Hundår motsvarande människoår – så gammal är hunden

hund hundår

Senast uppdaterad: den 21 augusti 2019.

De flesta hundägare har förmodligen vid något tillfälle undrat hur gammal deras hund egentligen är och översatt antalet hundår i människoår. Vi människor har nämligen en tendens att förmänskliga våra husdjur och ge dem mänskliga egenskaper. Som hundägare vill man förstås även att tiden tillsammans med ens fyrbente vän ska bli så lång som möjligt.

För vissa kan detta band mellan människa och djur vara svårt att förstå, och diskussionen kring hur många hundår det går på ett människoår kan te sig än märkligare. Men faktum är att det är viktigt att avgöra en hunds ”verkliga” ålder för att veterinären ska kunna ge tillförlitliga rekommendationer när det kommer till djursjukvård som är specifik för olika stadier i livet.

Enligt en gammal myt går det sju hundår på ett människoår, och det ligger en del i detta påstående. Man hade nämligen sett att en medelstor hund med optimal veterinärvård i genomsnitt levde en sjundedel så många år som sina mänskliga ägare. Det är denna logik som de flesta tabeller för hundår bygger på.

Inte helt lätt att konvertera hundår till människoår

I själva verket är det dock lite mer komplicerat än så, till exempel lever mindre hundar i genomsnitt något längre än medelstora hundar, medelstora hundar lite längre än stora hundar, och de hundraser som blir allra störst har kortast förväntad livslängd. Hundar av olika storlek utvecklas nämligen i olika takt, vilket gör att de befinner sig i olika stadier i livet vid olika åldrar.

Om veterinären vet hur gammal din hund är i hundår kan han eller hon beräkna vilket skede i livet hunden befinner sig i. Detta har stor betydelse eftersom det kan påverka vilken typ av veterinärvård som kan behövas för att förlänga inte bara hundens livslängd, utan även dess livskvalitet.

Detta tillvägagångssätt används redan på oss människor. På samma sätt som det genomsnittliga mänskliga spädbarnet inte är i behov av en koloskopi, är inte heller en genomsnittlig valp i behov av att kontrollera sin sköldkörtel. Vuxna människor och vuxna hundar kan dock behöva en annan vård än barn respektive valpar.

Hundår i människoår som tabell

Som tabellen nedan visar accelereras större hundars åldrande med åren i jämförelse med mindre hundar.Storlek på hund:Liten (under 9 kg)Medelstor (9 till 22 kg)Stor (22+ kg)
Antal HundårAntal människoårAntal människoårAntal människoår
1151515
2242424
3282828
4323232
5363636
6404245
7444750
8485155
9525661
10566066
11606572
12646977
13687482
14727888
15768393
168087120

Du kan påverka din hunds livslängd

På samma sätt som vi människor kan påverka vår biologiska ålder till det bättre eller sämre, kan även hundar göra detsamma. Vid nästa besök hos veterinären kan du därför fråga vilket stadie i livet din hund befinner sig i och vilka hälsoråd du kan få kopplat till detta. Genom att hålla din hund frisk och kry samt på en sund viktnivå har du goda möjligheter att hjälpa din fyrbente vän att leva längre än sin förväntade livslängd.

Detta kan du bland annat göra genom att teckna en hundförsäkring. Försäkringen hjälper nämligen till att minska kostnaden för rutinmässiga veterinärbesök och djursjukvård.

Källor:

Sebastian Liljegren

Sebastian livnär sig som frilansskribent samt utvecklar och driver sajter inom en rad olika nischer, däribland flera på ämnet hund. Han har för närvarande själv två hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehållit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund, även om han åtminstone för stunden har dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter. Läs mer om mig här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste artiklarna

link to Hundar förlänger våra liv

Hundar förlänger våra liv

Att hundägare lever längre är ingen sprillans ny sanning. Vi har länge känt till att människor med hund tenderar att vara lyckligare och mer aktiva i vardagen än andra individer. Det är därför inte förvånande att det nu också bekräftas att vi genom vår livsstil även kan uppnå en högre levnadsålder.
link to Intervju med Baggen

Intervju med Baggen

Baggen är ett familjeföretag från byn Baggböle vid Umeälven, där de sedan början av 1990-talet har producerat hundprodukter. Deras hundförarbälte är verksamhetens flaggskepp men produktsortimentet har såväl bredd som djup. Jag har givits möjlighet att intervjua Daniel Vännman på Baggen om företagets historia och produktutbud.