Räkna ut antalet hundår i människoår till din hunds födelsedag

Räkna ut hundår i människoår med vår kalkylator och tabell

De flesta hundägare har förmodligen vid något tillfälle undrat hur gammal deras hund egentligen är. Du har kanske själv försökt att översätta antalet hundår i människoår? Vi människor har nämligen en tendens att förmänskliga våra husdjur och ge dem mänskliga egenskaper. Som hundägare vill man förstås även att tiden tillsammans med ens fyrbente vän ska bli så lång som möjligt.

För vissa kan detta band mellan människa och djur vara svårt att förstå. Diskussionen kring hur många hundår det går på ett människoår kan dock te sig än märkligare. Men faktum är att det är viktigt att avgöra en hunds ”verkliga” ålder. Detta för att veterinären ska kunna ge tillförlitliga rekommendationer när det kommer till djursjukvård. Veterinärvården kan nämligen vara specifik för olika skeden i livet.

Beräkna hundens ålder med vår kalkylator

Vi på Hund24 har tagit fram en kalkylator som gör det enkelt att beräkna hundår i människoår. Med hjälp av denna kan du lätt räkna ut din hunds ålder i människoår.

Mata in hundens ålder i rutan nedan och klicka sedan på knappen för att göra beräkningen!

Lyssna även på vår utläggning om beräkningen av hundår i människoår i följande avsnitt av vår podd:

Lita inte på att det går sju hundår på ett människoår

Det finns en gammal myt som säger att det går sju hundår på ett människoår. Det ligger förvisso en del i detta påstående. men det berättar samtidigt inte hela sanningen Man hade sett att en medelstor hund med optimal veterinärvård i genomsnitt levde en sjundedel så många år som sina ägare. Små hundar lever också i regel längre än vad större hundar gör. Det är denna logik som de flesta tabeller för hundår bygger på.

På senare år har det dock kommit fram ett det finns ett nytt sätt att omvandla hundår till människoår. Till exempel har det visat sig att 12 hundår motsvarar 70,8 människor (inte 84).

Som du kan se i nedanstående graf är förhållandet mellan en hunds ålder i människoår ickelinjärt. Den relativa åldern ökar istället väldigt fort under de första åren men avtar sedan i takt med att hunden blir äldre. Till exempel är en åtta veckor gammal valp 1,1 år i människoår. Redan när hunden är ett halvår är den dock 19,9 människoår och vid ett års ålder är den 31 år. Hundar åldras helt enkelt på ett väldigt annorlunda sätt jämfört med vad vi människor gör.

Graf som visar antalet hundår i människoår
Graf som visar antalet hundår i människoår.

Så räknar du om hundår till människoår

Ett antal amerikanska forskare har presenterat en ny formel för att beräkna en hunds ålder omräknat till människoår.

Denna formel ser ut så här: Människoår = 16 * ln(hundens ålder) + 31

ln står för den naturliga logaritmen för din hunds ålder. Läs mer om logaritmer här.

Med hjälp av denna beräkning har vi sammanställt ovanstående tabell och graf. Genom att skrolla upp lite grann på sidan finner du även en kalkylator som vi har tagit fram. Den hjälper dig att räkna ut hur gammal din hund är omräknat till människoår. Även om denna siffra egentligen inte har någon större betydelse kan det vara intressant att räkna ut hundår till människoår. Därför har vi gjort det enkelt och lättillgänglig för hundintresserade att göra detta!

Så kom forskarna fram till denna beräkning

Det är amerikanska forskare som ligger bakom detta nya sätt att räkna om en hunds ålder till människoår. Forskarna undersökte DNA-metyleringsmönster i genomerna hos hundar. Genom att analysera kemiska strukturer hos hundar och människor lyckades de ta reda på hur man egentligen bör räkna ut hundår i människoår.

Efter att ha analyserat resultatet gjorde forskarna nämligen ett intressant fynd. De fann man flera korrelationer mellan 104 labrador retrievers metyleringar och människors diton. Hundarnas ålder varierade för övrigt mellan 4 veckor och 16 år. Därmed undersökte de ett brett spann av åldrar som representerar hela livet hos en hund. Även de 320 människorna hade ett brett åldersspann på 1-103 år. Därmed kan man säga att hela livet har täckts in för bägge dessa djurarter.

Hundars metyleringsprocess skiljer sig åt från människors i motsvarande ålder. Därför är det svårare att räkna om hundår till människoår när hunden har lämnat valpstadiet. Som du kan se i grafen lite längre upp på denna sida skjuter hundens ålder snabbt i höjden när man räknar om dess hundår till människoår. Sedan ligger den relativa åldern relativt stabil när hundens ålder är lite högre.

Tre labradorer i olika färger

Tabell över hundens ålder i människoår

I nedanstående tabell kan du se hur många hundår i människoår olika åldrar är.

Hundens ålderAntal människoår
1 hundår31 människoår
2 hundår42,1 människoår
3 hundår48,6 människoår
4 hundår53,2 människoår
5 hundår56,8 människoår
6 hundår59,7 människoår
7 hundår62,1 människoår
8 hundår64,3 människoår
9 hundår66,2 människoår
10 hundår67,8 människoår
11 hundår69,4 människoår
12 hundår70,8 människoår
13 hundår72 människoår
14 hundår73,2 människoår
15 hundår74,3 människoår
16 hundår75,4 människoår
Tabell som illustrerar antalet hundår i människoår.

För att sätta detta i perspektiv vore rekordet för världens äldsta hund 84,9 år gammal omräknat till människoår. Läs mer om den äldsta hunden i världen!

Ett tidigare sätt att räkna om hundår till människoår

Det har tidigare även förekommit andra sätt att räkna om hundår till människoår. I tabellen nedan presenteras ett av detta. I den accelereras större hundars åldrande med åren i jämförelse med mindre hundar.

Det har tidigare även förekommit andra sätt att räkna om hundår till människoår. I tabellen nedan presenteras ett av detta. I den accelereras större hundars åldrande med åren i jämförelse med mindre hundar.

Storlek på hund:Liten (-9 kg)Medelstor (9-22 kg)Stor (22-45 kg)Jätte (45+ kg)
Antal hundår:Antal människoårAntal människoårAntal människoårAntal människoår
115151512
224242422
328282831
432323238
536363645
640424549
744475056
848515564
952566171
1056606679
1160657286
1264697793
13687482100
14727888107
15768393114
16808799121
Tabell som visar hur man tidigare räknade antal hundår i människoår.
Hundår nytt år
Enklare än någonsin att beräkna hundens ålder med vår kalkylator!

Inte helt lätt att konvertera hundår till människoår

I själva verket är det dock lite mer komplicerat än så. Till exempel lever mindre hundar i genomsnitt något längre än medelstora hundar. Medelstora hundar lever också lite längre än stora hundar. Och de hundraser som blir allra störst har kortast förväntad livslängd. Hundar av olika storlek utvecklas nämligen i olika takt. Detta gör att de befinner sig i olika stadier i livet vid olika åldrar.

Om veterinären vet hur gammal din hund är i hundår kan han eller hon beräkna vilket skede i livet hunden befinner sig i. Detta har stor betydelse eftersom det kan påverka vilken typ av veterinärvård som kan behövas. Och rätt vård förlänger inte bara hundens livslängd utan även dess livskvalitet.

Detta tillvägagångssätt används redan på oss människor. Det genomsnittliga mänskliga spädbarnet inte är i behov av en koloskopi. På samma sätt är inte heller en genomsnittlig valp i behov av att kontrollera sin sköldkörtel. Vuxna människor och vuxna hundar kan dock behöva en annan vård än barn respektive valpar.

Du kan påverka din hunds livslängd

På samma sätt som vi människor kan påverka vår biologiska ålder till det bättre eller sämre kan även hundar göra detsamma. Vid nästa besök hos veterinären kan du därför fråga vilket skede i livet din hund befinner sig i. Du kan även be att få specifika hälsoråd utifrån din hunds nuvarande ålder.

Du har goda möjligheter att hjälpa din jycke leva längre än hundens förväntade livslängd. Detta genom att hålla din hund frisk och kry samt på en sund viktnivå.

En frisk och glad golden retriever

Avslutande tankar om att räkna ut hundår i människoår

Jag har en spontan reflektion kring omräkningen av antalet hundår till människoår efter att ha tagit del av forskningen. De amerikanska forskarna analyserade kemiska strukturer hos labrador retriever och människor. Det positiva är att forskarna undersökte dessa hos hundar i många olika åldrar, från 4 veckor till 16 år.

Men kan dessa strukturer kanske skilja sig åt lite grann mellan olika raser? Har till exempel en liten hund en snarlik kemisk struktur som en lite större hund, exempelvis en labrador? Eller är dessa hundar helt och hållet representativa när man vill kunna jämföra hundens ålder i människoår?

Vanliga frågor om hundår

Vad är hundår?

Hundår är ett mått som berättar hur gammal din hund är. Till exempel kan din hund vara ett år gammal åldern kan räknas om till människoår baserat på forskning. Med avancerad matematik kan du ta fram hur gammal din hund är i människoår.

Hur räknar man hundår till människoår?

16 * In(hundår) + 31 = människoår. Så ser den formel ut som används för att räkna ut hundår i människoår. Till exempel är en hundvalp på nio månader 26,4 år omräknat till människoår.

Hur många hundår är 12 år?

En hund som är 12 år gammal är 70,8 år i människoår. Detta är den genomsnittliga livslängd som gäller för många hundraser. Vissa raser blir dock äldre än så medan andra sällan når denna ålder.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Räkna ut hundår i människoår med vår kalkylator och tabell”

    1. Sebastian Liljegren

      Hej Marie! Att räkna om hundår till människoår är såklart inte helt enkelt eftersom hundar och människor skiljer sig åt. Men vi kommer sannolikt få nya sätt att beräkna detta i takt med att vetenskapen utvecklas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *