Vårens faror tulpaner

Vårens faror för hundar att se upp för

I takt med att våren kommer till Sverige börjar såväl värmen som grönskan infinna sig runtom i landet. Det innebär även att trädgårdssäsongen inleds och att påsken väntar runt hörnet. Även om detta för många är något av en favorit bland våra fyra årstider, är det viktigt att som hundägare vara medveten om vårens faror för hundar.

I denna artikel kommer vi gå igenom några av de vanligaste farorna att vara medveten om. För genom att se upp för dessa kan du förebygga många potentiella tråkigheter.

Blommor och växter

Likt under flera av årets övriga årstider finns det på våren flera blommor och växter som blommar eller av andra anledningar är mer förekommande än annars. Dessvärre är somliga av dessa växter giftiga för hundar.

Tulpan

Tulpaner är vackra men samtidigt farliga för hundar. Detta gäller inte minst tulpanlökarna – de är giftiga för såväl hundar som äter dem som för människor som får för sig att göra detsamma. Det är därför att rekommendera att du håller din hund borta från tulpaner, och detta gäller både för tulpanlökar i marken och de som förvaras på annat håll.

Hyacint

Hyacinten är en vårblomma som i sig inte är extremt giftig för hundar. Om din hund bestämmer sig för att äta på denna växt kan den dock drabbas av inflammation i mun och matstrupe. Beroende på hur pass mycket av hyacinten som hunden får i sig, kan symtomen variera från dreglande till kräkningar och diarré.

Det finns i dagsläget inget motgift för hundar som förgiftats av hyacint. Hos veterinären går behandlingen istället ut på att försöka skölja munnen samt att ge den läkemedel mot illamående.

Allra mest giftiga är hyacintens blomlökar. Dessa kan hunden komma över genom att gräva i trädgården eller ge sig på en blomlök som väntar på att planteras. Om din hund äter en större mängd av blomlöken kan han eller hon drabbas av förändrad hjärtrytm och andningsbesvär. Skulle din hund uppvisa dessa symtom är det viktigt att du genast uppsöker närmaste veterinär.

Rosa hyacinter
Hyacinter är vackra men samtidigt farliga för hundar.

Påsklilja

Påskliljan är ännu en växt som på många sätt hör våren till. Den är ett tydligt vårtecken men innehåller även ämnet lycorin, en substans som framkallar kräkningar, diarré, magont och ibland även andnings- och hjärtproblem hos hundar som äter påsklilja.

Även påskliljans blomlök är väldigt giftig. Hundar som äter denna riskerar att dö inom loppet av några timmar. Symtomen inkluderar här krampryckningar, lågt blodtryck, darrningar och hjärtarytmi. Men oavsett vilken del av påskliljan som din hund sätter i sig bör situationen betraktas som väldigt allvarlig.

Snödroppe

Snödroppen är ytterligare en växt som förekommer på våren och är farlig för hundar. Denna blomma har vita, hängande blommor. Dess lökar, stammar och blad innehåller allihop det giftiga ämnet fenantridin. Själva blomlöken är den allra farligste för hundar då koncentrationen av fenantridin är som störst i denna.

Om din hund sätter i sig snödroppar kan den komma att uppvisa symtom såsom dreglande, kräkningar, magont, diarré, nedsatt koordinationsförmåga, lågt blodtryck och hjärtrytm samt anfall.

Liljekonvalj

Liljekonvalj är en liten och väldoftande blomma som ofta förekommer i svenska trädgårdar. Trots att den ser relativt oskyldig ut kan den vara dödlig för hundar. Växten innehåller nämligen ämnen som ger upphov till hjärtartymi, kräkningar, diarré och i värsta fall anfall och koma. En hund som uppvisar sådana symtom eller som du har sett ätit liljekonvalj bör genast tas till veterinär för undersökning och behandling.

Murgröna

Vissa sorters murgröna är giftiga för hundar. Detta då de innehåller ämnen som hos våra fyrbenta vänner resulterar i symtom såsom diarré, kräkningar och dreglande.

Pollenallergi

Likt oss människor kan även hundar drabbas av pollenallergi. Vissa individer löper större risk för att göra detta, vilket har att göra med deras ras eller levnadsmiljö. Under våren är det mycket pollen i luften, så om din hund är pollenallergiker är det viktigt att vara medveten om detta.

Symtomen på pollenallergi hos hund inkluderar rödhet på nosen, klåda, slickande kring ögon eller nos, att hunden gnider sig mot mattan eller möbler, pälsavfall, svullna tassar, öroninfektioner och hudinflammation.

Gödsel

Framåt vårkanten använder många villaägare gödsel och andra medel för att främja växternas tillväxt. Gödslet kan dock innehålla järn och kväve, och detsamma gäller även för insektsmedel, svampmedel och medel mot ogräs. Samtliga dessa medel kan potentiellt sett vara farliga för din hund.

Påsken

Påsken hör våren till, men faktum är att denna högtid likt flera av våra övriga högtider innehåller många potentiella faror för hundar. Till exempel är såväl chokladen som påskgodiset och maten i övrigt farliga för hundar. Detsamma gäller även eventuellt pynt och annat tingeltangel som förekommer i svenska bostäder under denna tid på året.

Om du undrar varför hundar inte kan äta choklad finner du svaret i den länkade artikeln. Vi har även skrivit en artikel om vad hundar kan äta och inte. Där listar vi fler än hundra olika livsmedel och andra saker som hundar kan tänkas sätta i sig. Genom att läsa den artikeln kan du snabbt och enkelt ta reda på vad din hund kan äta och vilka livsmedel du bör hålla på ett säkert avstånd från hunden.

Påskägg hund
Påsken innehåller många godsaker som hundar bör hållas borta från.

Djur och ohyra

Utöver de faror med våren som härstammar från växtriket, bjuder även det svenska djurriket på flera potentiella faror för hundar.

Ormar

En vanlig föreställning bland hundägare är att ormbett skulle vara ofarliga för våra fyrbenta vänner. Så är dock inte fallen – i bästa fall blir din hund enbart svullen på det ställer på kroppen där den har blivit biten av en orm. I andra fall uppstår allvarliga skador på hundens organ, vilket kan leda till njur- och leverskador samt blodbrist.

I det mest allvarliga fallen är dock påverkan på njurar och lever än mer allvarliga. Även hjärtats funktion kan komma att störas, vilket få blodkropparna att falla sönder. Detta resulterar i sin rut i blodbrist. Här krävs intensivbehandling sin ibland innefattar motgift i form av ett ormserum.

Alla hundar överlever dock inte ormbett. Därför bör du i största möjliga mån försöka undvika högt gräs och andra platser där ormar kan tänkas förekomma.

I vårt land är det endast en orm som är giftig och det är huggormen.

Fästingar

Fästingen är ett otäckt litet djur som kan bära på flera sjukdomar som är farliga för människor. Dessa inkluderar borrelia, TBE och ehrlichios. På våren kryper de små otäckingarna fram ur sin dvala och gör fästingbetten till en av de mest fruktade farorna på vårkanten.

Vi har skrivit en artikel om fästingar – i den besvarar vi flera vanliga frågor om dessa små odjur. Om du vill veta mer om dessa kryp rekommenderar vi dig därför att läsa den artikeln.

För att skydda din hund mot fästingar kan du med fördel använda dig av ett fästingmedel av något slag.

Vilda djur

Till skillnad från vad många kanske tror finns det flera vilda djur i våra skogar som potentiellt sett kan angripa hundar. Till exempel kan duvhöken ta en liten hund eller hundvalp som byte. Örnar och andra större fåglar kan även angripa något större hundar. Dessutom kan rovdjur såsom björn och varg, samt de av många fruktade vildsvinen, ge sig på jyckar av alla storlekar.

Tyvärr kan utgången av en vilddjursattack vara dödlig. Du bör därför inte lämna din hund ensam utomhus på en öppen yta. Det kan även vara värt att försöka skydda tomten med till exempel elstängsel. Även i skogen är det viktigt att hålla uppsikt över hunden.

Vildsvin i skogen
Vildsvin och andra vilda djur kan ibland gå till attack mot hundar.

Resor

På våren ger sig många hundägare ut i trafiken i jakten på äventyr och avkoppling. Oavsett om du är på väg till en hundutställning eller en friluftsaktivitet av något slag, är det dock viktigt att du sätter trafiksäkerheten i första rummet.

Om din hund inte färdas i en bilbur kan det vara värt att investera i en bilsele. I annat fall kan du istället införskaffa i ett lastgaller för att förhindra att din hund tar sig framåt i bilen under färden.

Vattenpölar

När du tittar bort kan hunden snabbt vara framme och dricka ur en vattenpöl. Detta är dock ingen bra idé då vattnet i pölar inte är rinnande utan står stilla. Det händer titt som tätt att olika sjukdomar sprids via vattenpölar – vissa av dessa kan vara rentav dödliga. Så låt inte din hund dricka ur vattenpölar!

UV-strålar

När vårsolen tittar fram och värmer vår omgivning ser vi ofta detta som odelat positivt. Även många hundar gillar att stå och sola sig i solens strålar. Men faktum är att dessa UV-strålar inte bara är värmande på ett positivt sätt – hundar kan nämligen bränna sig i solen.

Allra störst risk för överexponering för UV-strålar löper hundar med vit päls. Anledningen till detta är att deras hud har färre pigment vilket gör dem mer känsliga för solens strålar. Även hundraser med svart päls och hundar med tjockare päls är särskilt utsatta – deras färg alstrar i större utsträckning UV-strålarna.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *