Tavla med spelande hundar

Tavlorna med de spelande hundarna

Många av oss hundägare har bilder på våra lurviga vänner på väggarna, men det finns en tavelserie som även många utan hund har i sin ägo. Vi pratar givetvis om Cassius Marcellus Coolidge ikoniska verk med de pokerspelande jyckarna. 

Med risk att trampa kattälskare på tårna, hunden är människans bästa vän och har varit så sedan de först började bli domesticerade för ungefär 100 000 år sedan. Detta unika band har lett till att de också har fått en betydelsefull del i hela vår kultur – från sitt symboliska värde som vän och beskyddare till konkreta exempel i litteratur, film, musik och till och med spel. Säg mig, vem är kattrikets motsvarighet till Lassie?

I den här artikeln tänkte vi zooma in på en av vår tids mest klassiska hundmålningar, för även dessa finns det gott om, nämligen Cassius Marcellus Coolidge ikoniska tavelserie med pokerspelande hundar. Tidlös som verket är, passar det extra nu när det nya spelet Dog House Megaways har lanserats på diverse spelsidor, som en sorts fortsättning på den tradition Coolidge påbörjade.

Mer än en tavla – bokstavligt talat

Vad inte alla vet, är att tavlan med de pokerspelande hundarna ingår i en omfattande serie konstverk som den amerikanske målaren Cassius Marcellus Coolidge skapade under slutet av 1800-talet. Totalt mäktade han med 16 stycken olika målningar, varav “Poker Game” är den mest kända. På bilden finner vi fyra äldre hundar röka cigarr, dricka whisky och syna varandra under vad som ser ut att vara ett milt sagt intensivt pokerparti. 

Samtliga tavlor är inte bara variationer av varandra, även om de har samma humoristiska tematik med hundar i vardagliga situationer, agerandes som människor. Ett exempel är “The Bachelor Dog” där en ungkarlshund sitter i en röd sammetsfåtölj och puffar på en cigarr medan han bläddrar i tidningen. Ett annat exempel är “Ten Miles to a Garage” där en hundfamilj har fått problem med bilen på väg till en picknick. 

Samtliga hundtavlor med pokertema:

  • A Bold Bluff
  • A Friend in Need
  • His Station and Four Aces
  • Pinched With Four Aces
  • Poker Symphaty 
  • Post Mortem
  • Stranger in Camp
  • The Poker Game
  • Waterloo

Högt värderade i konstkretsar

Precis som många andra berömda konstverk har Coolidge hundtavlor ett högt samlarvärde – men då är det givetvis originalen som gäller och inte alla nytryck som har gjorts under årens gång. Den högst värderade av dem allihop är ovannämnda Poker Game som såldes för 658 000 dollar på en auktion 2015. Målningen gjordes 1894 och dess nytryck pryder många vardagsrum och barer runt om på jorden. Även om 658 000 är en betydelsefull summa är det ingenting emot vad den franske konstnären Paul Cezannes tavla Kortspelarna såldes för. Den är nämligen värderad till rafflande 334 miljoner dollar.

Började med att måla skyltar

Cassius Marcellus Coolidge brukar kallas för “den kändaste amerikanska konstnären du aldrig har hört talas om” och detta tack vare hans legendariska hundtavlor. Så vem var han egentligen? Född den 18 september 1844 i New York, började han i 20-årsåldern jobba som serietecknare på en lokal tidningsredaktion. Under närliggande period försörjde hans sig också med att måla skyltar.

Det var först när han flyttade till Rochester på 1890-talet som han påbörjade måla tavlorna som skulle bli bra mycket mer berömda än han själv. Här finns en underhållande analys att läsa om hans tavlor. 

Med detta hoppas vi att fler får upp ögonen för Cassius Marcellus Coolidge, en konstnär som är betydligt mindre känd än sina verk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *