Det kan vara en givande och rolig upplevelse att utforska skogen med din fyrbenta vän. Men skogsvistelsen kan även vara kantad av vissa faror, i synnerhet när det kommer till svampar. Vissa av dessa är nämligen giftiga och kan orsaka allvarliga hälsoproblem för hundar, inklusive dödsfall. Det är därför viktigt för dig som hundägare att känna igen dem. Läs vidare för att få reda på vilka giftiga svampar för hundar och symtom på svampförgiftning du bör vara uppmärksam på!
Giftiga svampar för hundar att se upp för
Du kan vilja lära din hund att hitta kantareller. I den länkade artikeln berättar vi hur du kan träna hunden i kantarellsök. Vi pratar även mer om detta i följande avsnitt av podden Snacka Hund:
Just kantarellen är ofarlig att äta, men det finns många andra giftiga svampar för hundar att se upp med. Framför allt bör du vara uppmärksam på dessa:
- Röd flugsvamp (Amanita muscaria var. muscaria) och brun flugsvamp (Amanita muscaria var. regalis). Dessa bägge svampar är lätta att känna igen på sina karakteristiska röda respektive bruna hattar med vita prickar. De innehåller flera toxiner som kan orsaka allvarliga symtom som kräkningar, diarré, darrningar, hallucinationer. I allvarliga fall kan de även orsaka koma eller död.
- Panterflugsvamp (Amanita pantherina). Detta är ytterligare en medlem i svampfamiljen Amanita. Även denna tillhör de giftiga svampar för hundar som du bör se upp för när ni vistas i skogen tillsammans. Svampen är mycket giftig och kan orsaka symtom som de ovan nämnda.
- Vit flugsvamp (Amanita virosa) och lömsk flugsvamp (Amanita phalloides). Dessa båda svampar är bland de mest giftiga. Vid en förgiftning kan hunden drabbas av allvarlig leverskada och i värsta fall avlida.
- Toppig giftspindling (Cortinarius rubellus) och orangebrun giftspindling (Cortinarius orellanus). Detta är två giftiga svampar för hundar som innehåller ett giftigt ämne som kan orsaka njurskador och leda till allvarlig sjukdom.
- Stenmurkla (Gyromitra esculenta). Denna svamp innehåller ett gift som kan orsaka allvarlig förgiftning. Symtomen på förgiftning inkluderar kräkningar, diarré, yrsel och i allvarliga fall kramper samt problem med blodcirkulationen.
- Bolmörtsskivling (Conocybe filaris), gifthätting (Galerina marginata), grå bläcksvamp (Coprinopsis atramentaria), pluggskivling (Paxillus involutus) och toppslätskivling (Psilocybe semilanceata). Dessa olika svampar kan variera i giftighet men kan alla orsaka illamående, kräkningar och diarré. I vissa fall kan de också leda till skador på hundens lever och njurar.
- Trattskivlingar (t.ex. Clitocybe gibba) och trådskivlingar (t.ex. Inocybe geophylla). Vissa arter inom dessa bägge grupper kan vara ätbara för människor, men de ofta svåra att skilja från giftiga varianter. Därför är det bättre att undvika dem om du känner dig osäker.
Symtom på svampförgiftning
Om din hund har ätit en giftig svamp kan den uppvisa ett eller flera av följande symtom på svampförgiftning:
- kräkningar
- diarré
- salivutsöndring
- svaghet
- darrningar eller skakningar
- oregelbundna hjärtslag
- andningssvårigheter
- desorientering eller hallucinationer
- kramper
- koma.
Gör så här vid misstanke om svampförgiftning
Om du misstänker att din hund har ätit en giftig svamp är det av yttersta vikt att omedelbart uppsöka en veterinär. Att behandling tidigt sätts in kan vara helt avgörande för din hunds överlevnad. Om möjligt bör du ta med ett foto på svampen som hunden kan ha ätit, eller ett prov av denna. På så vis kan du underlätta för veterinären att ställa rätt diagnos.
Vanliga frågor om giftiga svampar för hundar
Ja, det kan vara farligt för din hund att äta svamp. Det finns vissa svampar som är giftiga för hundar och kan orsaka allvarliga symtom. Vissa av svamparna kan orsaka njursvikt och leversvikt samt koma och dödsfall. Därför bör du hålla ett öga på din hund i skogen.
Avslutande tankar
Att känna igen och undvika de svampar som är giftiga för hundar är viktigt för att skydda din hunds hälsa när ni utforskar skogen tillsammans. Var uppmärksam på de symtom som kan tyda på svampförgiftning. Tveka inte att söka veterinärvård om du misstänker att din hund kan ha ätit en giftig svamp.