Bästa hund-GPS:en 2020 – Test av hundpejlar 🥇


Bästa hund-GPS:en

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för MiniFinder, VetZoo och vidaXL.

Den moderna och smarta tekniken letar sig in lite överallt: i våra hem, i våra bilar och i våra jobb. Nu kan du även använda den för att hålla reda på ditt husdjur. I dag är det inte ovanligt att man som husse eller matte vill ha roliga eller nödvändiga tekniska tillbehör till sin hund och ett tillbehör som både kan vara roligt och nödvändigt är en GPS-spårare.

Så fungerar en hundpejl (hund-GPS)

En GPS-tracker, hundpejl eller hund-GPS (kärt barn har många namn) som är anpassad till att följa din hund är ofta en liten manick som du fäster på din hunds halsband. Sedan är det vanligaste att du kan se din hunds position genom en medföljande app i din mobiltelefon.

Se min länkade artikel för mer information om hur hundpejlar fungerar.

För tips på bra halsband att fästa hundpejlen i kan jag rekommendera att du läser min länkade köpguide till bästa hundhalsbandet.

Bästa hundpejlen 2020

Eftersom att alla GPS:er har lite olika funktioner och fungerar på lite olika sätt kan det ibland kännas svårt att hitta en GPS som passar för just dig och din hund. Jag har därför här nedan samlat några av marknadens mest spännande och populära GPS:er, några av dem har fler funktioner än andra och vissa kan kanske också passa din katt!

1. MiniFinder Atto GPS Tracker

Minifinder Atto hundpejl
MiniFinder Atto GPS-tracker

Den här GPS:en kommer från det svenska märket MiniFinder Sweden som grundades i Växjö år 2012 och som erbjuder flera olika typer av tekniska lösningar. En av dessa tekniska lösningar är alltså Atto GPS Tracker. Tips: läs min djuplodade recension av hundpejlen MiniFinder Atto för fullständig information om dess funktioner.

Sedan denna artikel skrev har även en uppgraderad variant av hundpejlen släppts – MiniFinder Atto Pro. Mer information om denna finner du i den länkade artikeln!

Hundpejlens funktioner

Den här GPS:en har många funktioner och dessa når du genom den tillhörande appen. Självklart kan du spåra din hund i realtid då GPS:en känner av så fort den flyttas och då direkt sänder ut sin position, du ser då var din hund är på en överskådlig karta med en precision på 5-15 meter. En populär funktion är geo-fencet som är ett virtuellt staket och som omedelbart talar om för dig om din hund har tagit sig förbi detta.

Ännu en populär funktion är den samling av data som gör att du i efterhand kan se var din fyrbente vän har befunnit sig. Spåraren kommer också att varna dig både om batteriets procent börja bli lågt eller om den rent utav har svårt att skicka ut en stark och tydlig signal i ett visst område.

Ett annat alarm som GPS:en kan skicka till dig är ifall hunden plötsligt börjar röra sig väldigt snabbt, så pass snabbt att hunden antagligen befinner sig i ett fordon, vilket din hund kanske skulle göra vid en kidnappning. Vid vilken hastighet som man vill få ett alarm kan man själv bestämma genom inställningarna i appen.

Vattentålig och bra batteritid

Denna GPS har en bra batteritid då du vid normal användning kan använda den i 3-4 dagar utan att behöva ladda den på nytt, ligger GPS:en på standby-läge kan batteriet räcka upp till 20 dagar. Atto GPS Tracker är vattentålig så att du och din hund kan använda den även vid regn och MiniFinder själva rekommenderar GPS-Trackern även till andra djur än hundar, exempelvis katt eller till större djur såsom häst exempelvis.

Möjlighet att köpa till halsband

Till MiniFinder Atto GPS Tracker följer det inte med ett halsband men MiniFinder säljer ett tillhörande. Detta halsband är slitstarkt i ett TPU-material och orangea i färgen med reflex på för en extra säkerhet för dig och din hund i mörkret. Det är 2,5 cm brett och 80 cm långt men kan lätt göras kortare för att passa just din hund. Halsbandets spänne är i metall och halsbandet har en stark D-ring som du säkert kan fästa ditt koppel i.

Se pris i butik!

2. GPS-spårare från Weenect

Weenect hund-GPS
Weenect hund-GPS

Här har du en bra och smidig GPS till din hund! GPS:en är en av de dyrare varianterna men ändå prisvärd med tanke på vad du får. Den här manicken är vattensäker vilket enligt mig är ett stort plus med tanke på vädret i vårt avlånga land och har ett medföljande silikonskydd som skyddar den mot stötar. Det medföljer även ett lätthanterligt fäste att fästa GPS:en på hundens halsband med vilket gör att du enkelt kan knäppa av GPS:en för exempelvis laddning medan halsbandet sitter kvar på hunden.

Följ din hund i realtid eller se var den har befunnit sig

Troligen är den vanligaste anledningen till att skaffa en GPS att man vill se vart sin hund är i realtid även om man inte är precis bredvid denna. Och självklart kan du med denna GPS följa din hund genom den medföljande appen i din mobil, du kan till och med söka genom tre olika spårningar, genom karta, kompass eller radar.

Du kan även se vart din hund varit tidigare, genom applikationen i mobilen kan du i efterhand se hur din hund rört sig. Om du brukar släppa lös din hund på samma område kan det vara en idé att jämföra hundens rutt, kanske har denna en rutin som du inte känner till?

Fler användbara funktioner

En annan användbar funktion med Weenects GPS är att du kan ställa in flera zoner, exempelvis en runt ditt hus hemma och en vid sommarstugan. Sedan kan du ställa in så att din mobil meddelar dig ifall hunden antingen lämnar eller äntrar zonen. Skulle det vara så att hunden har lämnat zonen finns det även en funktion som leder dig till hunden, du håller upp mobilen framför dig och så visar en pil på skärmen åt vilket håll du ska gå för att hitta din hund.

Samma funktion talar också om hur långt bort hunden är för att du lättare ska få en uppfattning om var din hund är. Utöver att GPS:en larmar om din hund lämnar den zon du satt upp genom din mobil så larmar den när batteriet understiger 30% respektive 15% och självklart följer en laddningsstation med i förpackningen. Måtten för den här GPS:en är 4,8 x 1,6 x 4 cm vilket gör den relativt liten, inte heller är den tung vilket gör att denna GPS även kan användas till en lite större katt.

Sammanfattningsvis är detta en bra GPS med många funktioner och funktionerna är lika användbara som de skapar en känsla av trygghet och kontroll över hunden. Det som drar ner betyget något är dock priset som är lite över medel.

Se pris i butik!

3. Hund GPS från Tractive

Tractive hund-GPS
Tractive hund-GPS (hundpejl)

Tractive är ett företag som har och har haft flera olika GPS:er på marknaden och här är en av deras storsäljare! Denna GPS:s har en enkel design, den är även diskret i sin storlek då den mäter 5,1 x 4,1 x 1,5 cm och väger endast 35 gram. GPS:en är dessutom vattentät och på försäljarens hemsida beskrivs den som “näst intill oförstörbar” vilket bådar gott för den livliga hunden och dess ägare.

Obegränsad räckvid och spårning i realtid

Något som är imponerande är att denna GPS inte har någon gräns för sin räckvidd, du kan spåra din hund hur långt bort denna än är. Du kan också använda din GPS och app i hela 150 länder ifall du har premium-abonnemanget och tillgång till internet!

Som sagt, en av de vanligaste anledningarna till att man vill ha en GPS till sin hund är för att kunna se vart denna befinner sig utan att man nödvändigtvis är med den. Med Tractives GPS och app kan du följa din hund i realtid, appen uppdaterar då hundens position varje 2-3 sekund och detta kan du följa både genom din mobiltelefon och din dator. Din hunds positioner lagras automatiskt i appen och du kan därför på ett enkelt sätt granska hur din hund har rört sig när du inte varit med.

Ytterligare användbara funktioner

Även denna GPS har den användbara funktionen i att kunna sätta upp virtuella staket eller zoner för din hund, du formar enkelt det området i appen som din hund får vistas inom och sedan meddelar appen dig ifall hunden befinner sig utanför staketet. Att du i realtid sedan kan se var din hund är kommer både hjälpa dig att hitta din hund men också i att se om denna är kidnappad och rör sig iväg med ett fordon eller om denna “bara smitit”.

En rolig men även hjälpsam funktion hos denna manick är att du – ifall du har premium-abonnemanget – kan dela din hunds position med vänner och familj, det kan vara roligt att tillsammans se vad din hund är ute på för äventyr kring sommarstugan men också användbart att gemensamt kunna lokalisera och hämta hem en hund som rymt.

Den här GPS:en har ett enkelt fäste som du med ett lätt klick tar av GPS:en från din hunds halsband vid exempelvis laddning. Och på tal om laddning så har denna GPS en laddningstid på endast två timmar, den laddas alltså fort upp och håller länge – vid normalt bruk mellan 2-5 dagar.

Jag rekommenderar att du – innan du bestämmer dig för att just denna GPS är ditt nästa inköp – ser över aktuella priser för abonnemanget som krävs för att du ska kunna använda denna GPS.

Se pris i butik!

4. TK-909 GPS-spårare

TK-909 GPS-tracker
TK-909 GPS-tracker för hund

Den här GPS-spåraren är ännu ett exempel på en mindre GPS som passar även till något större katter då den mäter 7,0 x 3,7 x 2,0 cm och bara väger 44 gram. Ett stort plus med just denna GPS:en är att det följer med ett halsband som är upp till 60 cm långt och riktigt slitstarkt. GPS:en har också en bra batteritid och kan i standby-läge hålla i upp till 20 dagar.

Spårning i realtid

Självklart kan du, liksom med de flesta av de moderna GPS-spårare som finns på marknaden spåra din hund i realtid genom en applikation som du laddar ner till din mobiltelefon. Skulle du dock av någon anledning inte vilja använda dig av appar, du kanske inte har en smartphone exempelvis så kan du också spåra upp din hund genom ett SIM-kort.

Hundpejl utan abonnemang

Detta SIM-kort, som du behöver köpa till för att få GPS:en att fungera blir också den enda kostnaden utöver själva inköpspriset. Tack vare SIM-kortet kan du alltså utan hjälp av appen eller en smartphone få din hunds position genom att skicka iväg ett sms till GPS:en, den uppdaterar dig då med hundens position efter knappt en minut. Något som också skulle kunna bli väldigt användbart och som är tack vare SIM-kortet är att du kan “ringa” upp din GPS-spårare och på så sätt höra din hunds omgivning.

Jag vill dock uppmärksamma dig som läsare på att denna GPS inte är kompatibel med SIM-kort från Tre eller Hallon.

Batterivarning och virtuellt staket

En annan bra funktion hos denna GPS är att den varnar för låg batteritid. Med den här GPS:en kan du också sätta upp ett virtuellt staket, exempelvis runt din trädgård, GPS:en kommer då att meddela dig så fort den lämnar området inom staketet. Perfekt ifall din hund ofta rymmer!

Vattensäkert fodral som tillbehör

Till TK-909 GPS-spårare kan du köpa till ett vattensäkert fodral. Det är ett litet och diskret fodral som skyddar din GPS mot väder och vind, en enkel produkt som kan vara värd att överväga om du och din hund använder GPS:en i alla väder. Du trär först enkelt i halsbandet genom fodralet och sedan lägger du i GPS:en i fodralet, stänger ordentligt med tryckknapparna på framsidan och sedan är din GPS skyddad mot vatten!

Se pris i butik!

5. Loc8Tor husdjurslokaliserare

Loc8Tor kattlokaliserare
Loc8Tor kattlokaliserare

Den här manicken må marknadsföras som något du kan använda för att lokalisera din katt när denna vandrat iväg från trädgården, dock går den självklart lika bra att använda på din hund.

Spårar ditt husdjur utan GPS-teknik

Denna lokaliserare använder sig inte av GPS-spårningen utan av RF-baserad teknologi, du följer inte heller din hund i realtid genom din mobiltelefon eller dator som med övervägande andel spårare här ovan. Istället så lokaliserar du sändaren som sitter fast i din hunds halsband genom att aktivera sändaren med en fjärrkontroll, fjärrkontrollen kommer sedan att indikera åt vilket håll du ska gå för att komma närmare sändaren.

Du kan även med hjälp av fjärrkontrollen få sändaren att pipa så att du kan höra i vilken riktning du ska gå för att hitta din hund. En sådan här lokaliserare kan rekommenderas om man exempelvis inte vill vara beroende av en mobiltelefon med täckning för att kunna lokalisera sin hund. Jag vill dock påpeka att sändaren som högst kan vara 122 meter ifrån dig för att du ska kunna aktivera den med fjärrkontrollen.

Sändarens storlek kan jämföras med ett kreditkort och fjärrkontrollen har en storlek som mäter 8,5 x 5,5 x 0,5 cm, så detta är en smidig liten sak. I förpackningen följer det förutom en fjärrkontroll och två sändare också med två vattenavvisande fodral till sändarna.

Se pris i butik!

GPS-tracker för hund fyller flera funktioner

Det finns flera olika tillfällen när det kan vara en god idé att fästa en GPS på din hunds halsband, exempelvis så använder många som jagar en GPS till sin jakthund för att kunna se var hunden är när hunden släppts lös över stora jaktmarker. Men det finns andra tillfällen då en GPS kan vara bra att ha, har du exempelvis en hund som har en benägenhet att rymma kan det kännas tryggt med en GPS-spårare.

Idag har dessutom flera av GPS-spårarna på marknaden fler funktioner än bara själva spårningen, du kan ofta också sätta upp virtuella staket med GPS:en och sedan få notifikationer i mobilen ifall din hund korsar staketet. Sådana funktioner kan också vara användbara ifall du brukar släppa lös din hund, exempelvis i skogen när du plockar svamp eller kring sommarstugan.

Då kan hunden springa lös och upptäcka omgivningarna samtidigt som du lutar dig tillbaka och har koll på hunden genom telefonen. Vissa GPS:er har också en funktion där den varnar ifall din hund rör sig över en viss hastighet, exempelvis 50 km/h då att hunden rör sig i en sådan hastighet utan din vetskap skulle kunna vara en indikation på att denna är kidnappad.

Rätt halsband till din GPS-spårare

Till de flesta av de GPS-spårare som jag tipsat om ovan så följer det inte med ett halsband att fästa GPS:en i, dock har alla GPS:spårare bra anordningar för att GPS:en säkert ska sitta fast på hundens halsband.

Om du väljer att köpa MiniFinder Atto GPS Tracker och dess tillhörande halsband kan du vara säker på att GPS:en kommer vara lätt att fästa, men annars kan det vara en god idé att välja ett halsband som du tror kommer vara kompatibelt med GPS:en du väljer. Detta av flera anledningar.

För det första kan halsbandet inte vara av för tjockt material, klippet eller vilken fästes-anordning som din GPS nu har har måste nå runt. Ett tjockare läderhalsband eller ett fodrat halsband kan i vissa fall på grund av dess tjocklek vara svåra att fästa en GPS på.

Hundens halsband får inte heller vara för smalt eller mjukt för trots att GPS:spårarna som jag tipsat om här är lätta och nätta kräver de ändå ett robust halsband som kan hålla uppe dem. Jag rekommenderar därför ett halsband i nylon eller eller något annat tåligt material, sedan är det alltid ett plus ifall halsbandet har reflex för din hunds säkerhets skull!

Vanliga frågor om hundpejlar

Vad är en hundpejl?

En hundpejl är en liten teknisk enhet som även kan kallas för en hund-GPS eller GPS-tracker. Det är en spårningsenhet som håller koll på var din hund befinner sig och låter dig läsa av denna information med hjälp av en app eller liknande.

Vilken hundpejl är bäst?

Personligen tycker jag att MiniFinder Atto är den hundpejl som är bäst. Detta är dock min högst personliga åsikt, men jag upplever att dess funktionalitet och egenskaper gör den värdig dess position högst upp på min lista över de bästa hund-GPS:erna.

Hur fungerar en hundpejl?

Olika hundpejlar fungerar på olika sätt. De flesta använder sig av GPS-teknik för att spåra din hund. Genom att ett globalt nätverk av satelliter håller koll på hundens position kan du se var den befinner sig eller var den ha varit utan att behöva befinna dig i närheten.

Finns det någon hund-GPS utan abonnemang?

Nej, TK-909 är förvisso en hund-GPS utan abonnemang i traditionell bemärkelse. För att kunna använda enheten behöver du dock köpa ett SIM-kort där du tecknar upp dig på till exempel 12 månader. Så i ordets rätta bemärkelse finns det ingen abonnemangsfri hundpejl på marknaden såvitt jag vet.

Avslutande tankar om hund-GPS:er

Jag hoppas att denna guide har hjälpt dig på vägen till en GPS som passar just dig, din hund och era vanor. Oavsett om du är teknisk, om din hund är rymningsbenägen eller om ni brukar röra er i skogen eller i stan!

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehåll åt kunder inom en rad olika branscher. Han driver även hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för närvarande två hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehållit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund, även om han åtminstone för stunden har dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste artiklarna