BĂ€sta hundselen 2019

BĂ€sta hundselen [BĂ€st i test]

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för VetZoo och vidaXL.

Oavsett om du Àr en ny hundÀgare som Àr i fÀrd med att lÀra kÀnna din valp eller en mer erfaren hundmÀnniska med en vuxen jycke, Àr det viktigt att hitta den rÀtta selen. För det Àr först nÀr du lyckas köpa den bÀsta hundselen som promenaderna blir sÀkra och njutbara för sÄvÀl dig som din hund.

Genom mitt test har jag funnit att VGWBÀltes hundsele Àr den allra bÀsta hundselen för de flesta hundar (och deras Àgare). Den har fÀste för koppel framtill men kan Àven utökas med ett tillbehör om man vill fÀsta en spÄrlina baktill pÄ selen.

BĂ€sta hundselen: Topp 5

1. VGWBĂ€lte Extension

VGWBĂ€lte
VGWBĂ€lte

VGW Extension Ă€r en hundsele som har tagits fram för att motverka drag i kopplet. Selen har en lugnande effekt pĂ„ hundar och dĂ€mpar hundens stressnivĂ„ – den Ă€r behaglig för hunden att bĂ€ra och utsĂ€tter inte nacke eller rygg för onödig belastning.

Jag anvĂ€nder sjĂ€lv denna sele pĂ„ mina hundar och har sĂ„ gjort i flera Ă„rs tid. Efter att min ena hund dragit sönder tvĂ„ st y-selar frĂ„n Hurtta började jag leta runt efter en ny och mer hĂ„llbar sele. Jag började dĂ„ desta denna och fann Ă€ven att den kan motverka drag i kopplet. LĂ€s gĂ€rna min recension av ”VGW-selen” (VGWBĂ€lte Extension) för mer information.

2. Ruffwear Front Range Harness

Ruffwear Front Range Harness
Ruffwear Front Range Harness

Ruffwear Front Range Harness Àr en hundsele som lÀmpar sig vÀl för sÄvÀl promenader och vardagsaktiviteter som Àventyr med högre krav pÄ hÄllbarhet och slittÄlighet. Denna sele har fÀste för koppel baktill pÄ selen.

3. Hurtta y-sele

Hurtta vadderad y-sele
Hurtta vadderad y-sele

Hurtta y-sele Àr en hundsele som Àr framtagen för vardagliga promenader. Den lÀmpar sig Àven vÀl för vandring och andra tuffare aktiviteter, men jag skulle inte rekommendera denna sele till dig som har en stor och stark hund. Denna sele Àr dock ett bra budgetalternativ för mindre till medelstora hundar samt större hundar som inte tenderar att dra mycket i kopplet.

4. Julius K9 IDC hundpowersele

Julius K9 hundsele
Julius K9 IDC hundpowersele

Julios K9 IDC Àr en hundsele som Àr framtagen för att tÄla tuffa tag. Denna hÄllbara sele Àr sÄvÀl praktisk som bekvÀm och lÀmpar sig vÀl för alla hundar oavsett ras och storlek.

Selen har en unik design som gör att den passar utmĂ€rkt för sĂ„vĂ€l arbetande hundar och andra aktiva jyckar som ”vanliga” familjehundar. Den har en teknik som kallas Innova Dog Comfort (IDC), vilken Ă€r sĂ€rskilt framtagen för att göra selen bekvĂ€m att anvĂ€nda under lĂ€ngre stunder. Den Ă€r dessutom en vĂ€ldigt sĂ€ker hundsele som Ă€r enkelt att sĂ€tta pĂ„ och försedd med reflexer.

Hundsele?! Varför inte hundhalsband?

Varför bör man vÀlja hundsele framför hundhalsband?Jo, en hundsele sitter runt kroppen pÄ hunden och har ett fÀste för koppel antingen baktill vid skuldrorna eller en ring framtill pÄ bogen. JÀmfört med ett hundhalsband Àr selen mer behaglig för din hund att bÀra. Den trycker inte mot nacken pÄ samma sÀtt som ett halsband och ger dig bÀttre kontroll över din hund.

Detta Ă€r sĂ€rskilt viktigt om din fyrbenta vĂ€n gĂ€rna drar i kopplet och nĂ€rmast bogserar dig framĂ„t. Om hunden Ă€r alltför bekvĂ€m med sin sele och Ă€r riktigt dragstark ‐ vilket gör att du förlorar kontrollen över hunden ‐ kan det kĂ€nnas mer logiskt att istĂ€llet vĂ€lja ett hundhalsband. Å andra sidan riskerar din hund att skadas av koppelrycken, sĂ„ att köpa en hundsele och trĂ€na pĂ„ att fĂ„ hunden att gĂ„ fint i kopplet Ă€r troligtvis en bĂ€ttre idĂ©.

För allra bÀsta effekt bör du dock vÀlja en renodlad antidragsele, om du har problem med drag och ryck i kopplet pÄ promenaderna.

Experter rekommenderar hundselar framför hundhalsband

Faktum Àr att i princip varenda expert med ett modernt förhÄllningssÀtt till hundtrÀning och hundÀgare föresprÄkar hundselar framför hundhalsband. Det tryck som skapas mot hundens hals och nacke under promenaderna, framför allt nÀr hunden drar sÄ pass mycket att den börjar hosta av trycket, pÄ sikt kan skada hunden dÄ luftstrupen, nerver och blodkÀrl inuti nacken skadas av detta tryck.

Detta kan fÄ ovÀntade konsekvenser sÄsom att luftstrupen kollapsar eller trycket inuti ögonen ökar. Mindre hundraser med kortare nosar, sÄsom mopsar, vilka oftare Àn andra hundraser drabbas av andningsproblem, samt mindre hundar med mer smÄskaliga luftrör löper ökad risk för att detta intrÀffar.

Hundselar mer skonsamma Àn hundhalsband

Om du istÀllet vÀljer nÄgot annat slags hundtillbehör som Àmnar att förebygga koppelryck, till exempel ett halsband med stryp, kan detta orsaka ett tryck mot hundens nacke och Àven ge din hund negativa associationer till vad det nu Àn Àr som hunden försöker att ta sig fram till. Detta trots att hundens drag eller utfall ursprungligen kan framstÄ som ganska harmlöst.

Ett vanligt hundhalsband kan ocksÄ vara betydligt enklare för din hund att glida ur, inte minst om hunden i frÄga har en lite lÀngre nacke. En hundsele med korrekt passform kommer dock sÀkerstÀlla att din hund inte tar sig loss under promenaden.

DÀrför bör du lita pÄ mina rÄd

Jag har mÄnga Ärs erfarenhet av hundÀgande och har personligen haft förmÄnen att koppeltrÀna fler Àn en hundvalp. Jag har ocksÄ varit med om att nÀrmast bogseras runt pÄ promenaden och Ädragit mig en axelskada till följd av koppelryck. Jag Àr dÀrför fullt medveten om att promenaderna kan vara allt annat Àn trevliga om man har en hund som drar i kopplet.

Jag har ocksÄ varit med om att min hund har lyckats krÄngla sig ur en hundsele genom att backa ut ur den. Detta gör att jag inte bara prioriterar egenskaper som motverkar drag nÀr jag recenserar hundselar; passformen och sÀkerheten Àr tvÄ minst lika viktiga aspekter att ta hÀnsyn till nÀr man shoppar runt i jakten pÄ den bÀsta hundselen.

VGW-sele eurasier
Eurasiern Kane iförd rosa hundsele (VGWBÀlte)

Guide: sÄ gör du för att köpa den bÀsta hundselen för just din hund

NÀr du har insett fördelarna med hundselar, behöver du bara hitta rÀtt sele och koppel för din hund. HÀr delar jag med mig av handfasta tips som hjÀlper dig att vÀlja den bÀsta hundselen för just din jycke. Jag har Àven skrivit en artikel dÀr jag gÄr igenom vilken storlek pÄ hundsele som passar just din hund.

NÀr du köper en hundsele mot drag, Àr det nÀmligen viktigt att du införskaffar en sele som förflyttar kraften till under hundens armbÄgar och bröstet istÀllet för i nacken, som fallet Àr med vanliga hundhalsband. Var dock noga med att sÀkerstÀlla att storleken och passformen Àr den rÀtta. I annat fall riskerar selen att ge upphov till skav. Denna typ av sele kan ibland Àven klÀmma Ät i armhÄlorna pÄ hunden.

Hundsele till smÄ hundar och valpar

SmÄ hundar tenderar likt valpar att glida ur vanliga hundhalsband, trassla in sig i kopplet och inledningsvis vara allt annat Àn enkla att ha att göra med pÄ promenaderna. Med hjÀlp av en hundsele kan du sÀkerstÀlla att de inte krÄnglar sig loss. Detta gör att du kan skydda din hund och fÄ mer kontroll över den.

NÀr det kommer till att köpa en hundsele till smÄ hundar, handlar det inte frÀmst om att kontrollera draget. Mindre hundar har som bekant inte sÀrskilt stor dragkraft. Det handlar istÀllet om att optimera din hunds komfortnivÄ. En bra sele förhindrar din nyfikna, uppfinningsrika och snabba jycke frÄn att trassla in sig i kopplet eller selen. Den hjÀlper dig dessutom att vÀgleda hunden att följa med i den riktning som du har tÀnkt gÄ, snarare Àn Ät det hÄll som hunden önskar gÄ.

Hundsele till stor hund

En hundsele till en stor hund behöver vara tillverkad och utformad pÄ ett sÄdant sÀtt att den ger dig kontroll, minskar eller helt förebygger drag i kopplet och minimerar risken för nackskador pÄ hunden. En bra sele för större hundar fördelar dragets kraft över bröstet snarare Àn koncentrerar det kring nacken.

Du behöver mÀta din hunds bröstkorg och nacke för att kunna köpa en hundsele som passar perfekt. Alla selar Àr justerbara, sÄ du kan justera selen för bÀsta passform pÄ din hund.

Hundsele för promenad

I samband med promenader anvÀnder sig mÄnga hundÀgare av ett halsband och ett koppel. Detta Àr dock lÄngt ifrÄn det allra bÀsta valet. Jag rekommenderar istÀllet att du vÀljer en hundsele med ring framtill att fÀsta kopplet i.

Denna kombination Ă€r utmĂ€rkt för hundar av alla raser och storlekar – den ger dig kontroll för din hund pĂ„ promenaden och uppmuntrar hunden att gĂ„ fint i kopplet, samtidigt som du undviker att utsĂ€tta hundens nacke eller rygg för alltför stort tryck.

Magin hÀr ligger i det sÀtt pÄ vilket en hundsele för promenad med ring framtill fördelar vikten för att förebygga koppelryck och drag i kopplet. Selen Àr placerad bakom hundens framben, gÄr upp pÄ hundens bröst och har en ring att fÀsta kopplet i framtill.

VĂ€rt att notera Ă€r att din hund inte kommer att sluta dra i kopplet bara för att selens ring sitter framme pĂ„ bröstet. Detta Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n hela sanningen. Hundar blir dock lugnare med ett mjukt tryck över bröstet – Ă€ven i samband med hundkurser lĂ€r man deltagarna att sĂ€tta sig pĂ„ huk och placera hunden mellan benen, för att dĂ€refter stryka denna över bogen.

En sele med ring framtill Àr dock en utmÀrkt hundsele för promenad, och du kan anvÀnda den som ett verktyg för att trÀna din hund att gÄ fint i kopplet och sluta dra.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *