Hundar kan äta kantareller med måtta

Kan hundar äta kantareller?

Matsvampar är ett populärt inslag i många människors kost, särskilt under hösten när de är i säsong. Som hundägare kan det vara frestande att dela med sig av dessa sin fyrbenta vän. Men kan hundar äta kantareller och vad bör man tänka på kring detta? Fortsätt att läsa denna artikel för att få svaret!

Vad är kantareller?

Kantareller (Cantharellus cibarius) är en typ av svamp som växer vilt i våra svenska skogar. De är kända för sin gyllene färg och sin distinkta smak, och de anses av många vara en delikatess. Men innan du bestämmer dig för att dela med dig till din hund är det viktigt att förstå hur de kan påverka hundens hälsa.

Kan hundar äta kantareller på ett säkert sätt?

Hundar har ett annat matsmältningssystem än människor. Vissa livsmedel som är säkra för människor är inte nödvändigtvis säkra för hundar. När det gäller kantareller finns det delade åsikter kring vad som gäller. Så kan hundar äta kantareller?

Ja, hundar kan äta kantareller i mindre mängder. Dessa matsvampar är inte giftiga för våra fyrbenta vänner. Däremot kan din hund har svårt att smälta svampen, och därför kan den i vissa fall drabbas av magbesvär såsom diarré eller kräkningar.

I mindre mängder brukar det dock inte vara något problem. Däremot är det viktigt att du är helt säker på att det rör sig om just en kantarell. Det finns nämligen många olika svampsorter och vissa svampar är giftiga för hundar. I den länkade artikeln berättar vi vilka svampsorter du bör se upp med i skogen. För en hund gör sällan skillnad mellan olika svampar och riskerar därför att drabbas av svampförgiftning under skogsvistelsen.

Kantareller på en skärbräda

Ta det säkra före det osäkra när det kommer till svampar

Som hundägare bör du ta det säkra före det osäkra när det kommer till svampar. Du kan med fördel vidta följande försiktighetsåtgärder:

1. Läs på om olika svampsorter

Som hundägare är det viktigt att ha kunskap om vilka svampar som växer i ditt område. Hundar kan äta kantareller i mindre mängder om du är säker på att det rör sig om denna matsvamp. Lär dig därför att identifiera kantareller och vara medveten om att det finns giftiga svampsorter i skogen som kan vara farliga för din hund.

2. Håll ett öga på din hund

När du är ute på promenad, särskilt i skogsområden där det växer svamp, bör du håll ett öga på din hund. Se till så att hunden inte äter något från marken. Detta är särskilt viktigt under svampsäsongen.

3. Träna hunden att inte äta okända föremål

Träna din hund att inte plocka upp och äta saker från marken. Detta kan göras genom att använda hundkommandon som ”nej”.

4. Rådgör med din veterinär

Funderar du på att ge din hund lite svamp? Eller misstänker du att hunden redan har ätit svampen och visar tecken på obehag? Då är det bäst att rådfråga en veterinär. Detta är särskilt viktigt om du misstänker att din hund kan ha drabbats av svampförgiftning.

5. Ge din hund mindre mängder av kantarell

Har du bestämt dig för att ge din hund lite kantarell? Då bör du se till att bara ge din hund en mindre mängd av denna matsvamp. Undvik också att krydda eller tillsätta ingredienser som kan vara skadliga för hundar, som lök eller vitlök. Koka svampen noga före servering för att underlätta matsmältningen.

Avslutande tankar om huruvida hundar kan äta kantareller

Hundar kan äta kantareller och dessa matsvampar är inte giftiga för våra fyrbenta vänner. Men det finns samtidigt vissa risker förknippade med att låta hunden äta svamp. Som hundägare är det viktigt att du är påläst och iakttar försiktighetsåtgärder för att skydda din hunds hälsa. Konsultera alltid en veterinär innan du introducerar nya livsmedel i din hunds kost. Var också extra uppmärksam under svampsäsongen när du är ute och promenerar i skog och mark.

I podden Snacka Hund går vi igenom kantarellsök i ett avsnitt:

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *