något oväntat inträffar. Det är då din uppgift att hantera problemet. Denna varnande egenskap har inte bara vaktande hundraser utan de allra flesta raser. Det krävs därmed ingen avancerad träning för att få en hund att utföra denna uppgift. Eftersom hunden inte behöver vidta någon ytterligare åtgärd behöver den inte heller vara stor och skräckinjagande. Även en mindre hund, såsom en chihuahua, kan göra ett utmärkt jobb med att varna dig för fara.
 • Vissa vakthundar håller inte bara ett öga på sin omgivning utan är även redo att fysiskt försvara sin familj och bostad från hot. Vanligtvis börjar dessa hundar med att skälla på det upplevda hotet, men de kan även komma att bita om så krävs. Därför måste dessa vakthundar tränas för att kunna utföra sin uppgift effektivt och skilja på verkliga hot och de situationer som inte är hotfulla. En vakthund av detta slag vaktar vanligtvis ett begränsat område, såsom en bostad eller en kommersiell fastighet.
 • Patrullhundar påminner om vakthundar men har även tränats att patrullera ett givet område. Området ifråga kan till exempel vara en större trädgård eller en kommersiell fastighet. Dessa hundar kan arbeta mer självständigt och behöver därför vara väldigt självsäkra, pålitliga och intelligenta.
 • Hundar som används för personskydd är vakthundar med uppgiften att vakta ett rörligt mål. Målet kan till exempel vara en viss person eller familj. Dessa hundar behöver en hel del specialträning. De måste kunna skilja mellan vänner och fiender samt arbeta på ett tryggt sätt i situationer med mycket folk runt omkring.
 • Attackhundar används främst av militär eller polis. Dessa hundar kan utföra alla ovanstående uppgift och även användas som ett vapen. Hundarna har specialtränats för detta ändamål och kan vara väldigt farliga om de hanteras av fel person.

De allra flesta hundar har någon form av vaktinstinkt i sig och kan varna för inkräktare. Men det är alltså bara ett fåtal vaktande hundraser och andra indivier som gärna kan tränas till att ge ett ökat skydd.

Patrullerande polishund
En patrullerande polishund är en sorts specialiserad vakthund.

Finns det barnvänliga vakthundar?

Innan du välkomnar en hund in i ditt liv är det viktigt att överväga vilka konsekvenser detta skulle få. Detta gäller förstås särskild då man försöker kombinera en vakthund och en familjehund.

När man pratar om vakthundar syftar man ofta på lite större hundar. Stora hundar kan lätt åsamka mindre barn skador – detta gäller även med lekfulla valpar som bara lattjar runt. Vaktande hundraser är ofta ganska robusta och kan i större utsträckning råka skada ett litet barn av ren händelse.

Med det sagt går det ofta att träna upp en vaktande familjehund att vara väldigt lojal och kärleksfull mot sin familj. Men du bör försöka hålla ett öga på dina barn när de leker med hunden. Det är också viktigt att lära barnen att de inte ska vara ovarsamma med hunden.

Avslutande tankar

Är du på jakt efter en vakthund som ska skydda dig och din familj? En rottweiler eller någon annan vaktande hundras kan då vara ett bra alternativ. Men det kan vara värt att låta träna hunden ordentligt innan du låter den uttryckligen vakta er.

Har du själv en hund som vaktar? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

4 reaktioner på ”13 bästa vakthundarna – bra vaktande hundraser”

 1. Susanne W Turconi

  Kan inte nog poängtera att barn inte ska lämnas ensamma med en hund. Ett skräckexempel är den hund som barn plågade genom att de borstade öronen på dem. Icke att undra på att hunden bets. Jag var på ett gardenparty med min unge sheltie, där en unge kom fram och trummade på honom med plastbestick. Mamman såg på med ett dåraktigt grin och tänkte inte på att ingripa.

  1. Hej Suzanne och tack för din kommentar! Helt rätt – framför allt mindre barn bör aldrig lämnas helt ensamma med en hund. All lek och interaktion bör ske under en vuxens översyn. Det finns tyvärr många skräckhistorier då små barn ju ofta saknar den förståelse och det konsekvenstänk som de flesta vuxna har.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *