Hund

Människans bästa vän är värd varenda krona – men var beredd på att det kostar att vara hundägare

Alla som har haft en hund i sitt liv är väl medvetna om att det är en ovärderlig vän. Få saker gör en så gott som att ha en lurvig följeslagare vid sin sida i både med och motgång. Med det sagt finns det ibland baksidor med att ansvara för ett husdjur och något som kommer för en chock för vissa är hur dyrt det kan bli att vara hundägare.

Många ekonomiska slukhål för hundägare

Innan du skaffar hund kan det vara bra att försäkra dig om att du har utrymme för oväntade utgifter en lång tid framöver. En gedigen buffert är nästan ett måste för din och din hunds bästa och sådant som konto kredit kan vara bra att ha som backup om en ögonblickskris uppstår. Det finns nämligen en hel rad ekonomiska slukhål du behöver se upp för som hundägare. 

Många nya hundägare blir exempelvis chockade över hur dyrt det är med veterinärbesök. Hundar kan precis som människor bli sjuka, skadade m.m. men för djuren finns det inga skattemedel som finansierar deras vård. Därför är det ofta svårt att föreställa sig hur dyrt det faktiskt kan bli med besök till veterinären. Även sådant som rutinbesök, vaccinationer och dylikt kan kännas kostsamt för den som inte är beredd på utgifterna. 

Att investera i en vettig försäkring är ett måste för de flesta djurägare som inte vill bli ruinerade om något oväntat inträffar, men även det är en utgift som en del nya hundägare inte räknar med. Försäkringspriser kan skilja sig åt rätt ordentligt beroende på vilken ras hunden har, hur gammal den är och andra faktorer. Har du inte läst på i förhand vad du bör förvänta dig i kostnadsväg skulle alltså även försäkringarna kunna bli en rejäl ekonomisk smäll. 

Sjukdomar och skador brukar stå för de värsta ekonomiska överraskningarna för hundägare, och försäkringspriserna kan bli en väckarklocka för en del, men man får inte heller glömma bort alla småkostnader (som inte alltid är så små) som kommer med att vara ansvarig för en hund.

Kostnaderna för mat, leksaker, hygienartiklar, bajspåsar och alla andra vardagsprodukter som behövs för att hunden ska må bra kan sticka iväg snabbare än du anar. 

Planera noga innan du skaffar en ny vän

Hur ska du då göra för att undvika att bli helt barskrapad som hundägare? 

Vi har redan nämnt några förslag i förbifarten, men du kan undvika många tråkiga överraskningar om du planerar ordentligt innan du välkomnar hem din nya hund. Kolla upp alla måsten i form av utgifter i förväg, gör en budget för att försäkra dig om att det finns utrymme för en hund i familjen och ha en buffert om något går fel. Med ett buffertkonto för hunden behöver du aldrig vara orolig för att inte kunna betala för hundens vård.

En försäkring är också en riktig livräddare om din hund måste besöka veterinären titt som tätt. Försäkringskostnaderna kan som sagt svida en aning i plånboken, men det går inte ens att föreställa sig vilken lättnad det är att kunna luta sig mot försäkringen när veterinärfakturor på tiotusentals kronor (eller ännu mer) dyker upp. Med en bra försäkring kommer du att kunna fatta beslut för din hunds bästa, utan att behöva kompromissa på grund av dina ekonomiska förutsättningar.

Buffert eller inte, ibland knackar oturen på dörren flera gånger om och plötsligt har du nått taket på försäkringen och buffertkontot är tomt. Uppstår den situationen kan det vara värt att kolla på alternativa finansieringsmetoder, som tidigare nämnda krediter eller andra typer av lån. Värt att betona är dock att detta verkligen bör vara en sista utväg och med planeringen kommer du förhoppningsvis inte behöva låna några pengar för att ta hand om din hund.

Din hunds hälsa bör alltid vara en prioritet och är du bara medveten om att det kan kosta att hålla hunden frisk, så kommer ni sannolikt att kunna leva ett så bekymmerslöst liv som möjligt med varandra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *