Minnessten från Djurskylt föreställande två hundar

Intervju med Djurskylt

Djurskylt är ett företag som tar fram vackra minnesstenar till djurägare. Att skaffa en sådan sten är ett utmärkt sätt att minnas din hund. Att skapa en minnesplats utomhus är faktiskt ett av de tips som vi ger i den länkade artikeln. Därför känns det väldigt roligt att vi har fått chansen att intervjua Djurskylts ägare, Selinda Östnor!


Hej Selinda, kan du vara snäll och börja med att berätta lite kort om dig själv och varför du startade företaget Djurskylt?

Absolut! Jag heter Selinda Östnor och startade företaget Djurskylt 2016. Jag tyckte att det saknades någon som kunde erbjuda hållbara minnesstenar till djur som klarade vårt skandinaviska klimat. Vi hade precis förlorat våran fina hund Ceven och jag tyckte inte att något av det som fanns riktigt dög.

Jag är ju utbildad grafiker i botten och ville finna ett alternativ. Jag valde därför att specialiserade mig i materialet granit, det enda materialet som klarar vårt speciella klimat här i Norden. Att jag har en god känsla för att möta människor i sorg är en annan del av varför jag älskar arbeta med detta. Jag får möta varje människa i stunden och hjälpa dem igenom en svår sorgeprocess. Jag älskar verkligen alla mina kunder och tror faktiskt att jag minns varenda minnessten jag gjort.

Det är ett speciellt arbete där man behöver lära känna både beställaren och djuret som gått bort, annars blir inte minnesstenen personlig. Det är viktigt för mig. I detta ögonblick är man inte en i mängden. Med en minnessten från mig skall man känna att man fått bli uppmärksammad och uppskattad i en svår stund i livet.

Selinda Östnor
Selinda Östnor – Ägare till Djurskylt som gör minnesstenar i granit till djurägare i Skandinavien. Årets julklapp från Djurskylt och alla kunder blev två robotkatter till demensboendet Åkerbo i Kil. En årlig tradition som påbörjades julen 2020.

Era minnesstenar finns i två olika storlekar: 30×30 cm och 30×60 cm. Hur mycket väger dessa stenar och vilken rekommenderar ni om man som djurägare känner sig osäker på storleken?

Ja, vi erbjuder dessa storlekar i dagsläget. Vi arbetar ju med så kallade gravplattor för att det inte skall bli för likt gravstenar till människor. Nu i coronatider har det inte alltid varit lätt att få tag i rätt sorts granitplattor då det finns en rad olikheter i materialet. Olika densitet helt enkelt. Man måste verkligen veta vad man erbjuder kunden för att få fram fina foton.

Den här sortens sten kostar naturligtvis lite mer men jag gör inget avkall på kvaliteten. Den största stenen väger ca 10 kg med emballage då det måste packas på ett speciellt sätt. Skulle en sten gå sönder i frakten så får alltid kunden en ny utan någon som helst kostnad. Det ser jag som en självklarhet. 

Den  minsta stenen väger ca 5 kg med emballaget och den får jag väldigt sällan någon fraktskada på. Så om jag skulle rekommendera någon kund en sten så är det faktiskt den mindre stenen som är 30×30 cm. Det är ju också den vanligaste som man beställer.


Använder ni just granit eftersom det är ett hållbart material eller snarare för att det är en vacker natursten? Hur rekommenderar ni att man tar hand om stenen för att den ska hålla sig fin över tid?

Jag använder mig av enbart av granit då det är det stenmaterialet som jag vet med 100% garanti kan klara vårt tuffa skandinaviska klimat. Att det är en vacker natursten ju också en fördel men en gravsten måste ju faktiskt hålla.

Jag har blivit lite av specialist på materialet genom dessa år, helt klart! Mycket spill har det blivit, men nu vågar jag säga att jag är en av skandinaviens främsta specialister på gravyr av foton på granit. Jag har några internationella aktörer som följer mitt instagramkonto så jag hoppas det visar att jag håller hög standard.

Stenar från mig är graverade varför den inte kan förstöras av tid. Gravyr sitter ju i stenen och går endast bort om man slipar om stenen. För att hålla stenen fin brukar jag rekommendera mina kunder att tvätta av den med varmt vatten och lite diskmedel så att man får bort naturens egen växtlighet, såsom lite mossa och så. Det är allt.


Vad är det viktigaste man bör tänka på när man beställer en minnessten till sin hund? Finns det några vanliga misstag som ofta görs i samband med beställningsprocessen?

Jag tycker att det viktigaste är att man får hem en minnessten som är personlig. Ett personligt foto kan ibland visa sig ha både tvättmaskiner, fötter eller annat “mindre smickrande” i bakgrunden. Då ber många kunder mig att “ta bort detta” för att få en mer “perfekt minnessten”. Jag brukar då säga att den där tvättmaskinen, eller de där fötterna på farmor som råkar finnas med kanske är ett mycket speciellt minne för just dig? Då tycker jag att man behåller det, hur dråpligt det än kan se ut.

Fotot, precis från den stunden man tog det tycker jag är de vackraste om jag ska vara ärlig. Det innebär också att man kan komma ihåg kortet med en viss glädje just för att det kan bli lite dråpligt.

Jag har haft kunder som skrivit fel datum om jag skall nämna ett misstag som kan ske. Men jag tycker det finns mening med allt som händer och jag minns en kund som sa till mig:  – Ja, min Tracy vet ju om att jag kan vara lite rörig så det får väl bli något att skratta åt när vi kommer till minnesplatsen. Det tycker jag är helt rätt inställning.


Kan man beställa en minnessten för mer än en hund, alltså en kombinerad sten? Finns det något särskilt som man i sådana fall bör tänka på? Bör man hellre överväga att skaffa varsin sten till hundarna om man har möjlighet att göra detta, tycker du?

Ja jag gör allt fler så kallade kombinationsstenar. Det vill säga fler djur på en sten. De blir ofta mycket vackra och blir ju billigare än om man köper fler stenar. Det som man bör tänka på är att fotona bör vara något sånär lika i skärpa för att resultatet skall bli så bra som möjligt. Ibland har man haft en hund som gått bort för länge sedan och då kanske kortet till och med inte finns digitalt. Då behöver man jobba lite extra med det. Men det är inte något som inte går att lösa.


Vissa hundägare kanske föredrar att placera sin minnessten i trädgården. Men om man inte har en egen trädgård, kan man då förvara stenen inomhus i bostaden?

Ja det är vanligt att välja att ha sin sten även inne i t.ex. en bokhylla eller på en bänk av något slag. Man får inte glömma bort att alla inte har möjligheten att begrava sitt djur och en del vill till och med inte skiljas från urnan. Då kan det var ett fint alternativ att ha stenen inne istället för ett vanligt fotografi. Att ha något skrivet i sten ger ett mer “för evigt intryck” än att ha ett foto inramat.

Minnesplatser skall se olika ut tycker jag. Det viktigaste är ändå att man får sin möjlighet att ta farväl på sitt sätt.

En hunds gravsten
En av många vackra minnesstenar som Djurskylt har tagit fram.

Ni har samarbeten med djurkyrkogårdar och veterinärkliniker på olika platser i Sverige. Kan du berätta lite mer om hur dessa samarbeten fungerar och hur de gynnar era kunder?

Ja vi har också utvecklat dessa samarbeten nu inför 2022 där vi bland annat ser över möjligheterna för våra kunder att få ta del av blomstercheckar runt om i Sverige. Det är under upparbetning idag då det är svårt att få till på nationell basis.

Alla våra kunder är lika viktiga så det är inte så att man får någon särskild rabatt eller så vid någon speciell djurkyrkogård. Det är just därför vi gärna ser fram emot några nationella lösningar under året som kan gynna alla våra kunder. T.ex. att kunna hämta ut en vacker bukett att sätta på gravplatsen. Just nu kikar vi på ett erbjudande inför “Alla hjärtans dag”.


Varför tror du att det har blivit så populärt bland djurägare med minnesplatser? Är detta ett nytt fenomen eller har det alltid varit så?

Jag tror att man alltid haft en liten ceremoni när ens djur gått bort. Det är en del i vårt mänskliga sorgearbete. Men kanske är det mer tillåtet att visa sin sorg för ens djur idag och att man faktiskt vill hylla det liv man haft tillsammans.

Sedan är det en fin tradition att kunna uppmärksamma minnesplatsen vid olika högtider. Många tänker kanske att Allhelgonahelgen är en sådan högtid. Men när det kommer till minnesplatser för våra djur så är det många som dekorerar gravplatserna efter årstider och teman. Kanske för att visa att man har djuret i sina tankar – hela tiden.

Jag har fått se några fantastiska kundfoton med jul- och nyårsteman nu senast och man blir så hedrad när de lägger upp dessa foton. Vilka fantastiskt fina människor! Man blir också så rörd över de fotona de tar när en ny liten lurvig juvel får sitta med och kika på minnesplatsen när de tar kort. Det är ju livets gång och det blir plötsligt så hedrande för alla.


Vilka trender kan ni se vad gäller utformningen av minnesstenar för husdjur? Finns det kanske skillnader mellan dagens beställningar och de stenar som beställdes för några år sedan? Skiljer sig de minnesstenar som hundägare åt på något sätt mot de som andra djurägare beställer, eller liknar de varandra mycket?

Jag skulle vilja säga att trenden är att våga visa sin sorg när ens djur gått bort. Man gömmer inte den på samma sätt som tidigare. Folk förstår att det gör väldigt ont att förlora någon man älskat så innerligt. Man ska inte glömma bort att kärleken man får från ett djur är den enda vi får helt och hållet villkorslöst här i livet! Det är därför denna kärlek är så smärtsam men också så värd att hyllas.

Idag vill man ha en minnessten med foto på djuret, kanske med en bakgrund som speglar där djuret trivdes som allra bäst. Man vill ha både hjärtan, dikter och annat personligt. En minnesplats verkar få sticka ut och visas upp idag. Man är stolt över sin hyllning helt enkelt. Jag älskar att mina kunder tar ut svängarna och vågar göra både vackra och smågalna minnesplatser. Inget är rätt, inget är fel. Det viktiga är att vi får minnas på vårt sätt den tid man haft tillsammans.


Vilka är dina bästa tips för att minnas en bortgången hund? Hur skulle du rekommendera att man dekorerar en minnesplats för hunden?

Oj det är svårt att säga. Det jag vet är att sorgen måste få ha sin tid. Jag har kunder som beställer en minnessten till sin hund som de vet skall avlivas då de vill kunna ha det klart den dagen då de går in i sin tuffa sorg. Andra tar lång tid på sig och har massor av foton och behöver hjälp att välja.

Det finaste för mig är ändå det förtroende jag får av mina kunder och att jag får möjlighet att bli så god vän med dem. Hos mig samlas alla kategorier av människor med det gemensamt att de älskar sitt djur och vill hylla dem. En minnessten blir det centrala på gravplatsen och när den kommer har man nått en milstolpe i sorgen.

När minnesplatsen sedan får sin utformning väljer man att dekorera den med personliga tillhörigheter såsom en favoritleksak, ett halsband eller någon figur och självklart några växter eller blommor. Har man möjlighet att plantera något tycker jag det är fint med någon växt som håller sig grön året om. Utrymme för att tända ljus vid platsen är också viktigt. Det blir ett sätt att visa sin närvaro. Att vi aldrig glömmer det vi hade tillsammans.

Liknande artiklar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundar och hundägande att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!


Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *