Intervju med Buddy Pet Foods đŸŸ


Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods Àr en spÀnnande foderleverantör som med buller och bÄng hÄller pÄ att slÄ sig in pÄ marknaden för hundmat. Jag har nyligen haft nöjet att testa nÄgra av deras produkter, och idag kan jag glÀdjande nog dela med mig av en intervju med företagets VD och medgrundare, Alex Baumann.

LÀs gÀrna min recension av Buddy Pet Foods produkter för mer information om detta hundfoder! Du bör heller inte missa företagets blogg, dÀr du kan ta del av matnyttig (avsiktlig ordvits) information om hundfoder samt andra tips för hundÀgare.

Nog om det, nu hoppar vi rakt in i intervjun med Alex pÄ Buddy Pet Foods!


Hej Alex! Du fÄr gÀrna börja med att berÀtta lite om dig sjÀlv och din roll pÄ Buddy Pet Foods.

Snart 32-Ärig smÄlÀnning, VD och medgrundare av bolaget. Uppvuxen med hundar, och Àlskar dem (och katter)!


Er affĂ€rsidĂ© Ă€r att erbjuda hundĂ€gare mer hĂ€lsosam och lyxig hundmat i prenumerationsform. Detta i sig Ă€r nyskapande, och ni har Ă€ven valt den nĂ„got okonventionella strategin att skippa mellanhanden och sĂ€lja fodret direkt till hundĂ€gare. Är det viktigt att tĂ€nka utanför boxen för att slĂ„ sig in pĂ„ hundfodermarknaden?

Hundmatsindustrin Ă€r enligt mig förĂ„ldrad. Sedan hundmat blev kommersialiserad pĂ„ 1960-talet har sjukdomar och hĂ€lsa för hundar förvĂ€rrats avsevĂ€rt. Att tĂ€nka utanför boxen per se tror jag inte Ă€r viktigast, utan att man som vi utgĂ„r frĂ„n vad som Ă€r bĂ€st för hunden först, inte vad som Ă€r bĂ€st för resultatraden.

Genom att skippa mellanhÀnder kan vi lÀgga lÀngre tid pÄ vÄr produktion, anvÀnda finare rÄvaror som Àr etiskt framtagna och fortfarande hÄlla ett humant pris mot vÄra kunder. Detta hade vi inte kunnat göra med flera mellanhÀnder. Givetvis Àr det viktigt att man skiljer sig frÄn mÀngden ocksÄ sÄ att folk kommer ihÄg en.


Ni skriver pĂ„ er hemsida att ert hundfoder Ă€r “kanske vĂ€rldens bĂ€sta”. Detta Ă€r förstĂ„s ett djĂ€rvt pĂ„stĂ„ende – vad Ă€r det som gör ert foder sĂ„ pass bra, och vad Ă€r ett bra hundfoder för dig?

Vi anser att det kan vara vĂ€rldens bĂ€sta, det stĂ€mmer. Anledningen Ă€r att vi har gjort vĂ€ldigt mycket research innan vi komponerade ihop vĂ„ra recept tillsammans med nĂ€ringsexperter. Vi har inte snĂ„lat in pĂ„ rĂ„varor och vi varsamt ugnsbakar fodret och sedan lĂ„ter det vila. Det gör att mer av nĂ€ringen stannar i fodret, och det blir enklare för hunden att smĂ€lta maten. Det anser vi Ă€r bĂ€ttre Ă€n de mesta i torrfodervĂ€g pĂ„ marknaden.


PÄ er sajt kan man skrÀddarsy en personlig meny Ät sin hund. UtifrÄn de uppgifter som matas in berÀknar er algoritm vilket som Àr det optimala hundfodret. Man fÄr Àven reda pÄ hur mycket av fodret hunden bör Àta varje dag. Kan du berÀtta mer om er foderguide?

Foderguiden Ă€r en avancerad logik som Ă€r framtagen tillsammans med veterinĂ€rer, nĂ€ringsexperter, fabriken och IT-folk. Varje data-input frĂ„n kunden har en pĂ„verkan pĂ„ recept, mĂ€ngd och rekommendation. Vi investerar nu ytterligare energi och pengar pĂ„ att utveckla den vidare och ta fram fler produkter – baserade pĂ„ data pĂ„ alla hundar – för att kunna göra Ă€nnu bĂ€ttre rekommenderade menyer. Detta Ă€r mycket spĂ€nnande.


Har det nÄgon betydelse om man vÀljer storlek pÄ sin hund (liten, medel eller stor) istÀllet för ras? Eller anpassas det foder som vÀljs pÄ nÄgot sÀtt utifrÄn vissa specifika hundraser?

Alla parametrar pÄverkar. Det finns vissa raser som givetvis Àr smÄ, men ocksÄ hundar som Àr smÄ inom sin ras. DÄ kanske den skall ha mer energi, sÄ ja, bÄda pÄverkar till viss del.


NÀringsbehovet skiljer sig sÄklart Ät mellan valpar och vuxna hundar, men menar ni att det Àven skiljer sig Ät mellan könen och i sÄdana fall pÄ vilket sÀtt? Jag syftar pÄ att man i foderguiden uppmanas att uppge hundens kön.

Korrekt. Nu Ă€r jag inte matexperten inom vĂ„rt team, men en kvinnlig hund – en tik – kan t.ex. efter kastrering ha lĂ€tt att gĂ„ upp i vikt, vilket vi tar i Ă„tanke.


TvÄ viktiga faktorer som spelar roll för utfodringen Àr kroppsform och aktivitetsnivÄ. Rekommenderar ni att man följer den rekommenderade portioneringen strikt, eller bör man anpassa denna utifrÄn huruvida hunden Àr viktstabil eller rör sig mot önskad kroppsform?

VÄr rekommendation baserar sig pÄ data om varje ras, tillsammans med kunskap frÄn veterinÀr och nÀringsexperter. Men varje hund Àr ocksÄ unik sÄ givetvis kan man anpassa till viss mÄn. Dock med tanke pÄ hur vi producerar vÄr mat sÄ behövs i regel lite mindre Àn traditionella torrfodermÀrken, vilket gör att man skall ha rekommendationen med sig i bakhuvudet.


En försiktig övergÄng till det nya fodret Àr nÄgonting som uppfödare och fodertillverkare ofta uppmanar till. Tror du att detta Àr nÄgonting man som hundÀgare kanske inte tÀnker pÄ eller riskerar att slarva med?

Absolut. Det Àr inte jÀtteenkelt för alla förstagÄngsköpare att hÄlla koll pÄ detta. Vi rekommenderar att man blandar det gamla fodret med det nya fodret i minst tvÄ veckor.


Kött Àr huvudingrediensen i alla era foder. Ni Àr med andra ord inte av uppfattningen att hundar borde ges en vegetarisk kost eller blandkost, eller kanske rent av bli veganer?

VÄr stÄndpunkt Àr att variation Àr bra, och att rÄvarorna och hur fodret produceras Àr viktigast. Vi kommer snart lansera fler 100% naturliga snacks och vÄtfoder för komplettera torrfodret. Vi har ingen generell uppfattning kring vegetarisk eller vegansk kost för hundar, utan vi anser att ju bÀttre rÄvaror och produktionsmetod desto hÀlsosammare foder.


Precis som ni skriver pĂ„ er webbplats har sjukdomar sĂ„som cancer och diabetes ökat kraftigt bland under de senaste decennierna. Jag fĂ„r uppfattningen att ni gör en koppling mellan dessa sjukdomar och hundfoder – detta omrĂ„de vet jag personligen alldeles för lite om, sĂ„ du fĂ„r gĂ€rna utveckla resonemanget?

Det Ă€r helt rĂ€tt att sjukdomar överlag har ökat för hundarna sedan kommersialiseringen av hundmat. Över dessa 50–60 Ă„r finns det klara kopplingar mellan ökningen av sjukdomar och maten. T.ex. fetma, pankreatit, blĂ„ssten, hjĂ€rtproblem och diarrĂ© har en direkt relation till kosten hunden Ă€ter.

Forskning visar att cirka 60% av alla vÀrldens hundar lider av fetma. Just nÀr det gÀller diabetes sÄ pÄverkar ju kosten en hel del i att hunden, tillsammans med andra faktorer, insjuknar. DÀremot cancer, dÀr visar forskning att kosten, och hur den har utvecklats över tid, har en negativ pÄverkan att kunna ÄterhÀmta sig.

SÄ ja, ökningen av sjukdomar har definitivt en koppling till vad och hur vi matar vÄra hundar. Samma sak gÀller ju oss mÀnniskor.


För den som vill testa Buddy Pet Foods hundfoder kan det vara vÀrt att nÀmna att ni inte tillhandahÄller smakprover men att ni erbjuder en smakgaranti Àven pÄ era 2 kg-pÄsar. För tillfÀllet har ni Àven 50% rabatt första mÄnaden om man anvÀnder koden NYKUND. Vilken uppmaning vill du skicka med till de hundÀgare som kanske vill prova nÄgot nytt men kÀnner sig tveksamma inför att överge sitt gamla, bekanta fodermÀrke?

Jag skulle vilja sĂ€ga – testa! Majoriteten av Sveriges hundĂ€gare matar dessvĂ€rre sina hundar med mat som de aldrig sjĂ€lva skulle Ă€ta om de visste hur det har tillverkats och var ingredienserna kommer frĂ„n. Jag uppmanar alla hundĂ€gare att kolla pĂ„ innehĂ„llsförteckningen. Är kött första ingrediens? Bra! InnehĂ„ller det stora mĂ€ngder majs, stĂ€rkelse eller andra fyllmaterial? Inte sĂ„ bra.

Vi har gjort det enkelt för hundÀgare att vÄga testa Buddy, genom att vi erbjuder smakgaranti, samt att vÄra prenumerationer saknar bindningstid. Du kan alltsÄ Àndra recept, pausa, skjuta fram eller avsluta nÀr du vill. Det bÀsta som kan hÀnda? Din hund fÄr ett friskare och rikare liv. I annat fall gÄr du tillbaka till ditt gamla foder (Àven om jag inte tror att det kommer hÀnda, haha).

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna