Bästa hund-gps:en och hundpejlen

Bästa hund-GPS:en som spårar din hund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Adrecord och VetZoo.

En hund-GPS är en smart manick som hjälper dig att hålla reda på din hund. Som husse eller matte vill man gärna ha roliga och nödvändiga hundtillbehör. Detta är ett tillbehör som uppfyller båda dessa kriterier. Det kan nämligen vara såväl roligt som nödvändigt att använda ett GPS-halsband för att spåra sin hund.

I denna artikel kommer vi utse det bästa gps-halsbandet för hund och även förklara hur dessa GPS-spårare fungerar. Använd gärna innehållsförteckningen nedan för att hoppa direkt till den information som du är mest intresserad av!

Bästa hund-GPS:en för vardagsbruk

Nedan presenterar vi de bästa hund-GPS:erna för vardagligt bruk.

1. MiniFinder Atto Pro GPS-Tracker

Minifinder Atto hund-GPS
MiniFinder Atto GPS-tracker

Se pris i butik!

Den här GPS:en kommer från det svenska märket MiniFinder Sweden som grundades i Växjö år 2012. De erbjuder flera olika typer av tekniska lösningar. En av dessa tekniska lösningar är alltså Atto Pro GPS Tracker. Tips: läs vår djuplodade recension av MiniFinder Atto (föregångaren till Atto Pro) för fullständig information om dess funktioner.

? Fördelar:

  • 100 % vattentät
  • snabb positionering
  • geofence (virtuellt staket).

? Nackdelar:

  • positionering vid kall start tar lite tid (26 sekunder)
  • bör ej användas i kyligare temperaturer än -20°C.

Mer information om MiniFinder Atto Pro och dess funktioner finner du i den länkade nyhetsartikeln!

Hund-GPS:ens funktioner

Den här hund-GPS:en har många användbara funktioner och dessa når du genom den tillhörande appen. Självklart kan du spåra din hund i realtid – detta är nog den mest populära funktionen. GPS:en känner av så fort den flyttas och då direkt sänder ut sin position. Du ser då var din hund är på en överskådlig karta med en precision på 5-15 meter.

En annan populär funktion är geo-fencet som är ett virtuellt staket. Detta talar omedelbart om för dig om din hund har tagit sig ut ur det valda området.

Ännu en populär funktion är den samling av data som gör att du i efterhand kan se var din fyrbente vän har befunnit sig. Spåraren kommer också att varna dig både om batteriets procent börja bli lågt eller om den rent utav har svårt att skicka ut en stark och tydlig signal i ett visst område.

Ett annat alarm som GPS:en kan skicka till dig är ifall hunden plötsligt börjar röra sig väldigt snabbt, så pass snabbt att hunden antagligen befinner sig i ett fordon, vilket din hund kanske skulle göra vid en kidnappning. Vid vilken hastighet som man vill få ett alarm kan man själv bestämma genom inställningarna i appen.

Vattentålig och bra batteritid

Denna GPS har en bra batteritid då du vid normal användning kan använda den i 3-4 dagar utan att behöva ladda den på nytt, ligger GPS:en på standby-läge kan batteriet räcka upp till 20 dagar. Atto GPS Tracker är vattentålig så att du och din hund kan använda den även vid regn och MiniFinder själva rekommenderar GPS-Trackern även till andra djur än hundar, exempelvis katt eller till större djur såsom häst exempelvis.

Möjlighet att köpa till halsband

Till MiniFinder Atto GPS Tracker följer det inte med ett halsband men MiniFinder säljer ett tillhörande. Detta halsband är slitstarkt i ett TPU-material och orangea i färgen med reflex på för en extra säkerhet för dig och din hund i mörkret. Det är 2,5 cm brett och 80 cm långt men kan lätt göras kortare för att passa just din hund. Halsbandets spänne är i metall och halsbandet har en stark D-ring som du säkert kan fästa ditt koppel i.

2. Tractive hund-GPS

Tractive hund-GPS
Tractive hund-GPS

Se pris i butik!

Tractive är ett företag som har och har haft flera olika GPS:er på marknaden och här är en av deras storsäljare! Denna GPS:s har en enkel design, den är även diskret i sin storlek då den mäter 5,1 x 4,1 x 1,5 cm och väger endast 35 gram. GPS:en är dessutom vattentät och på försäljarens hemsida beskrivs den som “näst intill oförstörbar” vilket bådar gott för den livliga hunden och dess ägare.

Obegränsad räckvid och spårning i realtid

Något som är imponerande är att denna GPS inte har någon gräns för sin räckvidd, du kan spåra din hund hur långt bort denna än är. Du kan också använda din GPS och app i hela 150 länder ifall du har premium-abonnemanget och tillgång till internet!

Som sagt, en av de vanligaste anledningarna till att man vill ha en GPS till sin hund är för att kunna se vart denna befinner sig utan att man nödvändigtvis är med den. Med Tractives GPS och app kan du följa din hund i realtid, appen uppdaterar då hundens position varje 2-3 sekund och detta kan du följa både genom din mobiltelefon och din dator. Din hunds positioner lagras automatiskt i appen och du kan därför på ett enkelt sätt granska hur din hund har rört sig när du inte varit med.

Ytterligare användbara funktioner

Även denna GPS har den användbara funktionen i att kunna sätta upp virtuella staket eller zoner för din hund, du formar enkelt det området i appen som din hund får vistas inom och sedan meddelar appen dig ifall hunden befinner sig utanför staketet. Att du i realtid sedan kan se var din hund är kommer både hjälpa dig att hitta din hund men också i att se om denna är kidnappad och rör sig iväg med ett fordon eller om denna “bara smitit”.

En rolig men även hjälpsam funktion hos denna manick är att du – ifall du har premium-abonnemanget – kan dela din hunds position med vänner och familj, det kan vara roligt att tillsammans se vad din hund är ute på för äventyr kring sommarstugan men också användbart att gemensamt kunna lokalisera och hämta hem en hund som rymt.

Den här GPS:en har ett enkelt fäste som du med ett lätt klick tar av GPS:en från din hunds halsband vid exempelvis laddning. Och på tal om laddning så har denna GPS en laddningstid på endast två timmar, den laddas alltså fort upp och håller länge – vid normalt bruk mellan 2-5 dagar.

Vi rekommenderar att du – innan du bestämmer dig för att just denna GPS är ditt nästa inköp – ser över aktuella priser för abonnemanget som krävs för att du ska kunna använda denna GPS.

3. TK-909 GPS-spårare

TK-909 GPS-tracker
TK-909 GPS-tracker för hund

Se pris i butik!

Den här GPS-spåraren är ännu ett exempel på en mindre GPS som passar även till något större katter då den mäter 7,0 x 3,7 x 2,0 cm och bara väger 44 gram. Ett stort plus med just denna GPS:en är att det följer med ett halsband som är upp till 60 cm långt och riktigt slitstarkt. GPS:en har också en bra batteritid och kan i standby-läge hålla i upp till 20 dagar.

Spårning i realtid

Självklart kan du, liksom med de flesta av de moderna GPS-spårare som finns på marknaden spåra din hund i realtid genom en applikation som du laddar ner till din mobiltelefon. Skulle du dock av någon anledning inte vilja använda dig av appar, du kanske inte har en smartphone exempelvis så kan du också spåra upp din hund genom ett SIM-kort.

Hund-GPS utan abonnemang

Detta SIM-kort, som du behöver köpa till för att få GPS:en att fungera blir också den enda kostnaden utöver själva inköpspriset. Tack vare SIM-kortet kan du alltså utan hjälp av appen eller en smartphone få din hunds position genom att skicka iväg ett sms till GPS:en, den uppdaterar dig då med hundens position efter knappt en minut. Något som också skulle kunna bli väldigt användbart och som är tack vare SIM-kortet är att du kan “ringa” upp din GPS-spårare och på så sätt höra din hunds omgivning.

Vi vill dock uppmärksamma dig som läsare på att denna GPS inte är kompatibel med SIM-kort från Tre eller Hallon.

Batterivarning och virtuellt staket

En annan bra funktion hos denna GPS är att den varnar för låg batteritid. Med den här GPS:en kan du också sätta upp ett virtuellt staket, exempelvis runt din trädgård, GPS:en kommer då att meddela dig så fort den lämnar området inom staketet. Perfekt ifall din hund ofta rymmer!

Vattensäkert fodral som tillbehör

Till TK-909 GPS-spårare kan du köpa till ett vattensäkert fodral. Det är ett litet och diskret fodral som skyddar din GPS mot väder och vind, en enkel produkt som kan vara värd att överväga om du och din hund använder GPS:en i alla väder. Du trär först enkelt i halsbandet genom fodralet och sedan lägger du i GPS:en i fodralet, stänger ordentligt med tryckknapparna på framsidan och sedan är din GPS skyddad mot vatten!

Så fungerar en hund-GPS

En GPS-tracker eller hund-GPS (kärt barn har många namn) som är anpassad till att följa din hund är ofta en liten manick som du fäster på din hunds halsband. Sedan är det vanligaste att du kan se din hunds position genom en medföljande app i din mobiltelefon.

Infografiken nedan förklarar på ett bra sätt hur ett typiskt GPS-halsband fungerar och vilka fördelar som ett GPS-halsband har.

Så fungerar GPS-halsband för hundar (infografik)

GPS-tracker för hund fyller flera funktioner

Det finns flera olika tillfällen när det kan vara en god idé att fästa en GPS på din hunds halsband, exempelvis så använder många som jagar en GPS till sin jakthund för att kunna se var hunden är när hunden släppts lös över stora jaktmarker. Men det finns andra tillfällen då en GPS kan vara bra att ha, har du exempelvis en hund som har en benägenhet att rymma kan det kännas tryggt med en GPS-spårare.

Idag har dessutom flera av GPS-spårarna på marknaden fler funktioner än bara själva spårningen, du kan ofta också sätta upp virtuella staket med GPS:en och sedan få notifikationer i mobilen ifall din hund korsar staketet. Sådana funktioner kan också vara användbara ifall du brukar släppa lös din hund, exempelvis i skogen när du plockar svamp eller kring sommarstugan.

Då kan hunden springa lös och upptäcka omgivningarna samtidigt som du lutar dig tillbaka och har koll på hunden genom telefonen. Vissa GPS:er har också en funktion där den varnar ifall din hund rör sig över en viss hastighet, exempelvis 50 km/h då att hunden rör sig i en sådan hastighet utan din vetskap skulle kunna vara en indikation på att denna är kidnappad.

Rätt halsband till din GPS-spårare

Vissa hund-GPS:er har ett medföljande halsband att fästa pejlen i. Andra kan du enkelt fästa i hundens halsband. Om du vanligtvis använder sele till din hund kan det vara värt att införskaffa en hund-GPS med halsband.

Genom att välja ett komplett set slipper du oroa dig för huruvida pejlen passar halsbandet. Halsbandet bör nämligen inte vara för tjockt då tjockleken kan göra det svårt att fästa GPS:en.

Hundens halsband får inte heller vara för smalt eller mjukt för trots att GPS:spårarna som vi tipsat om här är lätta och nätta kräver de ändå ett robust halsband som kan hålla uppe dem. Vi rekommenderar därför ett halsband i nylon eller eller något annat tåligt material, sedan är det alltid ett plus ifall halsbandet har reflex för din hunds säkerhets skull!

Vanliga frågor om hund-GPS:er

Vad är en hund-GPS?

En hund-GPS är en liten teknisk enhet som även kan kallas för GPS-tracker. Det är en spårningsenhet som håller koll på var din hund befinner sig och låter dig läsa av denna information med hjälp av en app eller liknande.

Vilken hund-GPS är bäst?

Personligen tycker vi att MiniFinder Atto är det GPS-halsband för hundar som är bäst. Detta är dock min högst personliga åsikt, men vi upplever att dess funktionalitet och egenskaper gör den värdig dess position högst upp på vår lista över de bästa hund-GPS:erna.

Hur fungerar en hund-GPS?

Olika hund-GPS:er fungerar på olika sätt. De flesta använder sig av GPS-teknik för att spåra din hund. Genom att ett globalt nätverk av satelliter håller koll på hundens position kan du se var den befinner sig eller var den ha varit utan att behöva befinna dig i närheten.

Finns det någon hund-GPS utan abonnemang?

Nej, TK-909 är förvisso en hund-GPS utan abonnemang i traditionell bemärkelse. För att kunna använda enheten behöver du dock köpa ett SIM-kort där du tecknar upp dig på till exempel 12 månader. Så i ordets rätta bemärkelse finns det ingen abonnemangsfri hund-GPS på marknaden såvitt vi vet.

Avslutande tankar om hund-GPS:er

Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig på vägen till en GPS som passar just dig, din hund och era vanor. Oavsett om du är teknisk, om din hund är rymningsbenägen eller om ni brukar röra er i skogen eller i stan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *