Hund konstverk

De bästa konstverken med hundar 

Det sägs ofta att hunden är människans bästa vän. Den nära och unika relation som ofta utvecklas mellan människor och hundar, har även inspirerat konstens värld. Följ med nedan på en fascinerande fyrbent konstresa där vi kikar närmare på de bästa konstverken med våra älskade hundvänner i centrum. 

“A Friend in Need”/ ”Dogs Playing Poker,” Cassius Macellus Coolidge

Målningen “A Friend in Need”, mera känd I folkmun som “Dogs Playing Poker” är utan tvekan ett av de mest kända konstverken med hundar som tema. Målningen föreställer en grupp hundar som sitter vid ett bord och spelar poker. Detta var en av 16 likartade målningar som utfördes av den amerikanske målaren Cassius Macellus Coolidge under slutet av 1800-talet. Även om målningen föreställer hundar är det universella temat om vänskap och poker mänskligt och därför har denna målning varit en inspirationskälla till hur man spelar poker. Målningarna har samtidigt blivit attraktiva samlingsföremål. Under en auktion 2015 såldes målningen Poker Game från 1894 för hela 658.000 dollar. 

”Luncheon of the Boating Party,” Pierre-Auguste Renoir

Den kände franske konstnären Pierre-Auguste Renoir räknas som en ledande artist inom den så kallade impressionistiska konststilen som utvecklades under 1800-talet. Renoir hade öga för det vackra i livet som fick en framträdande plats i hans konst. Även om Renoirs målningar domineras av människor och landskap, så finner man förvånande ofta även hundar i bakgrunden. ”Luncheon of the Boating Party” är en välkänd festmålning av Renoir som bland annat visar en dam som pysslar om en svart skotsk terrier. Detta starka band mellan människa och hund ger en extra dimension till detta mästerverk. Ibland lät den franske konstnären hundarna få en mer framträdande plats i sin konst. Exempel på detta är målningen ”Hundhuvud” som mycket riktigt fokuserar på ett hundhuvud. Sammantaget är det tydligt att Renoir betraktade hundar som en integrerad del av det vackra i livet. 

“Le Chien,” Pablo Picasso

Den världsberömde spanske konstnären Pablo Picasso räknas som medgrundare till kubismen, en abstrakt konststil som utvecklades i början av 1900-talet. Picasso vars liv kantades av romantiska affärer var samtidigt väldigt förtjust i hundar. Under sitt liv hade han flera hundar men hans stora kärlek var reserverad för favorittaxen Lump. Picasso förevigade sin älskade hund i konstverket ”Le Chien” (hunden). Hunden Lump var trogen sin herre under en rad år och dog endast tio dagar innan Picasso själv gick bort i mars 1973. 

“Head of a Dog,” Edvard Munch

Edvard Munch räknas som den ledande norske målaren genom tiderna. Munch är internationellt mest känd för det dramatiska konstverket Skriet som finns i Oslo. Under senare år i sitt liv levde Munch ett alltmer tillbakadraget liv tillsammans med hundar som sällskap. Relationen till hundar inspirerade Munch till att måla konstverket ”Head of a Dog” som mycket riktigt föreställer ett hundhuvud. Det sägs att Munch emellanåt gick på bio tillsammans med sina hundar. Om hunden skällde så tolkade konstnären detta som ett tecken på att filmen var dålig och lämnade biografen tillsammans med sin fyrbente vän. 

”Itzcruintli dog with me,” Frida Kahlo

Den mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo räknas idag bland de främsta artisterna under 1900-talet.  Kahlos kärlek till hundar var så stor att hundar är avbilade i hela 55 av hennes 153 målningar.  Den kända målningen ”Itzcruintli dog with me” är ett självporträtt där Kahlo avbildar sig själv tillsammans med en av hennes älskade Itzcuintli hundar. En allvarlig bussolycka resulterade i att hon blev barnlös. Av troligtvis denna anledning så kallade hon sina älskade hundar för de barn som han tragiskt nog aldrig fick i livet. 

“Portrait of Maurice,” Andy Warhol 

Den amerikanske konstnären och grafikern Andy Warhol räknas bland de ledande artisterna inom den moderna popkonsten. Warhol var samtidigt en stor hundvän och 1973 adopterade han taxen Archie. Warhol och hans Archie blev så pass nära vänner att konstnären tog med hunden på sina resor. Det sägs att Warhol till och med vägrade att resa till London om inte Archie fick följa med. År 1976 skapade Warhol konstverket ”Portrait of Maurice” till sin vän Gabrielle Keiller som också älskade hundar och speciellt taxar. Således är det inte överraskande att målningen Maurice föreställer en hund. 

”Gästabudet i Levis hus”, Paolo Veronese

Människans fascination med hundar inom konsten är inte ett nytt fenomen. Paolo Veronese från den italienska handelsstaden Venedig, räknas bland de största mästarna inom 1500-talets Venetianska konst. Hans kända konstverk ”Gästabudet i Levs hus” blandar Jesus sista måltid med lärjungarna med det dagliga livet i 1500-talets Venedig. Konstverket ansågs vara kontroversiellt för sin tid. Den Katolska Kyrkan krävde att Veronese bland annat skulle ta bort hunden i målningen och ersätta den med Maria Magdalena. Dock vägrade Veronese att göra detta men gick istället med på att byta konstverkets titel från ”Den sista måltiden” till den betydligt mer folkliga titeln ”Gästabudet i Levis hus.” 

Slutsats

Hunden har länge betraktats som människans bästa vän och har porträtterats flitigt i konstens värld. Kända konstverk med hundtema inkluderar ”Dogs Playing Poker”, ”Portrait of Maurice, ”Le Chien”, ”Itzcruintli dog with me” och ”Head of a Dog.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *