Hösten är här och löven på träden har börjat skifta färg åt det gulare hållet. Det har också blivit kyligare i luften, och faktum är att det finns vissa faror med hösten som kan skicka kalla kårar längs ryggen på vilken hundägare som helst. Här belyser vi därför några av höstens främsta faror samt delar med mig av tips som kan hjälpa dig att hålla din hund säker i höst!
Vill du hellre lyssna på informationen kan du med fördel spela upp följande avsnitt av podden Snacka Hund:
Giftiga växter, nötter och svampar
På hösten ägnar många hundägare åt kantarellsök och åt att plocka svampar av olika slag. I den länkade artikeln tipsar vi om hur du kan lära din hund att söka efter ”skogens guld”. Det är dock viktigt att hålla koll på vad hunden stoppar i munnen. Det finns nämligen många växter, nötter och svampar som är giftiga för hundar att äta.
Om din hund uppvisar symtom på förgiftning bör du alltid kontakta din veterinär för rådgivning. Detta gäller oavsett om du tror att hunden har ätit giftiga växter eller något annat olämpligt.
Ekollon
Under såväl hösten som vintern exponeras hundar för ekollon. Dessa innehåller ett giftigt ämne vid namn garvsyra som kan orsaka skada på lever och njurar. Symtom på förgiftning orsakad av ekollon inkluderar kräkningar, diarré, magsmärta och letargi. Det finns även en risk att de ekollon som hunden äter orsakar stopp i mag- och tarmkanalen.
Hästkastanj
Det är förvisso ovanligt att hundar förgiftas av kastanjer, men genom att äta dessa kan din hund drabbas av symtom såsom dreglande, kräkningar, kväljningar, diarré och magont. Såväl själva kastanjen som dess hölje kan även sätta sig i mag- och tarmkanalen. Vanligtvis kräks hundar upp kastanjer ganska snart efter att ha satt i sig dessa, så det kan bli aktuellt inleda behandling för att få kräkningarna under kontroll.
Höstlöv
De höstlöv som faller ner på marken behöver inte i sig vara giftiga, men i fuktiga lövhögar kan bakterier och mögel ibland frodas. Om din hund sätter i sig löv från en sådan hög kan det leda till magont hos hunden.
Svampar och fallfrukt
Att ge sig ut på jakt efter skogens guld, den härligt gula kantarellen, är för många en av höstens verkliga höjdpunkter. Det är dock viktigt att tänka på att vissa svampar är giftiga, inte bara för oss människor utan även för våra fyrbenta kompanjoner.
Svampar förekommer heller inte bara i skogen utan även i trädgårdar och parker. Innan du släpper ut din hund i trädgården kan det därför vara en god idé att avlägsna eventuella svampar. De kan ofta växa upp övernatten så det är viktigt att hålla koll varje dag. Passa även på att hålla utkik efter fallfrukt, framför allt äpplen och plommon, då dessa innehåller frön som är giftiga för hundar.
Idegran
Idegran är en av många växter som är giftiga för hund. Vi människor använder den ofta som prydnadsbuske eller häck för att hägna in trädgården. Denna buske är dock giftig och innehåller en olja som kan ge upphov till magbesvär och andra symtom hos hundar som är glada i att tugga på växter.
Blomlökar
Blomlökar är potentiellt giftiga för hundar. Detta gäller flera av de lökplantor som är populära att sätta i svenska trädgårdar. Om det skulle vara så att din hund har rotat runt bland blomlökarna bör du kontakta din veterinär för att få reda på om den aktuella sorten är giftig för hundar.
Tuja
Tuja är väldigt vanligt förekommande i såväl trädgårdar som parker. Den kan antingen stå som en ståtlig solitär eller utgöra en del i en imponerande häck. Hela tujan innehåller dock en olja som kan ge upphov till sveda i svalg och mun samt orsaka magbesvär hos hundar. Framför allt tujans grenspetsar innehåller rikliga mängder av denna giftiga olja.
Kakaobark
Kakaobark används ofta i rabatter som täckbark. Denna produkt kan vara livsfarlig för hundar. Om du misstänker att din hund har kommit i kontakt med kakaobark bör du uppsöka veterinär.
Farliga djur
När man tänker på farliga djur som kan utgöra en fara för hundar, tänker man kanske främst på stora skogslevande djur såsom varg, älg och björn. Faktum är dock att andra djurarter står högre upp på listan över höstliga faror, och många av dessa är dessutom betydligt mindre sett till sin storlek.
Fästingar och annan ohyra
Fästingarna har förvisso på många håll runtom i landet börjat krypa tillbaka till sin vinterdvala. Risken finns dock fortfarande att din hund drabbas av fästingbett eller bett från loppor och annan ohyra i samband med sina vistelser utomhus. Om du vill veta mer om den näst intill osynliga men ack så fruktade fästingen, har vi för övrigt gjort en sammanställning med svar på vanliga frågor om fästingar.
För att hålla fästingarna stången är fortfarande ett förebyggande fästingmedel från ett apotek i kombination med regelbundna genomgångar av hundens päls och hy det bästa vapnet. Du som vill ha fler tips på effektiva preparat finner sådana i vår artikel om det bästa fästingmedlet för hund.
Ett annat användbart verktyg är fästingplockaren. Denna fiffiga lilla mackapär gör det otroligt enkelt att avlägsna fästingar utan att lämna kvar delar av dessa.
Ormar
Hösten är en årstid då ormar kan lura i lövhögar och komposter samt bland ris. De kan även gömma sig i högt gräs vilket gör gräsklippningen till en angelägenhet för din hund. Förutom vaksamhet finns det dock få förebyggande åtgärder att vidta för att förhindra att hunden blir ormbiten. Du kan däremot vara uppmärksam på hur din hund agerar när den befinner sig i trädgården eller i naturen.
Om hunden skulle ge ifrån sig ljud och springa bort från en specifik plats kan det vara ett tecken på att den har blivit biten av en orm. Farligast är om hunden blir biten i halsen eller tassen – ormbett på nosen är sällan lika allvarliga. Vissa hundar tillfrisknar redan inom några dagar, men om det vill sig illa kan bettet få dödlig utgång.
Skulle din hund bli ormbiten bör du undvika att vidröra det ställe där bettet har ägt rum samt raskt uppsöka veterinär.
Sniglar
När det är vått ute tenderar sniglarna att krypa fram. Du bör försöka undvika att låta din hund komma i kontakt med sniglar under promenader och liknande. De kan nämligen bära på parasiter såsom hjärtmask och lungmask vilka hunden kan smittas av genom att äta sniglarna. Inte minst jakthundar och andra jyckar som vistas en hel del i skog och mark är särskilt utsatta när det kommer till parasiter som sprids via sniglar.
Du bör alltså inte låta din hund äta sniglar och låta avmaska din valp eller unghund.
Vildsvin
Antalet vildsvin i svenska skogar har på senare år ökat. Detta har resulterat i en ökning även av antalet vildsvinsattacker mot hundar. Även här ligger framför allt jakt- och spårhundar och andra hundar som vistas mycket i skog och mark särskilt i farozonen. Det är dock inte ovanligt att även ”vanliga” sällskapshundar hamnar i trubbel i samband med rastning.
För att förebygga vildsvinsattacker bör du undvika att vistas med din hund i områden som har tät växtlighet eller där du vet att det förekommer vildsvin. Hunden bör inte heller släppas lös under sena kvällstimmar då detta är den tid på dygnet då vildsvinen är väldigt aktiva. Om du vill skydda din hund lite extra mot vildsvin kan du överväga att införskaffa en skyddsväst.
Andra säsongsbetonade faror
Det är inte bara i djur- och växtriket som vi hittar säsongsbetonade faror kopplade till hösten – även produkter, miljöer och beteenden skapade av oss människor kan potentiellt sett vara farliga.
Råttgift
Vissa äldre typer av råttgift innehåller antikoagulerande ämnen som hämmar råttors förmåga att koagulera sitt blod. Det uppstår sällan problem om en hund vid något enstaka tillfälle kommer i kontakt med dessa ämnen. Vid upprepad exponering kan dock hundens förmåga till blodkoagulering påverkas, vilket leder till massiv blödning.
Effekterna av exponeringen kan fördröjas upp till flera dagar. För att ta reda på huruvida en hund som exponerats för råttgift riskerar att uppvisa dessa symtom kan därför krävas ett blodprov där blodets förmåga att koagulera undersöks. Om behandling krävs ges vanligtvis ett motgift men i allvarliga fall kan transfusion av blodplasma eller en hel blodtransfusion krävas.
Glykollämningar
Glykol är som bekant dödligt giftigt för hundar. I takt med att gradantalet utomhus stadigt sjunker ökar användningen av glykol och lämningar av detta ämne efter bilar.
Brist på motion och aktivering
När vi har gått från de långa, ljusa sommardagarna till höstmörkret går vi även från ledighet till vardagsrutin. Det är då lätt hänt att man börjar tumma på hundens fysiska motion och mentala stimulering. Detta är en fallgrop som kan leda till en hel rad olika problem då en hund som inte får tillräcklig aktivering riskerar att utveckla diverse problembeteenden.
För att aktivera hunden mentalt kan du med fördel införskaffa ett antal aktiveringsleksaker. Själv har jag en hel armada med aktiveringsspel som mina hundar verkligen älskar att jobba med! Ett hett tips är att ladda flera spel med godbitar och sedan placera dessa på golvet samtidigt och därefter ge hunden tillåtelse att börja jobba.
I den länkade artikeln ovan avslöjar vi vilka som enligt mig är de bästa aktiveringsspelen på marknaden just nu. Vi kan även rekommendera att du spanar in min intervju med Nina Ottosson, där Nina ger oss hundägare insikt i vikten av mental aktivering.
Promenader i mörkret
Under höstmånaderna är det vanligtvis mörkt på såväl morgon- som kvällspromenaderna. De kortare dagarna på hösten gör nämligen att solnedgången ofta kommer tidigare än vad man tror och det omnämnda med soluppgången. Det kan också vara så att du har hunnit ge dig iväg och gå ungefär halva kvällsrundan tillsammans med din hund när mörkret plötsligt faller på.
Vid promenader i mörkret, och då i synnerhet om du promenerar i trafiken eller intill denna, är det därför viktigt att göra sig och sin hund synlig. Detta gör du lämpligast med hjälp av till exempel reflexväst, halsband eller sele med reflex eller belysning, eller någon form av stadigt lysande eller blinkande ljus hängandes i hundens sele eller halsband.
Avslutande tankar om höstens faror
De faror som vi hundägare och våra hundar ställs inför under hösten är i vanlig ordning flera till antalet. Genom att vara medveten om dessa och vara vaksam på din hund och de eventuella symtom som denne uppvisar kan du dock förebygga de flesta.
Dela gärna med dig av dina egna tankar och erfarenheter kring höstens faror, samt hur du hanterar dessa, genom att lämna en kommentar nedan!