Bästa hundselen 2019

Bästa hundselen [Bäst i test]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo och vidaXL.

Oavsett om du är en ny hundägare som är i färd med att lära känna din valp eller en mer erfaren hundmänniska med en vuxen jycke, är det viktigt att hitta den rätta selen. För det är först när du lyckas köpa den bästa hundselen som promenaderna blir säkra och njutbara för såväl dig som din hund.

Genom mitt test har jag funnit att VGWBältes hundsele är den allra bästa hundselen för de flesta hundar (och deras ägare). Den har fäste för koppel framtill men kan även utökas med ett tillbehör om man vill fästa en spårlina baktill på selen.

Bästa hundselen: Topp 5

1. VGWBälte Extension

VGWBälte
VGWBälte

VGW Extension är en hundsele som har tagits fram för att motverka drag i kopplet. Selen har en lugnande effekt på hundar och dämpar hundens stressnivå – den är behaglig för hunden att bära och utsätter inte nacke eller rygg för onödig belastning.

Jag använder själv denna sele på mina hundar och har så gjort i flera års tid. Efter att min ena hund dragit sönder två st y-selar från Hurtta började jag leta runt efter en ny och mer hållbar sele. Jag började då desta denna och fann även att den kan motverka drag i kopplet. Läs gärna min recension av ”VGW-selen” (VGWBälte Extension) för mer information.

2. Ruffwear Front Range Harness

Ruffwear Front Range Harness
Ruffwear Front Range Harness

Ruffwear Front Range Harness är en hundsele som lämpar sig väl för såväl promenader och vardagsaktiviteter som äventyr med högre krav på hållbarhet och slittålighet. Denna sele har fäste för koppel baktill på selen.

3. Hurtta y-sele

Hurtta vadderad y-sele
Hurtta vadderad y-sele

Hurtta y-sele är en hundsele som är framtagen för vardagliga promenader. Den lämpar sig även väl för vandring och andra tuffare aktiviteter, men jag skulle inte rekommendera denna sele till dig som har en stor och stark hund. Denna sele är dock ett bra budgetalternativ för mindre till medelstora hundar samt större hundar som inte tenderar att dra mycket i kopplet.

4. Julius K9 IDC hundpowersele

Julius K9 hundsele
Julius K9 IDC hundpowersele

Julios K9 IDC är en hundsele som är framtagen för att tåla tuffa tag. Denna hållbara sele är såväl praktisk som bekväm och lämpar sig väl för alla hundar oavsett ras och storlek.

Selen har en unik design som gör att den passar utmärkt för såväl arbetande hundar och andra aktiva jyckar som ”vanliga” familjehundar. Den har en teknik som kallas Innova Dog Comfort (IDC), vilken är särskilt framtagen för att göra selen bekväm att använda under längre stunder. Den är dessutom en väldigt säker hundsele som är enkelt att sätta på och försedd med reflexer.

Hundsele?! Varför inte hundhalsband?

Varför bör man välja hundsele framför hundhalsband?Jo, en hundsele sitter runt kroppen på hunden och har ett fäste för koppel antingen baktill vid skuldrorna eller en ring framtill på bogen. Jämfört med ett hundhalsband är selen mer behaglig för din hund att bära. Den trycker inte mot nacken på samma sätt som ett halsband och ger dig bättre kontroll över din hund.

Detta är särskilt viktigt om din fyrbenta vän gärna drar i kopplet och närmast bogserar dig framåt. Om hunden är alltför bekväm med sin sele och är riktigt dragstark ‐ vilket gör att du förlorar kontrollen över hunden ‐ kan det kännas mer logiskt att istället välja ett hundhalsband. Å andra sidan riskerar din hund att skadas av koppelrycken, så att köpa en hundsele och träna på att få hunden att gå fint i kopplet är troligtvis en bättre idé.

För allra bästa effekt bör du dock välja en renodlad antidragsele, om du har problem med drag och ryck i kopplet på promenaderna.

Experter rekommenderar hundselar framför hundhalsband

Faktum är att i princip varenda expert med ett modernt förhållningssätt till hundträning och hundägare förespråkar hundselar framför hundhalsband. Det tryck som skapas mot hundens hals och nacke under promenaderna, framför allt när hunden drar så pass mycket att den börjar hosta av trycket, på sikt kan skada hunden då luftstrupen, nerver och blodkärl inuti nacken skadas av detta tryck.

Detta kan få oväntade konsekvenser såsom att luftstrupen kollapsar eller trycket inuti ögonen ökar. Mindre hundraser med kortare nosar, såsom mopsar, vilka oftare än andra hundraser drabbas av andningsproblem, samt mindre hundar med mer småskaliga luftrör löper ökad risk för att detta inträffar.

Hundselar mer skonsamma än hundhalsband

Om du istället väljer något annat slags hundtillbehör som ämnar att förebygga koppelryck, till exempel ett halsband med stryp, kan detta orsaka ett tryck mot hundens nacke och även ge din hund negativa associationer till vad det nu än är som hunden försöker att ta sig fram till. Detta trots att hundens drag eller utfall ursprungligen kan framstå som ganska harmlöst.

Ett vanligt hundhalsband kan också vara betydligt enklare för din hund att glida ur, inte minst om hunden i fråga har en lite längre nacke. En hundsele med korrekt passform kommer dock säkerställa att din hund inte tar sig loss under promenaden.

Därför bör du lita på mina råd

Jag har många års erfarenhet av hundägande och har personligen haft förmånen att koppelträna fler än en hundvalp. Jag har också varit med om att närmast bogseras runt på promenaden och ådragit mig en axelskada till följd av koppelryck. Jag är därför fullt medveten om att promenaderna kan vara allt annat än trevliga om man har en hund som drar i kopplet.

Jag har också varit med om att min hund har lyckats krångla sig ur en hundsele genom att backa ut ur den. Detta gör att jag inte bara prioriterar egenskaper som motverkar drag när jag recenserar hundselar; passformen och säkerheten är två minst lika viktiga aspekter att ta hänsyn till när man shoppar runt i jakten på den bästa hundselen.

VGW-sele eurasier
Eurasiern Kane iförd rosa hundsele (VGWBälte)

Guide: så gör du för att köpa den bästa hundselen för just din hund

När du har insett fördelarna med hundselar, behöver du bara hitta rätt sele och koppel för din hund. Här delar jag med mig av handfasta tips som hjälper dig att välja den bästa hundselen för just din jycke. Jag har även skrivit en artikel där jag går igenom vilken storlek på hundsele som passar just din hund.

När du köper en hundsele mot drag, är det nämligen viktigt att du införskaffar en sele som förflyttar kraften till under hundens armbågar och bröstet istället för i nacken, som fallet är med vanliga hundhalsband. Var dock noga med att säkerställa att storleken och passformen är den rätta. I annat fall riskerar selen att ge upphov till skav. Denna typ av sele kan ibland även klämma åt i armhålorna på hunden.

Hundsele till små hundar och valpar

Små hundar tenderar likt valpar att glida ur vanliga hundhalsband, trassla in sig i kopplet och inledningsvis vara allt annat än enkla att ha att göra med på promenaderna. Med hjälp av en hundsele kan du säkerställa att de inte krånglar sig loss. Detta gör att du kan skydda din hund och få mer kontroll över den.

När det kommer till att köpa en hundsele till små hundar, handlar det inte främst om att kontrollera draget. Mindre hundar har som bekant inte särskilt stor dragkraft. Det handlar istället om att optimera din hunds komfortnivå. En bra sele förhindrar din nyfikna, uppfinningsrika och snabba jycke från att trassla in sig i kopplet eller selen. Den hjälper dig dessutom att vägleda hunden att följa med i den riktning som du har tänkt gå, snarare än åt det håll som hunden önskar gå.

Hundsele till stor hund

En hundsele till en stor hund behöver vara tillverkad och utformad på ett sådant sätt att den ger dig kontroll, minskar eller helt förebygger drag i kopplet och minimerar risken för nackskador på hunden. En bra sele för större hundar fördelar dragets kraft över bröstet snarare än koncentrerar det kring nacken.

Du behöver mäta din hunds bröstkorg och nacke för att kunna köpa en hundsele som passar perfekt. Alla selar är justerbara, så du kan justera selen för bästa passform på din hund.

Hundsele för promenad

I samband med promenader använder sig många hundägare av ett halsband och ett koppel. Detta är dock långt ifrån det allra bästa valet. Jag rekommenderar istället att du väljer en hundsele med ring framtill att fästa kopplet i.

Denna kombination är utmärkt för hundar av alla raser och storlekar – den ger dig kontroll för din hund på promenaden och uppmuntrar hunden att gå fint i kopplet, samtidigt som du undviker att utsätta hundens nacke eller rygg för alltför stort tryck.

Magin här ligger i det sätt på vilket en hundsele för promenad med ring framtill fördelar vikten för att förebygga koppelryck och drag i kopplet. Selen är placerad bakom hundens framben, går upp på hundens bröst och har en ring att fästa kopplet i framtill.

Värt att notera är att din hund inte kommer att sluta dra i kopplet bara för att selens ring sitter framme på bröstet. Detta är långt ifrån hela sanningen. Hundar blir dock lugnare med ett mjukt tryck över bröstet – även i samband med hundkurser lär man deltagarna att sätta sig på huk och placera hunden mellan benen, för att därefter stryka denna över bogen.

En sele med ring framtill är dock en utmärkt hundsele för promenad, och du kan använda den som ett verktyg för att träna din hund att gå fint i kopplet och sluta dra.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *