Buddy Pet Foods

Intervju med Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är en spännande foderleverantör som med buller och bång håller på att slå sig in på marknaden för hundmat. Jag har nyligen haft nöjet att testa några av deras produkter, och idag kan jag glädjande nog dela med mig av en intervju med företagets VD och medgrundare, Alex Baumann.

Läs gärna min recension av Buddy Pet Foods produkter för mer information om detta hundfoder! Du bör heller inte missa företagets blogg, där du kan ta del av matnyttig (avsiktlig ordvits) information om hundfoder samt andra tips för hundägare.

Nog om det, nu hoppar vi rakt in i intervjun med Alex på Buddy Pet Foods!


Hej Alex! Du får gärna börja med att berätta lite om dig själv och din roll på Buddy Pet Foods.

Snart 32-årig smålänning, VD och medgrundare av bolaget. Uppvuxen med hundar, och älskar dem (och katter)!


Er affärsidé är att erbjuda hundägare mer hälsosam och lyxig hundmat i prenumerationsform. Detta i sig är nyskapande, och ni har även valt den något okonventionella strategin att skippa mellanhanden och sälja fodret direkt till hundägare. Är det viktigt att tänka utanför boxen för att slå sig in på hundfodermarknaden?

Hundmatsindustrin är enligt mig föråldrad. Sedan hundmat blev kommersialiserad på 1960-talet har sjukdomar och hälsa för hundar förvärrats avsevärt. Att tänka utanför boxen per se tror jag inte är viktigast, utan att man som vi utgår från vad som är bäst för hunden först, inte vad som är bäst för resultatraden.

Genom att skippa mellanhänder kan vi lägga längre tid på vår produktion, använda finare råvaror som är etiskt framtagna och fortfarande hålla ett humant pris mot våra kunder. Detta hade vi inte kunnat göra med flera mellanhänder. Givetvis är det viktigt att man skiljer sig från mängden också så att folk kommer ihåg en.


Ni skriver på er hemsida att ert hundfoder är “kanske världens bästa”. Detta är förstås ett djärvt påstående – vad är det som gör ert foder så pass bra, och vad är ett bra hundfoder för dig?

Vi anser att det kan vara världens bästa, det stämmer. Anledningen är att vi har gjort väldigt mycket research innan vi komponerade ihop våra recept tillsammans med näringsexperter. Vi har inte snålat in på råvaror och vi varsamt ugnsbakar fodret och sedan låter det vila. Det gör att mer av näringen stannar i fodret, och det blir enklare för hunden att smälta maten. Det anser vi är bättre än de mesta i torrfoderväg på marknaden.


På er sajt kan man skräddarsy en personlig meny åt sin hund. Utifrån de uppgifter som matas in beräknar er algoritm vilket som är det optimala hundfodret. Man får även reda på hur mycket av fodret hunden bör äta varje dag. Kan du berätta mer om er foderguide?

Foderguiden är en avancerad logik som är framtagen tillsammans med veterinärer, näringsexperter, fabriken och IT-folk. Varje data-input från kunden har en påverkan på recept, mängd och rekommendation. Vi investerar nu ytterligare energi och pengar på att utveckla den vidare och ta fram fler produkter – baserade på data på alla hundar – för att kunna göra ännu bättre rekommenderade menyer. Detta är mycket spännande.


Har det någon betydelse om man väljer storlek på sin hund (liten, medel eller stor) istället för ras? Eller anpassas det foder som väljs på något sätt utifrån vissa specifika hundraser?

Alla parametrar påverkar. Det finns vissa raser som givetvis är små, men också hundar som är små inom sin ras. Då kanske den skall ha mer energi, så ja, båda påverkar till viss del.


Näringsbehovet skiljer sig såklart åt mellan valpar och vuxna hundar, men menar ni att det även skiljer sig åt mellan könen och i sådana fall på vilket sätt? Jag syftar på att man i foderguiden uppmanas att uppge hundens kön.

Korrekt. Nu är jag inte matexperten inom vårt team, men en kvinnlig hund – en tik – kan t.ex. efter kastrering ha lätt att gå upp i vikt, vilket vi tar i åtanke.


Två viktiga faktorer som spelar roll för utfodringen är kroppsform och aktivitetsnivå. Rekommenderar ni att man följer den rekommenderade portioneringen strikt, eller bör man anpassa denna utifrån huruvida hunden är viktstabil eller rör sig mot önskad kroppsform?

Vår rekommendation baserar sig på data om varje ras, tillsammans med kunskap från veterinär och näringsexperter. Men varje hund är också unik så givetvis kan man anpassa till viss mån. Dock med tanke på hur vi producerar vår mat så behövs i regel lite mindre än traditionella torrfodermärken, vilket gör att man skall ha rekommendationen med sig i bakhuvudet.


En försiktig övergång till det nya fodret är någonting som uppfödare och fodertillverkare ofta uppmanar till. Tror du att detta är någonting man som hundägare kanske inte tänker på eller riskerar att slarva med?

Absolut. Det är inte jätteenkelt för alla förstagångsköpare att hålla koll på detta. Vi rekommenderar att man blandar det gamla fodret med det nya fodret i minst två veckor.


Kött är huvudingrediensen i alla era foder. Ni är med andra ord inte av uppfattningen att hundar borde ges en vegetarisk kost eller blandkost, eller kanske rent av bli veganer?

Vår ståndpunkt är att variation är bra, och att råvarorna och hur fodret produceras är viktigast. Vi kommer snart lansera fler 100% naturliga snacks och våtfoder för komplettera torrfodret. Vi har ingen generell uppfattning kring vegetarisk eller vegansk kost för hundar, utan vi anser att ju bättre råvaror och produktionsmetod desto hälsosammare foder.


Precis som ni skriver på er webbplats har sjukdomar såsom cancer och diabetes ökat kraftigt bland under de senaste decennierna. Jag får uppfattningen att ni gör en koppling mellan dessa sjukdomar och hundfoder – detta område vet jag personligen alldeles för lite om, så du får gärna utveckla resonemanget?

Det är helt rätt att sjukdomar överlag har ökat för hundarna sedan kommersialiseringen av hundmat. Över dessa 50–60 år finns det klara kopplingar mellan ökningen av sjukdomar och maten. T.ex. fetma, pankreatit, blåssten, hjärtproblem och diarré har en direkt relation till kosten hunden äter.

Forskning visar att cirka 60% av alla världens hundar lider av fetma. Just när det gäller diabetes så påverkar ju kosten en hel del i att hunden, tillsammans med andra faktorer, insjuknar. Däremot cancer, där visar forskning att kosten, och hur den har utvecklats över tid, har en negativ påverkan att kunna återhämta sig.

Så ja, ökningen av sjukdomar har definitivt en koppling till vad och hur vi matar våra hundar. Samma sak gäller ju oss människor.


För den som vill testa Buddy Pet Foods hundfoder kan det vara värt att nämna att ni inte tillhandahåller smakprover men att ni erbjuder en smakgaranti även på era 2 kg-påsar. För tillfället har ni även 50% rabatt första månaden om man använder koden NYKUND. Vilken uppmaning vill du skicka med till de hundägare som kanske vill prova något nytt men känner sig tveksamma inför att överge sitt gamla, bekanta fodermärke?

Jag skulle vilja säga – testa! Majoriteten av Sveriges hundägare matar dessvärre sina hundar med mat som de aldrig själva skulle äta om de visste hur det har tillverkats och var ingredienserna kommer från. Jag uppmanar alla hundägare att kolla på innehållsförteckningen. Är kött första ingrediens? Bra! Innehåller det stora mängder majs, stärkelse eller andra fyllmaterial? Inte så bra.

Vi har gjort det enkelt för hundägare att våga testa Buddy, genom att vi erbjuder smakgaranti, samt att våra prenumerationer saknar bindningstid. Du kan alltså ändra recept, pausa, skjuta fram eller avsluta när du vill. Det bästa som kan hända? Din hund får ett friskare och rikare liv. I annat fall går du tillbaka till ditt gamla foder (även om jag inte tror att det kommer hända, haha).

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundar och hundägande att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *