BĂ€sta hund-gps:en och hundpejlen

BÀsta hund-GPS:en som spÄrar din hund

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Adrecord och VetZoo.

En hund-GPS Àr en smart manick som hjÀlper dig att hÄlla reda pÄ din hund. Som husse eller matte vill man gÀrna ha roliga och nödvÀndiga hundtillbehör. Detta Àr ett tillbehör som uppfyller bÄda dessa kriterier. Det kan nÀmligen vara sÄvÀl roligt som nödvÀndigt att anvÀnda ett GPS-halsband för att spÄra sin hund.

I denna artikel kommer vi utse det bÀsta gps-halsbandet för hund och Àven förklara hur dessa GPS-spÄrare fungerar. AnvÀnd gÀrna innehÄllsförteckningen nedan för att hoppa direkt till den information som du Àr mest intresserad av!

BÀsta hund-GPS:en för vardagsbruk

Nedan presenterar vi de bÀsta hund-GPS:erna för vardagligt bruk.

1. MiniFinder Atto Pro GPS-Tracker

Minifinder Atto hund-GPS
MiniFinder Atto GPS-tracker

Se pris i butik!

Den hÀr GPS:en kommer frÄn det svenska mÀrket MiniFinder Sweden som grundades i VÀxjö Är 2012. De erbjuder flera olika typer av tekniska lösningar. En av dessa tekniska lösningar Àr alltsÄ Atto Pro GPS Tracker. Tips: lÀs vÄr djuplodade recension av MiniFinder Atto (föregÄngaren till Atto Pro) för fullstÀndig information om dess funktioner.

👍 Fördelar:

  • 100 % vattentĂ€t
  • snabb positionering
  • geofence (virtuellt staket).

👎 Nackdelar:

  • positionering vid kall start tar lite tid (26 sekunder)
  • bör ej anvĂ€ndas i kyligare temperaturer Ă€n -20°C.

Mer information om MiniFinder Atto Pro och dess funktioner finner du i den lÀnkade nyhetsartikeln!

Hund-GPS:ens funktioner

Den hĂ€r hund-GPS:en har mĂ„nga anvĂ€ndbara funktioner och dessa nĂ„r du genom den tillhörande appen. SjĂ€lvklart kan du spĂ„ra din hund i realtid – detta Ă€r nog den mest populĂ€ra funktionen. GPS:en kĂ€nner av sĂ„ fort den flyttas och dĂ„ direkt sĂ€nder ut sin position. Du ser dĂ„ var din hund Ă€r pĂ„ en överskĂ„dlig karta med en precision pĂ„ 5-15 meter.

En annan populÀr funktion Àr geo-fencet som Àr ett virtuellt staket. Detta talar omedelbart om för dig om din hund har tagit sig ut ur det valda omrÄdet.

Ännu en populĂ€r funktion Ă€r den samling av data som gör att du i efterhand kan se var din fyrbente vĂ€n har befunnit sig. SpĂ„raren kommer ocksĂ„ att varna dig bĂ„de om batteriets procent börja bli lĂ„gt eller om den rent utav har svĂ„rt att skicka ut en stark och tydlig signal i ett visst omrĂ„de.

Ett annat alarm som GPS:en kan skicka till dig Àr ifall hunden plötsligt börjar röra sig vÀldigt snabbt, sÄ pass snabbt att hunden antagligen befinner sig i ett fordon, vilket din hund kanske skulle göra vid en kidnappning. Vid vilken hastighet som man vill fÄ ett alarm kan man sjÀlv bestÀmma genom instÀllningarna i appen.

VattentÄlig och bra batteritid

Denna GPS har en bra batteritid dÄ du vid normal anvÀndning kan anvÀnda den i 3-4 dagar utan att behöva ladda den pÄ nytt, ligger GPS:en pÄ standby-lÀge kan batteriet rÀcka upp till 20 dagar. Atto GPS Tracker Àr vattentÄlig sÄ att du och din hund kan anvÀnda den Àven vid regn och MiniFinder sjÀlva rekommenderar GPS-Trackern Àven till andra djur Àn hundar, exempelvis katt eller till större djur sÄsom hÀst exempelvis.

Möjlighet att köpa till halsband

Till MiniFinder Atto GPS Tracker följer det inte med ett halsband men MiniFinder sÀljer ett tillhörande. Detta halsband Àr slitstarkt i ett TPU-material och orangea i fÀrgen med reflex pÄ för en extra sÀkerhet för dig och din hund i mörkret. Det Àr 2,5 cm brett och 80 cm lÄngt men kan lÀtt göras kortare för att passa just din hund. Halsbandets spÀnne Àr i metall och halsbandet har en stark D-ring som du sÀkert kan fÀsta ditt koppel i.

2. Tractive hund-GPS

Tractive hund-GPS
Tractive hund-GPS

Se pris i butik!

Tractive Ă€r ett företag som har och har haft flera olika GPS:er pĂ„ marknaden och hĂ€r Ă€r en av deras storsĂ€ljare! Denna GPS:s har en enkel design, den Ă€r Ă€ven diskret i sin storlek dĂ„ den mĂ€ter 5,1 x 4,1 x 1,5 cm och vĂ€ger endast 35 gram. GPS:en Ă€r dessutom vattentĂ€t och pĂ„ försĂ€ljarens hemsida beskrivs den som “nĂ€st intill oförstörbar” vilket bĂ„dar gott för den livliga hunden och dess Ă€gare.

ObegrÀnsad rÀckvid och spÄrning i realtid

NÄgot som Àr imponerande Àr att denna GPS inte har nÄgon grÀns för sin rÀckvidd, du kan spÄra din hund hur lÄngt bort denna Àn Àr. Du kan ocksÄ anvÀnda din GPS och app i hela 150 lÀnder ifall du har premium-abonnemanget och tillgÄng till internet!

Som sagt, en av de vanligaste anledningarna till att man vill ha en GPS till sin hund Àr för att kunna se vart denna befinner sig utan att man nödvÀndigtvis Àr med den. Med Tractives GPS och app kan du följa din hund i realtid, appen uppdaterar dÄ hundens position varje 2-3 sekund och detta kan du följa bÄde genom din mobiltelefon och din dator. Din hunds positioner lagras automatiskt i appen och du kan dÀrför pÄ ett enkelt sÀtt granska hur din hund har rört sig nÀr du inte varit med.

Ytterligare anvÀndbara funktioner

Även denna GPS har den anvĂ€ndbara funktionen i att kunna sĂ€tta upp virtuella staket eller zoner för din hund, du formar enkelt det omrĂ„det i appen som din hund fĂ„r vistas inom och sedan meddelar appen dig ifall hunden befinner sig utanför staketet. Att du i realtid sedan kan se var din hund Ă€r kommer bĂ„de hjĂ€lpa dig att hitta din hund men ocksĂ„ i att se om denna Ă€r kidnappad och rör sig ivĂ€g med ett fordon eller om denna “bara smitit”.

En rolig men Ă€ven hjĂ€lpsam funktion hos denna manick Ă€r att du – ifall du har premium-abonnemanget – kan dela din hunds position med vĂ€nner och familj, det kan vara roligt att tillsammans se vad din hund Ă€r ute pĂ„ för Ă€ventyr kring sommarstugan men ocksĂ„ anvĂ€ndbart att gemensamt kunna lokalisera och hĂ€mta hem en hund som rymt.

Den hĂ€r GPS:en har ett enkelt fĂ€ste som du med ett lĂ€tt klick tar av GPS:en frĂ„n din hunds halsband vid exempelvis laddning. Och pĂ„ tal om laddning sĂ„ har denna GPS en laddningstid pĂ„ endast tvĂ„ timmar, den laddas alltsĂ„ fort upp och hĂ„ller lĂ€nge – vid normalt bruk mellan 2-5 dagar.

Vi rekommenderar att du – innan du bestĂ€mmer dig för att just denna GPS Ă€r ditt nĂ€sta inköp – ser över aktuella priser för abonnemanget som krĂ€vs för att du ska kunna anvĂ€nda denna GPS.

3. TK-909 GPS-spÄrare

TK-909 GPS-tracker
TK-909 GPS-tracker för hund

Se pris i butik!

Den hÀr GPS-spÄraren Àr Ànnu ett exempel pÄ en mindre GPS som passar Àven till nÄgot större katter dÄ den mÀter 7,0 x 3,7 x 2,0 cm och bara vÀger 44 gram. Ett stort plus med just denna GPS:en Àr att det följer med ett halsband som Àr upp till 60 cm lÄngt och riktigt slitstarkt. GPS:en har ocksÄ en bra batteritid och kan i standby-lÀge hÄlla i upp till 20 dagar.

SpÄrning i realtid

SjÀlvklart kan du, liksom med de flesta av de moderna GPS-spÄrare som finns pÄ marknaden spÄra din hund i realtid genom en applikation som du laddar ner till din mobiltelefon. Skulle du dock av nÄgon anledning inte vilja anvÀnda dig av appar, du kanske inte har en smartphone exempelvis sÄ kan du ocksÄ spÄra upp din hund genom ett SIM-kort.

Hund-GPS utan abonnemang

Detta SIM-kort, som du behöver köpa till för att fĂ„ GPS:en att fungera blir ocksĂ„ den enda kostnaden utöver sjĂ€lva inköpspriset. Tack vare SIM-kortet kan du alltsĂ„ utan hjĂ€lp av appen eller en smartphone fĂ„ din hunds position genom att skicka ivĂ€g ett sms till GPS:en, den uppdaterar dig dĂ„ med hundens position efter knappt en minut. NĂ„got som ocksĂ„ skulle kunna bli vĂ€ldigt anvĂ€ndbart och som Ă€r tack vare SIM-kortet Ă€r att du kan “ringa” upp din GPS-spĂ„rare och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt höra din hunds omgivning.

Vi vill dock uppmÀrksamma dig som lÀsare pÄ att denna GPS inte Àr kompatibel med SIM-kort frÄn Tre eller Hallon.

Batterivarning och virtuellt staket

En annan bra funktion hos denna GPS Àr att den varnar för lÄg batteritid. Med den hÀr GPS:en kan du ocksÄ sÀtta upp ett virtuellt staket, exempelvis runt din trÀdgÄrd, GPS:en kommer dÄ att meddela dig sÄ fort den lÀmnar omrÄdet inom staketet. Perfekt ifall din hund ofta rymmer!

VattensÀkert fodral som tillbehör

Till TK-909 GPS-spÄrare kan du köpa till ett vattensÀkert fodral. Det Àr ett litet och diskret fodral som skyddar din GPS mot vÀder och vind, en enkel produkt som kan vara vÀrd att övervÀga om du och din hund anvÀnder GPS:en i alla vÀder. Du trÀr först enkelt i halsbandet genom fodralet och sedan lÀgger du i GPS:en i fodralet, stÀnger ordentligt med tryckknapparna pÄ framsidan och sedan Àr din GPS skyddad mot vatten!

SĂ„ fungerar en hund-GPS

En GPS-tracker eller hund-GPS (kÀrt barn har mÄnga namn) som Àr anpassad till att följa din hund Àr ofta en liten manick som du fÀster pÄ din hunds halsband. Sedan Àr det vanligaste att du kan se din hunds position genom en medföljande app i din mobiltelefon.

Infografiken nedan förklarar pÄ ett bra sÀtt hur ett typiskt GPS-halsband fungerar och vilka fördelar som ett GPS-halsband har.

SÄ fungerar GPS-halsband för hundar (infografik)

GPS-tracker för hund fyller flera funktioner

Det finns flera olika tillfÀllen nÀr det kan vara en god idé att fÀsta en GPS pÄ din hunds halsband, exempelvis sÄ anvÀnder mÄnga som jagar en GPS till sin jakthund för att kunna se var hunden Àr nÀr hunden slÀppts lös över stora jaktmarker. Men det finns andra tillfÀllen dÄ en GPS kan vara bra att ha, har du exempelvis en hund som har en benÀgenhet att rymma kan det kÀnnas tryggt med en GPS-spÄrare.

Idag har dessutom flera av GPS-spÄrarna pÄ marknaden fler funktioner Àn bara sjÀlva spÄrningen, du kan ofta ocksÄ sÀtta upp virtuella staket med GPS:en och sedan fÄ notifikationer i mobilen ifall din hund korsar staketet. SÄdana funktioner kan ocksÄ vara anvÀndbara ifall du brukar slÀppa lös din hund, exempelvis i skogen nÀr du plockar svamp eller kring sommarstugan.

DÄ kan hunden springa lös och upptÀcka omgivningarna samtidigt som du lutar dig tillbaka och har koll pÄ hunden genom telefonen. Vissa GPS:er har ocksÄ en funktion dÀr den varnar ifall din hund rör sig över en viss hastighet, exempelvis 50 km/h dÄ att hunden rör sig i en sÄdan hastighet utan din vetskap skulle kunna vara en indikation pÄ att denna Àr kidnappad.

RÀtt halsband till din GPS-spÄrare

Vissa hund-GPS:er har ett medföljande halsband att fÀsta pejlen i. Andra kan du enkelt fÀsta i hundens halsband. Om du vanligtvis anvÀnder sele till din hund kan det vara vÀrt att införskaffa en hund-GPS med halsband.

Genom att vÀlja ett komplett set slipper du oroa dig för huruvida pejlen passar halsbandet. Halsbandet bör nÀmligen inte vara för tjockt dÄ tjockleken kan göra det svÄrt att fÀsta GPS:en.

Hundens halsband fÄr inte heller vara för smalt eller mjukt för trots att GPS:spÄrarna som vi tipsat om hÀr Àr lÀtta och nÀtta krÀver de ÀndÄ ett robust halsband som kan hÄlla uppe dem. Vi rekommenderar dÀrför ett halsband i nylon eller eller nÄgot annat tÄligt material, sedan Àr det alltid ett plus ifall halsbandet har reflex för din hunds sÀkerhets skull!

Vanliga frÄgor om hund-GPS:er

Vad Àr en hund-GPS?

En hund-GPS Àr en liten teknisk enhet som Àven kan kallas för GPS-tracker. Det Àr en spÄrningsenhet som hÄller koll pÄ var din hund befinner sig och lÄter dig lÀsa av denna information med hjÀlp av en app eller liknande.

Vilken hund-GPS Àr bÀst?

Personligen tycker vi att MiniFinder Atto Àr det GPS-halsband för hundar som Àr bÀst. Detta Àr dock min högst personliga Äsikt, men vi upplever att dess funktionalitet och egenskaper gör den vÀrdig dess position högst upp pÄ vÄr lista över de bÀsta hund-GPS:erna.

Hur fungerar en hund-GPS?

Olika hund-GPS:er fungerar pÄ olika sÀtt. De flesta anvÀnder sig av GPS-teknik för att spÄra din hund. Genom att ett globalt nÀtverk av satelliter hÄller koll pÄ hundens position kan du se var den befinner sig eller var den ha varit utan att behöva befinna dig i nÀrheten.

Finns det nÄgon hund-GPS utan abonnemang?

Nej, TK-909 Àr förvisso en hund-GPS utan abonnemang i traditionell bemÀrkelse. För att kunna anvÀnda enheten behöver du dock köpa ett SIM-kort dÀr du tecknar upp dig pÄ till exempel 12 mÄnader. SÄ i ordets rÀtta bemÀrkelse finns det ingen abonnemangsfri hund-GPS pÄ marknaden sÄvitt vi vet.

Avslutande tankar om hund-GPS:er

Vi hoppas att denna guide har hjÀlpt dig pÄ vÀgen till en GPS som passar just dig, din hund och era vanor. Oavsett om du Àr teknisk, om din hund Àr rymningsbenÀgen eller om ni brukar röra er i skogen eller i stan!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *