Budget

Gör upp en budget för att hålla koll

Det är skönt att ha koll på sina ekonomi och veta vart pengarna tar vägen. Det ger en känsla av kontroll och det innebär en trygghet för hela familjen. Det finns nog tillfällen i de flestas liv när man undrar vart pengarna egentligen har tagit vägen och den känslan är inte så rolig. Det kan vara en god ide att göra upp en budget så man vet hur mycket pengar man har att röra sig med. 

Ibland finns det tillfällen när man får en oförutsedd utgift eller räkning som man kan ha svårt att betala. Att ta ett lån bör alltid vara en sista utväg men det kan vara bra att se var du kan låna pengar om situationen skulle uppstå. Ett lån ska gärna betalas av så fort som möjligt och med så låg ränta som möjligt för att det inte ska kosta allt för mycket pengar.

Tips när man vill göra en budget

Om man har ansvar för andra i hushållet, exempelvis en hund eller något annat djur, så är det extra viktigt att man har koll på sina pengar. Allt kan hända och det är bra att spara en slant varje månad till veterinärkostnader eller försäkringar och vaccinationer. En hund kostar en del och har man tagit på sig det ansvaret behöver man också leva upp till det.

Börja med att titta på vilka inkomster och utgifter som finns. Som inkomst räknas alla pengar man har att leva för varje månad. När man tittar på utgifterna så finns det kanske utgifter man kan göra sig av med, som är onödiga. Det kan vara en tidningsprenumeration, luncher på stan eller ett träningskort som inte används. 

De nödvändiga utgifterna, som hundens försäkring och annat bör alltid betalas direkt för att slippa glapp i försäkringen och onödig förseningsavgifter. Mat och bostad kan vara svårt att dra ner på, men man kanske kan se sig om efter ett nytt boende om man har en onödigt hög boendekostnad. Inkomsterna måste alltid vara högre än utgifterna för att det ska fungera. 

Spara är viktigt 

Det är alltid viktigt att få med ett sparande i sin budget, det är extra viktigt om man ansvarar för en hund. Det kan bli dyra veterinärkostnader oavsett om man har en försäkring och hunden har rätt till vård om det behövs. Oavsett om man bara kan spara lite, så är det bättre än ingenting.

Man kan börja spara en liten summa och sedan öka på den efterhand. Det kommer att kännas skönt att veta att man har ett sparande, då slipper man oroa sig över att man inte kan betala för sig om något oväntat inträffar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *