Kantarellsök med hund

Kantarellsök med hund: Lär din hund att hitta kantareller

Genom att lära din hund att hitta kantareller kan du låta hunden bli mer delaktig i denna givande fritidsaktivitet. Föreställ dig bara hur många fler svampar du skulle kunna finna om du hade med dig en hund som var tränad i kantarellsök. Hundars nosar är så pass mycket känsligare än våra att de kan känna doften av kantareller innan du upptäcker dem med blotta ögat. Därför är de utmärkta svampletare!

I århundraden har vi människor använt oss av hundar för att hitta svampar i det vilda. Och det går faktiskt ofta enklare och fortare att lära sin hund att hitta kantareller än att få den att spåra vilt. Därför är kantarellsök en utmärkt aktivitet för såväl erfarna spårare som nybörjare. Och när det är ont om svamp i skogen kan du itstället ägna dig åt viltspår.

Så lär du din hund att hitta kantareller

För att lära din hund att hitta kantareller tränar du in ett sökkommando. Du lär hunden att på kommando använda sitt luktsinne till att upptäcka och urskilja denna svampsort från andra svampar. Du bör använda ett ganska enkelt hundkommando, såsom ”sök kantareller”. Välj ett sökkommando som är tillräckligt unikt jämfört med andra kommandon och var konsekvent med att använda det.

Det är även möjligt att träna hundar att söka efter andra svampsorter. Till exempel är hundrasen lagotto romagnolo erkänt duktig på att hitta tryffel i marken. Tryffeln är dock rödlistad i Sverige och bör därmed inte plockas. Dessutom finns den endast på Gotland och Öland, så i denna artikel kommer vi att fokusera uteslutande på kantarellsök.

Vissa har gått särskilt långt i sin strävan att lära hundar hitta svamp. Till exempel har en amerikanska tagit patent på en svampformad hundleksak. Leksaken ifråga var enligt patentet tilltänkt att främja träningen vid svampsök.

I podden Snacka Hund går vi igenom kantarellsök i ett avsnitt:

Börja enkelt och öka svårighetsgraden stegvis

För att lära din hund att hitta kantareller behöver du ha tillgång till en plats där du kan träna. Du kan använda dig av skogen som träningsplats men det kan lika gärna vara någonstans inomhus eller på en gräsmatta.

Inledningsvis bör du gömma ett antal kantareller på marken och senare i träningen kan du täcka dem delvis med exempelvis mossa eller jord. Hundar är av naturen nyfikna djur och följer gärna en doft så länge som de vet att en belöning väntar i slutet. Belöningen kan till en början bestå av godis men kan i ett senare skede övergå i beröm och beröring.

Värt att nämna är att du bör vara tålmodig och låta träningen ta tid. Du kan troligtvis inte lära din hund att hitta kantareller i en handvändning. För doften av kantarellerna är svagare än viltdoft. Det kan därför vara svårare för hunden att lokalisera svamparna, i synnerhet då vilt kan ha passerat i området.

Kantarellsök med hund som nosar på en kantarell
Du bör vara tålmodig när du lär din hund att hitta kantareller.

3 olika metoder för att träna kantarellsök

Det finns flera metoder som du kan använda för att lära din hund att hitta kantareller. Nedan går vi igenom tre sätt på vilka du kan träna kantarellsök.

Du behöver egentligen inte ha några särskilda tillbehör i samband med träningen. Det kan dock vara värt att låta din hund bära en särskild spårsele och en spårlina. Din hund kommer då med tiden lära sig att det är dags att spåra eller söka när du tar fram dessa.

Metod #1: Från svampdoftande trasa till riktigt kantarellsök

Denna metod låter din hund gradvis bygga upp sin förmåga att söka kantareller. Du börjar med en svampdoftande trasa och avslutar med riktigt kantarellsök.

Så här gör du:

 1. Förberedelser inför träningen – Använd en trasa som du låter vara lindad runt kantareller under några dagar.
 2. Lär hunden kantarelldoften – Placera trasen på en plats där din hund kommer kunna upptäcka den, till exempel i trädgården.
 3. Belöna upptäckten av trasan – Din hund bör ganska omgående visa intresse för trasan och dess jordiga doft. Så fort hunden börjar leka med den belönar du med beröm och godis. Detta kommer göra att din hund får upp intresset för doften.
 4. Lägg till ett sökkommando – När din hund har börjat visa intresse för trasans doft lär du in ditt sökkommando. Detta kommando använder du längre fram för att få din hund att söka efter kantareller i skogen. Belöna varje gång hunden letar upp trasan på ditt kommando.
 5. Gör träningen svårare – Sitter sökkommandot som det ska? Bra, då är det dags att göra träningen lite svårare. Börja gömma trasan inomhus och få hunden att söka efter den. Varje gång din hund söker fram den belönar du och gömmer den nästa gång på ett svårare ställe. Fortsätt träna på detta vis tills hunden är riktigt duktig på att spåra doften.
 6. Börja träna kantarellsök i skogen – Det är nu dags att ge sig ut i skogen för lite riktigt kantarellsök. Här kan du först börja med att likt tidigare låta hunden söka fram trasan på kommando. Därefter ger du samma sökkommando och låter din hund hitta kantareller. Förhoppningsvis kommer du kunna fylla svampkorgen till bredden!

Metod #2: Färska kantareller med belöningsgodis

Denna metod går ut på att du använder dig av färsk svamp som du gör spännande för hunden genom att gömma hundgodis under svampen.

Så här gör du:

 1. Förberedelser inför träningen – Börja med att ge dig ut i skogen för att plocka färska kantareller.
 2. Den inledande träningen – Be din hund att sätta sig och vänta medan du går en bit bort och skapar en liten hög med belöningsgodis i botten och täcker denna med svamp. Använd ditt sökkommando för att få hunden att söka upp svamp- och godishögen. Upprepa processen tills han eller hon hittar högen varje gång. Flytta senare högen längre bort från din hund och fortsätt träna. Ge alltid mycket beröm och belöning vid framgång för att stärka beteendet.
 3. Ta kantarellsöket till skogen – Det är nu dags att ge sig ut i skogen för att hitta ett antal kantareller att toppa små godishögar med. Du kommer nu fortsätta träna hunden i en autentisk miljö. Låt din hund hitta svamparna och ge den både godiset i högen och en bit godis från din hand. När ni gör lika bra ifrån er här är det redo att gå vidare till nsäta steg.
 4. Sista steget i träningen – Med handskar på händerna skapar du en liten svamphög med godis under. Handskarna förhindrar att hunden spårar din doft istället för kantarellernas. Därefter slutar du lägga godis under svampen och belönar istället din hund på något annat sätt när den hittar kantareller.
 5. Upprepa processen många gånger – För att verkligen säkerställa att du har lyckats lära din hund att hitta kantareller är det viktigt att du fortsätter träningen. Upprepa det fjärde steget många gånger under flera månaders tid för att befästa kopplingen mellan sökkommandot och kantarellerna. Med tiden bör du kunna låta din hund söka efter svamp med minimal belöning – själva sökarbetet är belönande nog i sig.

Metod #3: Sitt, lukta, sök

Denna metod är förmodligen den mest okomplicerade av de alla. Du låter hunden sitta, lukta på svampen och sedan söka efter den. Efter det inledande luktandet börjar du med kantarellsök inomhus. Därefter flyttas träningen ut utomhus och slutligen till skogen.

Så här gör du:

 1. Låt hunden lukta på kantareller – Börja med en enda svamp och kalla till dig hunden. Be din hund att sätta sig och låt den lukta på kantarellen. Om han eller hon bara sitter och luktar på svampen belönar du. Om hunden försöker äta svampen säger du ”Nej!” och går därifrån innan ni tränar på nytt. Då lär sig din hund att syftet är att lukta på svampen snarare än att äta den.
 2. Utför kantarellsök inomhus – Sakta men säkert börjar du placera svampar inomhus när inte hunden ser på. Göm gärna svampen under bordet eller i soffan, eller på andra platser, och kalla sedan in din hund. Låt honom eller henne lukta på en kantarell som du har i handen. Därefter ger du ditt sökkommando och belönar när hunden hittar en svamp.
 3. Ta träningen utomhus – När din hund är bara på att söka kantareller inomhus är det dags att fortsätta träningen utomhus. Göm svampar när hunden inte ser och upprepa det föregående steget.
 4. Fortsätt söka i skogsmiljö – Avslutningsvis är det dags att fortsätta söka efter kantareller i skogen. Träna på de ställen där du vanligtvis brukar hitta svamp och inled sökandet med ditt sökkommando. Med hjälp av träningen och sitt goda luktsinne bör hunden nu leda dig till kantarellgömmorna!
Kantareller i påse
Hundbajspåsar lämpar sig väl för förvaring av kantareller.

Avslutande tankar om kantarellsök

Har du försökt lära din hund att hitta kantareller och hur gick det i sådana fall? Vilken av ovanstående metoder för att träna kantarellsök använde du dig av? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tankar på ämnet i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *