Intervju med Baggen đŸŸ


Intervju Baggen friluft

Baggen Àr ett familjeföretag frÄn byn Baggböle vid UmeÀlven, dÀr de sedan början av 1990-talet har producerat hundprodukter. Deras hundförarbÀlte Àr verksamhetens flaggskepp men produktsortimentet har sÄvÀl bredd som djup. Jag har givits möjlighet att intervjua Daniel VÀnnman pÄ Baggen om företagets historia och produktutbud.


Hej Daniel! Du fÄr gÀrna börja med att kortfattat berÀttat vem du Àr och hur du hamnade i hundtillbehörsbranschen?

Hej! Jag Àr uppvÀxt med företaget hemma pÄ gÄrden. Mina förÀldrar startade firman 1985 nÀr jag var 5 Är gammal. De första Ären var det en jakt- och fiskestol (BÀrstolen Baggen) som var den huvudsakliga produkten, men sedan under mÄnga Är sÄ tillverkades röjselar hÀr av mina förÀldrar dÀr det mesta skickades till och salufördes av Jonsered och Husqvarna.

1991 tillverkades de första hundprodukterna. SjÀlv hade jag vÀl egentligen andra drömmar under ungdomsÄren, men 2003 valde jag att ta ett studieuppehÄll frÄn civilekonomprogrammet och i samband med det tyckte min far att jag kunde rycka in tillfÀlligt och vara resande sÀljare och framförallt presentera BAGGENŸ Softbelt för butiker runt om i landet. Nu efter nÀstan 17 Är med detta sÄ fÄr man vÀl kanske sÀga att det inte lÀngre bara Àr tillfÀlligt.


Fundamentet i ert produktutbud utgörs av hundförarbÀltet BAGGENŸ Softbelt. Detta bÀlte kan anvÀndas till sÄvÀl vanliga promenader som löpning, skidÄkning, jakt och andra aktiviteter. Efter att ha testat sÄvÀl en liknande produkt frÄn en annan tillverkare som ert hundförarbÀlte, insÄg jag snabbt skillnaden i kvalitet pÄ dessa (naturligtvis till er fördel). Hur kom ni pÄ idén till Softbelt?

Roligt att höra att du gillar kvalitĂ©n pĂ„ vĂ„rt bĂ€lte. Åter till 1991 dĂ€r allt började med hundprodukter. NĂ€r min far fyllde 40 Ă„r fick han en sĂ„dan dĂ€r cykelfjĂ€der att sĂ€tta pĂ„ cykeln för att kunna motionera stövartiken Twiggy. Han tyckte vĂ€l Ă€rligt talat inte om den produkten sĂ„ mycket och som den problemlösare han alltid varit sĂ„ kĂ€nde han att han kunde lösa detta, pĂ„ ett för honom, bĂ€ttre sĂ€tt. Efter att ha grubblat fram och tillbaka, sĂ„ tog han ett befintligt bĂ€lte ifrĂ„n skogssortimentet pĂ„ företaget, adderade en gummislang, en rund expanderlina med krokar och ja, helt plötsligt var vi med i hundtillbehörsbranschen.

Det hÀr var ju sÄklart en vÀldigt förkortad version om hur det verkligen gick till, för det ligger vÀldigt mÄnga timmars arbete och grubblerier bakom en ny produkt sÄdÀr. Efter detta har ju ocksÄ vÄra bÀlten utvecklats en hel del, men detta var starten i alla fall. Det som idag kallas BAGGENŸ Softbelt kom ut pÄ marknaden under 2002, dÄ vi ville ha en lite bredare expanderdel i bÀltet.


Förutom att BAGGENŸ Softbelt ger hundföraren hÀnderna fria, skulle jag Àven vilja hÀvda att bÀltet med fördel kan anvÀndas för att avlasta kroppen pÄ vardagliga promenader. Det verkar nÀmligen inte vara ovanligt att hundÀgare gör illa axel eller rygg om man har en dragstark hund. DÀr kan bÀltet hjÀlpa till att avlasta axeln och fördela draget över ett större omrÄde pÄ bÄlen. Vilka Àr dina tankar kring detta?

Absolut, jag tycker helt klart att man kan anvÀnda bÀltet nÀrsomhelst, inte bara nÀr man Äker skidor eller springer. Börjar man vÀl anvÀnda ett bÀlte till vardagliga promenader sÄ skulle jag sÀga att man vÀnjer sig oerhört snabbt och inser hur bekvÀmt det Àr. Sedan Àr det ju som du sÀger, men slipper rycken som blir i armar och axlar och har man dÄ problem med just nÀmnda kroppsdelar Àr ju denna typ av bÀlte ett vÀldigt bra sÀtt att fördela draget ifrÄn hunden och istÀllet nyttja de delar av kroppen dÀr man istÀllet ofta Àr som starkast.


Bör man placera sitt hundförarbÀlte pÄ samma sÀtt oavsett om man anvÀnder det i samband med löpning, cykling, skidÄkning eller nÄgot annat? Eller hur ska man tÀnka kring var pÄ bÄlen man ska sÀtta bÀltet?

BĂ€ltet ska ju inte hamna för högt upp pĂ„ kroppen, utan helst ska det ju ”alltid” vila pĂ„ höften. MĂ„nga kallar ju dessa typer av bĂ€lten för midjebĂ€lte, men jag skulle vilja kalla det för ett höftbĂ€lte istĂ€llet. Hamnar bĂ€ltet uppe i svanken blir man ju genast svagare Ă€n om det sitter lĂ€ngre ned mot höften. PĂ„ sĂ„ vis sitter det Ă€ven mera centrerat pĂ„ kroppen och man fĂ„r en lĂ€gre tyngdpunkt pĂ„ draget, vilket gör att man sjĂ€lv blir stabilare och ofta Ă€ven starkare.

Sedan Ă€r ju alla kroppar olika, Ă€r man ”timglasformad” sĂ„ vill ju gĂ€rna ett sĂ„dant hĂ€r bĂ€lte vandra uppĂ„t dit dĂ€r man Ă€r som smalast, dĂ€rför Ă€r ju ocksĂ„ vissa av vĂ„ra bĂ€lten utrustade med benremmar för att hĂ„lla bĂ€ltet pĂ„ plats pĂ„ höften, dĂ€r det brukar sitta allra bĂ€st.


Ni har flera olika varianter av BAGGENŸ Softbelt för olika ÀndamÄl. Det finns Àven tvÄ olika hÄrdheter pÄ dÀmpning att vÀlja mellan: mjuk och hÄrd. Bör man vÀlja mjuk dÀmpning till lÀttare hundar och hÄrd till tyngre/starkare, eller vilka Àr era rekommendationer?

Generellt sett Ă€r det sĂ„ ja, men det kan i vissa fall vara bra att inte stirra sig blind pĂ„ detta. Är man sjĂ€lv vĂ€ldigt liten eller svag, men har stora starka hundar sĂ„ kan det kanske Ă€ndĂ„ vara bĂ€ttre att ta den mjukare dĂ€mpningen sĂ„ att det blir dĂ€mpat nĂ€r hunden drar eller rycker.

Har man i det fallet den hÄrdare dÀmpningen sÄ orkar man kanske inte alls hÄlla emot sÄ att det blir sÄ att expandern dras ut och dÄ försvinner ju lite av poÀngen med vÄra bÀlten. Samma sak om man har en svag rygg eller en tidigare ryggskada, dÄ kan det vara mera skonsamt för kroppen att ha den mjukare dÀmpningen istÀllet för den hÄrda.


För att fÄ bÀsta effekt av hundförarbÀltets dÀmpande egenskap kan man komplettera sitt bÀlte med ett expanderkoppel. DÀr har ni ett brett urval av koppel med olika lÀngder, med och utan reflex/antiglid etc. Dessa Àr för övrigt Àven sköna att anvÀnda utan hundförarbÀlte. HÀr Àr det förstÄs don efter person som gÀller, men vilket koppel skulle du rekommendera till den genomsnittliga hundÀgaren som aldrig tidigare har anvÀnt ett expanderkoppel?

Man kan absolut komplettera bÀltet med ett expanderkoppel om man inte tycker att dÀmpningen i bÀltet Àr tillrÀcklig eller om man exempelvis har en dÀmpning i bÀltet som Àr lite för hÄrd till hunden. De flesta expanderkoppel som vi sÀljer idag skulle jag sÀga Àr till de som inte nyttjar det i sitt bÀlte.

Det Ă€r vĂ€ldigt individuellt hur man vill ha det med lĂ€ngder pĂ„ koppel, lite beroende pĂ„ var/nĂ€r/hur man ska anvĂ€nda kopplet. Vi har numera expanderkoppel i tvĂ„ olika bredder (20 mm och 25 mm) och i sju olika lĂ€ngder, allt mellan en och fyra meter. Alla dessa för att det ska finnas nĂ„got variant för alla, men ska man se pĂ„ vad som sĂ€ljs bĂ€st sĂ„ Ă€r det det vanliga 2 meter lĂ„nga expanderkopplet gjort i ”kanalband” som Ă€r det mest populĂ€ra. Utöver dessa vanliga expanderkoppel har vi ju dessutom draglinor och jogginglinor i vĂ€ldigt mĂ„nga utföranden.


För nÄgra Är sedan la ni till produkter frÄn externa varumÀrken i ert sortiment, inte minst Neewas hundtillbehör. Jag har sjÀlv deras justerbara dragsele och kan intyga dess förtrÀfflighet. Ni sÀljer Àven IMPETUSdogs italienska hundleksaker. Hur kommer det sig att ni började samarbeta med just dessa bÀgge varumÀrken?

Att vi sÀljer just dessa Àr vÀl egentligen en tillfÀllighet. Vi hade i mÄnga Är fÄtt frÄgor frÄn kunder och ÄterförsÀljare som undrade om det inte var dags att börja tillverka selar, men dÀr och dÄ kÀnde vi att vi varken hade tid eller kunskap till det.

Jag minns att jag en sen kvĂ€ll hemma vid datorn ”snubblade” in pĂ„ Neewas hemsida och fastnade för deras produkter, bĂ„de rent estetiskt men Ă€ven rent innovativt. Jag tog kontakt med dem och vi fattade vĂ€l tycke för varandra och sedan har samarbetet rullat pĂ„ pĂ„ ett mycket bra sĂ€tt. Vi kĂ€nner att deras sortiment kompletterar vĂ„rat egna varumĂ€rke vĂ€ldigt bra. Impetusdog handlar vi genom Neewa dĂ„ dessa bĂ„da företag jobbar tight med varandra nere i Italien.


Om du avslutningsvis kunde skicka med en uppmaning för att ge lite rÄg i ryggen till de av vÄra lÀsare som vill komma igÄng och till exempel springa eller cykla tillsammans med sin hund, vilken skulle det i sÄdana fall vara?

”Gör det inte sĂ„ avancerat!” Börja lugnt och ta allt i ditt egna tempo. Det viktigaste i början Ă€r vĂ€l att se till att ha roligt med sin hund, sĂ„ att bĂ„de husse/matte och hund lĂ€r sig uppskatta just denna motionsform. Barmarksdrag överlag Ă€r verkligen en sport pĂ„ frammarsch och anledningen Ă€r vĂ€l just att det Ă€r ett vĂ€ldigt trevligt sĂ€tt att förena nytta med nöje.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna