Kosttillskott för hundar i foderskål

Kosttillskott för hundar – bra eller bluff?

Många hundägare tar själva kosttillskott, såsom kapslar med vitaminer eller omega-3-fettsyror. Därför är det inte särskilt konstigt att man även funderar över att ge sin hund tillskott för att komplettera kosten. Men finns det egentligen någon anledning att göra detta, och vilka kosttillskott för hundar ska man i sådana fall fokusera på?

En stor andel av alla svenska hundar ges någon form av tillskott. De vanligaste kosttillskotten som hundar får är multivitaminer, fettsyror som förbättrar pälskvaliteten och minskar pälsfällningen, samt tillskott som främjar ledhälsan. Vissa hundägare ger även sina hundar probiotika för att främja mag- och tarmhälsan eller antioxidanter för att motverka åldrandets effekter på hunden.

I takt med att svenska hushåll hyser ett större antal äldre vovvar och överviktiga jyckar, tros marknaden för kosttillskott för hundar växa under de kommande åren. Men behöver din hund verkligen få i sig vitaminer och andra ämnen som kosttillskott? Och är det överhuvudtaget säkert att ge sin hund sådana tillskott?

Här går meningarna isär bland experter på området. Vissa menar att det är nödvändigt och säkert att göra detta, medan andra hävdar att det är onödigt eller rentav skadligt. Innan vi går in i detalj på detta kommer vi dock belysa några av de mest populära underkategorierna inom kosttillskott för hundar.

Kosttillskott för aktiva hundar

Hälsosamma leder är en viktig egenskap hos aktiva hundar. Därför bör du överväga att ge din hund följande tillskott:

  • Glukosamin och kondroitin är en vanlig kombination när det kommer till kosttillskott för aktiva hundar. Dessa stärker hundens leder och förhindrar nedbrytningen av vävnad i dessa.
  • Omega-3-fettsyror förekommer i laxolja och annan fiskolja, linfrö och sjögräs. Dessa näringsämnen motverkar ledinflammation (artrit). De främjar även immunförsvaret samt hjärt- ögon- och hudhälsan hos hundar.
  • Karnitin är ett viktigt tillskott för den aktiva hunden. Detta ämne bidrar nämligen till uppbyggnaden av kvalitativ muskelmassa och främjar återhämtningsförmågan.
  • Boswellia har antiinflammatoriska egenskaper och användes i det forntida Egypten för att läka sår. Forskning har visat att boswellia signifikant kan reducera klinika tecken på periodisk halthet, smärta och stelhet.
  • Gurkmeja innehåller den aktiva substansen kurkumin. Denna har visat sig ha lika god effekt på hundar som på människor. Kurkumin är en kraftfull antioxidant som kan minska inflammation i hundens kropp.
Aktiva hundar som drar släde
Aktiva hundars hälsa kan främjas med hjälp av kosttillskott.

Kosttillskott för hund med artros och ledvärk

Om din hund har artros eller ledvärk kan din veterinär förskriva antiinflammatoriska läkemedel. Dessa kan många gånger ge önskad effekt. Det finns dock även ett antal naturliga kosttillskott som du kan använda i samma syfte:

  • Gurkmeja är en av de örter som det har forskats allra mest på. Forskningen visar att denna ört kan bidra till att lindra ledvärk hos hundar. Det är den aktiva ingrediensen kurkumin som har denna antiinflammatoriska egenskap. Den kan effektivt lindra stelhet och värk.
  • CBD-olja är ett annat kosttillskott för hundar som kan ge god smärtlindring. Studier på CBD-olja har visat att den kan lindra värk, minska inflammation och förebygga åldrande till följd av oxidativ stress.
  • Astaxantin är ett ämne som alger släpper ifrån sig under stress. Det är en kraftfull antioxidant som bland annat ger lax, räkor och flamingos dess rosa färg. Det är dessutom ett populärt kosttillskott för hundar med artros och ledvärk. Detta då astaxantin kan lindra värken och inflammationen.
  • Glukosamin är en kombination av glukos och glutamin. Din hund bildar själv glukosamin i kroppen och ämnet hjälper till att bilda brosk i hundens leder. Produktionen av glukosamin minskar dock med åldern. Genom att ge din hund detta tillskott kan du främja återskapandet av skadat brosk och vävnader samt produktionen av ledväska och därmed motverka värk.

Kosttillskott för hundars muskler

Vissa hundar har av naturen mer muskelmassa än andra. Potentialen för muskeluppbyggnad är till stor del genetiskt betingad. Det finns dock även vissa kottillskott som kan användas för att bygga upp hundars muskler:

  • Blodpulver är ett kosttillskott som gör hundars päls glansigare och tätare. Dessutom främjar det uppbyggnaden av muskelmassa hos unghundar samt arbetande hundar. Du kan även använda det då du lägger viltspår eller som ett järntillskott till din löpande tik.

Kosttillskott för hundens päls och hud

En skinande vacker päls är ett gott tecken på att din hund mår bra. Som tur är kan du även hjälpa hunden till en bättre päls- och hudhälsa med hjälp av specifika kosttillskott:

  • Fiskolja innehåller omega-3-fettsyror och gynnar din hunds hälsa på flera olika sätt. Framför allt håller den hundens päls hälsosam och glansig. Vissa foder innehåller tillsatt fiskolja, men du kan även köpa det som ett separat tillskott.
  • Omega-6-fettsyror förekommer i vissa vegetabiliska oljor, däribland i solrosolja. Dessa fettsyror finns även naturligt i lax och vissa andra animaliska livsmedel. Omega-6-fettsyror är ett utmärkt kostillskott för dig som vill främja hundens matsmältningssystem samt ge jycken en vacker och glansig päls.
  • Biotin är ett viktigt näringsämne för hundar som hjälper till att metabolisera fetter, aminosyror och kolhydrater. Detta tillskott bidrar även till god päls- och hudhälsa. Biotin kan hjälpa till att motverka allt från matt päls till håravfall och hudbesvär.
  • Linfrö innehåller omega-3-fettsyror och främjar effektivt hundens päls och hud. Detta kosttillskott är även fiberrikt och hjälper därmed till att optimera matsmältningen.
  • A-vitamin och zink Har din hund röd och irriterad eller fnsaig hud? Detta kan bero på ett brist på något näringsämne. Ett kosttillskott med zink och/eller A-vitamin kan ofta motverka besvär av detta slag. Bägge dessa ämnen bidrar nämligen till att ge hunden en hälsosam päls och hud.
Hund med lång päls
Flera olika kosttillskott kan främja din hunds päls och hud.

Kosttillskott för hundens klor

Hundar använder som bekant sina klor till allt från att klia sig till att gräva med. Detta gör klorna utsatta när det kommer till slitage och skador. För att hålla klorna hälsosamma kan du därför behöva överväga att ge din hund något av följande tillskott:

  • Fiskolja är något av ett mirakelmedel hundar. Detta kosttillskott gör hundens klor hälsosammare och starkare. Det är dessutom ett tillskott som är enkelt att dosera och ge hunden. Men se till att inte ge alltför mycket, för annars kan hundens avföring bli oljig och lös.
  • Biotin är ännu ett tillskott som stärker hundens klor.

Kosttillskott för hundens lever

Att förebygga leversjukdom är avsevärt mycket bättre än att tvingas behandla detsamma. Genom att ge din hund ett bra foder har du kommit långt på vägen. Du kan dock vilja tillföra ett tillskott för hundens lever för att ytterligare stärka leverhälsan.

Dessa tillskott kan främja hundars leverhälsa:

  • Probiotika kan ges för att skapa balans i matsmältningssystemet och på så vis främja leverhälsan.
  • Antioxidanter bidrar till att förebygga och minska inflammation i hundens kropp.
  • Omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper.

Kosttillskott för hundens mage

En känslig mage kan leda till besvär för såväl din hund som för dig som hundägare. Det kan till och börja med vara värt att testa ett hundfoder för känsliga magar. För att ytterligare styra upp matsmältningen kan du även prova följande kosttillskott för hundens mage:

  • Probiotika hjälper matsmältningssystemet att fungera på bästa möjliga sätt.

Kosttillskott för hundar med allergi

För att hitta rätt kosttillskott till en hund med allergi är det viktigt att utröna orsaken. Först när du känner till exakt vad hunden är allergisk mot kan du välja rätt motmedel.

Om din hund har en allergi som orsaka klåda i huden bör du satsa på en fiskolja med omega-3-fettsyror. Dessa motverkar klådan och ger hunden en skinande vacker päls på köpet.

Vanliga frågor om kosttillskott

Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna om kosttillskott för hundar.

Behöver jag ge min hund vitaminer?

De flesta hundar äter en komplett och balanserad kost. Detta är fallet om du ger din hund ett helfoder av hög kvalitet. Ett sådant hundfoder innehåller alla de vitaminer och mineraler som hunden behöver få i sig.

Hundar som ges hemlagad hundmat kan dock gynnas av att ges vissa kosttillskott. Faktum är att det i dessa fall kan vara rentav nödvändigt. Men vilka tillskott som ges bör anpassas utifrån behovet. Du bör inte bara slänga ihop lite mat åt din hund och komplettera med en vitamin. Kontrollera istället med din veterinär eller någon som är kunnig på hundars näringslära för att säkerställa vad som krävs.

Tänk också på att vissa hundfoder faktiskt innehåller tillskott i form av tillsatta ingredienser. Det är till exempel inte helt ovanligt att dessa produkter redan innehåller glukosamin och kondroitin men i mindre doser. Om du är på jakt efter ett foder med större doser av kosttillskott för hundar bör du istället välja ett veterinärfoder som är särskilt framtaget för de besvär som din hund uppvisar.

Kan det vara farligt att ge sin hund vitaminer?

Ja, ibland kan det vara skadligt men det beror på. Om din hund redan äter en kost som är balanserad och får ytterligare vitaminer och mineraler utöver detta, riskerar den att få i sig alltför mycket av vissa näringsämnen. Detta kan vara farligt och leda till vissa hälsoproblem.

Till exempel kan alltför mycket kalcium leda till problem med skelettet. Detta gäller särskilt för valpar av större hundraser. Även för stora mängder A-vitamin kan vara skadligt – blodkärlen kan skadas och hunden kan även drabbas av ledvärk och uttorkning. För mycket D-vitamin kan istället få hunden att sluta äta, vara skadligt för skelettet samt få musklerna att förtvina.

Hund kosttillskott grafik
Viktigt att följa anvisningarna när man ger sin hund kosttillskott.

Bör jag rådfråga min veterinär om kosttillskott?

Ja, om du känner dig osäker kan det vara en god idé att rådfråga din veterinär innan du börjar ge din hund ett kosttillskott. Exempelvis kan vissa symtom på artrit, såsom att den bakre delen av hundens kropp är svag, vara ett neurologiskt problem snarare än just artrit. Och en försämrad pälskvalitet kan härstamma från problem som har att göra med hundens hud, hormoner eller metabolism.

Så du bör med andra ord inte självmant inleda en behandling av ett besvär som du har själv har identifierat. Försök inte att ta en genväg utan behandla istället besvären i samråd med din veterinär. Detta gäller i synnerhet om det rör sig om en sjukdom som är livshotande eller skadlig för hundens organ. Vårda sjukdomstillståndet enligt veterinärens anvisningar och använd eventuella kosttillskott på det sätt som de är tänkta att användas, d.v.s. som tillskott.

Ytterligare en anledning att rådfråga veterinär är det faktum att vissa kosttillskott för hundar har ingredienser, såsom örter, som kan interagera med andra läkemedel som din hund ges. Din veterinär behöver därför avgöra huruvida det anses vara säkert för hunden att ta ett visst tillskott.

Och som vi har nämnt ovan krävs vanligtvis inga tillskott om din hund äter ett bra och balanserat helfoder. Om du ändå vill ge din hund extra näring kan det vara värt att tillföra dessa via frukt och grönt. Tänk dock på att hundar inte kan äta allt. I den länkade artikeln går vi igenom några av de vanligaste livsmedlen och förklarar huruvida du kan ge din hund dessa eller ej.

Generellt sett brukar man dock anse att probiotika är ett kosttillskott för hundar som faktiskt är säkert sett ur ett långsiktigt perspektiv. Därför rekommenderar vissa veterinärer hundägare att ge sina hundar sådana tillskott.

Fungerar kosttillskott för hundar?

Huruvida kosttillskott verkligen har önskad effekt eller inte beror på flera olika faktorer. Två av dessa är vad tillskotten ifråga används för och hur de har framställts. Det finns inte särskilt mycket forskning att tillgå som ger tydliga bevis för deras effekt, och än mindre som bevisar att de faktiskt skulle vara nödvändiga att ge till friska hundar.

Kosttillskott för hundar som innehåller glukosamin och kondroitin ges ofta till hundar med artros. I studier har man sett blandade resultat när effekten av dessa tillskott har testats på djur och människor. I en studie från 2007 där hundar behandlades med glukosamin och kondroitinsulfat såg man att hundarnas värk hade minskat efter 70 dagars behandling.

Å andra sidan gjordes en studie året dessförinnan (2006), där man gav människor med artrit glukosamin och kondroitin. Vad man då fann var att dessa kosttillskott inte var effektiva när det kom till att lindra lindrig värk. Hos de patienter som hade måttlig till svår värk såg man viss förbättring, men antalet individer i denna försöksgrupp var inte tillräckligt stor för att fyndet skulle anses vara signifikant.

Fiskolja, såsom laxolja, och andra kosttillskott för hundar som innehåller essentiella fettsyror verkar vara desto mer effektiva. Fiskoljor har visat sig kunna förbättra pälskvaliteten och även minska inflammation i kroppen. Dessa effekter har forskare faktiskt lyckats bevisa.

Även C- och E-vitaminer samt andra antioxidanter kan ha effekt. De kan nämligen lindra inflammation och förbättra minnesförmågan hos åldrande hundar. Med det sagt bör man vara försiktig med att ge sin hund denna typ av kosttillskott, och då särskilt att ge en yngre vovve tillskott under flera år. Detta då i princip inga tester har gjorts för att undersöka hur pass säkert det är att ge hundar kosttillskott under längre tidsperioder.

Vad bör jag tänka på när jag köper kosttillskott till min hund?

Det finns vissa tumregler som du kan följa för att försäkra dig om att du gör bra val. När du köper kosttillskott till din hund bör du tänka på att:

  • välja ett varumärke som är specialist på det aktuella området
  • läsa dig till vad produkten innehåller
  • dra öronen åt dig om det som utlovas låter för bra för att vara sant
  • inte ge din hund kosttillskott som är framtagna för människor.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *