Östsibirisk lajka – Den starka jakthunden från Ryssland

Östsibirisk lajka är en hundras från Ryssland. Det är en starkt byggd hund med kraftig benstomme och en välutvecklad muskulatur. Av alla lajkaraser så är det den största och kraftigaste. Exteriört är rasen dock ojämn då man avlat på jaktegenskaperna. Det är en utpräglad jakthund som inte enbart passar som sällskapshund.

Fakta om östsibirisk lajka

Mankhöjd hanar:57-64 cm
Mankhöjd tikar:53-60 cm
Vikt:18-23 kg
Rasklubb:Svenska Laikaklubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Östsibirisk lajka är en hundras från Ryssland. Rasnamnet i hemlandet är vostotchno-sibirskaïa laïka (Восточносибирская лайка). Ursprungsområdet för rasen är Sibirien, från floden Jenisej i väst till Stilla havet i öster. Det är en av de främsta jakthundraserna i Taigaområdet och i bergsområdena i östra och centrala Sibirien. Rasen härstammar från olika typer av lajkor som fanns hos de olika jägarfolken som till exempel amur, lamut och tunguser.

Det är främst lajkor från Amur som är förebilden för rasstandarden. Det första omnämnandet av dessa hundar kan dateras till tidigt 1900-tal. 1947 fick rasen status som en egen ras. Två år senare publicerades den preliminära rasstandarden. Sedan dröjde det ända till 1981 innan rasen fick sin definitiva rasstandard. Rasen är också internationellt erkänd av FCI. På 1960-talet inrättades en avelsstation i Irkutsk där man främst ha avlat på hundarnas jaktegenskaper.

Rasen är populär i sitt hemland och är vida spridd. Den förekommer till stor del i områdena runt Leningrad, Moskva och Smolensk. Utanför Ryssland är rasen fortfarande relativt sällsynt men är uppskattad i Skandinavien. I slutet av 2022 fanns det 2389 hundar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket. Den första hunden kom till Sverige via import 1978.

Östsibirisk lajka

Användningsområde och mentalitet

Den östsibiriska lajkan är främst en mångsidig jakthund och används både som ställande hund och skällande fågelhund. I Sverige används den främst på högvilt som älg, björn, lo och vildsvin. I hemlandet används den dock för att jaga det mesta, allt från skogshöns och mård till björn och sibirisk tiger. Hundarna är snabbtänkta, väldigt modiga, självsäkra, mycket självständiga och har en rovviltsskärpa under jakt. Den har även en omfattande jaktlust, ett bra väderkorn och har ett gott samarbete med föraren. 2004 utnämndes faktiskt en östsibirisk lajka vid namn Rajajoen Mikko till årets bragdhund. Detta då hunden lyckats spåra upp och ställa en skadeskjuten björn som tidigare dödat en jägare.

Hundarna används också som släd- och draghundar och drog bland annat packning under veckolånga jakter. Vissa hundar används också som vakthundar då de är kraftfulla, modiga och har en naturlig misstänksamhet. Östsibirisk lajka passar sig inte enbart som sällskapshund.

Rasen beskrivs som vänlig, lugn och öppen mot människor. Temperamentet är jämnt och stadigt men livligt. Den är familjekär, mjuk och är trogen mot sin mänskliga flock.

Östsibirisk lajka som familjehund

Östsibirisk lajka är en utpräglad jakthund och mår därför bäst om den får utlopp för detta. Den är inte lämplig som enbart en sällskapshund, vilket man måste vara väl medveten om man är intresserad av rasen. Däremot passar rasen ändå som en trevlig familjehund då den är familjekär och lugn hemma, förutsatt att man då ger hunden vad den behöver.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara en frisk och sund sådan. Höftledsdysplasi (HD) kan förekomma inom rasen. Livslängden är cirka 10-15 år. Detta motsvarar 67,8 till 74,3 år om vi räknar om antalet hundår till människoår.

Pälsen på en östsibirisk lajka är dubbel och består av hårt och rakt täckhår och riklig, mjuk  och ullig underull. På bland annat huvudet är pälsen kort och glänsande medan den är längre i exempelvis nacken. Hundarna fäller sin päls regelbundet. Det är en lättskött päls och hundarna badas endast vid behov.

Östsibirisk lajka

Östsibirisk lajka eller västsibirisk lajka?

Som namnen antyder har dessa hundraser mycket gemensamt. De delar hemland, ursprung och användningsområden. Den östsibiriska lajkan är dock den största och kraftigaste av alla lajkor. Den västsibiriska lajkan har det mest homogena utseendet.

Vanliga frågor om östsibirisk lajka

Hur jagar en östsibirisk lajka?

Den östsibiriska lajkan är en mångsidig jakthund. Det är både en ställande hund för exempelvis björn och skällande fågelhund. Hunden kan därmed anpassa sitt jaktsätt efter bytet.

Hur gammal blir en östsibirisk lajka?

Livslängden för en östsibirisk lajka är cirka 10-15 år. Hur gammal hunden blir beror dock på individuella faktorer såsom till exempel eventuella skador och sjukdomar.

Vad kostar en östsibirisk lajka?

En hund av denna ras kostar cirka 12 000 till 16 000 i inköpspris.

Vad väger en östsibirisk lajka?

En östsibirisk lajka väger cirka 18-23 kg.

Liknande artiklar

s