Baggen är ett familjeföretag från byn Baggböle vid Umeälven, där de sedan början av 1990-talet har producerat hundprodukter. Deras hundförarbälte är verksamhetens flaggskepp men produktsortimentet har såväl bredd som djup. Jag har givits möjlighet att intervjua Daniel Vännman på Baggen om företagets historia och produktutbud.
Hej Daniel! Du får gärna börja med att kortfattat berättat vem du är och hur du hamnade i hundtillbehörsbranschen?
Hej! Jag är uppväxt med företaget hemma på gården. Mina föräldrar startade firman 1985 när jag var 5 år gammal. De första åren var det en jakt- och fiskestol (Bärstolen Baggen) som var den huvudsakliga produkten, men sedan under många år så tillverkades röjselar här av mina föräldrar där det mesta skickades till och salufördes av Jonsered och Husqvarna.
1991 tillverkades de första hundprodukterna. Själv hade jag väl egentligen andra drömmar under ungdomsåren, men 2003 valde jag att ta ett studieuppehåll från civilekonomprogrammet och i samband med det tyckte min far att jag kunde rycka in tillfälligt och vara resande säljare och framförallt presentera BAGGEN® Softbelt för butiker runt om i landet. Nu efter nästan 17 år med detta så får man väl kanske säga att det inte längre bara är tillfälligt.
Fundamentet i ert produktutbud utgörs av hundförarbältet BAGGEN® Softbelt. Detta bälte kan användas till såväl vanliga promenader som löpning, skidåkning, jakt och andra aktiviteter. Efter att ha testat såväl en liknande produkt från en annan tillverkare som ert hundförarbälte, insåg jag snabbt skillnaden i kvalitet på dessa (naturligtvis till er fördel). Hur kom ni på idén till Softbelt?
Roligt att höra att du gillar kvalitén på vårt bälte. Åter till 1991 där allt började med hundprodukter. När min far fyllde 40 år fick han en sådan där cykelfjäder att sätta på cykeln för att kunna motionera stövartiken Twiggy. Han tyckte väl ärligt talat inte om den produkten så mycket och som den problemlösare han alltid varit så kände han att han kunde lösa detta, på ett för honom, bättre sätt. Efter att ha grubblat fram och tillbaka, så tog han ett befintligt bälte ifrån skogssortimentet på företaget, adderade en gummislang, en rund expanderlina med krokar och ja, helt plötsligt var vi med i hundtillbehörsbranschen.
Det här var ju såklart en väldigt förkortad version om hur det verkligen gick till, för det ligger väldigt många timmars arbete och grubblerier bakom en ny produkt sådär. Efter detta har ju också våra bälten utvecklats en hel del, men detta var starten i alla fall. Det som idag kallas BAGGEN® Softbelt kom ut på marknaden under 2002, då vi ville ha en lite bredare expanderdel i bältet.
Förutom att BAGGEN® Softbelt ger hundföraren händerna fria, skulle jag även vilja hävda att bältet med fördel kan användas för att avlasta kroppen på vardagliga promenader. Det verkar nämligen inte vara ovanligt att hundägare gör illa axel eller rygg om man har en dragstark hund. Där kan bältet hjälpa till att avlasta axeln och fördela draget över ett större område på bålen. Vilka är dina tankar kring detta?
Absolut, jag tycker helt klart att man kan använda bältet närsomhelst, inte bara när man åker skidor eller springer. Börjar man väl använda ett bälte till vardagliga promenader så skulle jag säga att man vänjer sig oerhört snabbt och inser hur bekvämt det är. Sedan är det ju som du säger, men slipper rycken som blir i armar och axlar och har man då problem med just nämnda kroppsdelar är ju denna typ av bälte ett väldigt bra sätt att fördela draget ifrån hunden och istället nyttja de delar av kroppen där man istället ofta är som starkast.
Bör man placera sitt hundförarbälte på samma sätt oavsett om man använder det i samband med löpning, cykling, skidåkning eller något annat? Eller hur ska man tänka kring var på bålen man ska sätta bältet?
Bältet ska ju inte hamna för högt upp på kroppen, utan helst ska det ju ”alltid” vila på höften. Många kallar ju dessa typer av bälten för midjebälte, men jag skulle vilja kalla det för ett höftbälte istället. Hamnar bältet uppe i svanken blir man ju genast svagare än om det sitter längre ned mot höften. På så vis sitter det även mera centrerat på kroppen och man får en lägre tyngdpunkt på draget, vilket gör att man själv blir stabilare och ofta även starkare.
Sedan är ju alla kroppar olika, är man ”timglasformad” så vill ju gärna ett sådant här bälte vandra uppåt dit där man är som smalast, därför är ju också vissa av våra bälten utrustade med benremmar för att hålla bältet på plats på höften, där det brukar sitta allra bäst.
Ni har flera olika varianter av BAGGEN® Softbelt för olika ändamål. Det finns även två olika hårdheter på dämpning att välja mellan: mjuk och hård. Bör man välja mjuk dämpning till lättare hundar och hård till tyngre/starkare, eller vilka är era rekommendationer?
Generellt sett är det så ja, men det kan i vissa fall vara bra att inte stirra sig blind på detta. Är man själv väldigt liten eller svag, men har stora starka hundar så kan det kanske ändå vara bättre att ta den mjukare dämpningen så att det blir dämpat när hunden drar eller rycker.
Har man i det fallet den hårdare dämpningen så orkar man kanske inte alls hålla emot så att det blir så att expandern dras ut och då försvinner ju lite av poängen med våra bälten. Samma sak om man har en svag rygg eller en tidigare ryggskada, då kan det vara mera skonsamt för kroppen att ha den mjukare dämpningen istället för den hårda.
För att få bästa effekt av hundförarbältets dämpande egenskap kan man komplettera sitt bälte med ett expanderkoppel. Där har ni ett brett urval av koppel med olika längder, med och utan reflex/antiglid etc. Dessa är för övrigt även sköna att använda utan hundförarbälte. Här är det förstås don efter person som gäller, men vilket koppel skulle du rekommendera till den genomsnittliga hundägaren som aldrig tidigare har använt ett expanderkoppel?
Man kan absolut komplettera bältet med ett expanderkoppel om man inte tycker att dämpningen i bältet är tillräcklig eller om man exempelvis har en dämpning i bältet som är lite för hård till hunden. De flesta expanderkoppel som vi säljer idag skulle jag säga är till de som inte nyttjar det i sitt bälte.
Det är väldigt individuellt hur man vill ha det med längder på koppel, lite beroende på var/när/hur man ska använda kopplet. Vi har numera expanderkoppel i två olika bredder (20 mm och 25 mm) och i sju olika längder, allt mellan en och fyra meter. Alla dessa för att det ska finnas något variant för alla, men ska man se på vad som säljs bäst så är det det vanliga 2 meter långa expanderkopplet gjort i ”kanalband” som är det mest populära. Utöver dessa vanliga expanderkoppel har vi ju dessutom draglinor och jogginglinor i väldigt många utföranden.
För några år sedan la ni till produkter från externa varumärken i ert sortiment, inte minst Neewas hundtillbehör. Jag har själv deras justerbara dragsele och kan intyga dess förträfflighet. Ni säljer även IMPETUSdogs italienska hundleksaker. Hur kommer det sig att ni började samarbeta med just dessa bägge varumärken?
Att vi säljer just dessa är väl egentligen en tillfällighet. Vi hade i många år fått frågor från kunder och återförsäljare som undrade om det inte var dags att börja tillverka selar, men där och då kände vi att vi varken hade tid eller kunskap till det.
Jag minns att jag en sen kväll hemma vid datorn ”snubblade” in på Neewas hemsida och fastnade för deras produkter, både rent estetiskt men även rent innovativt. Jag tog kontakt med dem och vi fattade väl tycke för varandra och sedan har samarbetet rullat på på ett mycket bra sätt. Vi känner att deras sortiment kompletterar vårat egna varumärke väldigt bra. Impetusdog handlar vi genom Neewa då dessa båda företag jobbar tight med varandra nere i Italien.
Om du avslutningsvis kunde skicka med en uppmaning för att ge lite råg i ryggen till de av våra läsare som vill komma igång och till exempel springa eller cykla tillsammans med sin hund, vilken skulle det i sådana fall vara?
”Gör det inte så avancerat!” Börja lugnt och ta allt i ditt egna tempo. Det viktigaste i början är väl att se till att ha roligt med sin hund, så att både husse/matte och hund lär sig uppskatta just denna motionsform. Barmarksdrag överlag är verkligen en sport på frammarsch och anledningen är väl just att det är ett väldigt trevligt sätt att förena nytta med nöje.