Ta bort tandsten hund omslagsbild

Vad kostar det att ta bort tandsten på en hund?

När din hund ler eller gäspar kanske du upptäcker bruna missfärgningar på tänderna. Vad du ser är tandsten och uppbyggnaden av sådan kan i förlängningen leda till allvarliga hälsobesvär. Det går däremot relativt fort att åtgärda problemet genom behandling. Och genom att göra detta kan du förhindra att det växer sig alltför stort.

Själva behandlingen utförs lämpligast av din veterinär. Men vad kostar det att ta bort tandsten på en hund?

Priset på tandstensborttagning varierar ofta beroende på omfattning. Genom att låta din veterinär undersöka hunden kan du få en individuell och tillförlitlig prisuppgift. Generellt sett kostar det dock cirka tre eller fyra tusen kronor att ta bort tandsten på en hund. Ibland är priset något lägre.

Kostnaden för själva behandlingen beror dock även på vilket arbete som utförs av veterinärens tandvårdsteam. Om det visar sig att en eller flera tänder behöver dras ut medan hunden ändå är under narkos kan priset öka ganska dramatiskt.

I denna artikel djupdyker vi i ämnet tandstensborttagning och munsanering hundar. Läs vidare för att få en komplett helhetsbild av de variabler som avgör vad det kostar att ta bort tandsten på en hund!

Är uppbyggnad av tandsten på hundens tänder farligt?

Tandsten byggs snabbt upp på din hunds tänder och kan ställa till stora besvär. Därför behöver du som hundägare vara noggrann med det förebyggande arbetet. För genom daglig tandborstning kan du i hög utsträckning förhindra uppbyggnaden av tandsten och att problemet eskalerar.

Saken är nämligen den att tandsten inte bildas på tänderna ur tomma intet. Det hela börjar istället med en ansamling av plack på din hunds tänder. Plackbildningen börjar redan inom ett par timmar från det att hunden har ätit. När placket blandas med det salt som finns i hundens saliv byggs det upp och hårdnar. Det omvandlas då till tandsten.

Och tandsten är ett varningstecken som indikerar att värre saker är på väg att ske. Vi syftar på tandproblem och tandköttsinflammation. Om dessa besvär lämnas obehandlade kommer din hund att bli sjuk och drabbas av smärta i munnen. Det är dessutom betydligt dyrare att låta besvären fortlöpa än att förebygga och behandla dem i tid. Dålig andedräkt är ett tecken på att det har tillåtits pågå alltför länge.

Tandsten orsakar tandköttsinflammation och angriper vitala organ

Hål i tänderna och liknande är inte heller det enda problemet som du behöver oroa dig för. När tandsten byggs upp längs tandköttskanten skapar det nämligen fickor mellan tandköttet och tänderna. Detta leder till att tandrötterna blottas. De skyddas inte av emalj vilket gör dem väldigt känsliga. När så sker är risken därför stor att din hund känner av smärta i munnen.

Tandköttsinflammation kan lätt utvecklas till parodontit (parodontal sjukdom). Det är en bakteriell infektion som drabbar de ben, vävnader och liggament som omgärdar tänderna.

Tandsten gillar dessutom att vandra i kroppen. Efter att först ha frodats i hundens mun kan bakterierna färdas vidare genom blodomloppet. Den kan då nå vitala organ, såsom hjärta, lever och njurar. Som du säkert förstår är resultatet av detta inte alls bra!

Vikten av tandstensborttagning för din hund

Det är viktigt att ta bort tandsten på sin hund innan bakterierna får fäste i munnen. Som tur är finns det flera åtgärder som du kan vidta för att förebygga uppbyggnaden av plack och tandsten. Flera av dessa kan du göra i hemmet utan att behöva blanda in en veterinär:

 • Borsta din hunds tänder dagligen eller åtminstone flera gånger i veckan.
 • Ge hunden dentaltugg som kan bidra till att avlägsna plack. Dentastix är ett populärt alternativ.
 • Skrapa vid behov bort tandsten från hundens tänder med en tandskrapa eller dina fingernaglar. Men försök undvika att skada emaljen när du gör detta. Ett tips om du har en mindre hund är att ställa hunden på ett trimbord. Du får då en bättre arbetshöjd och slipper kura ihop på golvet med din hund medan du skrapar tandsten.

Det allra mest effektiva sättet att ta bort tandsten på hundar är dock genom en professionell tandrengöring. En sådan utförs av din veterinär och kan ibland innefatta en total munsanering. Som vi redan har nämnt varierar kostnaden för denna behandling mellan olika utförare samt beroende på omfattningen av tandsten.

Hund tandsten veterinär undersökning
Låt en veterinär undersöka din hund för att få veta exakt vad det kostar att ta bort tandsten!

Om att ta bort tandsten på hundar med ultraljud

Vid en professionell tandrengöring hos en veterinär tas tandsten på hundar bort med ultraljud. Men det är värt att notera att så sker under narkos. Hunden ligger därmed still under behandlingen och rör inte på sig. Detta underlättar förstås för utföraren.

Så även om det idag finns ultraljudstandborstar för användning på hundar som säljs till konsumenter är frågan om det är rätt väg att gå. För när du rengör din hunds tänder i hemmet med ultraljud är risken stor att hunden rör väldigt mycket på sig.

Detta är någonting som jag har personlig erfarenhet av då jag har införskaffat en sådan tandborste för skojs och nyfikenhets skull. Ultraljudstandborsten ifråga var av varumärket CleanyTeeth och gick på cirka 3 000 kr. Jag har endast använt den på mina hundar vid ett fåtal tillfällen och kan i dagsläget varken säga bu eller bä om dess effektivitet.

Denna kostnad är naturligtvis också stor för de flesta hundägare. Därför är det högintressant att jämföra hur pass effektivt det är att ta bort tandsten på hundar med ultraljud. Detta är precis vad ett par forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har gjort. De har också jämfört effekten med vanlig mekantisk tandborstning.

Forskning på borttagning av tandsten med ultraljudstandborste

En svensk studie visade att både tandrengöring med ultraljudstandborste samt mekanisk tandborstning är effektiv. Bägge dessa metoder ger en signifikant bättre munhälsa hos din hund. Båda sorternas tandborstning visade i studien på en minskning av mängden plack och tandköttsinflammation. Detta efter daglig borstning under fem veckors tid.

I studien kunde man dock även se att deltagarna hade svårt att följa tillverkarens instruktioner för tandborstning med ultraljudstandborste. Detta berodde på att många hundar hade svårigheter att sitta still länge nog. Och med tanke på att hundarna rörde sig kunde forskarna inte heller utesluta att mekanisk tandborstning skett även med ultraljudstandborsten.

”Slutsatsen som kan dras är därför att en vanlig manuell tandborste kan vara en enklare metod att börja med än en eltandborste för att komma igång med kontinuerlig tandborstning.”

Men forskarna kom även fram till att såväl mekanisk tandborstning som tandrengöring med en ultraljudstandborste kan vara effektivt för att förbättra och underhålla munhälsan hos hundar. De menar därför att bägge dessa metoder kan vara gångbara för hundägare som vill rengöra tänderna hemmavid för att förebygga parondit och minimera behovet av professionell tandrengöring och munsanering hos en veterinär.

Vanliga frågor om tandsten hos hundar

Hur tar veterinären bort tandsten på min hund?

Det mest effektiva sättet att ta bort tandsten på en hund är genom professionell tandrengöring (PTR). Denna behandling utförs under narkos av en veterinärklinik. Under behandlingen avlägsnas all plack och tandsten på din hund, även under tandköttskanten. Rengöringen görs vanligtvis med hjälp av en ultraljudsscaler som är skonsam för tandemaljen. Ibland kan även vissa tänder behöva dras ut för att motverka en inflammation.

Vad kostar det att ta bort tandsten på en hund?

Omfattningen av tandsten är en viktig faktor som påverkar priset på en professionell tandrengöring. För att få en tillförlitlig prisuppgift bör du därför låta hunden undersökas av en veterinär. En generell prisbild är mellan 3 000 kr och 4 000 kr. Priset kan dock justeras ner något men framför allt uppåt.

Hur ofta bör man ta bort tandsten på en hund?

Det kan vara en god idé att låta din veterinär utföra en tandrengöring under narkos en till två gånger om året. Så fort du upptäcker en uppbyggnad av tandsten på din hunds tänder kan det vara värt att boka in en behandling. Genom regelbunden tandborstning och eventuellt även tandskrapning kan du minska behovet av tandstensborttagning något.

Hur kan jag skrapa bort tandsten på min hund?

Du kan själv skrapa bort tandsten på din hund om förekomsten av sådan är lindrig. Detta gör du med hjälp av en tandskrapa för hundar. Fördelarna är att det är en billigare behandling där din hund inte behöver sövas. Men vid skrapning riskerar du att orsaka emaljskador. Dessutom kommer du inte åt plack och tandsten som sitter innanför tandköttskanten.

Kan man ta bort tandsten på en hund utan narkos?

Det är möjligt att avlägsna tandsten på en hund utan att söva den genom narkos. I sådana fall är det manuella verktyget tandskrapan ett bra alternativ. Du kan även försöka skrapa bort plack och tandsten med hjälp av dina fingernaglar. Men bägge dessa metoder är väldigt ineffektiva och riskerar att åsamka din hund emaljskador på tänderna.

Avslutande tankar

Nu har du förhoppningsvis fått svar på frågan vad det kostar att ta bort tandsten på en hund. Vi tror och hoppas att du dessutom har insett vikten av regelbunden tandborstning. Om du inte sedan tidigare regelbundet borstar tänderna på din hund uppmanar vi dig att genast sätta igång med det!

Har du själv varit hos veterinären för en professionell tandrengöring eller munsanering på din hund? Vilka erfarenheter har du i sådana fall av denna behandling? Eller skrapar du bort tandsten på din hunds tänder på egen hand? Skriv gärna en kommentar och berättar hur du själv tacklar problemet med uppbyggnad av plack och tandsten!

Liknande artiklar

3 reaktioner på ”Vad kostar det att ta bort tandsten på en hund?”

 1. Hej,
  Om vi har läst samma undersökning, så undrar jag varför du inte nämner den viktigaste slutsatsen; att ultraljudstandborsten var effektiv mot tandsten, vilket mekanisk tandborstning inte var.
  Mvh/Helle

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Helle och tack för din kommentar! Den studie som jag hänvisar till i artikeln är ”Effekten av mekanisk tandborstning respektive ultraljudstandborstning” av Anna Brissman och Sara Wiman. Författarna till studien skriver själva att såväl mekanisk tandborstning som ultraljudstandborstning är effektiv. De drar även slutsatsen att det inte går att utesluta förekomsten av mekanisk borstning även med ultraljudstandborsten. Detta då hundarna såklart hade svårigheter att vara stilla medan tänderna borstades.

 2. Hej igen!

  Jag läste detta också:
  ”För behandling med ultraljudstandborsten fanns dessutom en signifikant
  minskning av mängden tandsten. För den mekaniska tandborstningen fanns en tendens till
  minskning av mängden tandsten men skillnaden nådde inte signifikant nivå.”

  Det fick mig att börja fundera på om jag borde köpa en ultraljudstandborste både till hunden och människorna i familjen…=)

  Mvh/Helle

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *