Hundraser från Schweiz – allt om schweiziska raser

Det bergiga centraleuropeiska landet som angränsar till Italien är inte bara känt för sina alptoppar. Landet är även känt för för att tillverka utsökt choklad och högkvalitativa klockor. Men visste du att det även finns ett antal hundraser från Schweiz? De schweiziska raserna är kända för att vara lojala, intelligenta och anpassningsbara. I denna artikel utforskar vi dessa raser – läs vidare för att bekanta dig med dem!

Appenzeller sennenhund

Appenzeller sennenhund

Appenzeller sennenhund är en medelstor hundras från Schweiz. Detta är en av de fyra sennenhundarna och rasen är känd för att vara energisk och lojal. Detta är också en av flera trefärgade schweziska raser. Är du en aktiv ägare som kan erbjuda din hund mycket fysisk aktivitet? Då kan detta vara en trevlig och lojal sällskapshund.

Berner sennenhund

Berner sennenhund

Berner sennenhund är en stor och kraftig schweizisk hundras som tillhör sennenhundarna. Denna ras är känd för sitt lugna och fina temperament samt sin lojalitet och intelligens. Dessa egenskaper gör rasen till en trevlig sällskapshund. Detta är också hundar som vanligtvis är intelligenta och lättränade även om de ibland kan vara envisa.

Continental bulldog

Continental bulldog

Continental bulldog är en hundras från Schweiz som är sprungen ur korsningar mellan old english bulldog och engelsk bulldogg. Rasen skapades med målet att ta fram en ras som är mer hälsosam och rörlig än andra bulldoggar. Denna ras är bland annat tänkt att kunna användas som en mångsidig arbetande hund. Dessa schweiziska hundar är kända för att vara lojala och beskyddande gentemot sin familj.

Entlebucher sennenhund

Entlebucher sennenhund

Entlebucher sennenhund är den tredje av de fyra sennenhundarna som finns med i denna lista. Denna schweiziska hundras har en kraftull och muskulös kropp och en tät päls som vanligtvis är trefärgad. Dessa hundar är aktiva, intelligenta och lojala gentemot familjemedlemmarna. Rasen är lättlärd och kan med fördel utöva olika hundsporter såsom lydnad och agility.

Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund är den fjärde och sista av sennenhundarna att belysas i denna artikel. Denna ras har en muskulös och kraftfull kropp med en kort, tät päls. Detta är en hundras från Schweiz som är känd för att vara lugn, självsäker och lojal. Överlag är detta en mångsidig och hårt arbetande ras som är en lämplig sällskapshund för en aktiv och erfaren hundägare.

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund är en större schweizisk hundras som avlades fram för att agera räddningshund. Tanken var att dessa hundar skulle kunna rädda människor som gick vilse eller skadades i bergen. Därför har denna ras försetts med en stor och muskulös kropp som gör hundarna väldigt starka. Dessa hundar är för övrigt kända för att vara lugna, tålmodiga och vänliga.

Schweizisk stövare

Schweizisk stövare

Schweizisk stövare är en hundras från Schweiz som finns i flera olika varianter. Dessa hundar är framavlade för att jaga och spåra vilt, i synnerhet hare och räv. De har en slank och muskulös kroppsbyggnad och pälsen kan ha någon av flera olika färger. Hundarna är aktiva, rörliga och envisa. De har en stark jaktinstinkt samt kräver mycket fysisk och mental aktivering för att må bra. De kan med fördel användas till jakt, agility eller viltspår.

Vit herdehund

Vit herdehund

Vit herdehund är en schweizisk hundras som är förhållandevis ny jämfört med vissa andra raser. Rasen avlades nämligen fram under mitten av 1900-talet genom korsningar mellan vita tyska schäferhundar. Därför är det inte särskilt konstigt att detta är en av de hundraser som liknar just schäfrar. Den vita herdehunden är känd för att vara lojal, beskyddande och tillgiven sin familj. Den kan med fördel användas till lydnad, agility samt sök- och räddningsuppdrag.

Vanliga frågor om hundraser från Schweiz

Vilka hundraser från Schweiz finns det?

Det finns ett antal olika hundraser från Schweiz. Dessa är: appenzeller sennenhund, berner sennenhund, continental bulldog, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund, sankt bernhardshund, schweizisk stövare och vit herdehund.

Avslutande tankar om schweiziska hundraser

För att sammanfatta denna artikel om hundraser från Schweiz finns det vissa egenskaper som kännetecknar flera av raserna. Till exempel brukar schweiziska raser präglas av sin intelligens, lojalitet och mångsidighet. Dessutom är urvalet stort – du kan välja mellan en hårt arbetande hund, en vaksam vakthund eller en trevlig sällskapshund. Oavsett om du skaffar en berner sennenhund eller en vit herdehund får du en hund med unika egenskaper.

Liknande artiklar